1 Декември, 2018 13:00 5 591 11

Пет от най-страшните шосета в света

  • път-
  • шосе-
  • опасност

В планината трудно се строи широк път. Някои от тези шосета обаче сякаш са строени с цел да ужасяват шофьорите и да подлагат уменията им зад волана на изпитание с всеки изминат метър.

Пътят в каньона Скипърс, Нова Зеландия

Прокарано от миньори от местните каменоломни, това тясно шосе позволява разминаването на вагонетки, но задачата е почти невъзможна за автомобили. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че целият маршрут минава под отвесни канари, а долу тече бърза река.

Планинският тунел до Гуолян, Китай

Построеният през 1977 г. високопланински път е един от най-живописните, но и най-опасните в света. Широчината на тунелите е едва 4 метра и разминаването на колите изисква виртуозни умения с "геврека". Шосето е опасано от каменен парапет, но въпреки това секунда невнимание може да доведе до фатален полет в бездната.

Шосето Лех Манали, Индия

Пътят, който преминава през проход в Тибет, е отворено за преминаване само 4 месеца в годината. В този прозорец тук има истински наплив от туристи, които пристигат с коли, автобуси и велосипеди. Всички искат да погъделичкат нервите си и да се полюбуват на уникалната природа. Време за това има - максималната скорост в различните участъци варира между 15 и 30 км/ч.

Шосето до "Ливадите на феите", Пакистан

Пътят води до живописна долина, скрита в планините на височина 3 300 метра, и се смята за истински шофьорски ад. С хлъзгавата настилка, стръмните изкачвания и разпилените камъни може да се справи само мощен всъдеход. Местните съветват последният участък да се измине пеша.

Пътят Халасема, Филипините

Въпреки гладкия и равен асфалт, това шосе с право се смята за едно от най-опасните в света. Заради тясното платно, безбройните остри завои и постоянните свличания на камъни и земна маса опасностите тук дебнат на всеки метър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко Славов завинаги

    52 9 Отговор
    Ами къде останаха:Бяла-Русе,Стара Загора-Нова Загора, Слънчев бряг-Варна, магистрала Тракия м/у Чирпан и Стара Загора и т.н и т.н.

    Коментиран от #6

  • 2 Meganoob BG

    21 3 Отговор
    А прохода Вратник къде е, пътя тесен а настилката прилича на скандинавски покрив на къща, само да ти дойде камион насреща и получаваш безплатен билет до бездънната яма на забравата, за която трябва да си платил и винетка.
  • 3 Driving pleasure

    9 1 Отговор
    Мдам... и искам да си пробвам топките на всеки един от тях и още няколко подобни...!

    Коментиран от #10

  • 4 сектант

    7 20 Отговор
    За дчия дъстър няма страшни пътища има само страшни комплексари!

    Коментиран от #5

  • 5 Антон 1

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Ти , откъде изникна пак !:)
    Много ме разсмиваш !:):):)

    Коментиран от #7

  • 6 майстора

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко Славов завинаги":

    Какво и е на магистрала Тракия между Чирпан и Стара Загора ??? Не разбирам за какво точно хленчите и мрънкате ??? Основния проблем там е честото присъствие на снимащи патрулки създавайки известен дискомфорт ако бърза човек и това е !!!!!!!!!
  • 7 сектант

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Антон 1":

    тоя го взимам целия за час час и половина на 5та без газ с лоджито бе
  • 8 filo

    6 1 Отговор
    А аз мислех, че пътя моето трънско селон е зле. Явно съм сгрешила.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Driving pleasure":

    Аз вече съм си набелязал един подобен и догодина ще го пробвам :)
  • 11 джими

    2 0 Отговор
    помня преди години бях на екскурзия до Дубровник и на връщане имаше някакво свлачище и пътя беше затворен. Отклонението беше през някакъв високопланински курорт и пътя беше подобен на тоя от най-горната снимка. Беше много натоварен и при разминавания на завой, автобуса ни беше винаги с някоя от задните гуми във въздуха. Аз седях над задната дясна гума и преживяването никога няма да го забравя.