Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 18:20 5 433 240

Австрия разрешава по-висока скорост за електромобилите

  • електромобил-
  • екология-
  • скорост-
  • ограничение-
  • австрия

От догодина максималната скорост по някои австрийски пътища ще бъде намалена на 100 км/ч. Ограничението обаче няма да важи за електромобили, които ще могат да се движат със 130 км/ч.

Промяната се въвежда с две цели. От една страна правителството смята, че така електромобилите ще станат по привлекателни и ще се насърчат продажбите им, а от друга ще намалеят вредните емисии.

Новите правила ще важат за определени участъци от автомагистралите, където ограничението ще продължи да бъде 130 км/ч, но ще може временно да бъде намалявано на 100 км/ч от екологични съображения. Тъй като не замърсяват обаче, лимитът няма да важи за електромобили.

Новото ограничение ще бъде прилагано предимно в райони с особено мръсен въздух. Специалният режим за електромобили ще важи за пътища с обща дължина 440 км или около 20% от магистралите в Австрия. 80% от електроенергията в страната се произвежда от възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Той е

    25 4 Отговор
    А така! Ако вземат и кажат за елетромобили няма да има ограничения в скоростта е само тогава глей кво става....

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Язък ти за ника , щото става въпрос за една от държавите с най-много ВЕЦове в Европа !! А за другото те разбирам , неприятничко за петрофеновете , но това е реалността , скоро и много по сериозни ограничения за петролките предстоят , направо ще ви се дореве с глас !!

    Коментиран от #11

  • 4 Сергей

    10 14 Отговор
    Не в австрия, интересува ме в русия колко е разрешената скорост?
  • 5 гост

    11 18 Отговор

    До коментар #2 от "Той е":

    И защо , за самозабравили се дебили ?? 130 е предостатъчно , особено за планински държави като Австрия , виж за петролките и 30 е много , те и на място са само мобилни газови камери !
  • 6 Слънчака

    13 16 Отговор
    Австрия дава пример, който най-вероятно ще бъде последван и от останалите страни. Тогава още една опорна точка ще падне. С електромобил ще се стига един час по-бързо до слънчака, въпреки половинчасовата почивка, за кафенце и тоалетна, в сравнение с бензинов автомобил, който е пътувал без почивка.
  • 7 Driving pleasure

    10 8 Отговор
    е то за ел-кочаците ще важи стария виц за ленд ровърите - трябва да има допълнителна табела под ограниченито - направете каквото можете можете :D

    Коментиран от #9

  • 8 ванката

    16 8 Отговор
    дискриминация!!!
  • 9 Бавен електромобил

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Е, колко да вдигна един електромобил? Виж сам. https://youtu.be/UOi8XtjLqRY Това е Тесла модел 2015 година с малката батерия без претенции за ускорение. Твоята кола по-голяма скорост ли развива или я достигаш по-бързо?

    Коментиран от #12

  • 10 Driving pleasure

    13 13 Отговор
    Ограничението ще е за цели 400 км и то понякога... потресаваща причина да си купиш мечтата на ватмана за 3 пъти повече пари отколкото кола с ДВГ...
  • 11 Антиелектрика

    18 15 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Мед ви капе на сърцето от НПО-то, нали? Да живее диктатурата, само да не се обърне знакът и, че тогава ще ви хвърлят набързо в газовите камери, еко дженърчета такива. Не е казал чичко ви Тръмп, не е смазал еврогейските ви халюцинации. По-идиотско и по-малоумно ограничение на скоростта едва ли може да съществува.

    Коментиран от #24

  • 12 Driving pleasure

    28 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бавен електромобил":

    Надявам се си на ясно, че не може да поддържа тази скорост за повече от минутка преди електрониката да препищи и да ореже мощността - батериите загряват заради бързия разряд и може да се подпали... а един V6 дизел със 7-8 степенна скоростна кутия весело ще си ги поддържа цял ден... и е на половина на цената на тая Т'сла.

    Коментиран от #13

  • 13 Бавен електромобил

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "Driving pleasure":

    Покажи ми един единствен автомобил, който може цял ден да поддържа максималната си допустима скорост, вероятно с оборотомера в червеното? Ти верно взе да ни вземеш за малоумници с абсурдните си тези? Ограничението ти сваля скоростта на 200 километра в час и с тази скорост може да караш докато ти падне батерията. Модел 3 вече няма и тези ограничения и може да караш с максималната скорост докато ти падне батерията. При всяка следваща батерия, ограничението вече ще идва от гуми и стабилност на пътя, а не от батерия или двигател.

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Антиелектрика

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "Бавен електромобил":

    Ало, БАЕПС, сам се квалифицира. Публикувано във факти.бг: "Покажи ми един единствен автомобил, който може цял ден да поддържа максималната си допустима скорост, вероятно с оборотомера в червеното? Ти верно взе да ни вземеш за малоумници с абсурдните си тези?". Многониковото писане само показва, колко зле ти влияе на мозъчето, но ето какво прави 15 годишен Фаетон: "Едно от условията на Пиех е наистина забележително – Phaeton трябва да може да бъде шофиран 24 часа със скорост от 300 км/ч при интериорна температура от 50 градуса и вътрешна от 22 градуса." - http://www.autoscout24.bg/avtomobili/volkswagen/volkswagen-phaeton/
  • 15 Ааа

    10 9 Отговор
    Ааа, Антиелектриката и Driving Pleasure отново се изказаха.
    Реално електромобилите ще прекратят диктатурата на нефтените компании. Защото бензин няма как да си направиш сам, а електромобила си го зареждаш както си искаш, може сам да си произвеждаш еленергията, от слънце, вятър, геотермална, водна турбина, по независимо от това няма.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Буги Барабата

    13 7 Отговор
    Каквото и изумуват тези гейове , ще си карам v8-ка , пак ако ще и с 50км! Звука и емоцията е незабравима!
  • 17 Антиелектрика

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ааа":

    Ббб, то малко трябва да се мисли, а не да се плямпа. То като си произведеш ел. енергията в какво ще я налееш бе драги ми смехурко? Нали ти трябва батерия? Или и нея ще си произведеш сам? Значи диктатурата от нефта трябва да стане диктатура на батериите, със същите пари които до сега бяха в нефта? Много умно - бравос!

    Коментиран от #30

  • 18 Driving pleasure

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бавен електромобил":

    Нещо си се объркал с тия оборотомери в червеното - БМВ 7ма серия с най-слабия мотор прави 250 на 6та скорост... и има още 2 за да го разтовари вероятно говорим за около 4000-4200 оборота на 8ма - един малко по-стар автомобил с 5 ст скоростна кутия поддържа тия обороти при 130тина и навъртат стотици хиляди километри така :)
  • 19 потребител

    2 0 Отговор
    И сега със спарка нямам ограничение
  • 20 дедо иван

    13 6 Отговор
    Не е важно с колко ще карат електричките,а докъде стигат. А те могат макс 300 км и после умират за 24 часа. Не мерси, то каруцата на манго може да мине повече от 300км за един ден.
  • 21 Зорлем

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ааа":

    Да разбирам ли, че вече си се оттървал от диктатурата на ЧЕЗ/ЕВН/ЕнергоПро?
  • 22 Любопитен

    9 6 Отговор
    Нека някой от ел.маниаците да ме осветли колко дълго може да устиска една "Тесла" например с 130км постоянна скорост на магистралата до издъхване на батерията и?

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Driving pleasure

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Любопитен":

    Model 3 дето бил супер ефективен максимум 300 кми то базирано на EPA цикъла, не реален... И ТО ако го изцедиш батерията до последния ват... И ТО ако температурата е около 20 градуса... А за 30 минути зареждане на бърза зарядна после минаваше 200 км...
  • 24 Да да

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Антиелектрика":

    Гений, прочете ли колко е мръсен тока в Австрия! Хайде сега ни обясни, как една елка замърсява повече от ДВГ евро17! Дори другите 20% да са от ТЕЦ на въглища което е абсурдно, не пропускай факта че са с най-добрата филтрация в света! И да, ние знаем че в пРосия ВЕИ са 0,2% от микса.

    Коментиран от #25, #27

  • 25 Driving pleasure

    7 6 Отговор

    До коментар #24 от "Да да":

    Ми 20% мръсен ток - сложи ощще 10% пропилян по мрежата ток и накрая добави ония 17 тона СО2 за производството на батерията - чиста та се скинала!
  • 26 Антиелектрика

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Любопитен":

    Няма да ти отговорят, но вече има официални данни: http://teslamotors.free.fr/#!/ Модел 3 60 при 20 градуса с 130 км/ч може да мине максимум 290 км при включени светлини и климатик, а при -10 градуса минава 250 км. И това при условие, че си заредил на 100% батерията, защото тук ни обясняваха, че само малоумниците зареждали на 100%, защото така нарочно си скапвали батериите за 4-5 години. Т.е. ако си заредиш батерията на 80%, както ни препоръчват, за да живее батерията 10 години, ще минеш не повече от 150 км, защото ако пък ти падне литиево-йонната батерийка на 0%, тогава няма събуждане. Изобщо, голям пробег, но не това е проблема де.

    Коментиран от #29, #36

  • 27 Антиелектрика

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "Да да":

    Това, което със сигурност знам е, че не си добре! Сега си забърши пяната от устата, прочети какво съм писал, после прочети ти какво си изходил и вземи се разкарай! Просии, мросии, мръсен ток, ВЕИ-та и т.н. сволоч, не ме вълнуват - както винаги си сбъркал адреса и най-вероятно и хапчетата!
  • 28 Driving pleasure

    12 4 Отговор
    Ватманите имате 1 проблем - нещете да признаете, че електричката е смислена единствено като малка градска кола! Най-висока ефективност има при постоянна ниска скорост 20-30 мили в час. Това го има и в сайта на Тесла. С повишаване на скоростта тя става по-неефективна и губи преимуществата си. Правете градски бълхи на ток и даже ще ви кажа браво - да ми обяснявате, че трябва да пътувам на дълъг път с такъв таралясник и да тръпна къде и как ще заредя или да вися като прани гащи - е нема файда!
  • 29 Любопитен

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Антиелектрика":

    Малко е пробега...не ме устройва...ще продължа да си карам дизела...с него с тази скорост изминавам двойно повече с един резервоар...

    Коментиран от #31

  • 30 Буркани

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Антиелектрика":

    Къде ще наливаш енергията? Я да видим? Цената на киловатчас батериен пакет вече е около 100$ и продължава да пада с прогнозна цена 70$ след 5 години. Батерията на Модел3 е 70квч и е на цена 7000$ и пада , като е много по-добра от старите. За 7000$ може да се купят 4550л. гориво, ама евентуално, щото не се знае каква ще е цената утре. Батерията като я купиш днес, поне 10 години повече не мислиш колко струват батериите и цените им не се отразяват на цената ти за километър. Колко километра ще изминеш с тези 4550литра? Електромобила тъкмо ще е почнал да се разработва тогава.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Пробег

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Любопитен":

    4600км за 52 часа и 100$ за "гориво" при температура около нулата устройват ли те? Мен да. Само да им паднат още малко цените и следващата ми кола ще е електичка.

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Антиелектрика

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Буркани":

    Не ме вълнуват нито гадателствата ти, нито ненормалното ти сменяне на никове, нито брътвежите от НПО-то ви - казал съм ти го хиляди пъти. Учи Файтоня какво е правел преди 15 години и си трай.

    Коментиран от #54

  • 33 Driving pleasure

    7 2 Отговор

    До коментар #30 от "Буркани":

    мдам... а ток няма ли да зареждаш за тия 10 години... и мислиш ли, че Свети Илон ще ти я продаде на себестойност тая батерия :)
    С тия 4500 лв ако си купя малолитражка ще карам 90 000 км или при средните за Европа 13 000 км 7 години... и тука идва готиното - за същите 7 години твоята батерия ще е с изтичаща гаранция и това обуславя обезценяването на Електрическите автомобили като най-високо - 70% загуба за 5 годишните - а на мен колата според модела ще се обезцени с 40-50% Та с две думи ти ще си си купил с близо 1/3 по-скъпа кола от мен, ще си изправен пред скъпоструваща замяна на батерия и ще загубиш повече пари от мен при продажбата - финансово ще ти е трудно да оправдаеш покупката на електричка...
  • 34 Любопитен

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пробег":

    2500км дистанция България-Франция например за колко време?Аз я минавам за около 30 часа с 100 литра нафта...

    Коментиран от #37

  • 35 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Пробег":

    Мдам ще споделиш ли все пак колко струва Модел Ес 90 като казваш, че $100 са замнали за зареждане? Тва е като ония виц за първия електромобил дето наште инженери направили и се похвалили предпартията: - Рекорд другари София - Варна за 50 ст... - А тия 5 000 лв за какво са попитал Партийния секретар? Ми за разклонители другарю секретар... Та и вие така. Едно добре оборудвано Ауди А4 (реален еквивалент - не ценови) струва 40 000 долара - даже сравненос с малкия Ес75 който не може да го направи това разликата е 35 000 долара - колко ли км мога да мина с него за тия пари?
  • 36 Модел 3 ли?

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Антиелектрика":

    Къде видя модел 3 60? Няма такъв автомобил. ИмаШЕ model S60, но той не се произвежда от години. Защо не дадеш пробегът на актуални автомобили? Например с модел s100 до слънчака при 30-40 °C , климатик и фарове със скорост 130км/ч - 410км пробег, а градско при същите условия над 500км. При 90 км/ч 600км пробег.

    Коментиран от #38

  • 37 Driving pleasure

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Любопитен":

    Ми дай да смятаме... Модел 3 с мид рейндж има 420 (според тесла) км пробег и около 350 при висока скорост. Да приемем, че наистина е толкова, но това е без климатик или отопление, при общо около 150 кг товар без музика и не помня още какво. Да кажем тия неща ще ти отнемат само 5% значи сме на 330 км. Убеден съм, че няма да караш до последния км реди да заредиш, а ще си оставиш едни 50 км резерва - вече сме на 280 км, Така... това е с пълна батерия обаче! След първите 280 км 30 минутно зареждане ти дава 80% от заряда значи след първата 30 минутна почивка ще имаш 220 км пробег - тоест грубо имаш 10 зареждания по 30 минути или само в зареждане ще загубиш поне 5 часа... и това е ако намериш свободни зарядни - а не винаги е така. За тия 2500 с дизеларката сигурно имащ сигурно 3 зареждания по 10 мин :) и не струва близо 80000 лева :)

    Коментиран от #39

  • 38 Антиелектрика

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Модел 3 ли?":

    Грешка, модела не е 3, а S. За 3 още няма данни и за това сравнявам най-евтиния. Ти мислиш ли, че кола за 150 000$ може да е масова? За това давам пример с най-евтиния S. И не се прави на луд, нали ти беше този, който казва, че не трябва да се зарежда повече от 80%? Какво 410 км сънуваш тогава? Сега си избери - или пробегът на най-мощната Тесла при 140 км/ч да е 300 км и батерията да изкара максимум 5 години или пробегът да е 200 км и батерията да изкара 10 години. И тук забележи, че говоря за най-скъпата, нова и мощна Тесла.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Driving pleasure":

    Благодаря за бързия коментар.Интересуват ме реални цифри и за мен докато електричките не получат ново поколение батерии с който да се изминават около 1000км с едно зареждане от 15 минути при средна скорост от 100км не са ми в полезрението като покупка на следваща кола.(Със ситроен ксара дизел с един резервоар съм минавал1000км карайки по магистралите из Европа.)

    Коментиран от #42

  • 40 Пак нищо не си разбрал, както винаги де!

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "Антиелектрика":

    Батериите се прецакват ако СТОЯТ заредени на 100% дълго време, затова е добре да се зареждат дотолкова само, ако ще ги ползваш на другия ден. Освен това до 80% могат да се зареждат с голяма мощност 1,5С (един път и половина капацитета) за 40 Мин, а след това мощността намалява и останалите 20 % се зареждат за още 30 мин. Тесла модел 3 зарежда за 30 мин до 80%, а може и по-бързо, но суперчарджерите нямат повече мощност.

    Коментиран от #65

  • 41 Масов електромобил

    4 6 Отговор

    До коментар #38 от "Антиелектрика":

    Ти това ли успя да измислиш? Ами модел 3 има почти същия пробег, колкото най-скъпия модел Х с най-голямата батерия, но въпреки това е най-масово продавания електромобил и петия по масовост лек автомобил въобще на пазара на който се предлага в момента. На първо място е и по приходи от продажби във всички класове. Логиката ти за висока цена срещу масовост издиша! Казах ти го още през 2016, че модел 3 ще е бестселър, но ти започна да говориш за кристални топки и че НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ. Помниш ли абсурдните примери за Субаруто на половин цена и още толкова за бензин? Колко субарута са продадени за последното тримесечие в Щатите?

    Коментиран от #46, #68

  • 42 Има електромобил и за тебе

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Любопитен":

    По параметрите които си дал може да си поръчаш Тесла роудстър. 1000км с магистрална скорост и малък компромис - 20 минутно зареждане.

    Коментиран от #44

  • 43 на кратко

    4 4 Отговор
    Спора е излишен! Това е като да защитаваш старите крушки с нажежаема жичка... Не само че енергоспестяващите ги замениха напълно, ами то дори и самите те вече са на изчезване, заменени от сегашните ЛЕД крушки..... Има много по-умни хора, които знаят кои са правилните решения. И да ви харесва и да не ви харесва - тая си е. Нещата се случват ! А и относно батериите представете си че в близко (или далечно) бъдеще в колата вместо батерии имате просто един електромер като този вкъщи и си плащате колко сте изминали (изразходвали)

    Коментиран от #45, #73

  • 44 Driving pleasure

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Има електромобил и за тебе":

    Забелязвам два много дребни проблема... дет се вика не си струва да се говори за тях ама 1во Роудстър в момента струва 250 000 долара... и още по незначителния проблем, че го няма - имаше един на картинка и те го пратиха в космоса :) Иначе вярвам, че човека е наредил два сака пачки по стотачки и чака да ги похарчи за електричка :D

    Коментиран от #52

  • 45 Driving pleasure

    10 2 Отговор

    До коментар #43 от "на кратко":

    И кво и е на нажежаемата крушка? Знаеш ли, че има Крушка с нажежаема жичка светеща от 1901ва и никога не е гасена - ако не се лъжа се намира в Пожарна в калифорния! Пални един ЛЕД утре и ми се обади след 117 години :D

    Коментиран от #47

  • 46 Driving pleasure

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Масов електромобил":

    Що бе пич, на мен ми харесва примера със Субаруто. Я кажи сега коя е целта на Модел 3 не е ли достъпната мобилност? Ако въпроса е на светофара да ускоряваш 0-100 кажи и пропусни следващите сметки, ама да ти кажа карам нагоре надолу и нещо не виждам "дърпащи" се по светофарите - най-много някой пубер...
    Споменатото Субару за 9 месеца до септември има 60 000 продажби - мисля не е зле а? 150 коня 4х4 цена 19 000 долара... и дай да смятаме взимаме Мид Рейнд модел 3 (на "евтиния" 200те км реален пробег е смехотия) за него Илончо ще те одруса с 45000 значи 26000 долара горник. С тия 26 бона минаваш 635 000 км!!! искаш ли го словом? ШЕСТОТИН ТРИДЕСЕТ И ПЕТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА!!! 0.66 цента е литър петрол в САЩ, купуваш 39 хил литра а разхода на магистрала е 6.2 - я пак ми обясни как минаваш 4600 със 100 долара ако обичаш че нещо почва да ми става смешно... а още не сме свършили със сметките. Модел 3 ще приемем че харчи 15 кВч/100 за 635 хил км ще имаш нужда от 95 250 кВч по 11 цента още 10 000 долара - още 250 000 км ама айде няма да те дразня - нека са смяна на маслото на субаруто.

