22 Януари, 2019 09:54 10 843 38

VW подготвя най-бързата ел. кола (ВИДЕО)

  • volkswagen-
  • i.d. r-
  • електромобили-
  • нюрбургринг
VW подготвя най-бързата ел. кола (ВИДЕО) - 1

Германците от Volkswagen са си поставили за цел да подобрят рекорда на култовата писта Нюрбургринг с електрически автомобил. В момента тече трескава подготовка за предстоящото постижение, като в главно действащо лице е спортният прототип I.D. R, който през миналата година направи и рекорд на Пайкс Пийк.

В момента се работи над усъвършенстване на аеродинамичния обвес на колата. Зад волана на бъдещата най-бърза електрическа кола ще седне френският състезател Ромен Дюма. Именно той ще има за цел да подобри настоящото постижение от 6.45.9 минути, което беше поставено от Питър Дамбрек зад волана на китайската електрическа кола Nio EP9.

Volkswagen I.D. R е оборудван с два електромотора, системната мощност на които е 680 конски сили. От 0 до 100 км/ч I.D. R ускорява за 2.25 секунди, а максималната му скорост е 240 км/ч. Вижте кадри от подготовката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен на танас

    16 6 Отговор
    Те дизелите да си оправят, че от доста време за нищо не стават. Не само че димят ами се и развалят доста.
  • 2 НовГейт

    9 10 Отговор
    Чакаме да минат пак 20 години, за да докаже някой че батериите не са по-малко замърсители от дизелите ... но индустрията иска шарани, в момента разчита на нас, за да не спре развитието си немската икономика...

    Коментиран от #13

  • 3 Голф ГТИ

    3 6 Отговор
    А Дано
  • 4 ннм

    6 10 Отговор
    ВАГ се опитват да догонят конкуренцията. Обаче дори да успеят, в което се съмнявам, вече никой не ги харесва заради безкрайните им лъжи.
  • 5 Електрокар

    3 5 Отговор
    Те първо да вдигнат пробега на малките ел коли

    Коментиран от #18

  • 6 гост

    2 2 Отговор
    Е да де , ама китайците рекорда го направиха преди една година и не са спали през това време , да не говорим , че колата им е точно два ПЪТИ по-мощна с 1360 коня !!!!! И няма да се забавят с постижение и тая година !!!

    Коментиран от #24

  • 7 VW Golf R

    1 9 Отговор
    ето това е истината браво! аре боклуците Алфа Говнео да извадят такова нещо да ама не защото са италиански боклуци и винаги са били италиански помии и последната дупка на кавала в автомобилостроенето

    Коментиран от #8

  • 8 Fiat Stilo JTD

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "VW Golf R":

    Ти изобщо карал ли си алфа че да коментираш ? май просто те е яд че нямаш ?

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Японеца

    7 2 Отговор
    Много ме кефят германците, всичко при тях е "ЩЕ" и маркетингови лъжи!Огледайте се малко, света се пълни с японски хибриди, а ваг ще!

    Коментиран от #19

  • 10 Кирчо

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Fiat Stilo JTD":

    Хахаха, да те е яд че нямаш Алфа.. :DDDD
    В какъв свят живеем.

    Коментиран от #12

  • 11 GOLF R

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Fiat Stilo JTD":

    Не, аз обичам да карам автомобили, мене Алфа не ме кефи, трябва да нося 2 пожарогасителя за да и гася двигателя от пожари
  • 12 GOLF R

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кирчо":

    не бе остави го, да си мисли, че не му е скучна колата докато се запали
  • 13 Dieselgate

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "НовГейт":

    И какво са те излъгали преди 20 години за дизела и сега е излезнало невярно? Всичко което се твърдеше преди 20 дни важи и днес.

    Коментиран от #31

  • 14 AUDI

    3 4 Отговор
    Аз чакам пичагата от дайвинг академията да се обади против електричките . Както и всички , които ги е страх все едно Терминатор идва или някакви изкуствени интелекти ще превземат Земята

    Коментиран от #16

  • 15 mediator37

    2 0 Отговор
    В началото на клипа озвучаването е като от кола с ДВГ. Електрическите не пърпорят така, съвсем безшумни са, освен ако вече прилагат решението да им слагат звукови генератори, че заблеяните пешеходци и глухите пенсионери да не намажат асфалта, не че на Нюрбургринг има пешеходци.
  • 16 Антиелектрика

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "AUDI":

    Ами чакай си. Аз не знам някой да иска забрана на електричните, каквато искат електрофилите спрямо ДВГ. Като искаш, купи си електричка, кой те спира, стига да не е с дотации на гърба на хората. Пък това от статията е състезателен електромобил, който ще се бори с друг електромобил, защото времената на състезателни коли с ДВГ са далеч по-добри.

