5 733 18

Паркирането разрешено само за местни жители

Дефицитът на паркоместа заради приходящи автомобили трови живота на милиони жители на европейските градове. Инфраструктурата просто не може да поеме потока от коли на "пришълци" и местните жители няма къде да държат своите.

Властите обикновено се опитват се справят с проблема, като увеличават таксите за паркиране. Общината в най-големия белгийски град Антверпен обаче е намерила друго решение - право да паркират автомобилите си в центъра скоро ще имат само местни жители, съобщава Nieuwsblad.

Мярката може да изглежда драстична и дори дискриминационна, тъй като градът посреща милиони туристи всяка година. Според кмета Пол Корди обаче Антвервен трябва да бъде върнат обратно на антверпенци, а на посетителите ще се наложи да паркират извън него.

Изключения ще се допускат само за инвалиди, автомобили на аварийните служби, доставчици и ремонтни возила. Разрешенията за паркиране ще бъдат безплатни, но ще се издава само по едно на адресна регистрация.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 17:45  03.12.18
  къде са правата на човека ? чиста дискриминация... няма да мине този закон- щом искат да вземат пари като туристическа дестинация, ще си носят кръста.
 • Driving pleasure
  Отговор
  2 17:55  03.12.18
  "Пришълците" (казват го все едно е мръсна дума) ще направят най-добре да избягват Антверпен и да се насочат към по-приветливи дестинации - като им огладнее дирника на антверпенци ще си паркират колите извън града, за да има повече място за туристи!

  Коментиран от #3

 • да ама не
  Отговор
  3 18:16  03.12.18

  До коментар #2 от "Driving pleasure":

  Там могат и без туристи, повярвай ми , "бизнесите" са от друг тип и им носят милиарди ....Сещай се ;)

  Коментиран от #6


 • onq s konq
  Отговор
  4 18:26  03.12.18
  Това е горе- долу същото като нашите "сини зони",само с тая разлика че е БЕЗПЛАТНО.
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  5 18:36  03.12.18
  Това е дискриминация и няма как да стане, защото ще нарушава правата на хората. Обаче все пак не ме учудва, че се обмисля, защото в политиката по целия свят е пълно с гладки мозъци.
 • Driving pleasure
  Отговор
  6 18:38  03.12.18

  До коментар #3 от "да ама не":

  Да ама госишно по около 1 млн преспивания се регистрират в Антверпен - сложи по 100 евро всеки престой (а то е доста повече) и излиза че баяя народ ще огладнее и кмета ще изреве де са ми приходите :D Oще повече, че не само туристи посещават града а има и бизнес посещения тоест отлив от посещения може да означава и отлив от друг вид дейност. Град, който с лека ръка се отказва от туристи няма! Това са чужди пари дошли при теб!
 • bmw
  Отговор
  7 19:23  03.12.18
  Да си купят гаражи.Какво е това аз живея тука ,това място е мое.Един път щях да бия един такъв подобен малоумник.Това ,че живееш някъде не значи ,че имаш паркомясто отпред.Сега ако притежаваш гараж е друго нещо.

  Коментиран от #8

 • Той
  Отговор
  8 20:38  03.12.18

  До коментар #7 от "bmw":

  А той къде ще паркира като мислиш така.Той живее на адреса а вие сте пришелец и аз си патят от такива като вас.
 • Густо Майна
  Отговор
  9 21:04  03.12.18
  Абе Факти, Вие сте "назад във времето" с има - няма 7-8 години?! Този принцип от тогава действа в Прага: само местни, по местодомуване могат да спират и паркират в централната градска част! Много стар метод е този, вече.
 • Белчо
  Отговор
  10 21:46  03.12.18
  Не ги плачете туристите-за тях има построени много подземни паркинги-до скоро цената беше две евро на час,сега вече може и да са я вдигнали.А и за дизели с евро 3 града е забранен.
 • Julio
  Отговор
  11 22:39  03.12.18
  Естествено че навлекът трябва да се съобразява с местният. Ако не му дават да паркира - духа супата и да ходи да се жали на арменския поп. И без това т.нар. туризъм в днешно време се е превърнал в евтино транспортиране на паразити-чийпъри, които идея си нямат къде отиват стига пътуванетп да им струва 20 евра...
 • Жоро
  Отговор
  12 07:20  04.12.18
  И в София да направят така.... И без това някой като дойде тук сд шашка от движението...
 • Guest
  Отговор
  13 08:14  04.12.18
  Само да добавя, че и в пловдивският Капан от година поне има такава зона - само за живущи!

 • Димов
  Отговор
  14 08:43  04.12.18
  Значи, в моят град имам право да паркирам само аз. А в твоят ще имаме право всички. Иначе, ще плащаме еднакви такси, нали? И уж ще сме равноправни.
 • 321
  Отговор
  15 09:11  04.12.18
  За съжаление пак се вижда, че българите сме страшни комплексари. Веднага ги заклеймихме - дискриминатори били. Че в София да не е по-различно. В зоните срещу 10 лева на месец могат да спират само хора, които имат адресна регистрация. Другите - по лев на час и то само за 2-4 часа. Второ, личи си че пропагандата работи добре. Щял кмета да заплаче, като загубят оборот от 100 милиона евро от нощувки за година. Абе смешковци, всека икономика се крепи на производство, а не на туризъм. И този град не е курортно село, което на няма друг поминък. Вероятно Антверпен има няколко милиарден бюджет, който се пълни от производства и глобална търговия през пристанището и е важно жителите, които работят в тези сфери да не се чудят къде да паркират заради разни туристи. Хората мислят за себе си и си правят живота по-добър. При нас за съжаление в пълен смисъл важи правилото - да не се изложим пред чужденците. Но, на последните не им пука за нас и ни възприемат като прислуга. Само в банановите републики, както и у нас сме се хванали за туризма като спасителна сламка.
 • qwerty
  Отговор
  16 10:06  04.12.18
  Ако приемем белгийския опит, то тогава по кварталните софийски паркинЗи няма кола да остане... На нашият паркинг от 30 автомобила, 10 са със софийска регистрация :(
 • Jack Bauer
  Отговор
  17 14:45  04.12.18
  Идеята според мен е справедлива. Като живея в града плащам данък на имота си (къща, апартамент, офис ...) и като собственик на сградата имам право върху определена идеална част от парцела около сградата. Така че безплатно парко-место х1 за всеки апартамент/къща е може би най-добрия вариант. То и в България съгласно ЗУТ това е задължително, но винаги се намират "вратички" в закона.
 • Пришълец
  Отговор
  18 09:31  05.12.18
  Не мисля, че е уместно човек от друг град/държава да се нарича "Пришълец". Звучи малко обидно... Все пак всеки има правото да живее където поиска и това не го прави "Пришълец".

Напиши коментар:


Публикувай