    Коментиран от #50

  • 47 на кратко

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Driving pleasure":

    Нищо й няма. Просто никой не ги използва вече :) Ама знам ли ти сигурно още си ги използваш.. няма лошо :D
  • 48 киро

    6 2 Отговор
    И как радара ще разбира дали е кола на ток или на дизел за да го снима, откачена работа писна ми от тези тъпи джендърски електромобили дето за нищо не стават.
  • 49 опитен

    3 1 Отговор
    Батерията не се зарежда до 100%, защото след 85% започва много бавно да се зарежда и на никой не му се чака. Всеки, който е зареждал спаркче на бързите зарядни знае за какво става въпрос. След 85% няма смисъл да чакаш още толкова за 25%.
  • 50 Хубави сметки, ама криви

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "Driving pleasure":

    Сметките ти са много хубави, но нещо излезнаха криви, не мислиш ли? Нали никой нямаше да купува Тесла модел 3? Заявките били фалшиви, а който искал да се дърпа по светофарите щял да си купи Subaru? Накрая ще се окаже, че до края на годината, Subaru са продали Колкото са могли, а Тесла модел 3 са продали колкото са могли да произведат. Правиш ли разликата? Въпреки това, за цяла година Subaru ще са продали почти толкова колкото Тесла модел 3 само за 3 месеца. Хайде кажи сега коя кристална топка предсказваше по-добре през 2016-та? И тези 60 хиляди къде са продадени? Само в Щатите?

    Коментиран от #53

  • 51 Смешно ли ти е още

    1 2 Отговор
    Излъгал съм малко с цифрите, защото новината беше отдавна, но това не променя много гледната ми точка. Вярно парите са малко повече, но пък времето се оказва по-малко и разстоянието повече. "Редакторът от изданието Drive Алекс Рой и един от първите собственици на нискобюджетната tesla Model 3 Даниел Зорила, направиха нов рекорд за електромобили.

    Те преминаха класическото трасе Cannonball Run от Ню Йорк до Лос Анжелис за 50.16.23 часа. Cannonball Run е с дължина 4 603 километра.



    Постижение в рамките на 50 часа се счита за много добро, дори и за кола с двигател с вътрешно горене. При електромобилите проблем е зареждането, което отнема доста повече време.

    Средната скорост на електромобила по време на постижението е 91.57 км/ч, а сумата, която е била необходима за зареждане възлиза на $100.95."
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Хубави сметки, ама криви":

    Не разбрах само сметките на Антиелектрика за общите разходи на Субаруто и Теслата прави ли са или криви?

    Коментиран от #57

  • 54 Буркани

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Антиелектрика":

    Какво да го гледам тоя файтон? Ще изкара 24 часа с 300 км в час, но качен на някои крик за гуми във въздуха. Как ще изкара 24 часа с тази скорост като въобще не може да я вдигне? Да си чул за някакъв реален тест? Това са били мечтите на онзи при създаване на автомобила, а не е реалността. За разлика от тях цените на батериите за които съм споменал са абсолютно реални към днешна дата, А в момента в гига фабриката започнаха да правят разширения за нов по-евтин и по-лек модел с по-голяма енергийна плътност. Ако сегашният модел 3 е равен по тегло с подобен бензинов автомобил, следващите електромобили ще са по-леки от бензиновите аналози и още една опорна точка отиде У реката.

    Коментиран от #69

  • 55 разочарован

    1 0 Отговор
    А спарковете вече не дърпат така по светофарите, поне последната партида не върти гуми и тръгва прекалено плавно...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хубави сметки, ама криви

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Зорлем":

    Както казах сметките са хубави и верни, ама криви! При всяка сметка най-важното е крайният резултат, а резултатът от реалните вече продажби е красноречив. Клиентите на Тесла НЕ БИХА СИ КУПИЛИ СУБАРУ, въпреки сметките на Антиелектрика. Моля те сега и ти отговори на въпроса КОЙ ОТ ДВАМА НИ ПОЗНА, въпреки подигравките за кристалната топка?

    Коментиран от #114

  • 58 гощо

    4 1 Отговор
    Какво ни помпат с тия електрокари бе?!?! Не стига че всичко свързно с тях замърсява по 5 природата ами сега и аванта им пускат тцтцтцтцт

    Коментиран от #61

  • 59 Ток?

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "Офроуд":

    А ти зареждал ли си на бензиностанция на която няма ток? Защото по време на бурята във Великобритания, само зарядните станции на Тесла работиха когато нямаше ток, а бензиностанциите бяха тъмни. Тогава доста им се подиграваха. Tesla работи по въпроса Да произвежда на място цялата си необходима електроенергия от фотоволтаични панели. Стига да пече слънце през тази седмица, няма да има грижи. Даже ако имаш електромобил, може да ползваш батерията му да си захраниш дома, като спре токът. Опитваш се да плашиш кучето със салам. Именно батериите са ключът към стопроцентовото използване на местно произведена възобновяема енергия, включително на покрива на къщата ти.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Абе гоще

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "гощо":

    Замислял ли си се защо е вредно производството на батерии? Защото при добива на материалите булдозерите и самосвалите замърсяват, И понеже са с ДВГ. После при производството на самите батерии, се използва електроенергия от Микса, където 30 и 40% е делът на въглищните централи. Хайде помисли ако електроенергията е 100% ВЕИ, а транспорта 100% електрически, откъде ще дойде това замърсяване?

    Коментиран от #63

  • 62 Driving pleasure

    4 0 Отговор
    Значи сметките за Субаруто са мои и си държа на авторското право :D След като даже и електричар признава, че са верни, значи ясно показваме, че покупката на Тесла е свързана с пропаганда, а не с реализъм. 2ро тия 60 000 продадени Импрези са за 9 месеца в САЩ, близо 90 000 са продадени миналата година. 3то като идва буря мога да си налея една туба гориво и да съм готов за когато спре тока - с ток обаче не можеш! Опитайте да сметнете каква инсталация ви трябва в къщи, за да може да заредиш батериите... при 3 кВп инсталация дневния ти "добив" е около и под 10 кВ, значи твоята минимум 60 кВч батерия ще я зареждаш 6 дена... или трябва да монтираш 20 кВп за да може в рамките на един ден да го правиш - то ще да е много евтино и изгодно ... И 4то НАЙ-ВАЖНО аз не се опитвам да убедя никого - парите са си ваши щом искате да ги потрошите трошете ги - ОБАЧЕ НЕ ИСКАМ ДА МЕ ПРИНУЖДАВАТЕ И МЕН ДА ГО ПРАВЯ! Аз съм си доволен от ДВГ, намирам го за достатъчно надежден и евтин при 600 хил пробег със Субаруто ще имам много повече хубави моменти на пътя и емоции отколкото вие тръпнейки дали ще ви стигне тока! Карайте си талигите, плащайте си за тях щом ви е тръпка да имате такава, но не принуждавайте разумните хора да плащат като вас! Аз си ценя парите!

    Коментиран от #67, #71

  • 63 Driving pleasure

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Абе гоще":

    Мдам... и ще споделиш ли кога се предвижда булдозерите и самосвалите да минат и те на ток? И с какви батерии ще са и с колко пробег? Кой точно чорбаджия ще ти държи инструмент, за който е платил хиляди на зарядна станция, вместо да работи и да му изкарва пари... 2-300 кВ батерия за колко и как ще да се зарежда за бързо зарядно ще ти трябва и подстанция :D
  • 64 Driving pleasure

    3 0 Отговор
    Разберете, че няма такова нещо като чиста енергия! Няма и такова нещо като евтина енергия! напротив за момента електрическата мобилност е и по-мръсна и много поскъпа!
  • 65 Антиелектрика

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пак нищо не си разбрал, както винаги де!":

    Стига ми разтяга локуми г-жо Тончева. Конкретно съм задал въпроса няколко пъти: Публикувано във факти.бг: "Сега си избери - или пробегът на най-мощната Тесла при 140 км/ч да е 300 км и батерията да изкара максимум 5 години или пробегът да е 200 км и батерията да изкара 10 години."

    Коментиран от #72

  • 66 незнайко

    1 0 Отговор
    Въдицата е хвърлена с "голяма кука на нея" ! Отраничението на скороста няма да даде очаквания ефект !!!
  • 67 ДВГ

    0 4 Отговор

    До коментар #62 от "Driving pleasure":

    Не виждам кой може да ти попречи, да си купиш поне 3 субарута през следващите 12 години и да им навъртиш по 600 хиляди км. Ако въобще през 2030 година забранят продажбите на нови ДВГ, може с парите за една електрическа да си купиш още три Subaru та, и да си ги караш жив и здрав още 20 и 30 години. Не мога да разбера какъв точно проблем виждаш и кой какво те кара насила? Само не разбрах къде ще въртиш по 200 хиляди на година но това си е твое решение и проблем.

    Коментиран от #93

  • 68 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Масов електромобил":

    И колко е пробега на модел 3? Нали дадох примери, че по магистралата ще е не повече от 150-200 км. Ти освен празни приказки с различни никове, друго можеш ли да измислиш? А, ето колко са продали Субару САМО ПРЕЗ ОКТОМВРИ - http://media.subaru.com/pressrelease/1356/120/subaru-america-reports-record-october-sales САМО ЗА ОКТОМВРИ - 55 994. А за 2018 до сега са продали 558 812 автомобила. Понякога истински те съжалявам колко ниско може да паднеш!

    Коментиран от #78

  • 69 Антиелектрика

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Буркани":

    Поредния ник - поредна простотия! На, гледай: https://www.youtube.com/watch?v=b2v0-OdN78g
    Кой миксер може така? О, поговорка "Епа такова животно нема" си я задръж за себе си, бедна душице, работеща за соросоидно НПО-онце.
  • 70 Димов

    5 1 Отговор
    Ей голямо бутане, големи привилегии беее. Как може да го измислят това? Ограниченията за скорост са въпрос на безопасност, не на тип задвижване. Няма никакво значение дали си бензин, дизел, газ или на ток. Ся остава да им разрешат да паркират по тротоарите, да изпреварват отдясно, да не дават мигач като завиват, и да карат в насрещното.
  • 71 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #62 от "Driving pleasure":

    Сметките за Subaru WRX STI си бяха мои преди година ;) Тогава многоникото тролче искаше пример за кола с ДВГ, която да ускорява до 100 км/ч за под 6 секунди и да е под 30 000$.

    Коментиран от #74

  • 72 И трите дядо попе и трите

    1 3 Отговор

    До коментар #65 от "Антиелектрика":

    Всъщност избирам както всеки нормален човек би избрал. Ще обясня като за малоумен, че нещо не ме разбра предния път. То не ти е за първи път ти бързо схващаш, но много трябва да ти се обяснява, понякога дори половин година обяснения ти стигат, да схванеш нещо. Вътрешното съпротивление го усвои за толкова, сега да се пробваме с основни принципи за ползване на литиево йонна батерия. Четивото ще е полезна и за всякакви други устройства и инструменти и за останалите които само четат. Когато в редките случаи - един-два пъти в годината, ще карам повече от 300 км без спиране, да си заредя през нощта преди тръгването батерията до 100%, а на бързите зарядни станции ще зареждам до 80% за да не си губя времето да чакам още толкова, за останалите 20%. Повтарям потретвам ... Зареждането на 100% не поврежда батерията. Дългият престой на заредена до 100 процента батерия я уврежда. Както виждаш за 400 хиляди километра зареждани единствено и само на бързи зарядни станции, капацитета на батерията беше 92% от първоначалния капацитет като нова. Ако същият този автомобил, беше стоял в гаража и ежедневно зареждане до 100%, без да направи и един километър, батерията щеше да се е скапала много повече, дори за по-кратко време. Хайде сега си помисли как си зареждаш батерията на телефона? Много по-полезно за нея е да я дозаредиш два-три пъти през деня без да достига 80%, отколкото да я включиш за цяла нощ. Също така, батерията на винтовертите никога не трябва да се държи напълно з

    Коментиран от #75, #77

  • 73 Димов

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "на кратко":

    Май не си чувал за blu-ray hazard и какво причиняват лед крушките на ретината ти.

    Коментиран от #92

  • 74 Многониково тролче

    1 4 Отговор

    До коментар #71 от "Антиелектрика":

    Кажи сега кой позна резултата за продажбите? Предпочетоха ли субаруто пред теслата въпреки, че всеки може да си направи твоите елементарни сметки, колко "по-изгодно и готино" е то?

    Коментиран от #76

  • 75 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #72 от "И трите дядо попе и трите":

    Точно ти ли ще ми говориш - та ти не знаеш каква е разликата между ток и напрежение, пишеш с различни никове и работиш в НПО. Достатъчно красноречиви факти, човек да те вземе на присмех. Пожелавам ти като ти подарят 15 годишен модел 3, да изчисляваш точно кога ще тръгваш, че да не престои в контакта повече от 15 минути достигайки 100% заряд, че току виж е възникнало забавяне в тоалетната или някое от децата трябва да се преоблича. Апропо, въпросът за 0% заряд много умело го избягваш, защото всеки би заредил батерията като падне на 10-15%. И пробегът ти може да го сънуваш да е 300 км. Дано поне ви плащат повече от 500 лева от БАЕПС, че да може да си плащате лекарствата - хахахахха
  • 76 Антиелектрика

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Многониково тролче":

    Тц, пак се опитваш по най-елементарния начин да се оправдаваш, драга ми г-жо. Първо питаш има ли кола с тези параметри. Когато отговоря, че има, започваш да си измисляш неща, които никога не съм писал! Сега и Фаетона може да кажеш, че е по-малко продаван, но това не значи, че не вдига 300 км/ч и може да ги поддържа 24 часа. Все едно да те питам Субару след като нямат миксери, защо продават в пъти повече от Тесла?
  • 77 Димов

    9 0 Отговор

    До коментар #72 от "И трите дядо попе и трите":

    Искам да те видя, как с електокошникът си тръгваш от Бургас за Беклемето (почти 280км), паркираш го горе, на поляната, прекарваш 3-4 дни на палатка и после си тръгваш без грижи. Ако не ти прокарат един щепсел на арката, няма как да стане. Същото важи и за други подобни хепънинзи, като например от Русе за седемте рилски езера. Там са над 300км, а до лифта няма зарядни. С тия твои сметки, на дълъг път ще мислиш само как да се добереш до най-близкото зарядно. Няма да посмееш да се отбиеш никъде настрани, да видиш потопената църква, например. Докато аз, въобще няма да се замислям за зареждане, преди да съм минал 1000км пробег, и мога да се радвам на всяка странична забележителност. Електрокарът е градска кола. Може и за вътрешнозаводски транспорт да се ползва.

    Коментиран от #82

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #78 от "Многониково тролче":

    Да не вдигна кръвно, че ти треперят ръчичките и вече не може да пишеш? ПроФажби, бСламосвай - кво стаа, паркинсон ли имаш или просто неграмотността ти вече избива, дори и като диктуваш на телефона си :))))))))))))))))))
    И спри да ме занимаваш с елементарните си похватчета! Вадиш някакви неща от различни мнение и различен контекст. Това твое мнение ли е с ник "Масов електромобил": Публикувано във факти.бг: "Колко субарута са продадени за последното тримесечие в Щатите?" Сега извади мой цитат от тема, в който да твърдя, че модел 3 ще е по-малко продаван от WRX STI, който се прави по поръчка! Само леко, да не получиш инфаркт, че после с кой ще се гаврим - хахахахаххахаха

    Коментиран от #81

  • 80 Ввв

    6 0 Отговор
    Хаха,тролеите и скорост за дълго време,смешници,скрийте се
  • 81 Многониково тролче

    0 6 Отговор

    До коментар #79 от "Антиелектрика":

    Аха, разконспирирах те в лъжа и реши да ми изтриеш коментара? Сигурно защото в него пишеше че за октомври месец са предадени 2000 бройки от Subaru модела който щял да измести Тесла модел 3. Така и не ми отговори на въпроса, колко от клиентите на модел 3 решиха да си купят това Subaru за което ти говориш? Като са продали толкова много коли като цяло от всички десетина модели, и ще направят ли толкова оборот колкото Тесла тази година, въпреки че модел 3 се произвежда от втората половина на годината с пълен капацитет, а първото тримесечие почти нямаше произведени? Оказах ли се прав, че хората ще изберат Tesla въпреки по-високата цена? Отговори само на този въпрос, ако обичаш?

    Коментиран от #83

  • 82 Какво общо има?

    0 6 Отговор

    До коментар #77 от "Димов":

    И как примерът ти се свързва с недостатъците на електромобилите? Това не е ли проблем на Националната зарядна инфраструктура, а не на електромобилите? Проблемът както обикновено е свързан с родната ни действителност, а не с недостатъци на технологиите. Тук ще караме скоро електромобили, ама друг път. Особено както повечето разсъждават като вас, дори и тези, които могат да си ги позволят още днес, като четвърта или пета кола, като теслата да е най-евтината измежду останалите.

    Коментиран от #86, #91, #115

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Многониково тролче

    1 6 Отговор

    До коментар #83 от "Антиелектрика":

    По една Тесла модел 3 годишно ми плащат с безплатно зареждане. Всяка пета година модел Х. Теб колко ти плащат от автосервизите, дето ще умрат от глад когато навлезат електричките? Ще сменят само окачване и ще правят огънати ламарини.

    Коментиран от #85

  • 85 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Многониково тролче":

    Е нали уж работех във Факти.бг, БПГА, а сега пък и към сервизите - хахахахахаха Благодаря, че ме развесели в това облачно време - дано добивът от фотоволтаици се вдигне като ни развеселяваш в облачните дни :))))))))

    Коментиран от #87, #89

  • 86 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "Какво общо има?":

    Връзва се и още как. Самата нужда от зарядни станции на тези места е породена от недостатъкът на електрокарите, да се оглеждат за щепсел при всеки 300км пробег. ДВГ няма нужда от бензиностанция на рилските езера, защото пробегът му до там и обратно е гарантиран от технологията му, а не от зарядната му инфраструктура. Нали не ми казваш, че с електрокарите ще трябва да строим зарядки до всяка природна светиня, щото те все още са неспособни да отидат и да се върнат с едно зареждане?
  • 87 Многониково тролче

    0 4 Отговор

    До коментар #85 от "Антиелектрика":

    Понеже малко трудно схващаш, да ти подскажа, че едно от тези не изключва останалите. Например да напишеш негативна новина за Тесла, дори когато съобщаваш за техни успехи. Това във Факти обаче никога не се е случвало нали и няма и да се случи никога. Даже може да се закълнеш, както се кле че ще спреш да пишеш, ако има електрически реактивен двигател.