    Коментиран от #17

  • 17 Поживьом увидим

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Антиелектрика":

    Така ще е само докато излезе Roadster на Тесла с реактивните двигатели. После ще има, "ама то това не е честно" , " ама това е забранено по улиците на градовете" сякаш няма да сдуха който и да е автомобил и в града. Ще забравите и мантрата "хайде да видим на писта" . Успокоителното, е че

    Коментиран от #20

  • 18 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Електрокар":

    Изчакай ден-два. Електрика-Многониковски в момента смята, как да стане това. Ама като го знам, как не различава круши от ябълки,,,,,, Може и да обърка пробега с ускорението.

    Коментиран от #25

  • 19 Зорлем

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Японеца":

    Кой точно свят се е напълнил с хибриди, че от време на време излизат статистики за разни "бомбастични" пазарни дялове от по 2-3% за електрички и хибриди вкупом?

    Коментиран от #21

  • 20 Зорлем

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Поживьом увидим":

    А някой в коментарите по-горе се подиграваше на германците (и не само), че всичко им било "ще"...

    Коментиран от #22

  • 21 Димов

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зорлем":

    Виртуалният свят. Там, между мандаринените облаци и мармаладените небеса.
  • 22 Антиелектрика

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Зорлем":

    То за това аматьор с кола 430 к.с. и ДВГ направи за смях електричка с 1360 к.с. https://fakti.bg/avto/311113-lubitel-vze-severnata-daga-za-6-45-minuti-video А с това нещо с многото никове, изобщо няма какво да се занимава човек - то не бяха измислици, че Тесла имала реактивен двигател, то не бяха простотии, че 1 MW електромотор е по-безвреден от 1W GSM, то не бяха простотии, че в трафопост е много полезно да се стои. Кола с 2 тона тегло може да постави рекорд само за най-голяма излагация на писта. Не му обръщай внимание, за него игнорирането е най-голямата болка.

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Ignore

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    Като гледам перфектно се справяте с игнора. Дори без да напиша едно мнение, сте ме споменали в половината коментари. Представям си какво щеше да, е ако ми обръщахте внимание. И да Тесла ще има реактивна тяга, учените са единодушни че мобилният телефон е по-вреден от безвредните електрически автомобили по отношение на електромагнитните излъчвания, а теглото на електромобилите пада всяка година. Надявам се знаеш колко тежи електромобила от статията.
  • 24 Dada

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Те понеже колите от формула Е горят стари гуми и въглища...
  • 25 Криви сметки

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Димов":

    Ъъъъъ, извинявай да ми припомниш гледната си точка? Че правим сметки, правим. Но не търсеше ли ти начин да вдигнеш пробегът на Тесла от 500 на 1300 км с добавяне на още предавки и смяна на двигателя с маломощен? Защото моята гледна точка беше, че повече от 3-4% няма да може да се вдигне с предавки дори в идеалния случай, а ТИ говориш за удвояване на пробега.

    Коментиран от #26

  • 26 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Криви сметки":

    Чак пък за удвояване?!!?!..... Чак пък от 500 на 1300км?!?!..... От де ги измисли тия цифри? Твърдя, че промяната в предавателното число на трансмисията ще промени разходът на километър, което е добро основание да се сложи втора предавка. Естествено, числото трябва да е подбрано така, че да има положителен ефект, а не да се прекали. А ти тепърва ще стигнеш до този извод, като се нае да го сметнеш сам.

    Коментиран от #27

  • 27 Криви сметки

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Димов":

    Окей, може да не съм те разбрал правилно. Все още не сме приключили сметките. С колко километра и/или процента смяташ, че може да се вдигне пробегът?

    Коментиран от #29

  • 28 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Антиелектрика":

    Оооо, най-новото е, че ако сменим 300КВт мотора на Тесла с 4МВт такъв, разходът нямало да се промени. Аз съм сигурен, че тоя човек работи "генератор на коментари".
  • 29 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Криви сметки":

    Зависи от предавката и ефекта, който тя породи. Не се наемам да прогнозирам. Дадох ти малко рязка разлика в предавателните числа. Сматай, пък ще видим. Пробвай и с 8/1. Само не ползвай онлайн калкулатори, че ще утрепеш гаргамелите от смях.

    Коментиран от #30

  • 30 Криви сметки

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Димов":

    Ами доста крива ти излезе сметката. Разликата в пробега с допълнителни предавки е 1% . Само няколко десети разлика в налягането на гумите дава повече разлика. Що така все криви ви излизат сметките? Как пък все сте най-умните и цели екипи от мултимилиардни корпорации с години не могат да стигнат до вашите гениални идеи?

