3 Декември, 2018 17:39 6 909 18

Паркирането разрешено само за местни жители

  • паркиране-
  • паркомясто-
  • антверпен-
  • белгия

Дефицитът на паркоместа заради приходящи автомобили трови живота на милиони жители на европейските градове. Инфраструктурата просто не може да поеме потока от коли на "пришълци" и местните жители няма къде да държат своите.

Властите обикновено се опитват се справят с проблема, като увеличават таксите за паркиране. Общината в най-големия белгийски град Антверпен обаче е намерила друго решение - право да паркират автомобилите си в центъра скоро ще имат само местни жители, съобщава Nieuwsblad.

Мярката може да изглежда драстична и дори дискриминационна, тъй като градът посреща милиони туристи всяка година. Според кмета Пол Корди обаче Антвервен трябва да бъде върнат обратно на антверпенци, а на посетителите ще се наложи да паркират извън него.

Изключения ще се допускат само за инвалиди, автомобили на аварийните служби, доставчици и ремонтни возила. Разрешенията за паркиране ще бъдат безплатни, но ще се издава само по едно на адресна регистрация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    23 29 Отговор
    къде са правата на човека ? чиста дискриминация... няма да мине този закон- щом искат да вземат пари като туристическа дестинация, ще си носят кръста.
  • 2 Driving pleasure

    26 19 Отговор
    "Пришълците" (казват го все едно е мръсна дума) ще направят най-добре да избягват Антверпен и да се насочат към по-приветливи дестинации - като им огладнее дирника на антверпенци ще си паркират колите извън града, за да има повече място за туристи!

    Коментиран от #3

  • 3 да ама не

    30 6 Отговор

    До коментар #2 от "Driving pleasure":

    Там могат и без туристи, повярвай ми , "бизнесите" са от друг тип и им носят милиарди ....Сещай се ;)

    Коментиран от #6

  • 4 onq s konq

    7 1 Отговор
    Това е горе- долу същото като нашите "сини зони",само с тая разлика че е БЕЗПЛАТНО.
  • 5 сойкаПрисмехулка

    8 19 Отговор
    Това е дискриминация и няма как да стане, защото ще нарушава правата на хората. Обаче все пак не ме учудва, че се обмисля, защото в политиката по целия свят е пълно с гладки мозъци.
  • 6 Driving pleasure

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "да ама не":

    Да ама госишно по около 1 млн преспивания се регистрират в Антверпен - сложи по 100 евро всеки престой (а то е доста повече) и излиза че баяя народ ще огладнее и кмета ще изреве де са ми приходите :D Oще повече, че не само туристи посещават града а има и бизнес посещения тоест отлив от посещения може да означава и отлив от друг вид дейност.
    Град, който с лека ръка се отказва от туристи няма! Това са чужди пари дошли при теб!
  • 7 bmw

    14 17 Отговор
    Да си купят гаражи.Какво е това аз живея тука ,това място е мое.Един път щях да бия един такъв подобен малоумник.Това ,че живееш някъде не значи ,че имаш паркомясто отпред.Сега ако притежаваш гараж е друго нещо.

    Коментиран от #8

  • 8 Той

    13 7 Отговор

    До коментар #7 от "bmw":

    А той къде ще паркира като мислиш така.Той живее на адреса а вие сте пришелец и аз си патят от такива като вас.
  • 9 Густо Майна

    13 0 Отговор
    Абе Факти, Вие сте "назад във времето" с има - няма 7-8 години?! Този принцип от тогава действа в Прага: само местни, по местодомуване могат да спират и паркират в централната градска част! Много стар метод е този, вече.
  • 10 Белчо

    6 0 Отговор
    Не ги плачете туристите-за тях има построени много подземни паркинги-до скоро цената беше две евро на час,сега вече може и да са я вдигнали.А и за дизели с евро 3 града е забранен.
  • 11 Julio

    9 3 Отговор
    Естествено че навлекът трябва да се съобразява с местният. Ако не му дават да паркира - духа супата и да ходи да се жали на арменския поп. И без това т.нар. туризъм в днешно време се е превърнал в евтино транспортиране на паразити-чийпъри, които идея си нямат къде отиват стига пътуванетп да им струва 20 евра...
  • 12 Жоро

    5 2 Отговор
    И в София да направят така.... И без това някой като дойде тук сд шашка от движението...
  • 13 Guest

    4 0 Отговор
    Само да добавя, че и в пловдивският Капан от година поне има такава зона - само за живущи!
  • 14 Димов

    2 0 Отговор
    Значи, в моят град имам право да паркирам само аз. А в твоят ще имаме право всички. Иначе, ще плащаме еднакви такси, нали? И уж ще сме равноправни.
  • 15 321

    1 0 Отговор
    За съжаление пак се вижда, че българите сме страшни комплексари. Веднага ги заклеймихме - дискриминатори били. Че в София да не е по-различно. В зоните срещу 10 лева на месец могат да спират само хора, които имат адресна регистрация. Другите - по лев на час и то само за 2-4 часа. Второ, личи си че пропагандата работи добре. Щял кмета да заплаче, като загубят оборот от 100 милиона евро от нощувки за година. Абе смешковци, всека икономика се крепи на производство, а не на туризъм. И този град не е курортно село, което на няма друг поминък. Вероятно Антверпен има няколко милиарден бюджет, който се пълни от производства и глобална търговия през пристанището и е важно жителите, които работят в тези сфери да не се чудят къде да паркират заради разни туристи. Хората мислят за себе си и си правят живота по-добър. При нас за съжаление в пълен смисъл важи правилото - да не се изложим пред чужденците. Но, на последните не им пука за нас и ни възприемат като прислуга. Само в банановите републики, както и у нас сме се хванали за туризма като спасителна сламка.
  • 16 qwerty

    1 0 Отговор
    Ако приемем белгийския опит, то тогава по кварталните софийски паркинЗи няма кола да остане... На нашият паркинг от 30 автомобила, 10 са със софийска регистрация :(
  • 17 Jack Bauer

    0 1 Отговор
    Идеята според мен е справедлива. Като живея в града плащам данък на имота си (къща, апартамент, офис ...) и като собственик на сградата имам право върху определена идеална част от парцела около сградата. Така че безплатно парко-место х1 за всеки апартамент/къща е може би най-добрия вариант. То и в България съгласно ЗУТ това е задължително, но винаги се намират "вратички" в закона.
  • 18 Пришълец

    0 0 Отговор
    Не мисля, че е уместно човек от друг град/държава да се нарича "Пришълец". Звучи малко обидно... Все пак всеки има правото да живее където поиска и това не го прави "Пришълец".