27 Октомври, 2018 10:30 36 951 26

Как да разберем сменяни ли са калниците на колата?

  • автомобили-
  • калник-
  • боя-
  • смяна
Как да разберем сменяни ли са калниците на колата? - 1

Повечето автомобили втора употреба са претърпели леки или пък по-тежки удари. Когато обаче са подменяни цели детайли, то трябва да имате едно на ум, че колата може и да е претърпяла по-сериозна катастрофа, а негативните последици от нея да не са отстранени, а просто прикрити.

Ако ремонтната работа е свършена непрофесионално, най-често може да откриете смяната на калник по прясно боядисаните детайли. Луфтовете между детайлите също са показателни, но има случаи, когато всичко това е направено добре и не си личи.

Сега обаче ще ви разкажем за един друг елементарен метод, по който можете да разберете дали предните калници на автомобила са сменяни. Ние го наричаме "Тест на главите на болтовете", а най-общо казано представлява по-детайлно вглеждане под капака на колата.

Как да разберем сменяни ли са калниците на колата?

Ако предните калници на автомобила са заменени или са демонтирани за боядисване, това може да бъде установено с просто отваряне на капака. Болтовете, които държат калниците към купето, са фабрично боядисани и най-малката намеса със съответен инструмент веднага ще остави следа по главите им.

Дали ще видите нараняване на главата на болта или самият болт ще е захванал калника на различно място, това са все знаци, че калникът е бил свалян или най-малкото, че е бил преместван с милиметри в някоя посока. Просто отворете капака и огледайте всички болтове.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОПЧО

    7 15 Отговор
    Снотооэхпмфокъжд
  • 2 митове и легенди

    102 6 Отговор
    По-добре сменен калник отколкото китосан с 2 пръста кит, като теракотена плочка ! Вие какво предпочитате ? Тия митологии за пребоядисаните коли, сменени калници и пр. битуват из главите на хората! Аз напр., като си купих един хоби кар и ме дразнеше, че има дребни щетети тук там заделих една сериозна сума и я дадох за цялостно пребоядисване и реставрация за да няма после "50 нюанса сиво" и какво това прави ли колата по-лоша !?

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фитипалди

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "митове и легенди":

    Съгласен! След внимателен оглед, за да няма деформирани основни елементи от купето, съм купувал и леко катастрофирали автомобили! Веднъж собственикът им в съответната държава е получил застраховка и я е продал евтино, второ- нашенският джамбазин, ако няма под ръка добър тенекеджия, е склонен на приличен отбив от цената. Обикновено ги избирам още на автовоза. И това за мен е по- добрия вариант от " маскирана" австрийка от южна Германия- 3-5 годишен автомобил излиза на цената на 10 годишен.
  • 5 куку руку ку

    81 10 Отговор

    До коментар #2 от "митове и легенди":

    На всеки е ясно, че стара кола и жена, нечукнати няма, но всеки търси 20 годишна кола да е в състоянието на току що слязла от конвейера. Все едно да търсиш 60 годишна с тяло на тинейджърка.

    Коментиран от #25

  • 6 Гъст

    30 5 Отговор
    Всеки иска "нова кола на 15години"да е като от магазина е няма как ако колата ви харесва купувате я и отделяте някой лев за поправка плюс сваляте от цената при купуването.
  • 7 Цепакаа

    23 6 Отговор
    Най-важното....Маторчето да мъркаааа мър-мър.....аа,че тяя на изложение няма да ходи.Амнайсет години я карам с фугите....от както я взех бааа ама стрижее яко ..Немецааа да отбележа.
  • 8 ртр

    39 9 Отговор
    Глупости - кой идиот ще си помисли, че ще купи 10 годишна кола седяла в гараж и пазена като писано яйце. Нали за това си купуваш нова кола - съдираш й шортите, платил си си да я сцепиш и след това я продаваш на следващия балък. Следващия я мори още година две и идва към България.
  • 9 Збигнев Бжежински

    56 3 Отговор
    Аз пък винаги гледам да си купя ударени автомобили от ДЕ и да си ги оправя в БГ. Това е една от малкото причини собственик на автомобил с малък пробег да реши да се раздели с него. За другите всички знаем, че са карани от пенсионери и детски учителки...
  • 10 Хе-то

    24 2 Отговор
    Тази тема....да отбележа,че основно важи за автомобилите с алуминизирано купе.Защото там цените на детайлите за нови са доста сериозни,а за втора ръка невъзможни..а за тенекетата,,ааа ее важно е да нямат криви греди или посукано купе.

