Last news in Fakti

26 Септември, 2018 13:22 5 802 3

Швед сменя Дитер Цетше начело на Daimler

  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • amg-
  • дитер цетше

Един от най-успешните мениджъри в автомобилната индустрия Дитер Цетше напуска постовете си на Председател на Управителния съвет на Daimler AG и генерален директор на Mercedes-Benz, обявиха от концерна. Роденият през 1953 г. в Истанбул бизнесмен оглави немския производител пред 12 години и го изведе до някои от най-големите му успехи.

Именно при Цетше започна сътрудничеството с алианса Renault-Nissan, което доведе до появата на новото поколение smart, пикапа Mercedes-Benz X-Klasse на базата на Nissan Navara и баничарката Citan (гримирано Renault Kangoo). Под управлението на мустакатия мениджър Mercedes-Benz укрепи позициите си в луксозния сегмент, а поделението Mercedes-AMG получи собствена моделна гама.

Цетше започна и разработката на автомобили, за които дори бе създаден отделният суббранд EQ. Отборът Mercedes-AMG във Формула 1 е практически непобедим през последните години. Наред с това шефът на Daimler AG успя да намали производствените разходи, да повиши рентабилността и да увеличи приходите.

Единственото, което вероятно ще запише като минус в равносметката си Цетше, е внезапната поява на китайския бизнесмен и собственик на Geely и Volvo сред крупните акционери в концерна. Ли Шуфу успя да закупи 9.69%, което го прави най-големият частен инвеститор в Daimler AG. Той обаче трябваше да купи акциите на свободния пазар, тъй като Цетше отказа да му ги продаде с отстъпка.

Мнозина експерти прогнозират, че макар Дитер Цетше да се оттегля от активна работа догодина, от Daimler AG не са готови да се разделят с него. През 2021 г. той ще влезе в Надзорния съвет на концерна, където ще замести Манфред Бишоф.

За нов Председател на Управителния съвет на Daimler AG и генерален директор на Mercedes-Benz е избран 49-годишният швед Ола Калениус, фаворит за постовете от три години. През дългата си кариера в Щутгарт той е бил шеф на Mercedes-AMG, оглавявал е маркетинговия отдел и е бил член на борда на директорите. С Калениус е подписан петгодишен договор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    16 1 Отговор
    Швед бива. Стига да не е от новия модел, онея тъмнозелинте...
  • 2 цистит

    3 4 Отговор
    земи ходи носи дома мръсен швед
  • 3 мазни хитреци

    4 1 Отговор
    Успешни лапачи.