Last news in Fakti

5 Декември, 2018 15:04 8 032 63

Без пътен данък за коли над 10 години в Русия

  • пътен данък-
  • данък-
  • налог-
  • употребявани автомобили-
  • русия

Автомобилите на възраст над 10 години и цена под 1 млн. рубли (€13 188) да бъдат освободени от пътен данък, предлага депутатът от Либерално-демократическа партия на Русия Василий Власов. Народният представител е развил идеята си в писмо до министъра на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

В подкрепа на предложението си Власов изтъква аргумента, че според статистиката продажбите на нови автомобили спадат заради намаляващата покупателна способност на населението, докато пазарът на употребявани коли расте. Депутатът смята, че хора, които не могат да си позволят дори нова Lada, трябва да бъдат подпомагани.

"Предвид намаляващото благосъстояние на повечето ни сънародници се налага да купуват автомобили втора ръка, като средната възраст на тези возила е над 10 години. Много от тях се карат рядко, предимно в неотложни случаи. Облагайки такива автомобили с данък, държавата влошава положението на най-уязвимите прослойки от населението", цитира писмото на народния представител РИА "Новости".

Василий Власов подлага под съмнение и справедливостта в изчисляването на пътния данък въз основа на мощността на двигателя. "Разликата в цената на два автомобила с еднаква мощност, но произведени в различни години, може да бъде астрономическа", аргументира се депутатът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AUDI

    24 42 Отговор
    Бойко е виновен , Путин е велик !!! марш всички зад граница , най-вече сибирската

    Коментиран от #13

  • 2 Само Дъстър

    35 10 Отговор
    В горубляне като пишат че са ми продали S Класта за 5000 лева на 10 години т.е (2008) година и няма да плащам данък кво като е 400 коня , догодина този закон и в България го искаме !

    Коментиран от #9

  • 3 Перър

    17 10 Отговор
    Е Путин комунизма ли иска да върне.
  • 4 куку руку ку

    37 9 Отговор
    А у нас кога?
  • 5 123

    30 15 Отговор
    Правилното заглавие на статията е някакъв депутат-популист от малцинството в думата е предложил нещо, което няма да стане.
  • 6 Реално

    28 2 Отговор
    Това ако стане у нас-98% от хората няма да плащат данъци на колите си. Защото у нас кола за 13 хил.евро се счита за нова. Основният авто парк е от 3 до 10 хил.лв.....
  • 7 Марио

    4 29 Отговор
    Много го.ьма грешка.Значи щом имам пари за хубава кола да ме крадат и да плащам аз 1000 лева данък.Еми тогава ще протестирам и няма да плащам и аз данък.Стапитее кори замърсяват повече, трошат пътищата повече пък няма да плащат.Тогава и аз няма да платя този безсмислен данък.

    Коментиран от #10, #63

  • 8 Гост

    32 7 Отговор
    Айде и тука такъв закон!!! Така де, да плащат богатите със скъпите джипове на 1 година за по 300 000 лв., дето ги регистрират като баничарки за да скътат някой лев!!! А не бедния човечец, с мизерната заплата, на който евтината му стара кола му е необходимо средство за придвижване, особено в провинцията, да му дерат кожата!!!

    Коментиран от #18

  • 9 James

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Само Дъстър":

    Вземи една и за мен, но да е 5 литра лонг, тъмния салон или в краен случай Designo. И да не е 4matic, че с тия два диференециала и по-скъпите амортисьори става гърч.
  • 10 Гост

    28 5 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Ами щом можеш да си позволиш лукса и гъзарията за скъпа и нова кола, значи можеш да си позволиш да я поддържаш, надделял си си на масрафа и ще плащаш! Като не можеш да си позволиш да я поддържаш ще караш каквото можеш да си позволиш! И аз искам Ферари, ама нъцки!!! Хората са казали: Обтягай се според чергата! На нас българите като са ни къси чергите, все ламтим за неща, които НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ, но да се правиме на баровци! И ми е много интересно как старата кола "троши" пътищата повече от новата??? Да не е с каменни гуми като на Фред Флинтстоун??? Желязна логика, браво !!! ;)))

    Коментиран от #12, #14, #15, #16, #43

  • 11 Drittes Reich

    9 13 Отговор
    Тези, които карат Лада трябва да бъдат обявени за национални герои-мазохисти и да взимат инвалидна пенсия като хора със намалени умствени способности.
  • 12 ванката

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    браво колега спести ми дългото писане към тоя индивит марио много правилно му го каза

    Коментиран от #17

  • 13 ЛУДИ С АУДИ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "AUDI":