    Коментиран от #88

  • 88 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #87 от "Многониково тролче":

    Електрически реактивен двигател - бухахахаха Ох, трябва да те черпя една бира, истински се забавлявам. То не бях редактор във Факти.бг, то не бях собственик на бензиностанции, то не бях собственик на сервизи, то не бях руснак. Не мога повече - хаха

    Коментиран от #90

  • 89 Многониково тролче

    3 5 Отговор

    До коментар #85 от "Антиелектрика":

    Упс.Този коментар не се е изпратил преди малко. Объркал съм кода. Явно Господ е чул думите ти. Дори в облачен ден като днес, малко преди залез слънце, фотоволтаиците работят с 25% от инсталираната си мощност. Подават точно толкова ток, колкото всички топлофикации взети заедно, но за разлика от тях не отделят никакви вредни емисии включително въглероден двуокис и въпреки това осигуряват 7% от консумираната мощност за страната. Представяш ли си ако разрешат на хората да си инсталират фотоволтаици по покривите?

    АЕЦ 2078 38.42%
    Кондензационни ТЕЦ 2581 47.73%
    Топлофикационни ТЕЦ 253 4.68%
    Заводски ТЕЦ 146 2.70%
    ВЕЦ 9 0.17%
    Малки ВЕЦ 63 1.16%
    ВяЕЦ 12 0.22%
    ФЕЦ 252 4.66%
    Био ТЕЦ 14 0.26%
    Товар на РБ 3780
  • 90 Многониково тролче

    1 4 Отговор

    До коментар #88 от "Антиелектрика":

    То всъщност ставаше въпрос даже не за реактивен двигател, а за теоретичната възможност за реактивна тяга на електрически автомобил, ако се сещаш? Не те знам какъв си, но определено знам, че си човек който не държи на думата си. Това е доказано стотици пъти, въпреки че се изразяваш като политик и с много думи нищо конкретно не казваш, дори когато ти зададат конкретен въпрос, на който много лесно се отговаря с да или не. Но няма никакво значение кой ти плаща. Важното е, че всички знаят за липсата на всякаква обективност в мненията ти. постоянно се оправдаваш какво не си казал за Тесла но никога не каза нищо конкретно какво си казал и какво си предвидил. Кажи ако ти стиска и имаш лично мнение? Или не знаеш как е но знаеш, че не е така, както казват останалите.

    Коментиран от #97

  • 91 Driving pleasure

    6 2 Отговор

    До коментар #82 от "Какво общо има?":

    Това, което ти е написал Димов за оглеждането за щепсел не е само родна българска действителност - притежателите на електромобили са практически загубени без приложенията, които изчисляват къде и колко зареждане да имат по маршрутите си и пориложенията на поне 3-4 компании осигуряващи зарядни станции - без внимателно планиране кога и колко ти е заредена колата и къде отиваш не става. И вчера четох как някъв пич останал с 11 км пробег и жена му била в истерия ама тох бил имал вяра в колата че е стигне до зарядната станция - а ако тая зарядна ен работи или е заета? Сори баце, не става така!

    Коментиран от #94

  • 92 на кратко

    3 5 Отговор

    До коментар #73 от "Димов":

    Използват се вече по цял свят ! Ако бяха "достатъчно" вредни за здравето едва ли щяха да могат да се предлагат на пазара. То микровълновата печка сигурно е по-вредна, но се използва по цял свят и то доста време...

    Коментиран от #96, #146

  • 93 Driving pleasure

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "ДВГ":

    Ами ти сам говориш за забрани - това може да ми попречи да си купя субару и да го скъсам от каране за парите които ти си потрошил за електричка. Затова казвам - карайте си електриеските кошници ама забраните за ДВГ си ги заврете знаете къде! Ако не са крайно малоумните политици тая електрическа простотия няма никакъв шанс! И нестига, че от моите данъци плащат субсиидии за да покриват ваште трамваи ами на всичко отгоре ще ми се и забранява! Трябва непременно да съм еднакво глупав с някой електричар и да си харча парите за нещо което не само е прекалено скъпо, но и не носи никакво удоволствие!

    Коментиран от #95, #100

  • 94 Просто бизнес

    1 5 Отговор

    До коментар #91 от "Driving pleasure":

    Не се притеснявай, пазарът не търпи празни ниши. Не знам дали вече го приеха, но дори в България се подготвяше закон за понятието зарядна точка. Чрез него се изясняват законовите изисквания за изграждане на зарядни станции и отношенията между клиентите и продавачите на енергия. По закон в момента само енерго преносните дружества имат право да продават електроенергия на краен клиент. Останалите или могат да предоставят услугата на време, а не на реално заредена електроенергия или направо да подаряват енергията. Това ще са малки (А дано като става въпрос за България) бюрократични спънки, които ще се решат когато има смисъл да се инвестира в зарядно инфраструктутура. В момента няма зарядна инфраструктура, защото няма електромобили и няма електромобили защото няма зарядна инфраструктура. От някъде трябва да се започне без да се очакват облаги веднага на момента.
  • 95 ДВГ

    1 6 Отговор

    До коментар #93 от "Driving pleasure":

    Не се притеснявай! Електромобилите ще станат много по-евтини от бензиновите автомобили, много преди да дойде време за сега готвените забрани и дотогава забрани няма да са нужни, защото никой няма да иска да си купи нов автомобил с ДВГ. Това ще правят само някакви откачалки, които са готови да изсипят една купчина пари за тракащо и пушещо нещо което ги кефи, а след това всеки изминал километър също да им струва малко състояние. Когато затворят 90% от бензиностанциите, тогава сегашното търсене на зарядна станция за електромобили ще ви се струва детска игра, заради факта че всеки може да се зареди електромобила от собственият контакт в гаража, но не може да си напълни резервоара от градинския си маркуч.

    Коментиран от #98, #99, #103

  • 96 Димов

    7 2 Отговор

    До коментар #92 от "на кратко":

    "Ако бяха "достатъчно" вредни за здравето едва ли щяха да могат да се предлагат на пазара." Оп, оп, оп!... Пазарът никога не се е интересувал от здравето на хората. Пазарът се интересува само от печалбата. Даже повече: Пазарът замаскира недостатъците и вредите от една технология, като използва хипнозата на рекламата, с цел реализиране на продажби. Ако беше обратното, нямаше да излизаме от кухнята, докато работи микровълновата. Да пускаме смартфонът на говорител, че да не ни е до главата като набира и говорим. Нямаше да има снаксове за тровене на децата, бъкани с всевъзможни Е-та. Нямаше да се предлагат имитиращи продукти от палмово масло. Но тези неща са факт и не знам защо ти отвръщаш глава от очевидното.

    Коментиран от #109

  • 97 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "Многониково тролче":

    И това го казваш ти, многониковия трол работещ към НПО? Мерси за комплимента и забавленията, които ми осигури днес - хахахахахха
  • 98 Driving pleasure

    6 0 Отговор

    До коментар #95 от "ДВГ":

    Виждаш ли отново говориш за някакви административни ограничения за ДВГ, без подобни наистина единици ще предпочетат електрически защото негативите при тях са в пъти повече!
    И ловя бяс че и към 2050 пак няма да са се наложили! 50% от продажбите отново ще са на автомобили с конвенционален двигател!

    Коментиран от #101, #102

  • 99 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #95 от "ДВГ":

    Когато това време дойде, тези и само тези недостатъци на електрокарите ще са преодолени и няма да са повече обект на спорове. Но пак казвам: Тези и само тези техни недостатъци. А докато дойде това време, предлагам, да постимулираме още малко електрофенският к**тор със следните превилегии: Електромобилите да бъдат освободени от винетна такса. Балъците с ДВГ ще плащат и за тях. Да отпадне задължителният технически преглед за електромобили. Нали уж сервизите щели да фалират, щото електрокарите не се чупели. При закупуване на автомобил с ДВГ, собственикът му да се счита за враг народен и да бъде задължен да купи електрокар на комшията си. Да отпадне задължителната ГО за електромобили. При настъпване на ПТП, водачът на електромобил автоматично да се счита за невинен.
  • 100 Антиелектрика

    9 1 Отговор

    До коментар #93 от "Driving pleasure":

    Еврогейчетата се правят на диктатори с джендърска настървеност. Не се коси, тези не могат да си защитят жените от едни емигранти и гледат като натровени, иначе тръгнали да се правят на отворковци със смешните си забрани. От къде на къде ще се разпореждат с нашите пари, за да се правят зарядни станции и там да е безплатно зареждането? Иначе ако им обършеш два шамара и няма да знаят къде се намират, ама имат наглостта да се разпореждат с парите ни, смешковци!

    Коментиран от #144

  • 101 Димов

    9 2 Отговор

    До коментар #98 от "Driving pleasure":

    Днес, електромобилът не може да пребори ДВГ в честен пазарен двубой. За това се налага да му се помага със субсидии и затваряне на очите за законови ограничения, докато на ДВГ му се създават постоянни пречки и спънки. Мачът е прододен, а журито е купено. Не виждам как може някои хора да величаят подобна мерзост. Това говори много за качествата на самите тези хора.

    Коментиран от #104

  • 102 ДВГ

    1 4 Отговор

    До коментар #98 от "Driving pleasure":

    "И ловя бяс че и към 2050 пак няма да са се наложили! 50% от продажбите отново ще са на автомобили с конвенционален двигател!" Къде? В България ли? Вероятно си прав. Повече от 80% от продажбите тук са на автомобили втора употреба, дотогава надали нещо ще се промени.
  • 103 Димов

    7 1 Отговор

    До коментар #95 от "ДВГ":

    "Когато затворят 90% от бензиностанциите, тогава сегашното търсене на зарядна станция за електромобили ще ви се струва детска игра," То, подобна глупост вече е в ход. От няколко месеца бензиностанциите нямат право да работят между 0:00 и 4:00ч. Обиколих всичките в града, точно 10мин след полунощ. Никоя не пожела да ми зареди. Ново разпореждане от незнамсикое министерство, свързано с отчитането на оборота. Ама за електрозарядките сигурно ще направят изключение. Създаването на изкуствени законови пречки за употребата на една технология, за да принудиш потребителят да ползва друга, не прави другата по-добра.

    Коментиран от #105, #118

  • 104 Икономии от мащаба

    0 5 Отговор

    До коментар #101 от "Димов":

    А смяташ ли, че ако се породи търсене, макар и изкуствено създадено, заради икономии от мащаба може електромобилите да се изравнят по цена с дизеловите автомобили и от този момент нататък да се прекратят всякакви субсидии и да се разчита на честен двубой? Както виждаш, за един и същ модел, Тесла излезе на печалба, чак когато започна да бълва количества, а преди това беше на загуба при по малки обеми производство.

    Коментиран от #106

  • 105 Икономии от мащаба

    1 5 Отговор

    До коментар #103 от "Димов":

    Няма да е изключение. Няма как да им забрани да работят, защото нямат персонал. Това си е като вендинг автомат, който вместо напитки и храни ти предлага контакт, който се включва само след като си платиш с карта. Няма на кого да се отчита защото всичко става по банков път. Дори не е нужен касов апарат, за разлика от която и да е бензиностанция на които обикновено се плаща в брой.

    Коментиран от #107

  • 106 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Икономии от мащаба":

    Ако стане така, ще има честен двубой. Но Тесла продаде много бройки и реализира печалба в нечестен двубой. Субсидии за клиенти. Жестоки ограничения за ДВГ. Безплатен ток за зареждане. Данъчни облекчения. А сега - и пътна полиция ще си затваря очите за тях. Какво ли ще стане, ако горивото за ДВГ беше безплатно? Дали тесла феновете нямаше да се фръцкат с поредният пикап V8?

    Коментиран от #108

  • 107 Димов

    6 2 Отговор

    До коментар #105 от "Икономии от мащаба":

    И бензиностанциите могат да са без постоянен персонал. Виждал съм го във Франция.
  • 108 Икономии от мащаба

    3 4 Отговор

    До коментар #106 от "Димов":

    1. Двубоят ти беше абсолютно честен. Субсидиите не са за Тесла персонално, а за всеки един автомобилен производител. Тесла беше и все още е в много по-неизгодна позиция, защото няма нито капитала, нито разполага с материалната база и средствата за масово производство на автомобили. Започна всичко от нулата преди десетина години. Някой скоро каза че субсидиите са от 30 години. 2. Какви са настоящите жестоки ограничения за ДВГ? Евентуално ще има ограничения, ако и останалите автомобилни производители не започнат да произвеждат електромобили, за да дадат избор на клиентите коя технология да изберат. Всички обаче много добре знаят, че заради икономията от мащаба електромобилите ще излязат много по-евтини и никой няма да им купува ДВГ, а те искат още десетилетие да ни скубят, което няма да им се случи с електромобилите 3. Тесла сама изгради зарядните си станции и сама купува или произвежда електроенергията за зареждане, която подарява на клиентите си, като на свой ред им дава субсидия, въпреки че това е чиста загуба, но е много по-добра от телевизионната реклама. Нищо не пречи на останалите автомобилни производители да направят същото, но те не са свикнали да дават, а само да взимат.

    Коментиран от #110

  • 109 на кратко

    1 4 Отговор

    До коментар #96 от "Димов":

    Не съм съгласен. Пазарът предлага това, което хората искат ! Хората искат евтино сирене - пазарът винаги намира начин и ето ти сирене с растителна мазнина. Ти си решаваш от кое да купиш - има евтино има и скъпо. А ако си мислиш че и скъпото не хубаво на пазара има домашно! Примерите са безкрай. 80 процента искат евтино. Но много се отклоняваш и влизаш в някакви подробности. И понеже ставаше дума за крушките - кажи във вас с какви крушки си и имаш ли микровълнова печка ? То това вече е несериозно.

    Коментиран от #111

  • 110 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #108 от "Икономии от мащаба":

    Аз не видях субсидия за кола с ДВГ, а ти? Само за електрички е. А синонимът за електричка е един - Тесла. Другите марки не са толкова известни с електромобилно производство. За тях, то е по-скоро екстравагантно отклонение и клиентите им не ги асоциират с него. Докато Тесла, благодарение И на непрестанната си пропаганда, е герб за електричките. Това е страшно важен маркетингов фактор. Благодарение на постоянното облъчване с фукни за всяко помръдване на тази марка, като кажеш на хората "електромобил" те автоматично и подсъзнателно го асоциират с Тесла. Не с Ферари. Не с Корвет. Не с Тойота или Нисан. Не с някоя друга марка, а с марката, символ на електричките. Феновете на класическите марки са предимно фенове на ДВГ. Да излязат на пазара с електричка по-скоро ще отблъсне феновете от тях. Аз не бих си взел електрическа кола от любимата ми марка, докато прави ДВГ. Тесла не само, че има капитал, ами тръгна с много капитал. Виж Форд - те са тръгнали от нулата, 25 $ в джоба и едно мазе. Тесла изгражда зарядки с рекламна и търговска цел. Прави всичко възможно да съблазни клиентите. А когато достатъчно шаранчета налапат въдицата, ще почне да събира пари за токът, за колите си. И ще трупа пари и от там. Това е като зарибявката с дрога. Дилърът те черпи едно, две, за да станеш зависим и да почнеш да му снасяш за хиляди. Защо не го виждате това?

    Коментиран от #116, #119, #120, #125, #128

  • 111 Димов

    5 2 Отговор

    До коментар #109 от "на кратко":

    Пазарът умело спестява негативите на продукта. За това ситният шрифт вече почти не се чете, а вредните съставки са кодирани. Докато клиентите се научат, производителят е продал милиони. У дома съм само с класически крушки. Държа на това. Микровълнова почти не ползвам - мразя я. Телефон - само на говорител, а като е в джобът ми е с изключени мобилни данни. Не ме познаваш. Луд съм за връзване. Дори рутер нямам, а карам със суич.

    Коментиран от #112

  • 112 на кратко

    1 5 Отговор

    До коментар #111 от "Димов":

    Да - имаш мирковълнова. Имаш и телефон който също е вреден. Ако искаш да не ти вреди едниственото решение е да го изключиш напълно. Да използваш и интернет. И седиш и на вредния компютър... "У дома съм само с класически крушки" с това приключвам разговора.

    Коментиран от #113

  • 113 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #112 от "на кратко":

    Микровълновата е на жената. Домъкна си я от "мамини". Казах, че не я ползвам. На жената главата й не увира с малко дърва. С телефона и с компа работя. Такава ми е работата. Всяка професия има вреди. И като преекспонираш примирението ми с това, но се правиш, че не забелязваш старанието ми да намаля влиянието им, не доказваш, че не са вредни. Даже индиректно признаваш вредата им.
  • 114 Зорлем

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хубави сметки, ама криви":

    Еха, днес научих нов оксиморон - една сметка може да е вярна и хубава, но въпреки това да е крива?! А относно продажбите, няма какво толкова да се анализира. Понятия като "мода" и "guerilla/viral marketing" отдавна са измислени и дефинирани. Най-простият пример, за който се сещам на прима виста е Айпадът на Епъл. Продадоха милиарди от него без да има прагматично обяснение какво е той и за какво служи.
  • 115 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Какво общо има?":

    Според тези ти думи излиза, че в случая "ракетата" си е много хубава, но просто "космосът", в който трябва да лети е крив.
  • 116 Субсидиите

    2 3 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    Тези субсидии малко ли ти се виждат?

    Европейските правителства продължават да отпускат повече от 112 млрд. евро годишно за субсидиране на изкопаемите горива, въпреки че са се ангажирали с постепенно премахване на този вид подкрепа до 2020 г. Това е заключението на нов доклад на Института за Презокеанския институт за развитие (ODI) и Европейската мрежа за действие по климата (CAN), които са анализирали субсидиите, отпускани за нефт, газ и въглища в 11 европейски страни от ЕС между 2014 и 2016 г.

    Налице е значителен дебат за това какво представлява субсидия и кои са обстоятелствата, при които субсидиите могат да бъдат определени като „вредни“. Някои правителства например отхвърлят обвинението, че данъчните облекчения за компаниите за изкопаеми горива представляват субсидия. Докладът посочва още, че около половината от субсидиите за изкопаеми горива, разпределяни от европейските правителства, са насочени към домакинствата с ниски доходи. Някои правителства пък твърдят, че подкрепата за газовите фирми помага за ограничаване на емисиите чрез ускоряване на постепенното премахване на въглищните електроцентрали.