    Коментиран от #14

  • 11 Оne wise

    26 2 Отговор
    Това не са автокъщи, а автоморги. Чисто нов форд фокус ударен обявен 1350Е в Италия тук го платих 2000Е и 700лв. доставка, смених броня фар калник и капак с боядисване всичко около 1000 лв. и все още я карам, като нова е. Не си струва да купуваш издухани таралясници на по 10 години.

    Коментиран от #16, #26

  • 12 smeh

    37 2 Отговор
    На мойта, която я взех с найлоните по седалките от магазина 2011г., досега само тавана не е пребоядисван :) И не можеш да кажеш, че нещо по нея е правено. Номера е, да е кадърен бояджията, обаче и там играят дебели цифри. Отделно, че спиране на паркинг на мол или голям магазин, почти винаги ти гарантира нова драскотина, я по вратата от съседен автомобил, я по бронята от някоя количка бутана от човек дето го боли за чуждото имущество. Днеска се смях, че няколко лъскави по-нови коли се бяхме наредили в безлюдния ъгъл на един паркинг една до друга...та в тоя ред на мисли, разбрах, че не съм само аз от хората дето си пазят колите...
  • 13 Мартин

    34 5 Отговор
    Абе това са глупости, козметики. Гледайте техническото състояние на колата, другото е тинтири-минтири. Колкото и да си пази колата човек, и нова да я купи, все ще се намери някой льоко да те джасне на паркинг 2 дни по-късно. Негодна ли ще стане за ползване машината, ако в този случай се пребоядиса преден ляв калник или броня? Не се втелявайте толкова. Има далеч-далеч по-важни неща, които да се съблюдават при покупка. Едно от тях например е ръждата. Че главичките на 2 болта били леко жулнати, стига всичко да е добре напръскано и в последвствие правилно напаснато, през онази работа ми е.
  • 14 Дъртият шофьор

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хе-то":

    Какво е " алуминизирано купе"? Има алуминиеви купета/ " Ролс", " Ауди".../. Има и поцинковани- дори " Москвич- 403", повечето " ФИАТ"- и...
  • 15 лимонад

    15 1 Отговор
    не всички "майстори" развиват болтовете с клещи... само го имайте впредвид.... Това на снимката е мундарско изпълнение и трябва да е 15+ годишна кола за да го видите, правена в на бат гошо гаража.
    а 15 годишна кола ако си мисли някой, че няма никъде пребоядисвано..... мнооого е далеч от истината. Още повече ако гледа боята и дръскотините на такава кола.
  • 16 Ам,чи

    11 9 Отговор

    До коментар #11 от "Оne wise":

    Фокус и от конвейера да го земеш,па си е щайга с проблеми...
  • 17 ЗАЗ

    4 2 Отговор
    Ако е Лада на 30 год - не! не са сменяни
  • 18 Чичо Ан

    14 0 Отговор
    Като гледах как паркират в Париж, Рим,Барселона......и се побутват броня в броня.................. В София е по-добре. От 10 паркирания 2 пъти ще се опрат в теб.........
    Само в Германия се пазят /уж/.
  • 19 PEPI

    7 3 Отговор
    КОЛЕГА ,С ФОРДЧЕТА Е ТАКА ! ITALIANECA GO KUPUVA NOV ZA 18 000 € И ГО ДАВА НА БГ. ТЕРИКАТ ЗА 1350 € СЛЕД 1 ГОД
  • 20 Кикоман сос

    14 0 Отговор
    Със същия успех може да си зададем въпрос от рода на “Как да разберем дали новото ми гадже е такована отзад?.” Труден въпрос, никога няма да сме 100% сигурни.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 жоро уудстока

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Кикоман сос":

    каквато и кола да си купиш,рано или късно заприличва на форд
  • 22 жоро уудстока

    5 3 Отговор
    каквато и кола да си купиш,рано или късно заприличва на форд
  • 23 смях

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кикоман сос":

    И да е какво, тъкмо ще ти се е паднала разработена :))))))))

    Коментиран от #24

  • 24 Кикоман сос

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "смях":

    Така си е. Същото е и с калника, какво като е сменяван, сложили са нов и ще мине много време докато почне да ръждясва :) Извод: търся стегната кола и разтропана приятелка.
  • 25 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "куку руку ку":

    И такива 60 годишни се мяркат тук-там,ама са като 20 г кола-зависи от цената
  • 26 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Оne wise":

    Направо си окъпан със студена вода...извинявай но народа е казал "докато има будали ще има и тарикати" ...нищо лично