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 еПич

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Dieselgate":

    Е пич, казваха, че бъдещето е в дизела при леките коли ... и това трая 20 години, сега казват ... бъдещето е в лектричките - трябва да са доста ограничен за да ти натрапват технология (било то с данъци и такси), която не подобрява нищо - просто те кара да се чустваш технологично изостанал и да си сменяш колата по-често. А иначе аз не виждам с нашето каране защо да не карам една кола 20 години - ако съм я купил като нова, точно ще ми стигне ресурса за толкова с моето каране.

    Коментиран от #35

  • 32 НеЗнам

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Криви сметки":

    Пичове, не знам какви предавки смятате, но при ел. колите има една предавка постоянно зацепена. Няма нужда от превключване на такива. Иначе смятайте, по-скоро стигнете до извода ... защо няма нужда от предваки при ел. колите и ще стигнете до извода, че нищо няма да спестите ако вкарате такива, напротив.

    Коментиран от #38

  • 33 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Криви сметки":

    Публикувано във факти.бг: "Що така все криви ви излизат сметките?"........ Как моите, като ти ги смята? Ти си объркал нужната механична мощност за движение на колата, с изчерпаната електрическа от батерията, от графиката си. Втората ти грешка е, че не правиш разлика между почасов разход на ток и разход на километър. Третата ти грешка е, че вместо да сметнеш нужната механична мощност и после да я конвертираш в електрическа, ти гледаш графика за изчерпана електроенергия, и си мислиш, че едното е същото като другото.
  • 34 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Криви сметки":

    Липсват ти към 40-50 формули. Мислиш, че като гледаш една графика, която е построена при конкретни условия и предавки на трансмисията, същата графика ще важи и при друга предавка, което си е доста сериозно заблуждение. И накрая, най-нагло заявяваш, че инженерите нямали нужда от много сметки, а само трябвало да гледат тая графика, и да правят (грешат), както ти си направил (сгрешил). Казах ти и пак ще ти го кажа: УИКИПЕДИЯТА НЕ КОМПЕНСИРА ИНЖЕНЕРНОТО ОБРАЗОВАНИЕ!!!!!
  • 35 Dieselgate

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "еПич":

    Има огромна разлика. Преди 20 години ни обясняваха, как днес вече дизелите ще отделят по 50гр co2 на километър. Само където не стига че на книга отделят по 130 гр, ами наистина ги отделят само на книга, а в действителност всичко е било една огромна лъжа на производителите на дизели. Електрическите автомобили от своя страна нищо не обещават, защото не отделят никакви вредни вещества докато се движат. Дори при сегашните технологии и никакво рециклиране на материали за производството на батерии, изтриват въглеродния си отпечатък в най-лошия случай на осмата година, докато на дизелите въглеродният отпечатък само може да се натрупва и да се увеличава с годините на ползване.

    Коментиран от #37

  • 36 Димов

    0 0 Отговор
    И дори и със сгрешените ти сметки, пак излезе, че има 4% подобрение. Малко е, щото си объркал мощностите. Ако беше смятал правило, щеше да получиш по-голяма разлика. Започни с определянето на нужната МЕХАНИЧНА мощност за движението на Тесла, с постоянна скорост 100км/ч, по прав, равен път, при безветрово време, с гуми 245/45/19", по формулата: P=Ft*V/Q, където: P - мощността (Вт); Ft - сборът на съпротивителните сили, действащи на колата (N); V - скоростта на движение (m/s); Q - КПД на трансмисията, обикновено е около 0,85. Успех с определянето на Ft=Fa+Fr+Fg+F'. Бонус: за нашият случай, Fg=0 и F'=0. Fa - силата на въздушното съпротивление. За определянето й ти трябва два параметъра: Коефициентът на въздушно съпростивление и челната повърхност на автомобила. Fr - съпротивителна сила при търкаляне. В твоите сметки липсват тези, малко на брой, начални данни. Прескочил си и размерът на гумите, теглото на автомобила, факторът на мощността на електромотора, при различните режими на работа, натоварването му, при различни обороти и съпротивителни сили, КПДто му при различните обороти и натоварване, както и още една камара фактори, оказващи съществено влияние на крайният резултат. Абе.... сметки на салфетки. Ама щом смяташ, че те правят спец, кой съм аз, че да споря.
  • 37 ФауВе

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Dieselgate":

    Точно на осмата година батерията се хвърля и почват истинската екологична катастрофа.
  • 38 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "НеЗнам":

    Зависи какво искаш да спечелиш. Промяната в предавките променя скоростта и тягата на изхода. От там се променят товарът на мотора, както и консумираната енергия за единица време. Двете неща се съпоставят и след една кофа мастило (стига да не го е смятал нашият приятел, тук) се вижда резултата. Тесла са си подбрали предавка, която да балансира условията им за скорост, ускорение, тяга, мощност, и разход. Аз може да искам по-малко ускорение и по-малко мощност, за сметка на повече пробег. А може да искам и обратното: Да жертвам разхода и скоростта, но да спечеля тяга, като за танк.