Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 14:42 19 262 30

Българинът, направил най-бързия McLaren, го подкара (ВИДЕО)

  • mclaren-
  • александър алексиев-
  • speedtail
Българинът, направил най-бързия McLaren, го подкара (ВИДЕО) - 1

Видеото, което ще видите по-долу показва новата и най-екстремна кола на McLaren за първи път в движение. Speedtail се смята за идеологически наследник на легендата F1, има същата триместна архитектура на салона и бензин-електрическа силова установка на базата на битурбинирания V8 от състезателния 570S GT4.

По-интересното обаче е, че тази кола, претендираща да се превърне в най-бързия автомобил в историята на британската марка, е проектирана от българина Александър Алексиев. Александър е роден на 7 март 1987-а в София, но още в ранна детска възраст заминава с родителите си в САЩ.

Има двойно гражданство, но когато приема работата в McLaen постъпва с българския си паспорт. В момента Алекс Алексиев е от главните дизайнери на McLaren и има сериозно участие в най-новия модел Speedtail. Колата е съхранила култовият триместен салон от F1, задвижва се от хибриден силов тракт с мощност 1 050 конски сили и развива скорост от 402 км/ч.

От модела Speedtail ще бъдат направени 106 екземпляра, всеки от които ще се продаде за сума от по 2.1 млн щатски долара. От компанията заявиха, че всички 106 бройки вече са капарирани. Клиентите ще могат да си ги получат през 2020 година. Видеото по-долу показва колата за първи път в движение, а зад волана е нашето момче Алекс Алексиев. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gad

    151 6 Отговор
    Браво на Александър! На 31 и вече главен дизайнер на McLaren.
  • 2 браво на момчето

    171 15 Отговор
    Браво ! Значи българин може да направи кола важното е само да не живее тук в България - държавата на Боко Б !

    Коментиран от #8, #21

  • 3 българин

    112 2 Отговор
    Браво на човека!Супер е , че по света има и такива българи-успели , умни и талантливи, които не се срамуват да се покажат , като наши сънародници.Нека те да са визитката на България , не крадците и разни далавераджии с български паспорти!
  • 4 Гост

    98 5 Отговор
    Ей браво на момчето, доказателство че българите сме кадърни хора.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Владо

    69 11 Отговор
    Който е емигрирал добре е направил !
  • 7 Четящ

    29 28 Отговор
    Публикувано във факти.бг: но още в ранна детска възраст заминава с родителите си в САЩ.

    Българин, колко да е българин. Надали знае български. На всички мои приятели децата, които се родиха там или заминаха на 1-5 годинки, даже не могат да говорят български, камо ли да се чувстват такива.

    Коментиран от #15, #28, #29, #30

  • 8 ХА ХА ХА

    36 23 Отговор

    До коментар #2 от "браво на момчето":

    ЗАБЕЛИЖИ ИЗБЯГАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА БСП КОАЛИЦИЯТА !

    Коментиран от #25

  • 9 БЕНЗИНДЖИЯ

    61 18 Отговор
    Хората не бягат от Боко Б или Тошко и.т.н те бягат от простия народ който не се научи че на Националист и Комунист власт се не дава тези грешки карат хората да бягат от Родината си РАЗБРАХТЕ ЛИ БАЙ ГАНЬОВЦИ

    Коментиран от #11

  • 10 борислав

    12 32 Отговор
    Какво точно е проектирал -двигател,окачване ,трансмисии ,стелки ,дизайн,поредна опашата лъжа.

    Коментиран от #12, #27

  • 11 Джони

    11 13 Отговор

    До коментар #9 от "БЕНЗИНДЖИЯ":

    А боко б и тошко какви са .
    Демократи и убавци .
  • 12 Иванчо l-ви

    42 2 Отговор

    До коментар #10 от "борислав":

    То си го пише бе !
    Главен Дизайнер.
    Или трябва да ти обяснявм какво е Дизайн...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Цървулъ

    22 1 Отговор
    Тоя нашенец направил дизайна на макларън, Оня нашенец пък дизайна на дчиа, друг пък първият компютър, ами първите сателитни телефони. А е общо взето все хора с акъл. Ами къде е той на нашите управници. Произведено в БЪЛГАРИЯ го нека вече и на киселото млеко
  • 15 П.Петков

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "Четящ":

    Познавам лично семейството! Алекс говори Български!!! БРАВО!!!!
  • 16 СмеХурко

    8 7 Отговор
    " Нашите момчета" са тук, в България! С двойно гражданство като българските турци, подкрепящи ДПС. Или си българин, или не си! В Русия, например, няма двойно гражданство!