    Докладът ODI и CAN обаче твърди, че огромните субсидии за изкопаеми горива възпрепятстват прехода към истински нисковъглеродни технологии.

    Докладът е анализирал субсидиите от ЕС и правителствата на Чешката република, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция и Великобритания.

    Транспортният сектор е най-голе
  • 117 Субсидиите

    2 3 Отговор
    Транспортният сектор е най-големият бенефициент, според доклада. Той получава повече от 49 млрд. евро годишно. Това включва данъчни облекчения, които намаляват цената на дизеловото гориво и „ефективно обезкуражават“ преминаването към по-чисти превозни средства.

    „Кризата със замърсяването на въздуха в градовете в Европа и неотдавнашният скандал с дизеловите емисии закономерно доведоха до увеличаване на натиска върху правителствата да действат. Ала анализът ни показва, че европейските страни предоставят огромни субсидии за изкопаемите горива в транспортния сектор“, каза водещата авторка Шела Уитли, ръководител поделението за климата и енергетика в ODI.

    Коментиран от #123

  • 118 Шофьорът

    2 4 Отговор

    До коментар #103 от "Димов":

    Димов, това са абсолютно неверни твърдения. Именно нефтената и автомобилната индустрия и особено в САЩ получават МНОГОМИЛИАРДНИ субсидии. Провери си фактите ако те интересува истината.

    Коментиран от #121

  • 119 Субсидиите

    0 3 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    Tesla ще изгради гига фабриката си в Китай за около два милиарда. 49 милиарда субсидии в Европа годишно, знаеш ли колко гигафабрика са, ако някой имаше желание да ги строи въобще? Трябва да си много наивен, за да смяташ че някой се е загрижил да дава повече субсидии на електричките. Всичко е прах в очите, за да отчитат дейност.

    Коментиран от #122

  • 120 Шофьорът

    1 4 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    Димов, разсъжденията ти говорят за дълбоко непознаване на фактите.
    ЦЯЛО ЧУДО е, че Тесла въобще стигна до тук и това се дължи на личността на Мъск, на перфектния дизайн и технологии и не на последно място, че разумните хора осъзнават какво горенето на нефт причинява на нашия единствен и общ дом.

    Коментиран от #124, #127

  • 121 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #118 от "Шофьорът":

    Това не са субсидии за крайният клиент, каквито са тези, при електрокарите, подпомагащи закупуването на електромобил. Аз не съм видял и стотинка от субсидиите, за които изписа тоя безсмислен ферман. Те са за корпоративните магнати. Аз си плащам всяка стотинка. За мен няма субсидия, като отида на бензиностанцията или в автосалона, да ме стимулират и прикоткват. Бъркаш синуса с косинуса.
  • 122 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #119 от "Субсидиите":

    49млрд субсидии в Европа, викаш? И само заради прах в очите? Не съм проверил тази цифра, но само от това ти твърдение се разбира, кой е наивник. Като порастнеш, ще осъзнаеш, че електромобилът е просто ръка, с която да ти бъркат в джоба. Целта е да вкарат възможно най-много ръце в най-много джобове.
  • 123 Driving pleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "Субсидиите":

    накара ме искрено да се смея човече - европа е набрулила над 60% акцизи и данъци върху горивата, обаче видиш ли после била давала 100 милиона - а колко милиарда е смъкнала?!!! Да дава субсидии НА НАШИ ХОРА!!! ти взел ли си субсидия? аз не съм! И тук е разликата - при електрошитните се стимулира един ментално ощетен да похарчи маса пари за кола, като му се даде персонална субсидия, като му се опрости не малкия данък, като му се опрости паркиране и т.н. - И ВСИЧКО ТОВА СЕ ВЗИМА ОТ ХОРАТА КАРАЩИ С КОНВЕНЦИОНАЛНИ МОТОРИ!!! Що? Кой и кога реши, че това е правилно и че хората го искат? Референдум ли проведохте или просто едни престъпници решиха да правят пари?! Ай сиктир моля ти се! Плащайте си данъците за електричките - а на горивата им махнете акцизите и при 80 стотинки литър гориво ела ми се обади, че някой ще се качи за ватман! А ако ти пречат изгорелите газиве и ти е мръсно в големия град - ела на село! Гарантирам ти чист въздух! Някой го беше написал нагоре - това е дискриминация!

    Коментиран от #133

  • 124 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #120 от "Шофьорът":

    Разсъжденията ти говорят, че си пряснооблъчен от мъскоманията. Аре като ще ми говориш за познаване на факти, запознай се колко СО2 се изхвърля за направата на една 100квт батерия. Над 17 ТОНА. А с кви ла*на е бъкана пък да не говорим. Чувал си ти за факти.... че и се сетил за "единственият ни общ дом". Чакай да си избърша сълзите. Точно електрокарите ще му видят сметката, на родният ти дом.

    Коментиран от #134

  • 125 Driving pleasure

    2 2 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    Димов, Свети илон вече отряза безплатното зареждане - дори и собествениците на новозакупен модел Ес си плащат освен ако не изберат мисля беше 3000 долара екстра (един вид да си предплатят) и всъщност това е единственото печелившо звено на Тесла! Автомобилите им в момента не са на печалба а на 0 и печалбата идва от зарядните станции - а ватманите си мислят, че всичко ще им е безплатно - единственото, което ще стане при масово навлизане на тия кочини е, че ще поскъпне електричеството и за домакинствата и тогава ела гледай с колко пари ще се нагруха определени кръгове...

    Коментиран от #126

  • 126 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #125 от "Driving pleasure":

    Това е новост за мен. Но то само доказва твърдението ми, от #122.

    Коментиран от #129

  • 127 Driving pleasure

    4 2 Отговор

    До коментар #120 от "Шофьорът":

    Извинявай - това че Тесла стигна до тук се дължи само на МАС-ПРОПАГАНДА! Я прегледай новините - виждаш ли нещо за моделите на Рено и Нисан и те правят електрички и то много по-добри. Мъск е идиот и само и единствено милиардите субсидии и борсови игрички го закрепиха! И всъщност когато говорите за Тесла е хубаво да знаете, че той буквално открадна компанията от създателите и! А разумните хора знаят, че електрическата кола НЕ Е ПО-ЧИСТА! В най-добрия случай говорим, че цапа на различно място - евроидиотите много обичат екологията, за тях е еко ако не им е в двора - иначе изнесено в китай или африка мръсотита не им е проблем - важно е лъскавата им фасада да изглежда добре на брюкселските престъпници! За пример ти давам последната щуротия с пластмасите - ще забраним пластмасата, за да сме с еко-съвест и да ни е чисто докато милиарди кубични метра дървесна ще бъдат отрязани, за заместващите продукти ИДИОТИЯТА ВИ Е НА МАКС И ТЯ ЩЕ ПОГУБИ СВЕТА - НЕ ДВИГАТЕЛЯ! той го създаеде...

    Коментиран от #130

  • 128 Тесла

    2 4 Отговор

    До коментар #110 от "Димов":

    "Докато Тесла, благодарение И на непрестанната си пропаганда, е герб за електричките. Това е страшно важен маркетингов фактор. Благодарение на постоянното облъчване с фукни за всяко помръдване на тази марка, като кажеш на хората "електромобил" те автоматично и подсъзнателно го асоциират с Тесла. "

    А с какво според тебе да асоциират? Тесла показва какво е бъдещето на електрическите автомобили. Нещо което другите производители не успяват да копират дори след десетина години, въпреки претенциите си. Все още никой не е произвел и засега не се виждат изгледи да произведе скоро модел, който да се доближи до модел Тесла от 2012 година. Това не е само маркетинг а РЕАЛНО ПРЕДИМСТВО В ТЕХНОЛОГИИТЕ, което никой освен няколко АНТИелектрици тук не отрича.

    Коментиран от #131, #138

  • 129 Driving pleasure

    3 1 Отговор

    До коментар #126 от "Димов":

    Това за печалбата, която обявиха миналата седмица са си мои разсъждения, още миналата година бях чел, че зарядните му станции печелят по 150-200 милиона - от тогава с увеличения брой продадени коли е нормално да скочи печалбата - следователно при обявени 300 млн печалба реалната печалба от производството клони към нула... а че спря доживотното зареждане се знае от много време - остана само за най-скъпита модели
  • 130 Тесла

    2 4 Отговор

    До коментар #127 от "Driving pleasure":

    И с какво Нисан или Рено са по-добри от Тесла? За колко време ще стигнеш с най-новия модел Лииф до Варна, дори да имаш бързи зарядни станции през 50км? Поне 3 часа повече отколкото с най-евтината Тесла.

    Коментиран от #132

  • 131 Driving pleasure

    4 2 Отговор

    До коментар #128 от "Тесла":

    Извинявай - каква е разликата между Тесла произволен модел и Шевролет Болт или Нисан Лийф или Рено Зое?! Ускорението до 100? иначе пробега им зависи от капацитета на батерията - сметни кой колко минава с 1 кВч, не съм си играл щото ми е порядъчно безсмислено дали харчи 15 или 50 кВч, но сметни и кажи с колко по-висок пробег има тесла за кВч. Тесла е боклук с огромна медийна подкрепа, а Мъск ако не бяха субсидиите да е история - почти всички компании в които е бил са си стъпвали на краката след като се разкара от управлението им!
  • 132 Driving pleasure

    5 3 Отговор

    До коментар #130 от "Тесла":

    ахде сега кажи колко кВ е батерията на Лийф и колко е на най-малката Тесла?! Предимството на т'слата е в дръжката - сложил двойно по-голям капацитет и получил двойно по-голям пробег на кажи речи двойно по-висока цена - ма то наистина чудо на чудесата... като да си махна 50 литровия резервоар да сложа 100 и да разправям колко ми е голям пробега с едно зареждане - наистина гениално :D

    Коментиран от #139

  • 133 Антиелектрика

    5 2 Отговор

    До коментар #123 от "Driving pleasure":

    Защо още се занимаваш да спориш с този трол? Та на него това му е работата в НПО-то със звучната абревиатура БАЕПС - да лъже. Същата работа е и на онази Шела Уитли - да лъже и да маже, защото работила уж по проблемите на климата. Това да смяташ данъчните облекчения на фирми добиващи нефт за субсидия, е мега идиотско. Колко фирми у нас добиват нефт, че нещо не мога да се сетя? И в същото време да се налага акциз от 70 ст. на литър (колкото е себестойността на литър петрол), е много правилно, нали? Това промит и най-вече финансово заинтересован като многониковото тролче, няма как да го разбере! Да не говорим, че този акциз се налага с абсолютно неясна цел, описана формално като борба с вредните емисии. Обаче в закона ясно си пише кои стоки подлежат на акциз: "Чл. 2. На облагане с акциз подлежат:
    1. алкохолът и алкохолните напитки;
    2. тютюневите изделия;
    3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) енергийните продукти и ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ....... Та е просто въпрос на време токът да бъде обложен с такъв акциз от поне левче на kW.

    Коментиран от #136, #142

  • 134 Факти?

    2 3 Отговор

    До коментар #124 от "Димов":

    "Аре като ще ми говориш за познаване на факти, запознай се колко СО2 се изхвърля за направата на една 100квт батерия. Над 17 ТОНА. А с кви ла*на е бъкана пък да не говорим. Чувал си ти за факти...."

    Хайде да си провериш "фактите" и да провериш дали това изследване се отнася за батерията на Тесла или за по-малка китайска батерия, произведена преди години с 80% въглищна енергия, а след това е интрполирано до 100квч батерия на Тесла? Знаеш ли какъв е процента въглищна енергия при производството на батериите на Тесла - ZERO, една огромна НУЛА. Голяма част от батериите се превозват с електрически камиони между заводите. Тесла е и един от най-големите производители на зелена енергия в Щатите заради Солар сити, която придоби и предпочитат да си ползват собствена енергия вместо да я купуват, така че и зареждане на техните зарядни станции е без емисии. Тези 17 тона нямат нищо общо с батериите на Тесла. Даже си го пише в прав текст в проучването. Така че по-внимателно с "фактите" да не се излагаме!

    Коментиран от #135, #140

  • 135 Driving pleasure

    3 2 Отговор

    До коментар #134 от "Факти?":

    Айде и ти да си провериш фактите - по-голяма част от станциите за зареждане на тесла дори нямат панели. Я сметни колко панели ти трябват за 135 кВ заряд за суперчарджа :D А вечер - Свети Илон лично ли грее, за да зареждат. Евентуално някога си в бъдеще ще се стремят да ползват само солар, това е казваше и илончо - с ЩЕ говореше :) А за Солар сити може да провериш с колко милиоона са на згуба и що трябваше Тесла да ги изкупи :D

    Коментиран от #137

  • 136 Driving pleasure

    3 1 Отговор

    До коментар #133 от "Антиелектрика":

    Щот ме дразнят! И щото е неморално да ги оставяме да плещят глупости! :)
  • 137 Тесла

    1 3 Отговор

    До коментар #135 от "Driving pleasure":

    Ако имам 10 имота, които годишно употребяват 100мегаватчаса енергия. Само в един от тях имам фотоволтаична централа, с годишен добив 200мегаватчаса. Какъв е въглеродния ми отпечатък, ако 50% от микса е от въглища? Е защо тогава панелите трябва физически да присъстват на самата зарядна станция? Нужни са само батерии.
  • 138 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #128 от "Тесла":

    Кьонингсед не струват, викаш? Само че нито видях, нито чух да гърмят толкова около тях.
  • 139 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #132 от "Driving pleasure":

    Това беше добро :)
  • 140 Димов

    4 0 Отговор

    До коментар #134 от "Факти?":

    Стига бе, човек! Стига поглъща лъчение от илонизатора, бе! Фактите са проверени. Провери си ти твоите. На всичко отгоре я да питам, вече за петнайсти път, де ще се рециклират тия батерии? В страни като нашата ли? Кой ще се трови от това? Аз и ти ли? Илончо ще си кара електрокара без да му пуши, а ние с тебе ще му правим и рециклираме батерии, щот сме гладни, а той има денги да плаща. Писна ми да обяснявам едно и също нещо, на всяка новоизлюпена рибка тука. Все има някой пресен, току-що фанатизиран от конвейра на Мъск, който надъхан с пропагандни лозунги се е настървил яростно да брани великият вожд. И въобще не вижда, как вождът му го точи на бял камък. Излез от матрицата! Слез на земята! Стани мъж!

    Коментиран от #148

  • 141 Димов

    5 0 Отговор
    Пак трабва да обяснявам, че в Китай се карат половината електромобили в света. Че пак в Китай се добива половината соларна електроенергия в света. Че там отдавна са построили електрокаризма, който Илон се опитва да догони. Но въпреки това, китайците са с най-натровеният въздух в света, защото причината за него не са ДВГ, а урбанизацията и индустрията. Че преминаването от ДВГ към ток е всъщност опит на САЩ и света, да не зависят от петрола на арабите. Че това е война на енергиите, каквато е била навремето, между Дж.П.Морган и Рокфелер. Че никой от тях и подобните тям, не го е еня за екологията, а само гледат да ни направят зависими от един вид енергия, към друг. Не знам защо електрофеновете си мислят, че ДВГ феновете не искат чиста природа. Да не мислите, че ние живеем от сажди и пушиляк? Разликата е там, че вие не виждате, или по-скоро не искате да видите, опасността от електокарите, и обръщате внимание само на лазурните рекламки. Типично поведение на фанатици. Да сте живи и здрави, след 20-30г ще го осъзнаете.
  • 142 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #133 от "Антиелектрика":

    Не знам за вас, ама аз се уморих. Фанатизъм не се бори с приказки. Особено ако фанатикът е всестранно зомбиран до припадък. Това са хора, които не се замислят, защо чичкото в парка им предлага бонбонче. Те са пряк пример за поголовното, умишлено оглупаване на нацията, с цел по-лесно манипулиране. Вярват на всичко, което им снесат рекламите. Вярват, че правителството работи в техен интерес, че Мъск се е загрижил за въздухът им, и че всеки новоизмислен абсурден данък, акциз или въобще налог е неуспоримо нужен и не бива да се оспорва. За тях раболепието и сляпото подчинение са методи на съществуване, а съмнението в истинността на вождовете е смъртен грях. Какво да го правиш такова?

    Коментиран от #149

  • 143 КастелФабер

    1 4 Отговор
    Чудесна новина! Дано скоро и в България да се предприемат подобни мерки. Вагаджиите трябва да бъдат принудени да спазват законите и еконормите!

    Коментиран от #147

  • 144 шучмо

    1 4 Отговор

    До коментар #100 от "Антиелектрика":

    На Анатиелектрика парите са болшевишки, а това са крадени пари, така че не може да се разпорежда с тях.

    Коментиран от #145

  • 145 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #144 от "шучмо":

    Това ли успя да роди малкото ти мозъче, след като се изтърка нелепицата да пишеш хомосексуални идиотщини с моя ник - хахахахахахаха Само, че в моята рода няма нито един член на БКП. Може ли да кажеш същото за себе си, многониково тролченце? Или след като всички са били комуняги в рода ти, изведнъж сте "преживели катарзис" и сега като няма с какъв довод да оборите събеседника, ни в клин, ни в ръкав, го обвинявате за болшевик - хахахахахахахахха Ох, неделята също ми тръгна весело - благодаря ти тролче :)
  • 146 Ало лицемерчето

    3 2 Отговор

    До коментар #92 от "на кратко":

    И петролните двигатели се ползват в цял свят ама ти твърдиш че вредят нали. Аман от фурнаджииски лопати.

    Коментиран от #151

  • 147 Айде тоз и той

    4 2 Отговор

    До коментар #143 от "КастелФабер":

    Ей го поредния безмозъчен коментар който смята че електрофеновете трябва да се награждават със беззаконие.
  • 148 Факти?

    2 3 Отговор

    До коментар #140 от "Димов":

    Дай линк към проверените "факти", защото в момента говориш "една жена каза". Самия факт, че снощи научи, че зареждането на суперчарджерите е платено, а това е вече втора година, говори че почти нищо не знаеш за Тесла, а говориш само от обикновена омраза. Вероятно не знаеш, че още в проекта на гигафабриката е заложено да има конвейер за рециклиране за да се затвори кръгът и да се спестят транспортни разходи, а още при дизайна на батериите и клетките е проектирано и оборудването за рециклиране. Не бързат да го строят, защото батериите с най-голям пробег - над 400хил.км. все още имат над 92% от първоначалния си капацитет. Редките проблеми с батериите не са в клетките, а в някоя платка в електрониката на батерията.

    Коментиран от #155, #156, #157, #158, #159, #160, #161, #162

  • 149 Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?