    ТОА ДЕПУТАТ ТРЯАв ДА ГО ДОКАРАТ ТУКА АКО ТРЯА С ТАНКОВЕ ДА ВЛЕЙ В ТОА БЕГЕ ПАРЛАМЕНТ И ДА НАЛОЖИ ТОА ХУБАВ ЗАКОН И ТУКА.
  • 14 Марио

    4 21 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Абе ей.Я ми кажи как се изчислява данъка на една кола в Ес.Знаеш ли.На база екологичност,замърсяване.Твоя гнилоч замърсява в пъти повече от новите евро6.Защо да плащам.Еми няма да плащам.Който не е съгласен нека ме обори като каже как се изчислява и защо да плащам повече.Твойта логика е да ме крадете и аз да плащам, затова че ти замърсява с твоя гнилоч.Еми няма да плащам.

    Коментиран от #19, #53, #54

  • 15 Марио

    1 12 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Данъка не е поддръжка бе.Мисри и като не разбираш не се изказвай.Поддръжка е масла, филтри и др.
  • 16 Марио

    1 17 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Еми да троши ги повече.Повечето от тея гнилочи не са влизали в сервиз от преди повече от 30 хиляди км.Разпадат се.Гумите са китайски, предполагам не си си купил гуми за повече от 200 лева(даже са ти много)Окачването не се знае в какво състояние е като самата кола, което води до неправилно износване на гумите и частите, което от своя страна е опасно и амортизира и пътищата повече.Аз мога да си позволя нова кола, и другите в Ес си позволяват ама не плащат такъв данък.Така че не ми казвай кой какво може да си позволи.

    Коментиран от #20, #55

  • 17 Марио

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "ванката":

    Пиши де.Кажи фактите за да ме обориш.Много прости хора има в България.
  • 18 Марио

    4 15 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Всички сте бедни ама пушите по 5 кутии цигари на ден и имате масово по повече от 2 жилища нали.Работете и учете и няма да сте бедни,макар че вие и сега не сте, просто се правите на такива и се оплаквате.Иначе заведенията са пълни до козирката, нали.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Random

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "Марио":

    Ма ходи си в ЕС и не ни занимавай с глупостите си. Данъкът е данък собственост/доход. След като можеш да си позволиш кола за много пари, можеш да си позволиш и да плащаш голям данък. Това колко замърсява никой не би трябвало да го интересува, още повече че ти с твоята "нова" кола(кой те знае какъв убит премиум караш, или пък някоя дачия) като я караш всеки ден замърсяваш в пъти повече от някой дядо с някоя 30 годишна кола дето я отиде веднъж в месеца до града за лекарства, я не. Тъй че ще мълчиш и ще плащаш като си гъзар.

    Коментиран от #22

  • 20 Random

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Марио":

    Абе ти друга работа освен да пишеш глупости тука нямаш ли си? То не стига че пишеш глупости ами си и вярваш...
  • 21 Random

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "Марио":

    Я ми покажи такива хора в Северозападна България. Сигурно се броят на пръстите на едната ръка... И те са ти виновни за това че се правиш на гъзар и си си купил нова кола? Наглец.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Random

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "Марио":

    И стига се лиза отдолу със слагането на плюсчета на собствените си коментари че е жалко.

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Марио

    5 16 Отговор

    До коментар #21 от "Random":

    Абе ей.А аз какво съм виновен, че да плащам такъв данък.Ти си нагъл.Не искате да плащате за гнилочите, ама на другия ден протестират, че е мръсен въздуха.Еме мръсен ще е, докато сте толкова нагли.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Марио

    3 18 Отговор

    До коментар #23 от "Random":

    И ти си жалък.Хората ми слагат плюсове, не аз.Ти що не си купиш един отново,виж колко е хубав,зелено плюсче.
  • 28 Марио

    5 14 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    Не не е по-ясно.Пари в излишък нямам.Ти имаш ли като пушиш цигари(примерно).Това значи да крадете тия дето имат повече така ли.Много ми е интересно какво работиш и от какво точно се оплакваш.
  • 29 Марио

    2 13 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    А ти в по-горния коментар не ме ли обиди.
  • 30 Марио

    2 15 Отговор

    До коментар #26 от "Random":

    Ми няма да я кара тогава.Аз пари в излишък нямам.Ти разбра ли сега.Усмисли ли ти канчето тая информаци я.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Random

    14 4 Отговор

    До коментар #30 от "Марио":

    Кой си ти да казваш кой ще кара и кой не? Господ ли си? Президента ли си? Аз ще ти кажа кой си - НИКОЙ.