    Коментиран от #18

  • 17 АLFA Q4

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    НЕ САМО ЧЕ Е БЪЛГАРИН А ТОВА Е ПЪРВИЯ КРАСИВ МАКЛАРЪН
  • 18 333

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "СмеХурко":

    Познавам хора с българско и руско, дето нямало двойно. Хайде стига глупости! Той е бил на две, като е заминал. Да не би да е избирал? Българин е. И това е показателно за хората, които се раждат тук. Могат, стига да имат условия.
  • 19 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    колкото Кристалина Георгиева е директор на Световната Банка :) само дет Световната банка няма директор, а има президент, а Георгиева е директор на две от петте организации, които са част от СБ. та често се пренебрегва разликата между компоти и компютри в такива писания
  • 20 pepi

    5 0 Отговор
    bravo
  • 21 име

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "браво на момчето":

    Кажи го на Sin Cars, на Vilner… Слепи ще си останете за сътвореното у нас във всички сфери, ако използвате за източници медиите.
  • 22 Еее

    1 1 Отговор
    Може да е българин но е имал найдоброто обучение в САЩ ся факта си е факт парво пусувате че заминал после като саздаде нещоо ооо този бг българите туи българите унуй има мн бгта който са задали най различни неща но нито един от тях не успял в бг

    Коментиран от #23

  • 23 Никой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Еее":

    Като имаме кадърни хора, имаме. Повечето хора имат възможности да са кадърни и да успеят в дадена сфера. Но си прав, условията са много важни. Браво на човека.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАТКОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХА ХА ХА":

    Сега като ни управляват ГЕРБ-арите ,семейството може да реши да се върне в България.
  • 26 гост

    2 0 Отговор
    У нас има много таланти, но излиза шефа на фирмата и казва, че на братовчед му сина бил подоходящ за поста главен дизайнер, понеже ще взима 3х.лв заплата, ама прави детски рисунки, понеже дипломата му е струвала няколко хилядарки без посещение при доцентите. И така нашият талант остава на 600лв заплата, върши работа за трима и ежедневно е мачкан и подтискан от връзкарчето, което е тъпо и просто, ама е шефче и може да прави каквото си иска. След година-две в една фирма, още толкова в друга нашият талант приема, че навсякъде е така и оправия няма, а какво следва: варинат 1 - примирява се и заживява обезкуражен мижав животец тук у нас или вариант 2 - хваща си чантичката и отива в чужбина където със същите усилия продължава и постига професионални висоти, защото там ценят таланта и занят, че таланта с добър мениджмънт води до високи приходи, добавена стойност и се капитализира много по-лесно отколкото много тъпи и машинизирани индивиди на поточна линия.
  • 27 123

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "борислав":

    Цялата кола е негов дизайн, разбирасе с помоща на екипа му.
  • 28 123

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Четящ":

    Знае Български! Говоримо и писмено!
    Но иначе сте прави не всяко дете родено тук говори Български. Но не защото във къщи не се говори Български, а защото Българите не се събираме, не се подкрепяме - много жалко но факт. Не сме като Сърбите, Гърците или даже Румънците - жалко но факт. Децата с даца говорят и така Българският език го разбират перфектно но не го говорят. Като станат по големички им става интерестно и проявяват желание да го научат.
    Така и моят син - не не съм майката на Алекс ( но съм от фамилия Алексиев )
  • 29 Важното е

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Четящ":

    Генетически кой си и откъде си и откъде идваш!!!
  • 30 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Четящ":

    Лично наскоро писах с него делово. Знае да пише и говори нашия език, за което родителите му са се постарали. Също давам пример за мои роднини, съжители сме на едно населено място, които да отишли да живеят в Чикаго когато набора ми е бил на 3г., а след две години имат още едно дете, което се ражда там; и двамата знаят да говорят и пишат нашия език - родителите са успели да запазят и да научат двамата. Така че.. не трябва да се учудваме/мислим разни неща. Давам и още един пример- Николина Добрев също е била на 2г., когато с родителите й са мигрирали в САЩ; и тя може да говори и пише на български(вярно, малко не е в час с българския речник за някои думи, но е разбираемо).