    2 2 Отговор

    До коментар #142 от "Димов":

    "Те са пряк пример за поголовното, умишлено оглупаване на нацията, с цел по-лесно манипулиране. Вярват на всичко, което им снесат рекламите. Вярват, че правителството работи в техен интерес, че Мъск се е загрижил за въздухът им, и че всеки новоизмислен абсурден данък, акциз или въобще налог е неуспоримо нужен и не бива да се оспорва. За тях раболепието и сляпото подчинение са методи на съществуване, а съмнението в истинността на вождовете е смъртен грях. Какво да го правиш такова?"

    Не беше ли ти, който вярва че правителството ще му построи соларен ТЕЦ за да плащаме такси, затова няма нужда хората да се монтират слънчеви колектори по покривите? не беше ли ти който искаше големи фирми да правят фотоволтаични полета по плодородната земя, за да може да плащаме такса пренос на НЕК, такса пренос на ЕРП, акциз, такса за достъп и други разни такси и ДДС всички такси на тока, Вместо да си произведем голяма част от него с фотоволтаици на покрива и да избегнем всички тези такси? Кой говори за използване на електромобили за които съм може да си произведеш токът, или да ползваш едно от хилядите зарядни, за да подкрепиш именно този човек или фирма, А кой говори за централизирано производство на биогорива, водород, синтетични горива и всякакви други горива произвеждани от богоизбрани фирми на олигарси, върху които разбира се Задължително трябва да платиш и акциз и всички такси? Ако си купиш батерията и Слънчевите колектори днес, имаш сигурност за цените на зареждане

    Коментиран от #163, #164, #165, #166, #167

  • 150 Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?

    2 3 Отговор
    Ако си купиш батерията и Слънчевите колектори днес, имаш сигурност за цените на зареждане на автомобила и ток за домашно ползване през следващите 10-20 години и никой не може да ти ги промени или да ти сложи такса върху тях, ако не го е направил още при закупуване на оборудването. може да ти сложи такса единствено на тока който продаваш, но ако не ти е изгодно просто не продаваш. В противен случай, не знаеш всеки ден като се събудиш Каква ще е цената на тока и на горивата, а те зависят от настроенията на политици и олигарси и са едни от най-големите лостове за манипулиране на народа. Та помисли си от коя страна си, Дали пък не си ти този който подкрепя акцизите таксите и несигурността в бъдещето?

    Коментиран от #168

  • 151 Ало некомпетентния

    0 2 Отговор

    До коментар #146 от "Ало лицемерчето":

    Хахаа много ме забавляваш. Аз не твърдя нищо ЦЯЛ СВЯТ го твърди това... и за това ИЗЧЕЗВАТ ДВГ... Както изчезнаха и CRT телевизорите... И без законови забрани ПАК ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ. Защото бъдещето на коллите е с ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ДВИГАТЕЛ. Проумейте го най накрая. Ама и да не го приумеете няма никакво значение. Никой не ви пита вас вас. Тука се изсипаха 10 тома празни приказки. Ама българина е ТЪП ПРОСТ и МНОГО ОГРАНИЧЕН. Вместо да се радвате вие ревете като женички. И понеже веднага ще завалят "оборващите (смешните)" коментари. Отговорете ми на следния въпрос без да заобикаляте и да захващате други теми. Говорите за батерии, колонки за зареждане. За милиони печалби на не знам кой си. МОГА ЛИ ДА ЗАРЕДЯ ЕЛЕКТРОМОБИЛ (това е все едно да напълни резервоара) ВКЪЩИ ОТ ФОТОВОЛТАИЧНА СИСТЕМА (да това дето зарежда батерииките вкъщи БЕЗ ПАРИ от слънцето). А колата ми на бензин ? Освен да взема да копая в двора може и да излезе петрол... То ида излезе пак си остава стария принцип на работа. Оставаш ЗАВИСИМ. Запомнете я тая дума ЗАВИСИМ от монополистите! Аман от слепи хора.

    Коментиран от #152, #153, #180

  • 152 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #151 от "Ало некомпетентния":

    Бензин не, но олио за дизела можеш да си произведеш. Практическата ефективност на двата метода - фотоволтаици срещу нива с рапица/слънчоглед, е съизмерима. Подчертавам, практическата ефективност.

    Коментиран от #154

  • 153 Антиелектрика

    2 2 Отговор

    До коментар #151 от "Ало некомпетентния":

    Мислиш ли, че с такова поведение ще накараш хората да харесват миксерите? Това да си позволяваш да обиждаш някой, че е много прост и ограничен и да разчиташ на диктатура за пълна забрана на ДВГ, показва само, че няма по-прост, ограничен и злобен от теб! За разлика от теб, аз нямам нищо против да си направиш фотоволтаици и да си зареждаш колата с тях. Пък дали е без пари, не съм много убеден, защото фотоволтаиците нито са евтини, нито батериите са вечни, нито може да си ги произвеждаш - обаче това си е твой проблем. Освен това зимата има периоди с по два месеца без слънце и пак ще си зависим от ЧЕЗ. И вместо с празни приказки и елементарни обиди, аз съм цитирал Закон за акцизите и данъчните складове - https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135512728, който ясно казва: "Чл. 2. На облагане с акциз подлежат: 1. алкохолът и алкохолните напитки; 2. тютюневите изделия; 3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) енергийните продукти и ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА ЕНЕРГИЯ". Само неук човечец може да вярва, че ако минем масово на електрички, държавата няма да наложи акциз и на домашните фотоволтаици. Давай сега, обиждай, за да си покажеш простотията и липсата на елементарно възпитание!

    Коментиран от #173, #176

  • 154 Нива на покрива?

    2 1 Отговор

    До коментар #152 от "Зорлем":

    Ами да сметнем? Един голям SUV се нуждае средно от 20 кВч или 15л за да измине 100 километра. За 20 хиляди километра годишно, ще се нуждаят от 4000квч или 3000л. от декар се изкарват около 300 литра олио. Необходими са ти 10 декара (10 000 кв.м) за фотоволтаици ще са необходими 3квп, заемащи 15 квадратни метра. Дори покрив не необходим за такава площ. Това са два сенника от по 5 фотоволтаични панела, монтирани върху два прозореца или тераса на южната фасада на сграда. Тази система ще струва около 7000лв по днешни цени и много по-малко в бъдеще, а панелите имат гаранция че ще произвеждат поне 90% от първоначалната си мощност след 25 години. Хайде ходи Копай слънчоглед на 10 декара нива. Цялата система струва колкото горивото само за една година по днешни цени, а цените на горивата ще се качват. Единствената причина все още да не се налагат електрическите автомобили е тяхната цена. Всичко останало ще си дойде на мястото, когато цените се изравнят с бензиновите.

    Коментиран от #172

  • 155 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Похвално е, че Тесла не отделят СО2 при производството на батериите си. Но както аз старателно отбелязах, а ти уж-нехайно се направи, че не съм, проблемът с батериите на Тесла е в компонентите им. А проблемът с СО2 е в батериите на останалите производители, които не могат да се похвалят с тяхната технология, но съставляват по-големият дял от батерийното производство. Литият за литиево-йонните батерии на Тесла, се добива предимно от никел и графит. Но никелът за тях не се копа в Гигафакторито на Мъск, а се добива в мини, в Австралия, Канада, Индонезия, Русия и Филипините, които сериозно замърсяват природата. Буквално затъмняват небето с облаци от серен диоксид, които после застилат земята с канцерогенният прах. Реките наоколо се обагрят в червено. Илончо и козленцата му не виждат това, щото са заети да възхваляват поредният контейнер с моторче и батерийка. Филипините излязоха най-умни, като вече туриха катинар на 17 такива мини, заради екологични проблеми. Това обаче, само беше добре дошло за останалите в бизнеса, които приветстваха нарастващите заявки от електромобилната индустрия, която ще зарине света с прогнозните 70млн коли до 2025г. Доскоро, литият за батериите на Тесла се добиваше от Южна Африка, където литият се добива по технология, подобна на добивът на сол. Но с нарастващите заявки от все повече облъчени шаранчета, Мъск почна да купува сериозни количества, които се добиват повече от Австралия и Китай. Англо-Австралийската BHP Billiton е разкрила
  • 156 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Англо-Австралийската BHP Billiton е разкрила заявки за 100хил тона никел сулфат годишно, специално за производството на батерии. Тази минодобивна фабрика е една от многото, която при добивът си на никел, при трошенето на земна маса, при транспортирането й с лентови транспортьори и камиони и влакове, изхвърля в атмосферата огромни количества прахоляк, който е с висока концентрация на вредни елементи като никел, мед, кобалт и хром. После вятърът го разнася къде ли не и го диша всичко живо наоколо. Да са ви честити екомобилите. Има и други редки метали, разпръснати из конструкцията на електрокара, най-вече в магнитите, който са практически навсякъде, от фаровете, до бордовата електроника, ама айде да не ги засягам и тях.
    Но не е само Тесла, ами всички електромобили разчитат на части, с такива природосъсипващи проблеми. Дори соларните панели зависят от редки метали, които се изкопават от земята и се извличат по неособено зелен начин. Електрофеновете гледат на миньорството като нещо си, ей там, а на Тесла като нещо си, ей тук, и упорито се правят на утрепани, че двете неща не са свързани. Е, свързани са.
    Редките метали се добиват трудно. Трябва да се премести и пресее бая камънак, за да се добие дори нищожно количество от тях. В китайските такива мини, работници изкопават огромни дупки и ги пълнят с амониев сулфид, за да разтворят пясъка. После пълнят в чували тая глинеста каша и я прекарват през няколко киселинни вани. Квото остане се изпича, като оставя сле
  • 157 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Квото остане се изпича, като оставя след себе си редките метали, нужни за телефоните и за Теслите. Голяма чистота. Аптека ти казвам. Сладкарница. И добитото количество ценни метали е 0,2% от изкопаната земна маса. Останалите 99,8%, вече замърсено с токсични химикали от обработката, се изхвърля обратно в природата. Ама щом е далече от хасиендата на Мъск - няма проблеми. И при всеки етап от процеса, това миньорство си отдава замърсяване. Има си скрити емисии. При китайците как да е - те копаят глина. Ама я виж другите мини за редки метали, чиято технология е чрез машини за трошене на камъни с астронимически сметки за ток, както и финалното им изпичане във въглищни пещи. Те ежегодно избълват тонове СО2 за да осигурят нужният продукт за „зелените ви колици“.
    Чакай да видим, какво става когато след 15г, батерията на Теслата ти е вече взела-дала. Къде отива? Ако е в страни от третият свят – закопават я в полето, където ще трови водите с хилядолетия. Ако е в белите страни, ще я рециклират. Но има един проблем. Тия батерии са доста големи. Не са като от телефон. Батерията на модел S е половин тон, доста голям залък за оборудването на повечето рециклиращи фабрики. Така че да се изнамери ефективен и изгоден рециклиращ процес е все още обект на работа. Гигафабриката на Мъск има рециклираща линия, но технологията още не е икономически оправдана. Имено поради тази причина, само няколко фирми специализират в този отрасъл. Можем само да се надяваме, че с повишената упо
  • 158 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Можем само да се надяваме, че с повишената употреба на такива батерии, ще се повиши и интересът за развиване на технологията по рециклирането им, при това в доста по-зелена насока. Ако това стане – добре. Това е и моя мечта, не само твоя. А до тогава .!..
    Как ти се струват познанията ми, ш*атарок? Класирах ли се за следващото ниво?
  • 159 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Чакай като съм ви почнал…. Освен проблемите с батериите, има една голяма уловка и в сравняването на КПД на електрокарите с това на ДВГ колите. По-точно, между енергоизточниците им - батерии и горива, сравнени по тяхната енергия, отнесена към теглото им. Нарича се нергийна плътност и е директно свързана с пари. Колкото по-висока е енергийната плътност, толкова по-малко тегло трябва да мъкнеш, което води до по-малко изразходвана енергия, което пък веднага намалява разходите за изминаването на определено разстояние. Бензин и дизел имат енергийна плътност над 40МJ/kg. Стандартни батерии имат до 0,7MJ/kg. Това е разлика от 30 пъти. Провери си го в уикито, ако не вярваш. И преди да си ме контрирал с отегчителното високо КПД на електромоторите, нека прекараме и него през сметката:
    Днешните ДВГ имат КПД около 40%. Т.е. 40% от енергията на горивото отива за движение на МПСто. Електрокарът пък има 85%, след като приспаднем загубите от инвертора, който конвертира правият ток на батерията в променлив за електромотора. Като приложиш КПД факторите към енергийните плътности се получава за ДВГ автомобил: 40 MJ/kg х 0.4 = 16 MJ/kg, а за електрокар: 0.7 MJ/kg х 0.85 = 0.6 MJ/kg. Това все още е разлика от 27 пъти. Въпреки почти съвършеният си електромотор, електрокарът губи в това съревнование, заради калпавата си батерия. Имено за това, електрокарите все още не могат да се мерят по обсег с ДВГ. Ще обориш ли тези сметки? Въобще ще ги проумееш ли?
  • 160 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Публикувано във факти.бг: „Дай линк към проверените "факти", защото в момента говориш "една жена каза".“
    Няма да ти дам линк към нищо, дори към простият факт, че земята обикаля около слънцето, а не обратното. Защото вече знам кой си, въпреки мултиникването ти, а ти бях обещал, че за теб специално няма да има такива екстри. Дори мисля, че бях пределно ясен, че не искам да коментиам повече с тебе, каквото и да било. За това – престани да се криеш зад разнообазни никове! Беше време, когато ти раздавах линкове, а ти изкривяваше очевидни и недвусмислени твърдения, за да си натаманиш което и както ти е угодно. Можеш и сам да си потърсиш в гугъл. АЗ НЕ СЪМ ИСКАЛ НА НИКОГО И ЕДИН ЛИНК!!! Сам проверявам предоставените данни…. когато не ме мързи. Тук не ти е офиса и нямаш секретарки.
  • 161 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Публикувано във факти.бг: „Самия факт, че снощи научи, че зареждането на суперчарджерите е платено, а това е вече втора година, говори че почти нищо не знаеш за Тесла, а говориш само от обикновена омраза.“ Не казах ли сам, че това е новина за мен? Или се направих, че не е така? Не претендирам да знам всичко за всичко и не ме е срам да питам, както съм и питал, когато не съм знаел. От друга страна виждам, че за теб са нещо ново фактите за вредите от батериите и материалите, които ползват. Та ти упорито отричаш неща, които са ясни и на децата. Как да те приема насериозно? Изключено! По-интересен ми е въпросът, защо, щом зареждането на Тесла е платено от две години, вече няколко месеца вие, електролалугери такива, изтъквате в споровете ни, че безплатното зареждане от Тесла е голямо предимство? Я марш назад в строя! И нямам омраза към Тесла, както и към останалите електромобили. Негативното ми настроение е към шовенистичните им, окултени манияци, които се самозабравят в еуфорията си.
  • 162 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #148 от "Факти?":

    Публикувано във факти.бг: „Вероятно не знаеш, че още в проекта на гигафабриката е заложено да има конвейер за рециклиране за да се затвори кръгът и да се спестят транспортни разходи, а още при дизайна на батериите и клетките е проектирано и оборудването за рециклиране. Не бързат да го строят, защото батериите с най-голям пробег - над 400хил.км. все още имат над 92% от първоначалния си капацитет.“ Представи си – знам. А също така знам, че не бързат да го строят, щото от него няма голяма файда. Рециклирането на литиево-йонните батерии е толкова неизгодно, че е по-добре да се произведе нова, отколкото да се рециклира стара. Но все пак ще го направят, защото пък те знаят, че доставките на редките метали в тях няма да задоволят нуждите им и ще трябва рециклиране, когато почнат да правят по 1млн коли годишно, или по 5млн, както се канят. Не се наемам да прогнозирам точно в кой момент ще им е изгодно, но ще го реализират.
  • 163 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #149 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    „Публикувано във факти.бг: Не беше ли ти, който вярва че правителството ще му построи соларен ТЕЦ…“ Не! Аз бях оня, който разискваше с тебе, коя от двете соларни технологии е по-подходяща за в България. Никога не съм вярвал в правителства, нито че ще ми строят нещо, и много моля да не ми се преписват подобни убеждения. И не да се СТРОИ ЦЯЛ НОВ ТЕЦ, а да се преработи енергоизточникът му. Бях ти казал да правиш разлика в някои термини, че с такива изказвания звучиш нелепо. Вече на няколко пъти и ти ми изкривяваш умишлено твърденията, за да извъртиш смисълът им. Изумява ме разнообразието от никове, зад които се криеш толкова старателно. Говори за некоректност.
  • 164 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    „Публикувано във факти.бг: „…. за да плащаме такси, затова няма нужда хората да се монтират слънчеви колектори по покривите?“
    Такси винаги ще плащаш. Такса, данък, налог…. квото искаш му кажи. Правителството ще го измъдри за нула време и за всеки продукт, който навлезе масово в живота ни. Безплатен обяд няма, няма и да има. Ако мислиш обратното, значи си наивен пубер, още не видял нищо от живота.
  • 165 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    „Публикувано във факти.бг: „не беше ли ти който искаше големи фирми да правят фотоволтаични полета по плодородната земя,“
    ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е ДОЛНА И НАЙ-БЕЗЦЕРЕМОННА ЛЪЖА!!! Аз бях този, който беше ПРОТИВ даването на нивите ни за ФВ полета. Просто ти обясних, че инвеститорите ще се целят в тях, вместо в покривите. Върни се пак в статията с разговора, прочети ми коментара, ама точно какво съм писал, и престани системно да ми кривиш думите, след като много ясно и недвусмислено съм изтъкнал точно обратната позиция, че и съм я подкрепил със сметки. Явно не можеш да представиш никакъв разумен довод насреща и единственият ти подход в дебат е да изкривяваш изказването на опонента. Метод, който разни хюмнета без мозък, но с възли и партиен гръб използваха често по времето на соца, за да очернят неудобните и да заблудят масите.
  • 166 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    „Публикувано във факти.бг: „Вместо да си произведем голяма част от него с фотоволтаици на покрива и да избегнем всички тези такси?“ Ти произвел ли си някога сам нещо, че да ми се пънеш така? Онова, дето излиза от теб в клек-бара, не се брои. Я си купи ФВ панели за покрива на къщата и ми кажи след 7-8г как са ти сметките. Това не е термопанел за топла вода. Това са панели за ток. Бих си взел такива само ако няма как да се вържа към енергото. Или ако им вдигнат КПДто двойно. Тая електростанция не е като оная, на полето, мойто момче. Домашните ФВ не са част от електропреносната ни мрежа. Те искат акумулатори. Те струват маса пари. Сменят се на 7г и накрая токът ти излиза златен. А ако през това време се счупи я инвертор, я нещо друго, има да чакаш техника на НЕК да дойде, да ти оправи проблемът до 24ч. И ще трябва всяка седмица да се хендриш по покрива си, да чистиш панели, че да не им пада КПДто. А пролетта и есента, когато дъждовете не спират, направо ще си сложиш столче да караулиш край тях с парцала. И с настоящата технология за едно домакинство са нужни 20-30м2 ФВ панели, при това считано при максимално слънцегреене. От Октомври до Април, като напъплят облаци и мъгли, найш къв ток ще си произвеждаш с тях? Само за осветление ще ти стигне. Пак ще търсиш централизиран доставчик.... пък де да те знам, може и динамо на педали да си сложиш.
  • 167 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #149 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    Публикувано във факти.бг: „А кой говори за централизирано производство на биогорива, водород, синтетични горива и всякакви други горива произвеждани от богоизбрани фирми на олигарси, върху които разбира се Задължително трябва да платиш и акциз и всички такси?“ А Илончо не е ли и той такъв? Няма ли и на него да му плащат всички? Че даже май го гласите да е единствен, без конкуренция. Вседоставящ и всевзимащ олигарх на световната енергетика, пуснал по едно пипалце/електрокар във всеки джоб по света. Май сме доста заслепени, а?
  • 168 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #150 от "Кои са "ТЕ" ? Помисли пак?":