    Коментиран от #35

  • 33 Марио

    5 17 Отговор
    Или хубаво.Добре.Приемам,че имам повече пари.Ще плащам.Тогава обаче и ти ще плащаш.Защо ти да не плащаш.Твойта кола е стара,замърсява въздуха.Мойта е нова, замърсява по-малко и данъка трябва да ми е по-малък,но пък имам повече пари.Добре приемаме го но и вие със старите коли ще плащате голям данък, не само ние.Посре ще излезеш да протестираш за мръсния въздух и ще се оплакваш.

    Коментиран от #36

  • 34 Марио

    2 14 Отговор

    До коментар #31 от "Random":

    Май ти си идиоти.Хубаво бе.Не можеш да плащаш.Тогава и аз не плащам,защото дефакто няма за какво.Не замърсявам колкото теб, значи дори да имам възможност не пращам, защото няма за какво.Това е.Тогава за всички ще е равно.А както казваш, такива дето не могат да пращат няма.Еденици са.Казвам пак.Всички пушат по 5 кутии цигари на ден,имат по 2 къщи или апартаменти, независимо в София или в провинцията, но не могат да пращат и са "социално слаби".Айде бе.
  • 35 Марио

    2 14 Отговор

    До коментар #32 от "Random":

    Ти си никой.Дали уж не можеш да си позволиш да плащаш.А щом не можеш да плащаш си НИКОЙ.Парат прави играта.Имаи ли пари всичко става.Автоматично ставаш Някой.

    Коментиран от #37

  • 36 Random

    18 3 Отговор

    До коментар #33 от "Марио":

    Къде набутваш данък екология в данък собственост? Казах ти - не ми дреме за екологията.
    Или ако ще го правят така, то да не е плосък данък - ако си на газ - по-нисък данък, ако си сложил катализатор - по-нисък данък, ако си махнал катализатора, харчи масло и дими - по-висок данък. Да видим после как тарикатите с чипосаните алдита на по 5 години ще зареват. Идеята е много проста за прилагане - на ГТП се мерят емисиите и ти дават документ с който отиваш до общината и там ти калкулират данъка на база реалното замърсяване.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Марио

    2 15 Отговор
    Ако може да споделиш къде живееш, какво работиш и каква кола караш.Ще е интересно да направим едно сравнение да видим кой как е като коментираме толкова.

    Коментиран от #41

  • 39 Марио

    2 10 Отговор

    До коментар #36 от "Random":

    Еми да така е по-добра идея.А иначе в данъка на колата влиза и то най-добре еконормата.
  • 40 Марио

    3 13 Отговор

    До коментар #37 от "Random":

    Това на тебе ти го казвам, защото в случая ти си никой.Но не говоря само за данък.Говоря и за живота.Представи си че си в някой магазин.Какво става ако имаш пари,И какво става като нямаш.
  • 41 Random

    13 3 Отговор

    До коментар #38 от "Марио":

    ГДБОП ли си да ми искаш лични данни? Мога да ти кажа че живея в София и имам 2 коли и двете са на 25+ години, но в никакъв случай не са "гнилочи", едната е напълно реставрирана, а другата е доработена, но си има катализатор и всичко. В никакъв случай не съм принуден от финансовото ми състояние да ги притежавам.

    Коментиран от #42, #44

  • 42 Марио

    3 14 Отговор

    До коментар #41 от "Random":

    Какви лични данни бе.Добре ли си какви данни, какви доходи.Просто ми е интересно.А на 25 годишна кола не можеш да и кажеш нещо друго освен дръгел или гнилоч, освен ако не е колекционерски ретро автовобил.

    Коментиран от #46

  • 43 Бат асен

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Данъците не са поддръжка колега/колежке.
  • 44 Марио

    3 11 Отговор

    До коментар #41 от "Random":

    Аз пък имам само една лично моя- Hyundai Santa fe facelift , произведен 2017.Жена ми има 2 един ix35 и едно infiniti qx70 3.7 бензин, произведено 2014.Кажи ми освен, че са по'-скъпи друго обяснение държавата да им налага висок данък.
  • 45 Боляр

    0 4 Отговор
    И тия борят качеството на възуха успешно.
  • 46 Random

    5 1 Отговор

    До коментар #42 от "Марио":

    По-заблуден човек от тебе не съм срещал. Нали и "колекционерският" автомобил едно време е бил "дръгел", "гнилоч" и както там решиш да го наречеш. Всичко коли са ретро в момента в който навършат 20/25/30 години. Пример - 1973 като бензина става безбожно скъп в Америка много "колекционерски" коли са били скрапирани понеже тогава са били просто стари коли, нищо повече. Е30 допреди 5 години бяха по 500лв,сега да намериш запазено за по-малко от 5000лв е чудо.

