Last news in Fakti

29 Януари, 2019 18:17 4 284 13

Koenigsegg се обедини с китайци, ще правят евтини коли на ток

  • koenigsegg-
  • nevs-
  • saab

Шведската компания за бутикови суперколи Koenigsegg и консорциумът NEVS, който произвежда електрическа версия на Saab 9-3 в Китай, обявиха, че са подписали споразумение за стратегическо партньорство за съвместна разработка на масови електромобили. В рамките на постигнатата договореност NEVS ще инвестира в Koenigsegg €150 млн., а в замяна ще получи 20% от акциите на фирмата на Кристиан фон Кьонигсег.

В съобщение на сайта на шведската компания се уточнява, че партньорите ще създадат съвместно предприятие. 65% от собствеността върху него ще принадлежат на NEVS, а 35% - на Koenigsegg. Предполага се, че производителят на хиперколи ще предостави на китайците интелектуална собственост, ще сподели лицензи за технологиите си и ще заеме с дизайна на бъдещите електромобили.

Една от перспективните разработки на Koenigsegg, до която NEVS най-вероятно ще получи достъп, е двигател без разпределителен вал, проектиран от дъщерната фирма FreeValve. Шведите на свой ред се надяват да укрепят позициите си на пазара на бутикови автомобили и да навлязат в нови сегменти.

Консорциумът National Electric Vehicle Sweden (NEVS), 51% от чиито акции принадлежат на китайската Evergrande Group, откупи активите на Saab през 2012 г. Година по-късно компанията възобнови производството на модела 9-3, а през 2014-а започна продажби на територията на Швеция.

Миналия август NEVS обяви фалит и изгуби правата върху търговската марка Saab. В момента компанията произвежда електрически 9-тройки за китайския пазар, но под собствен бранд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дончо

    13 2 Отговор
    Новината не е шокираща.Ами те всичките бягат при чайниците.

    Коментиран от #9

  • 2 onq s konq

    17 9 Отговор
    Некои производители още не могат да разберат,че тандем с Китай е равносилно като у нас на такъв с ДПС-отива се гарантирано на дъното!

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Зелено

    10 0 Отговор
    Като прочета някоя такава новина ми става малко жално. Възхищавам се на Кьонигсег във всеки един аспект. Независима малка фирма, която се бори с производители на къде по- голямо ниво като ФВ. И още повече, технологиите които шефа им разработва са нещо ново и наистина може да се каже че са интелектуален продукт който си струва. Но щом са решили че съюза с чайните е необходим, може и така да е
  • 4 Я виж

    13 1 Отговор
    Дали са питали големия брат?Всички знаем,че всеки съюз освен с тях е недемократичен заплашваща националната сигурност на САЩ.Па било то полит. или иконом. или пък дървен.
  • 5 веселяк

    13 1 Отговор
    Като гледам %, заглавието просто трябва да бъде-Китайците купиха Кьонигсег!
  • 6 Мимюн

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Конче единият + ти е от мен.
  • 7 AUDI

    6 0 Отговор
    Чайките лека полека си завладяват света май.....и ако се съберат с циганите за работна ръка (предиюно от Индия че ите са милиарс) и всичко свърши

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Не бягат, купуват ги

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дончо":

    Никой не бяга при китайците, а китайците купуват автомобилните производители на килограм. Вече са си напазарували по част от почти всички автомобилни компании.
  • 10 gvdff

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "AUDI":

    Покрай всички проблеми на сащ с китай, индия няма да се обедини с китай. Индия става новия китай, развиващ се пазар, развиваща се инфраструктура, ще развият икономиката.
  • 11 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Хората от Koenigsegg явно са разбрали къде е бъдещето на автомобилите и бързат да инвестират там - 1-Китайците и 2-Електричеството.
  • 12 ФауВе

    3 0 Отговор
    И акциите на Тесла тутакси паднаха.
  • 13 Японеца

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    А пари за иновации и нови технологии от къде, винаги трябва мощен финансов гръб.