    Публикувано във факти.бг: „Ако си купиш батерията и Слънчевите колектори днес, имаш сигурност за цените на зареждане на автомобила и ток за домашно ползване през следващите 10-20 години и никой не може да ти ги промени или да ти сложи такса върху тях,….“ Имаш единствено сметка без кръчмар. Както и остра нужда от специалист по ментални разстройства. И престани да си пробутваш боклуците по сайтове и форуми. Казах ти го и преди. Факти.бг трябва да те таксуват за скрита реклама, че не спря да подтикваш хората към точноопределен вид услуги и техните продукти, за които съм убеден, че ти си представител.
  • 169 Майката Земя

    2 0 Отговор
    Това, което повечето от Вас не могат да проумеят е, че Земята е крайна и има крайни ресурси. Колкото и да е голяма, тя има някакви граници или ограничения.
    Представете си един открит кокошарник, където се гледат кокошки, с 10 кв. м. площ. Имате еднакво количество храна и вода за кокошките. Ако гледате 10 кокошки, всяка има по 1 кв. м. площ и е щастлива. Ако гледате 20 кокошки на същата площ е по-притеснено, но пак е горе-долу добре. Ако гледате 30 кокошки, те почват да се състезават за храна и вода, да се кълват. Вече не са с гладък лъскав косъм, а са оскубани и мизерни. А какво става ако гледате 40, 50, 60?
    Същото е с планетата Земя. С 1,5-2 млрд. души е добре. Всеки може да кара V-8 мотор и пак няма замърсяването да е такъв проблем. Но вече имаме почти 9 млрд гърла и докато ние пишем тук в Африка, Индия и Китай раждат.
    Значи на една планета с крайни ресурси имаш два начина: или ограничаваш раждаемостта или почваш да овладяваш космическото пространство. Тъй като нито едното, нито другото е възможно на този етап, затова се получават проблемите, напрежението, безизходицата. Разбира се аз споменавам само малка част от факторите, които играят, но в резюме е това.

    Коментиран от #170, #171, #179

  • 170 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #169 от "Майката Земя":

    С това твърдение съм напълно съгласен.
  • 171 Антиелектрика

    5 0 Отговор

    До коментар #169 от "Майката Земя":

    Аз това съм го писал също. Лошото е, че все на наш гръб се опитват да избиват всичко. И защо по дяволите аз трябва да плащам за вредни емисии, а бай манго и семейството му от 20 деца с по-високи отделени нива СО2 да не плаща нищо? Защо аз трябва да си купя задължително миксер, а "онеправданите" човекоподобни да получават помощи, жилища и лекарства от моите пари - за да продължават да си оставят паразитните гени ли? Нека ми изтрият поста, заради расови обиди, но прикриването на истината е най-зловещата дискриминация спрямо белия, образован и скапващ се от работа човек. За жалост Дарвин е бил адски прав, че не остава най-умния, а остава най-приспособимия. Самозатриваме се, докато се правим на еколози с електрическата параноя, докато не можем да видим по-далеч от носа си, че има много по-сериозен проблем за планетата.
  • 172 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "Нива на покрива?":

    И ти колко сенника с фотоволтаици си си инсталирал у вас, за да си пиеш ток почти за без пари?
  • 173 електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Антиелектрика":

    Спокойно като се държат с мен като с човек и аз се деъжа като човек. Като обиждат и и аз обиждам. За разлика от теб не искам да карам никой нищо - но ти явно да. Както казах и да ни харесва и да не ни харесва това е! Аз поне го виждам защо не го виждате вие ? Колкото и лоши неща да пишете за електомобилите - те са бъдещето. И не се притеснявайте с времето ще стават още по-добри. Ще имат по-голям пробег по-бързо зареждане и т.н. Аз едва ли ще се кача на електромобил но няма да плюя срещу тях !
  • 174 електрика

    0 0 Отговор
    Втори път се бъгва сайта и почвам отначало 2я коментар.... ще карам на части тогава.
    Точно и ясно зададох въпрос и пак се захващат странични теми. Ето и отговорите ми. Когато иска ЧЕЗ да ти изкупува тока (както повечето хора) има акциз. Когато системата ти е за твои си нужди - НЯМА акциз. Може да измислят някаква такса но тя ще бъде еднократна при самото закупуване на техниката. Нали се сещата че няма някой да дойде вкъщи да ми сложи електромер на моята система.

    Коментиран от #175

  • 175 електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #174 от "електрика":

    взех много да бъркам правописа... Когато иска ЧЕЗ да ти изкупува тока. Когато НЯКОЙ иска ЧЕЗ да му изкупува тока от панелите на покрива.
  • 176 електрика

    0 0 Отговор

    До коментар #153 от "Антиелектрика":

    "и да разчиташ на диктатура за пълна забрана на ДВГ"... Не нещо не си разбрал правилно. Аз съм против законовите забрани. ДВГ трябва да си отиде бавно с времето когато му дойде времето ! Също и съм против управниците (не нашите) да поставят условия и да дават срокове! Това трябва да стане когато технлогията е готова. А тя се мъдри от инженерите не от политиците.

    Коментиран от #177

  • 177 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #176 от "електрика":

    Дори технологията да е готова, политиците няма да я оставят да навлезе, без да събират лев от нея. Всяка година държавниците ни гушват едни ~38млн лв САМО от ДДСто, от токът САМО за домакинства. Не намесвам промишленият и продаденият. Мислиш ли, че ще се откажат от тия пари, дето им идват от нищото? А колко прибират от ДДС от горивата, годишно? А от акциза им? Не вярвам, че с навлизането на електромобилите, и с идеята всеки сам да си прави ток, държавата ще се откаже от тези приходи. Оставям настрана монополистите, които ти доставят тези суровини, от които трупат млрди. Само приходите от ДДС, от домакинствата, са достатъчна причина, да не проработи това. Държавата пак ще измисли причина да й снасяме, и пак сметката ни ще е наникъде. Намери начин да елиминираме този фактор и аз веднага почвам да подкрепям идеята ти.
  • 178 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    лелееее бая сте напреднали :) ама Димов вие е разбил! Не виждам опровержение на аргументите му! Димов към горния ти пост за данъците и акцизите - мога да добавя още 1 гео-политически. Те (забраняващите изкопаемите горива) замислят ли се какво ще стане сосновно с Европа, когато едни 100тина даже 200 милиона араби загубят основния си доход и останат без възможност да осигуряват прехраната си на оная негодна за нищо земя, в която даже и вода няма? Представят ли си какво преселение ще стане и как ще може останалия свят да поеме подобна тълпа? И с такива - "не ми се отглеждат човекоподобни" дето антиелектрика го казва няма да мине, защото никой няма да го пита... Сега имаме една относително честна сделка - с края на петрола ще имаме война!
  • 179 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #169 от "Майката Земя":

    Е точно това нещат да проумеят хората и мисля, че Димов някъде нагоре го беше написал – урбанизацията е проблема, с който трябва да се борим и следващото свръх-популацията за която говориш ти. Останал ми е спомен за Египед, който 1950та е бил с население 20 млн 2000 г вече са 60 млн човека и само за 15 години до 2015та са на 85 милиона... и това е валидно за почти всички от слабо-развитите държави! Рано или късно олигофренясалите ни политици ще трябва да вземат мерки за ограничаване на популацията – може да звучи неморално, но другия вариант е да започнат войни за основни ресурси като вода и храна.
  • 180 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #151 от "Ало некомпетентния":

    Пич, да можеш да заредиш колата си от фотоволтаик в къщи ама аз пак да попитам – каква инсталация ти трябва, за да заредиш 60 кВч батерия? Къде ти е икономическата изгода от това, че бягаш от монополистите? По спомен 3 кВп ти дават дневен „добив” 8-10 кВч СРЕДНО ГОДИШЕН – значи, за да заредиш батерията трябва да инсталираш 18 кВп панели и да отделиш 1 ден за зареждане – адски ефективно! И преди да кажеш, че останалата енергия ще я продаваш се замисли, че ще има хиляди като тебе с излишък, виж какво става в Германия даже и днес... А ако като 90% от градските жители са в многоетажни сгради? Тогава къде, това са 90тина квм фотоволтаици? Аз съм в панелка, секцията ни общо е 20тина квадрата - значи аз и комшията да зареждаме, а останалите 16? А ако етажите са повече? В градска среда, където уж е проблема не стаава и да добиваш! Най-голямата соларна централа е в Индия и за 2МВ заема над 10 кадратни километра площ. А ако си в къща какво ти пречи вместо безумно скъпа инсталация да си направиш инсталация за метан и да си имаш пак безплатна енергия от биологичните отпадъчни материали – като + ще е и улавянето и изгарянето на метана, който иначе е по-опасен и от Со2 - много по-евтино и пак си независим...
  • 181 Димов

    1 0 Отговор
    Една къща, да речем малка, сиромашка, с 10 ЛЕД лампи по 4-5Вт, които работят по 1ч в денонощието, с 2 телевизора, работещи по 2ч в денонощие, с една готварска печка или пък фурна, работеща по 1ч в денонощието, с хладилник, чиито компресор се включва само понякога, БЕЗ ДА ПРЕДВИЖДАМ възможност за вклюване на прахосмукачка или пералня, дрелка, ъглошлайф, компютър (който харчи колкото ъглошлайфа), или електрожен, или пък електромобил да се зарежда.... Без всичките гореизброени консуматори, пак й трябват поне 4кВт панели и 1800Ач акумулаторна станция. При това за лятно, слънчево време. Акумулаторите за соларни системи, които аз успях да открия, са на цени между 4 и 30лв/Ач. Ако има по-евтини от 4лв/Ач - поправете ме. Акумулаторите изтикват от 5 до 7г. Да речем, че вземем най-евтините (4лв/Ач) и те вземат, че изтикат най-дълго (7г). След това трябва да ги сменим, като за нашите 1800Ач, трябва да похарчим поне едни 7200лв. Не слагам никакви повреди по системата. Аз за тези 7г съм платил на НЕК 4400лв, като съм си включвал всичко, без изключенията, които направих за соларната къща. И като има повреда в електрозахранването, доставчика на ток си я оправя, а цената на ремонта е вече в цената на тока. Не плащам отделно за ремонт. Де Илия на кирия? Гледам вече 2 дни, как може да стане това с панелите по-изгодно от сегашното, ама не виждам начин. Контакт (или Въздухар), дай кажи, как я виждаш ти да стане работата. Не се заяждам. Питам за акъл. Просветли невежият!

    Коментиран от #182

  • 182 електрон

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "Димов":

    Да това с батериите е горе долу вярно. Но соларната система може да работи БЕЗ батерии. Има такива системи които работят само когато има слънце. И ако човек иска да си спести парите за батерии - това също е вариант. Ето пак има варианти и опции които да се изберат като говорим за електромобил. Това ще рече че (понеже ставаше дума за зареждане на електромобили а не за домашно ползване (въпреки че според мен ще остава енергия и за домашно ползване) ще трябва колата да се зарежда през деня ! Да не е идеално. Също и не е евтино. Една хубава система (истинска) в зависимост от капацитета й струва между 10 - 20 хиляди лв. Но то и електромобилите към момента са доста скъпи (поне за българина). Друго нещо също колегата по-горе каза за панелните блокове - Да така е няма да има за всички. Грубо може би една такава система ще върши работа до 5-6 етажна сграда (в зависимост от това колко може да се монтира на покрива)(но може и на навеси долу или примерно гаражи). Да има много въпросителни. Важно е и колко се кара. Аз на ден не минавам повече от 10-20 км. Поддръжка - еми почти няма а и е горе долу лесна. Ако вкъщи се оправяш с ел. мрежата ще можеш и със соларната (става дума СЛЕД като е монтирана вече). И все пак да кажем че при едни 50 процента от населението ако може да стане това не е никак малко според мен. Трябват пари няма как без тях. За това и тук в бг много малко хора имат.

    Коментиран от #183

  • 183 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "електрон":

    Добре де човеко, ама без батерите какво ще и ползваш на системата? Похарчил си 20 бона, за да може в събота да заредиш колата си и то частично и в неделя да ти е безплатен тока - щото през седмицата имаш един хладилник да захраниш - в светлата част, в която ще имаш добив те няма в къщи - да отдаваш го тоя ток ама понеже има много като теб се получава свръх производство, което веднага щом се скрие слънцето сепревръща в свръх търсене. Това вече е реалност в Германия, през деня тарифата е дефакто 0, не ти плащат за това че им продаваш ток, защото няма на кого да го препродават - но вечер доколкото знам е по 400 евро МВ щото купуват от френските АЕЦи...
    Това е просто безумно трошене на пари. Аз съм ЗА възобновяемата енергия, която постепенно да замества центалите на изкопаемо гориво - но те трябва да покриват потреблението за индустрия и за домакинства - за транспорта има по-добри, по-чисти и много по-евтини вариант от електрическата мобилност и не трябва да се похабява енергия за колите!

    Коментиран от #185, #192

  • 184 Вятърен контакт

    0 0 Отговор
    Тези дни нямам много време да пиша тук, Но за разлика от опонентите ми мога да дам линкове, от които да се ориентирате каква е ситуацията към днешна дата в България. Да си купиш батерии за фотоволтаиците е най-малкото малоумна при тези цени на нощната енергия. В линка има и цени на инсталиран киловатчас за малки и големи фотоволтаични инсталации и двата варианта за свързване към мрежата за да се продава излишната енергия, заедно с изкупните цени.

    http://iconomist.bg/потупване-по-рамото-за-малките-солари/

    Коментиран от #186, #197

  • 185 електрон

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "Driving pleasure":

    "Добре де човеко, ама без батерите какво ще и ползваш на системата?"Ето тук си проличава недостатъчната информираност... Има системи на които не им трябват батерии. Те работят без да запазват енергията за през нощта. Произвеждат само през деня. И то директно на 220 волта (инверторите са вградени). И като гледам ще кажете "ами като е облачно няма да имаш производство" - не е така работят и при облачно време. Разхрахме се че системата е за домашно ползване а не за изкупуване от ЧЕЗ. И сега аз да питам. Ако си вземеш електромобил кога ще го зареждаш ? Ще чакаш ли да падне на 10 процента? Щото аз ако някога си взема и падне ли на 60-70 процента - боц към системата. Така ще иска по-малко време за зареждане/енергия от солрната система човеко :)

    Коментиран от #188, #193

  • 186 електрон

    0 0 Отговор

    До коментар #184 от "Вятърен контакт":

    Но въпреки пречките перспективите пред фотоволтаичните централи са добри. От 3 септември Европейската комисия отмени антидъмпинговите мита за вноса на соларни панели от Китай, Малайзия и Тайланд. Според експерти до началото на следващата година това ще се отрази с 20% до 25% намаляване на цената на фотоволтаичните модули, които са основният разход при изграждането на централите. Добри новини! Благодаря за линка.
  • 187 Вятърен контакт

    0 0 Отговор
    Тази информация от космоса ли ти я спуснаха? Линк някакъв? Ето ти за тази година колко "неравномерно" е производството на слънце и вятър в Германия. Както виждаш, с изключение на февруари, почти през всички месеци на годината, производството е почти едно и също, като всеки месец само от слънце и вятър се произвежда почти толкова енергия колкото АЕЦ Козлодуй произвежда за година.

    Да видим как е износа спрямо вноса? Заповядай линк: https://www.energy-charts.de/energy.htm?source=import-export&period=monthly&year=2018 И какво се оказва, Германия е нетен износител на енергия, а не вносител. На какви цени? Заповядай линк: https://www.energy-charts.de/energy.htm?source=import-export&period=monthly&year=2018 упс, Оказва се че не купуват енергията на 400 евро за мегаватчас, както твърдиш а за 40, като изнасят на 35. Я да видим в пари Как изглежда вноса спрямо износа? Заповядай линк: https://www.energy-charts.de/trade.htm?year=2018&period=annual&source=sum_value . А, ама те били изнесли за повече от един милиард евро разлика спрямо вноса, не е лошо не мислиш ли, колко да са зле както твърдиш? Не виждам нищо лошо, че внасят енергия, след като са на плюс един милиард за тази година, а тя все още не е приключила!