    Коментиран от #47

  • 47 Марио

    3 8 Отговор

    До коментар #46 от "Random":

    Ти си заблуден.Аз говоря реални неща.Само да знаеш че е30 или други подобни трудно ще станат ретро, макар че е30 може.За да е колекционерски или ретро не трябва да са произведени милиони бройки.Това имах в предвид.

    Коментиран от #48

  • 48 Random

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Марио":

    Ти май не мислиш. А костенурките с техните десетки милиони как са ретро и колекционерски?

    Коментиран от #49

  • 49 Марио

    3 7 Отговор

    До коментар #48 от "Random":

    Ми не са ретро или колекционерски.Да има хора които ги смятат за ретро и ги колекционират, но не са единици и не са скъпи.Говорим за стари ретро коли от преди 1901г
  • 50 onq s konq

    0 6 Отговор
    Основната обосновка на депутатът за премахване на данъка е категорична и МНОГОЗНАЧИТЕЛНА- "Предвид НАМАЛЯВАЩОТО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ НА ПОВЕЧЕТО НИ СЪНАРОДНИЦИ"...Какво става с "благоденствието на руснаците и "далновидната политика на Путин"?А как да вярваме на твърдението на РУСОФИЛИТЕ че "РУСИЯ СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА"?А КАК Е ВЪЗМОЖНО ПУТИН ДА ИМА ТОЛКОВА ВИСОК РЕЙТИНГ/според държавните проучвания/,след като благосъстоянието на "драгите сънародници" намалява?Добре че Русия е сравнително далече от БГ,защото РУСКАТА СМРАД прибавена към не особено чистия ни въздух...просто ще прелее чашата.

    Коментиран от #51

  • 51 Марко

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "onq s konq":

    Трай коньо за зелена трева.
  • 52 Vive la France 🇫🇷

    8 0 Отговор
    Тук във Франция не се плаща данък за автомобил. Плащаш само застраховка и то когато караш колата. т.е. застраховката не е задължителна.
  • 53 хахахах

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Марио":

    НО Русия какво общо има с Европа хахахаха
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Krez

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Марио":

    Отдавна не бях попадал на толкова технически неграмотно мнение и изсмукани от пръстите предположения.. по-добре не се обаждай следващия път. :D

    Коментиран от #62

  • 56 Димов

    0 0 Отговор
    Статията е за пътен данък. ПЪТЕН, а не данък за собственост на колата.
  • 57 Димов

    6 1 Отговор
    Задача за първолаци: Кола с мотор 1.8, която е 1990г, без катализатор и без евростандарт, изминава по 3 хил км/г, и изгаря годишно 250л бензин. Друга кола, която е с 3.0л V6 бензинов мотор, 2012г, евро 6, изминава по 25 хил км/г, и изгаря годишно над 3000л бензин. Коя от двете коли е замърсила повече околната среда? Коя е мачкала/износвала пътищата повече?

    Коментиран от #58

  • 58 Марио

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Димов":

    Ви кой ти каза, че стапите не ги карат повече примерно 30 хиряди км а новите по 3 хиляди годишно примерно.По тая логика дай да изчисляваме данъка по брой изминати километри.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 ФауВе

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Марио":

    Баце ти тва сериозно ли го каза?
  • 60 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Марио":

    Няма кво да давам. Хората са го измислили и го прилагат. От нас се иска да го изкопираме, ама на някой не му изнася. Някой по-развити страни вкарват цената на винетката в бензина. Караш повече - плащаш повече. Гориш и пушиш повече - плащаш повече. Какво по-просто от това?
  • 61 един от всички

    2 0 Отговор
    У нас това не може да стане. Съществена разлика има в автомобилния пар на България и Русия! Това се вижда още сле 5 мин. пребиваване в Русия. просто там автомобилите са далеч,далеч по-нови и скъпи отколкото в България (и като че ли там и прах нямат в държавата -всички коли лъщят! И там са рядкост колите под 13 000 евро,затова могат да си позволят да ги освободят. А в Бг над 99% от колите са под тези 26 хил. лева,и няма как да се приеме такова нещо.Но незнам тук какъв данък имат предвид,след като в Русия пътен данък няма,в смисъл -нито винетки,нито плащачки по пътищата.Иначе,задължителна застраховка въведоха и там.Само във винетката е разликата.И във възрастта на колите,де-:)
  • 62 Марио

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Krez":

    Я дай твоето мнение да го видим.Говори с факти момче.
  • 63 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Ще плащаш щото твоята гори повече,гумите ти оставят повече канцерогенни вещества защото са по-широки,по-често си закъсал на пътя и пречиш на здравите коли,докато чакаш пътната създаваш предпоставки за птп и не на последно място метановата ти уредба тежи много повече от който и да е пълен резервоар и стават коловози от където минеш-значи и винетка за камион ти трябва