    Коментиран от #189, #190

  • 188 Вятърен контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "електрон":

    Всъщност електромобила се зарежда всеки път когато паркираш в къщи. За дневен пробег от 50 км, ти е необходимо да заредиш средно около 8-10 киловатчаса - точно колкото да си стоплиш бойлера през зимата. Всеки нов електромобил ще изразходва електроенергия колкото всеки нов инсталиран бойлер или климатик. Досега не съм чул възражения за бойлерите или климатиците, как нямало да издържи електропреносната система, въпреки че увеличението им на годишна база сигурно е хиляда пъти повече в сравнение с електромобилите.
  • 189 електрон

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "Вятърен контакт":

    А бе човек ти нормалнен ли си ? Това е извадка от твоя линка КОЙТО ТИ СИ ДАЛ !! Това показва че дори не си прочел а ДАВАШ ЛИНКОВЕ.... това вече е несериозно... защо изобщо си губя времето...
  • 190 електрон

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "Вятърен контакт":

    Друго: Защо ми даваш някакви линкове с някаки цени ? Какъв ВНОС ИЗНОС те гони ! Не ме интересува. Не съм и икономист. Ти дори четеш ли АЗ какво съм написал ? ПЕТ ПЪТИ казах домашно производство (за себе си) ? Ето това показва българина колко е заядлив арогантен нагъл....
  • 191 електрон

    0 0 Отговор
    Написаното накрая на коментар 186 : "Добри новини. Благодаря за линка" са мои думи, другото е от ТВОЯ ЛИНК......
  • 192 Извинявам се електрон

    0 0 Отговор

    До коментар #183 от "Driving pleasure":

    Коментарът не беше към тебе А към пост 183 на Driving pleasure, а не към тебе. Той твърдеше че Германия изнася енергията си на 0 лева, а тя купува на 400 евро за мегаватчас което няма нищо общо с истината. Сега погледнах, че съм пропуснал и един от линковете, който е за производството на слънчева и вятърна енергия по месеци. https://www.energy-charts.de/energy. htm?source=solar-wind&period=monthly&year=2018
  • 193 Вятърен контакт

    0 0 Отговор

    До коментар #185 от "електрон":

    Прочете ли коментар 188, който беше конкретно за теб?
  • 194 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    ОК стари са ми данните (2017) но вече е норма цените да са под нулта, за да се стимулира потреблението на домакинствата иначе мрежата не може да поема натоварването - дефакто им плащат за да ползват. И кво става когато всички започнат да произвеждат? Срив!
  • 195 Елементарен си - ниска топка

    0 1 Отговор
    Ето ти поредния линк:
    https://www.energy-charts.de/trade.htm?year=2017&period=monthly&source=sum_price разликата Дори е много по-малка, а цената по-ниска. Ето ти линк и като суми:
    https://www.energy-charts.de/trade.htm?year=2017&period=annual&source=sum_value как ти се струват 1,8 милиарда долара на плюс при баланса между внос и износ? Чак ми се иска и на мен такива "лоши неща"да се случват и в нашата Родина.
  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #184 от "Вятърен контакт":

    Човек, прочетох внимателно инфото от линка. Прочетох и препратките в него, както и още десетина подобни сайта. Но това, за което те говорят, няма нищо общо с това, за което ти говориш. Тези системи не са автономни. Даже напротив – те са зависими от НЕК. Те нямат акумулатори за съхранение на енергията, а ползват мрежата и доставчика вместо такива. Демек - пак зависиш от НЕК. Дори в единият от сайтовете изрично беше упоменато: При такава схема, домашната ви система работи в неразривна връзка със системата на доставчика. Спре ли тока от доставчика - спира и твоята с-ма. Нещо като симбиоза е. И денем хубаво даваш ток на мрежата, но за да ползваш ток вечер, когато си си у вас, пак трябва ТЕЦа да пуши. Нямаш акумулатори да черпиш съхранената в тях енергия. Къде ти е екологията тук? Къде ти е независимостта от мономописта, за която ми говориш? Какъв е смисълът от цялата работа?
  • 198 Линкове

    0 0 Отговор
    Май говорим на различни езици? Единствената батерия за която съм говорил е тази в електромобила. Аз говорех за децентрализирано производство на електрическа и топлинна енергия и нетно отчитане. Понеже съм добричък Ето ти един линк и на тебе: http://www.citynews.bg/balgariya/item/15891-detzentraliziranoto-proizvodstvo-na-energiya-ot-vazobnovyaemi-energiini-iztochnitzi-kato-vazmozhnost-za-podobryavane-na-energiinata-nezavisimost-i-ikonomicheskoto-sastoyanie-na-obshtinite-v-republika-balgariya

    Когато ти спре токът спокойно може да си използваш електроенергията от батерията на автомобила. 100 киловатчаса ще ти стигнат за една-две седмици в зависимост от сезона, ако разбира се не ползваш автомобила и не го зареждаш през деня от фотоволтаиците.

    Коментиран от #199, #200

  • 199 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #198 от "Линкове":

    Извадка от последният ти линк: "....то всяка една държава разполага с механизми и може да въведе допълнителни данъци или такси върху фирмите или физическите лица, които сами си произвеждат електроенергия. Такъв данък вече се обсъжда в САЩ." До тук с евтината, независима електроенергия.

    Коментиран от #202

  • 200 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #198 от "Линкове":

    "Аз говорех за децентрализирано производство на електрическа и топлинна енергия и нетно отчитане." Говореше за премахване на пушещите ТЕЦове, за отпадане на нуждата от електропреносна мрежа, и занезависимост от монополистите. А при системата, която предлагаш, ТЕЦ трябва да има, за да осигури ток по тъмно, мрежа също, за да сме свързани с ТЕЦа, и дори монополиста си остава, като вече зависим от него не само за доставка на ел енергия по тъмно, но и за изкупуването й по светло. Става още по-зле.

    Коментиран от #201

  • 201 Линкове

    0 0 Отговор

    До коментар #200 от "Димов":

    Всъщност аз не съм говорил за такива неща и като се замислиш няма как да съм ги говорил, при положение, че сме говорили за газови микротурбини, ако се сещаш, а това са децентрализирани тецове. Говорили сме за инсталация на соларни панели върху блоковете и фотоволтаици по фасадите им, като излишната топлинна или електрическа енергия се връща в мрежата, което предполага наличието както на електропреносна така и на топлопреносна мрежа. Това за което съм ти говорил е, че тези мрежи се разтоварват, въпреки че към тях се добавят допълнителни мощности и консуматори, за разлика от изграждането на един-два огромни ТЕЦ-а или други централи като Белене например, в някоя част на страната, които да произвеждат ток за другия край на България, където да се зареждат милиони електромобили. Локалните тецове предполагат изграждане на локална топлопреносна мрежа която може да бъде на ниво вход, блок, квартал или населено място. Според тебе как един соларен ТЕЦ, ще захрани с топлоенергия град който се намира на 100 километра от него? А на 500?
  • 202 Линкове

    0 0 Отговор

    До коментар #199 от "Димов":

    Каквито и акцизи да сложат при покупката на фотоволтаици или при продажбата на електроенергия, няма как да се сравнят с цената на течните горива, когато става въпрос за зареждане на автомобил. Освен това, събираните акцизи са съизмерими с отделените пари за здравната система, които са необходими за справяне със заболяванията причинени от мръсен въздух. Ако се изчисти въздуха, няма да има и такива заболявания и нужда от лечението им. Новата Тол система ще следи кой автомобил По колко километра изминава годишно и налозите ще са справедливи, а не разпределени на всички по равно, независимо кой колко годишен пробег има.

    Коментиран от #203

  • 203 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #202 от "Линкове":

    .... и богатите ще си поделят парите с бедните, ей тъй, от човещина. Вълци и зайци ще се прегръщат и ще танцуват заедно. А Нина от "В" клас тоз път няма да ме прескочи, като почне да черпи със сви*ки момчетата от класа. Чакай да си дръпна още малко, че ми хареса.

    Коментиран от #204

  • 204 Дръпни си, дръпни Балканджи Димов!

    0 1 Отговор

    До коментар #203 от "Димов":

    Богатите ще има какво да произвеждат и да печелят пари, не се притеснявай за тях. Знаеш ли колко фотоволтаични и слънчеви колектори, колко батерии, зарядни станции и електромобили трябва да се произведат? Да не мислиш, че един вятърен генератор е по силите на средностатистическия човек? Вече изградената преносна система на ниво държави, ще се облекчи с използването на децентрализирано производство на енергия, но между държавният и междуконтинентален пренос на енергия ще се увеличи, затова ще трябва да се изградят правотокови електропроводи с огромни електропреносни капацитети. Бизнес и работа ще има за всички. Това дето разправят, че ще се закриват работни места е само отчасти вярно. Много повече ще се разкрият, защото света през следващите няколко години ще се промени коренно както и мисленето на хората. Дали ти го вярваш, няма никакво значение. Промяната вече се случва.

    Коментиран от #205, #206

  • 205 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #204 от "Дръпни си, дръпни Балканджи Димов!":

    А! С това вече съм съгласен. И не просто съм съгласен, ами съм напълно убеден. Само че няма да е както ти се надяваш, а ще е както на монополистите им е угодно. А техните марионетки - държавниците, ще им прокарат пътеките за да са рахат. Не виждаш ли какво става в страната? Всячески се мъчат да направят хората зависими от монопола на големите вериги. Доскоро гледахме прасета насело - ПРАС - свински грип. Айде всички останали свине на афтаназия. Гледахме овце и кози - ПРАС - чума. Айде и от тях всичко оцеляло на афтаназия. Гледахме кокошки - ПРАС - поренната зараза, преди няколко дни само. И веднага искат отглеждането на животни за месо у дома да се инкриминира. Да не си произвеждаме сами яйца, мляко, сирене и месо, а да го купуваме от лъскавият хранителен магазин, от някоя западна верига. Ти скандираш за независимост, ония отгоре щракват с пръсти и от утре тя е незаконна. Разбираш ли какво ти шепна вече в няколко теми? Няма да те спасят технологиите (освен ако не колонизираш Марс преди някоя нация), докато не се промени формата на управление. Не просто правителството! Начинът на управление трябва да е друг. Мнението на народа да има тежест. Ама не сме дорасли още.
  • 206 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #204 от "Дръпни си, дръпни Балканджи Димов!":

    Оооо! Забравих най-новото. Дългоочакваната с-ма бонус-малус за ГО, се оказа поредният инструмент за монопол. Старите коли, които се продават от собственици, ще са с утежнен клас за ГО, заради нарушенията на досегашният им собственик. Това утежнение щяло да се прехвърли на новият собственик, като по този начин хората ще предпочетат да си купят кола от автокъща (нов внос), която макар и по-скъпа, поне е с чисто минало. Честито! Мафията пак печели. Ама ти си вярвай в бъдещето без монопол и без намордник.

    Коментиран от #207

  • 207 Намордник

    0 1 Отговор

    До коментар #206 от "Димов":

    Осъзнаваш ли, че инсталациите за които ти говоря са ИНВЕСТИЦИЯ за следващите поне 25 години, която плащаш през ДНЕШНА цена и политиците не могат повече да я променят? Инвестиция, която ти осигурява енергия с непроменима цена 25 години? Повярвай ми, никой политик не успя да ми промени цената за затопляне на гореща вода през последните 12 години! Системата ми струваше малко над 2000лв. И повечето такива като тебе ми обясняваха че съм луд, че ставам роб на още една система, че никога нямало да се изплати, че ще мога да разчитам на нея само през лятото, а половината година ще е безполезна. Е, системата отдавна се изплати и вече си имам БЕЗПЛАТНА гореща вода през по-голямата част от годината, включително голяма част от всички зимни месеци, когато пекне слънце, независимо че навън са минусови температури. Такива скептици като тебе съм ги слушал слушал слушал слушал, та чак ми е писнало от тях. Винаги обясняват как нещо не може да се случи и винаги някой друг им е виновен или длъжен. Ако не са политиците ще са работодателите, или пък работниците, ако говори работодател, времето в което живеем, метеорологичното време, жената, мястото на което живеем и какво ли още не. Другите страни, хората се кооперират и си изкупуват електропреносната система, строят вятърни генератори, изграждат си квартални топлофикации и какво ли не, а ние тук се кооперираме да говорим срещу Правителството и всички които изброих и да даваме акъл на света Кое как НЯМА да стане!

    Коментиран от #208, #209, #210, #211

  • 208 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Намордник":

    Ти май тотално си изпляскал. Никога не си обсъждал с мен соларна с-ма за топла вода. Обсъждали сме микро ТЕЦ и ФВ, но АЗ за соларни бойлери не съм продумвал и една дума. Някой друг ти е опонирал за нея, но не съм бил аз, защото самият аз знам, че от соларен бойлер има файда. Аз имам такъв. И при него ползата си пролича още при сметките. Докато при другите с-ми сметката не излиза.

    Коментиран от #223

  • 209 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Намордник":

    "Осъзнаваш ли, че инсталациите за които ти говоря са ИНВЕСТИЦИЯ за следващите поне 25 години, която плащаш през ДНЕШНА цена и политиците не могат повече да я променят?" МОГАТ!!! А ти осъзнаваш ли, че давността на една ФВ с-ма е 25г? И после?....

    Коментиран от #218

  • 210 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Намордник":

    "Инвестиция, която ти осигурява енергия с непроменима цена 25 години?" И за която НЕК ти изисква ежедневен планинг, колко енергия ще произведеш и отдадеш към енергийният пръстен, ден по ден. И ако има разлика между планираното и реалнодоставеното, за всеки кВтч отклонение се плаща глоба, която уж щели да се СТАРАЯТ да не надхвърляла 20ст/кВтч. ФВ не е като соларният бойлер. Я пак прочети #199, където съм цитирал извадка от твоят линк, дали не може държавата да ти срине сметката с поредната такса, и да ти го набута яко, а?

    Коментиран от #217

  • 211 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #207 от "Намордник":

    "Другите страни, хората се кооперират и си изкупуват електропреносната система, строят вятърни генератори, изграждат си квартални топлофикации и какво ли не," Другите страни имат закони, които ги закрилят и правителства, които работят в интерес на народа си. Ние имаме закони, които ни смазват, а правителството ни ни обира и доизцежда ежедневно. Малка разлика, ама викам да я вметна.

    Коментиран от #216

  • 212 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Не ми се връща пак да видя кой точно го каза, ама нещо ме гризе... Значи имаме едно признание, че 100 кВ на една батерия ще захрани 1 къща за седмици или да кажем 20 къщи за ден... предполагам всички сме ОК с това твърдение... обаче от тук насетне съм в почудение... Ваариант 1: Ако само 1 кола е еквивалент на 20 домакинства говорим за 20 пъти по-високо потребление... а примерно в нашта къща са 2 коли, ама айде да е само 20 - от къде ще дойде то като и без автомобилите има нерекъснато нарастване на търсенето? Вариант 2: Всеки си слага панели и бизнеса и той монтира такива, за да надделе на търсенето за зареждане на батериите - значи тогава идва момент в който всички батерии са заредени... а ние продължаваме да бълваме и имаме свръх производство. Трябва да продадем от нашата енергия на съседа, който обаче е в същата дилема, де да дене неговата. До тука имаме 2 взаимно изключващи се - или огромен недостиг или свръх производство, а баланса е изключен без традиционен източник с контрулируема мощност ТЕЦ, АЕЦ т.н. ...
  • 213 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    И се връщаме там дето бяхме, че твоята локална инсталация трябва да е преоразмерена, за да може да ти зареди батерията. Че локалната ти инсталация е зависима от преносната мрежа, (по която ще има загуби). И ми идва на ум друга сметка. Ако 3.5 милиона автомобила в БГ ги заменим с електрически с нека свалим малко и кажем средно 60 кВч батерии то говорим за зашеметяващите 210 000 мегавата за да ги покрием (да не се ползват едновремено, но пък някои зареждат по 2 пъти) нека да са 50% говорим за 100 ГИГАВАТА дневно, това е точно потреблението на България без износа, който възлиза на още близо 30 Гига вата - значи трябва да удвоим мощностите, които имаме.

    Коментиран от #214, #215

  • 214 Има ли разлика между енергия и мощност?

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Driving pleasure":

    Правиш ли разликата между енергия и мощност? 100 киловатчаса батерия осигурява 500 км пробег. Ако изминаваш годишно 15 000км. Трябва да я заредиш 30 пъти в годината. А ти ми говориш за два пъти дневно с пълна мощност? Хайде да поговорим за енергия? Един автомобил се нуждае от три мегаватчаса енергия годишно за да измине 15 хиляди километра. за България средно годишният пробег е 13 хиляди километра но с 15 по-лесно се смята. Споменатите от тебе 3,5 милиона автомобила, се нуждаят от около 10 тераватчаса енергия годишно. Случайно или не но точно толкова е износът на България, а инсталираните мощности не са натоварени дори наполовина. Ето каква е ситуацията в момента дориГенерация и товар на ЕЕС за 10.11.2018 09:03:02
    Публикуваните данни са оперативни.


    type MW
    АЕЦ 34.26% 2,080
    Кондензационни ТЕЦ 48.53% 2,947
    Топлофикационни ТЕЦ 4.94% 300
    Заводски ТЕЦ 2.42% 147
    ВЕЦ 4.20% 255
    Малки ВЕЦ 1.66% 101
    ВяЕЦ 0.20% 12
    ФЕЦ 3.61% 219
    Био ТЕЦ 0.18% 11
    MW %
    АЕЦ 2080 34.26%
    Кондензационни ТЕЦ 2947 48.53%
    Топлофикационни ТЕЦ 300 4.94%
    Заводски ТЕЦ 147 2.42%
    ВЕЦ 255 4.20%
    Малки ВЕЦ 101 1.66%
    ВяЕЦ 12 0.20%
    ФЕЦ 219 3.61%
    Био ТЕЦ 11 0.18%
    Товар на РБ 4585

    Коментиран от #230

  • 215 Има ли разлика между енергия и мощност?

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Driving pleasure":

    Хайде да видим сега за мощността? Тези три мегаватчаса годишно, са около 8 кв часа дневно. Ако всички искат да заредят през нощта на нощна тарифа, ще трябва да зареждат 10 часа по 800w мощност. 3,5 милиона автомобила, ще се нуждаят от 2,8 гигавата мощност общо. http://www.eso.bg/?did=124 ако погледнеш графиката, през нощта консумираната мощност е с 2 гигавата по-малко Отколкото през деня, така че просто ще се изравни консумацията и няма да се налага да се спират централи. Както виждаш Няма никакъв проблем нито като мощност нито като енергия с днешната преносна система и наличната инсталирана мощност. Само остана да сменим автомобилите с електромобили. А дано ама надали. Ако зареждането става и през деня от фотоволтаици, а нощно време от вятърни генератори, ще се спре това безумно горене на въглища, дори през лятото, когато централите Задължително трябва да работят през деня, а нощно време технически не могат да бъдат изгасени и работят на празен ход, като просто поддържат горенето без да произвеждат енергия.
  • 216 Закони в Европа

    0 0 Отговор

    До коментар #211 от "Димов":

    За добро или лошо сме в Европейския съюз и трябва да спазваме европейските закони. Въпреки че ще платим една-две години глоби, както в момента плащаме заради забавената либерализация на пазара, малко по-бавно но нещата се случват и у нас. още след две години няма да има регулирани цени на пазара на електроенергия. Тогава няма да ни е виновно Правителството че цената на тока е висока, а нашия избор на доставчик на енергия. Бизнесът си е бизнес и съм сигурен, че ще има доставчици които ще се ориентират да изкупуват токът от фотоволтаиците на прилична цена и при по-добри условия от сегашните.
  • 217 Закони в Европа

    0 0 Отговор

    До коментар #210 от "Димов":

    За такива малки доставчици не изисква нищо. График се изисква за мощности над 4 мегавата. Една 5 киловата фотоволтаична централа, отдава енергията си след трансформатора, където се и използва и не влияе на електропреносната система, а дори и я облекчава. Един проточен бойлер създава много повече проблеми с промяната на мощността, отколкото фотоволтаичната централа.

    Коментиран от #219

  • 218 Гаранция не давност

    0 0 Отговор

    До коментар #209 от "Димов":

    А ти осъзнаваш ли, че ГАРАНЦИЯТА на фотоволтаиците е 25 години? След 25 години Гарантирано производството им е поне 90% от обявеното като нови, а спадането на мощността продължава по линеен принцип. След още 25 години ще е 80% от първоначалното КПД.

    Коментиран от #220

  • 219 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #217 от "Закони в Европа":

    Нали искаха да обединяват малките производители, до 30кВт, в по-големи балансиращи групи? Нали излязоха с доводът, че така щели да облекчат административната работа? Графдикът щеше да е един за цялата група. При това условие, ще им трябва по-яка кристанла топка, която да вижда в бъдещето на много нива. А самите членове на групата ще се изпокарат помежду си. Поправи ме ако греша, но доколкото знам, ЕСО все още може да си налага ограничения в производството ти, при това, не само когато става дума за сигурността на енергийната система, но и при риск от дисбаланс или отклонение на системните графици на съседни страни. Мисля, че твоите доставки и келепири зависят от доста неща, върху които ти няма как да влияеш. Също така, говореше се нещо, че ще се въвежда такса управление от ЕСО. Всичко това ме кара още повече да се съмнявам в непоклатимостта на гарантираните ти печалби. Както виждаш, и както аз ти казах, държавникът може да ти измисли поредната таксичка, просто ей така, от днес за утре, и ти нищо не можеш да направиш.

    Коментиран от #221

  • 220 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #218 от "Гаранция не давност":

    Само след 10г на пазара ще са излезли ФВ с 50% по-висок КПД и ти ще искаш да смениш твоите, още докато не са се изплатили, с по-новите, които ще произвеждат повече. И пак пари.

    Коментиран от #222

  • 221 Закони в Европа

    0 0 Отговор

    До коментар #219 от "Димов":

    Поправям те веднага! Грешиш. Няма нито законова нито техническа възможност да ти включват или изключват домашната фотоволтаична система. Технически е възможно само ако спрат токът на целия квартал. Грешиш и за балансиращите групи. Домашните системи никой не ги закача. В балансиращи групи влизат и производители и потребители. Всяка една фирма с по-голяма инсталирана мощност Задължително трябва да има енергетик който да прогнозира потреблението. Това обаче обикновено се извършва от търговците на енергия с които са сключили договор за доставка и балансирането е негова отговорност. Колкото и да ти се струва странно, фотоволтаиците имат много голяма прогнозна точност в сравнение с потреблението на енергия. Балансиращата енергия е най-скъпата енергия, а именно нея могат да спестят електромобилите и стационарните батерии за съхранение на енергия. Зарядните станции създават така наречените виртуални електроцентрали и могат да освобождават мощност когато е необходима или да се зареждат, когато прогнозното потребление е било по-високо от реалното и трябва да се плащат наказателни такси. Системите ще стават все по интелигентни и самобалансиращи се. Парадигмата вече се променя от производството следва потреблението към потреблението следва производството (demand response). Бавно и полека, цената на електроенергията ще започне да се променя във всеки час дори за крайните потребители, точно както се променя в момента на борсата за търговците на електроенергия.

    Коментиран от #228, #229

  • 222 КПД на фотоволтаици

    0 0 Отговор

    До коментар #220 от "Димов":

    Ако съм инсталирал 5 kwp фотоволтаици с КПД 15%, ако си направя нова инсталация 5 kwp с фотоволтаици 30%, двете инсталации ще произведат абсолютно еднакво количество енергия за годината. За какво ми е тогава да ги сменям? За да кажа че съм по-модерен ли? Мерси!

    Коментиран от #227

  • 223 Като пееш Пенке ле Кой ли те слуша?

    0 0 Отговор

    До коментар #208 от "Димов":

    "Ти май тотално си изпляскал. Никога не си обсъждал с мен соларна с-ма за топла вода. Обсъждали сме микро ТЕЦ и ФВ, но АЗ за соларни бойлери не съм продумвал и една дума."

    Или ти е плитка паметта, или въобще не си разбрал за какво ти говоря! Не говорихме ли с тебе за соларни инсталации за топла вода по покривите на блоковете и фотоволтаици по фасадите? Не говорихме ли за връщане на топлинна енергия в топлопреносната мрежа, за да захраниш с топла вода съседния блок който няма такива панели, а излишната топлинна енергия в сезонен буфер който да се използва за отопление през зимата? Не говорихме ли за микро тецове, в самите квартали, като за резерва се използват газови микротурбини за производство на ток и гореща вода едновременно? Не предложих ли да се инсталират близо до буферния съд (някой му казват бойлер) който да акумулира излишната топлинна енергия, когато е необходима повече електрическа отколкото топлинна енергия и и обратното, когато е необходимо само топлинна енергия да се използва тази от буфера независимо дали е затоплена от слънцето или микро турбината? Ти тогава ме опонира, че соларният ТЕЦ бил много по-добро решение от децентрализираното производство на електрическа и топлинна енергия и захранването на източник на десетки километри не било проблем. Толкова беше категоричен и рязък, че дори не успях да спомена за соларен чилър за охлаждане захранване с гореща вода и термопомпа която може да подпомага отоплението при нужда, защото тогава КПД

    Коментиран от #225

  • 224 Като пееш Пенке ле Кой ли те слуша?

    0 0 Отговор
    защото тогава КПД на фотоволтаиците към топлинна мощност става над 100%! Както виждаш съм привърженик на всякакви способи за оползотворяване на ВЕИ енергия. Соларната кула е перфектна за някоя пустиня, но не и за нашите географски ширини. Тук една нискотемпературна соларна Топлофикация със слънчеви панели е перфектното решение.

    Коментиран от #226

  • 225 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #223 от "Като пееш Пенке ле Кой ли те слуша?":

    НЕ! НЕ! И пак НЕ! Ти говореше за соларни бойлери. Аз не съм дискутирал това. Говорил съм само и единствено за ток. Това, че ти си споменал нещо, не значи, че и аз съм говорил за него. Пак казвам: Имам соларен бойлер и знам, че има файда от него. Няма как да съм спорил за такова нещо. Намери мой коментар, в който аз съм говорил за соларен бойлер. В КОЙТО АЗ СЪМ ГОВОРИЛ!!! НЕ ТИ, А АЗ!
  • 226 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #224 от "Като пееш Пенке ле Кой ли те слуша?":

    Грешно мислене, ама нека ти е простено. Вече почвам да се чудя, дали не възраждаш стари спорове и не се чудиш от какво да породиш нови, само и само да не скучаеш. Мен това не ме кефи. Намери си някво занимание.

    Коментиран от #233

  • 227 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #222 от "КПД на фотоволтаици":

    Не за да кажеш, че си по-модерен, а за да изкараш 50% повече енергия от покрива си бе, шматко. Самият факт, че трябва да ти го обяснявам ме обижда.
  • 228 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #221 от "Закони в Европа":

    Тази татия казва, че ти грешиш: https://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2017/06/01/2981628_slunchev_tok_ot_pokriva_-_zaslujava_li_si/ Има големи административни проблеми, при узаконяването на соларна инсталация, за отдаване в мрежата. Тази за собствено ползване минава по-лесно. Председателят на Българската соларна асоциация го твърди това. А друг казва следното: "През последните две години потребителите предпочитат системи, които се ползват изцяло за собствено потребление". Виж също и това твърдение: "Продажбата на част или на цялата произведена енергия изисква и допълнителни разходи по присъединяване към електропреносната мрежа, които могат да достигнат значителна сума и да отнемат доста време." Както и това: "Отделно от това производителите на енергия, които я продават, имат куп задължения." И това, което твърдях и продължавам да твърдя: "Ежемесечното фактуриране на енергия също е сред задълженията на производителите й. Допълнителен разход е месечната вноска от 5% върху прихода на инсталацията във фонд "Сигурност на електроенергийната система" и разходите за балансиране. Не трябва да се забравят и 10% корпоративен данък, както и счетоводно приключване на годината. Така на фона на прихода, който може да бъде постигнат от една 30-киловатова централа (виж таблицата), печалбата, ако не напълно непостижима, би била минимална." Излиза, че трябва да фактурирам. Че трябва да плащам месечна вноска и корпоративен данък. А виж какво е мнението за най-тъпа

    Коментиран от #234

  • 229 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #221 от "Закони в Европа":

    А виж какво е мнението за най-тъпата схема, която ти препоръчваше: "Смесеният вариант, при който част от енергията се използва, а останалата се продава, също не се препоръчва, тъй като това може и да не донесе допълнителен приход и изпълнението на всички посочени по-горе административни изисквания." И тук се стопяват всичките ти приказки и уговорки, че уж нямало никакви такси и данъци. А то - излиза, че си ги има. Или си нямаш хал-хабер от нещата, за които говориш, или наистина ловиш тук шаранчета, като умишлено прикриваш всички проблеми, заради които хората ще се набутат, ако те послушат.
  • 230 Driving pleasure

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "Има ли разлика между енергия и мощност?":

    Говорим си ама нещо не се разбираме... или се разбираме аме не си признаваме. да опитам пак. ОК за да минеш средногодишните си 15 хил км трябва да заредиш 30 пъти и тук се връщаме на единия от вариантите които съм ти дал - Инсталираш мощност, която няма да ползваш 30 дена ползваш 330 свръхпроизвеждаш. Плащаш за алилуята! А за да постигнеш поне 50% заряд на батерията на ЕВ (Electric vehicle) щя трябва да инсталираш минимум 9кВп което е още по-ненужно. При 3 кВп и дневен зарядо около 8-10 кВ говорим, за 2 неща - 1во трябва да зареждаш всеки ден. 2ро че че автомобила ти ще е константно на с 10-20% заряд на батерията. Да не говорим, че колата ти не е в двора където си инсталирал ФВ а на километри пред работа - значи отново 2 негатива - 1ви имаме загуба на енергия по трасето и 2ри изграждане на умопомрачаващи мощности и подстанции на всеки 100 м, за да може да ги поема. От там насетне сам показваш, колко по-ниско е потреблението вечер - е как точно ще поемащ вечерното потребление с ФВ? И нали се сещащ, че ние поне в БГ така или иначе сме пред затваряне на вече старите ни мощности 4-5 ТЕЦа има които в близките години трябва да сложат кепенци - след 10 год когато уж щедойде бума на електричките ще сме турили кепенци и на АЕЦа - как точно ще поемаш нуждите при и без това нарастващо макар и с налко потребление? Просто няма начин да си балансираш системата. Сори!
  • 231 Димов

    1 0 Отговор
    Ако ще произвеждаш мощности над 5МВт, ще трябва да ти се издаде лиценз, според който на тока му се плаща акциз. Но едва ли ще насъбереш толкова панели по покрива си, за това, викам да разгледаме случай със система 5кВт мощност. Ако си направиш фирма ще трябва да видиш счетоводство или да плащаш на някой да ти го води (счетоводна къща например). Другият минус е, че ще трябва да се осигуряваш. Отиде ти печалбата, от мижавата ти инсталацийка. За това, най-добре е в такъв случай да си останеш физическо лице. Ще си плащаш ДДСто и ще подаваш данъчни декларации. В този случай (или ако си ЕТ), пак ще плащаш 10% данък. Една инсталация от 5кВт ще изкара 6250кВтч годишно, от които ще вземеш 1500лв за цялата година. Данъкът ти ще е 150лв. Фонд СЕС ще ти гушне още 5%, демек още 75лв, което до тук те оставя с чисто 1275лв. НО! Физическите лица имат годишно изравняване на осигуровките, като таванът е до 24000лв, а процентът май беше 30%. И така, твоите 1275лв олекнаха с едни 382лв, и сега вече са 893лв. Върху тия 382лв, които ти одържат, ти слагат още едни 10% данък, и така ти вземат още 38лв. Остават ти 855лв, с които ти искаш да погасяваш инвестиция от порядъка на 15000лв? Май ще отнеме 18г това изплащане. И то при условие, че няма да имаш никакви аварии или каквито и да било кахъри, което е страшно наивно вярване, защото само инверторът ти ще се скапе след максимум 10-12г, а той струва доста.
  • 232 Димов

    1 0 Отговор
    Можеш да избереш по-слаб инвертор, ако соларние панели служат само за активен товар. Тогава, инверторът ще е с мощността на системата. Ако обаче ще има индуктивни товари (електродвигатели на хладилник, пералня, прахосмукачка...), инверторът трябва да е 4-5 пъти по-мощен и разбра се - по-скъп. А пък ако имаш капацитивени товари (ЛЕД осветление или някво импулсно захранване), трябва да си с 10-12 пъти по-мощен инвертор. Виждаш ли сега, защо схемата ти с ползване на ток от панелите и отдаването му в мрежата, само ако не консумираш, е по-идиотска от другата схема, при която панелите са само за отдаване в мрежата, а ти ползваш тока на ТЕЦа?
  • 233 КПД на фотоволтаици

    0 0 Отговор

    До коментар #226 от "Димов":

    Още с днешната технология имам възможност само на покривите в двора на къщата ми, да инсталирам 40kwp фотоволтаици, но настоящата ми цел са 5kwp. Нямам нужда от смяна на панелните, ако искам повече мощност, така че не се грижи за такива подробности, чрез поредните апокалиптични сценарии. След 25 години ще мисля дали въобще да ги сменям. Ако ще добавям още мощност, то ще е с допълнителни панели и вероятно хибриден инвертор с батерии, ако им паднат цените и/или им се повишат циклите или пък цената на тока се повиши. Засега не е рентабилно.

    Коментиран от #236

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #234 от "Погледни датата":

    На кака ти Меглена са й криви сметките. Соларна електростанция за 3кВт не струва 4 бона, а струва 9 бона, до ключ. Включва проект, разрешителни, узаконяване и прочие. И тя като тебе е спестила половината финансови разходи, за да си натамани изказването. А такава за 5кВт, струва 15 бона. А за 40кВт ще си заделиш над 50 хилки. И смесената схема, за която говорите и двамцата, е най-тъпото и малоумно решение, което можете да изберете. Токът от соларки мисля, че се изкупува по 24 до 29ст. Не съм видял да е по 79, но както вече казах - не държа да знам всичко. Та, вместо да отдаваш скъпият ток на панелите към мрежата, а да черпиш евтиният от нея, който е по 20ст, ти ще черпиш от скъпият ток на панелите и така ще пропускаш ползи. Що за малоумие? Разделната схема е много по-разумна. И с нея можеш да минеш с най-слабият инвертор. Ама вие сте си шилета по принцип. Само като ви видя как ги мислите нещата и ми е ясно, колко сте у гъбите.

    Коментиран от #237

  • 236 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #233 от "КПД на фотоволтаици":

    ААААААА!!!!.... Защо модераторът изтри последният ти коментар, в който ти самият казваше, че ще си направиш и система с ФВ, ама за сега не било изгодно? Това слагаше точката на целият спор. Защо ти направиха тази услуга, преди да успея да коментирам? Кви са тия шменти капели тука?
  • 237 КПД на фотоволтаици

    0 0 Отговор

    До коментар #235 от "Димов":

    Пропуснал си смисълът. Можеш разбира се по принципа пре*би другарче, да си направиш фотоволтаична система от която да цоцаш паричките на другите, но за целта ще трябва да правиш проекти, да чакаш разрешителни и да плащаш такси. Другият вариант е да продаваш на реална цена, същата на която купуваш. На практика нищо не продаваш и не купуваш, а просто електромерът ти върти в двете посоки и ти доплащаш само разликата. Точно затова се казва нетно отчитане. Относно цената на проекта, колко ти струваше проекта за соларните панели за топла вода? Съвсем скоро научих за тази нова поправка и не ми е останало време да отида да проверя Какви документи се изискват за нетно отчитане. Цялата му идея е да е почти на уведомителен режим, но да видим каква ще е милата родна картинка. Няма начин да минем лесно. Не знам защо са ми изтрили поста, но казах че ще си направя фотоволтаична система, но няма да и слагам батерии защото това на този етап не е изгодно. Докато не измислят начин батериите да участват в балансирането на системата, няма как да е изгодно. Като говориш за скъпо ток от фотоволтаици, ще сметнеш ли колко ти струва един киловатчас, ако системата след 25 години произвежда 90% от първоначалния си капацитет? Тези 3 kwp панели колко ще произведат за 25 години?
  • 238 Димов

    0 0 Отговор
    Ами, дори и на 100% да произвежда след 25г, тази 3кВт с-ма ще е произвела 93750кВтч. Ако не щеш да плащаш осигуровките и продаваш на доставни цени, както казваш, за 25г ще си изкарал 18750лв. От които си приспадни 9000лв, дето си ги дал за инсталацията до пуск и ти остават 9750лв в ръцете. Но пък за тия 25г всичкият ток от ФВ си го отдал в с-мата, а за твоите нужди си черпил от ТЕЦа и си му плащал поне по 650лв на година, значи за 25г си му наринал 16250лв. Изкарал си под 10 бона за цели 25г, а си похарчил над 16. Ако нямаш никакви повреди за 25г, което е немислимо. Пич, за 9000лв ще купя един гараж, ще го дам под наем за 50лв/мес, и за 25г ще изкарам 15000лв. И накрая пак ще имам имот, а не няква амортизирана купчина джамове.
  • 239 КПД на фотоволтаици

    0 0 Отговор
    И като ги изкараш от гаража ще ги дадеш за ток нали? Само че колко ще ти струва тока след 25 години? Нека се върнем обаче на спора дали фотоволтаиците произвеждат скъп ток. Дори да се съгласим че 3 kWp фотоволтаици струват 9000 лв, въпреки че няма нищо общо с истината, като сметнем производството за 25 години, един киловатчас ти излиза под 10 стотинки. Ако го сметнем по реални цени на фотоволтаици и инвертор, излиза около 5 стотинки. На това ли викаш скъп ток от фотоволтаици? Не знам дали въобще схвана какво значи това нетно отчитане? Ако в момента годишната ти консумация е 6000 киловатчаса, а фотоволтаиците са произвели 3600 киловатчаса, ще доплатиш само разликата от 2400 киловатчаса. Ако обаче си произвел 7000 киловатчаса, ще ти изплатят 78 лв - по 7,8 стотинки за киловатчас. На практика ползваш мрежата като акумулатор без загуби. ЕРП печели, защото не плаща такса пренос, а директно препродава тази енергия на съседа ти на 25 стотинки. Всички печелят. Особено ако с тази енергия си зареждаш електромобила нощно време. Тези 90000 киловатчаса, могат да осигурят на един SUV тежащ 2,5 тона пробег от 300 хиляди километра със скорост 150 километра в час. Ако караш Градско или със стотина километра в час, пробегът ще е около половин милион километра. Хайде сметни сега колко ще ти струва горивото за този пробег? Дали ще ти го покрие наемът от гаража?

    Коментиран от #240

  • 240 Driving pleasure

    1 0 Отговор

    До коментар #239 от "КПД на фотоволтаици":

    Пич, ти току що застреля коня: "Публикувано във факти.бг: Особено ако с тази енергия си зареждаш електромобила нощно време." Сега остава само да обясниш как става зареждането с фотоволтаик вечер и ще ме навиеш колко е добре ;) Освен това даликатно напомням, че ако цената на тока след 25 год е увеличена то и цената на наемите и на и имотите заради инфлацията няма да е същата :)