17 Февруари, 2019 12:00 25 448 59

VW-тата с най-голям пробег в света

  • volkswagen-
  • jetta-
  • beatle-
  • пробег-
  • рекорд
VW-тата с най-голям пробег в света - 1

За това колко е надеждна една кола, основен показател е изминатият от нея пробег. За да навъртиш на един автомобил обаче милион километра трябват и още неща. Основните са безупречна поддръжка и много любов. Сега ще ви разкажем за два Volkswagen-а, които са около гросмайсторската "милионна" граница - първият е малко под нея, а вторият я е надхвърлил осезаемо. В света, а защо не и у нас, може да има и VW-та, които са на повече километри, но тези двете са официално регистрирани.

Volkswagen Jetta, производство 1986 година. Пробег: 904 450 кмVW-тата с най-голям пробег в света

Първият участник в тази своеобразна класация е открит от компанията Volkswagen в САЩ. Дизеловата Jetta e изминала 562 000 мили (904 450 км) без какъвто и да било ремонт на двигателя. Собственикът Сил Шмид е изключително доволен от автомобила заради липсата на повреди, а и заради разхода, който според неговите думи е 4.7 л/100 км.

Volkswagen Beetle, производство 1963 година. Пробег: 2 320 744 кмVW-тата с най-голям пробег в света

През 1993 г. книгата на рекордите Гинес признава "костенурката" на Албърт Клайн от Пасадена, Калифорния, за автомобила с най-голям пробег в света. Произведеният през 1963 г. Beetle е навъртял 1 442 044 мили или 2 320 744 км. Впоследствие едно Volvo P1800 застава начело на класацията. Volvo-то попада в Гинес за пръв път през 1998-а и отнема рекорда на "костенурката".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    84 21 Отговор
    Е това са коли

    Коментиран от #24

  • 2 ФатмакЪ

    131 6 Отговор
    Старите обаче. Новите им параклиси зорлям изкарват гаранцията, лампички на цветомузика и зловещи съобщения на дисплея ката ден....
  • 3 Ннн

    72 12 Отговор
    Истински коли
  • 4 Joro

    35 33 Отговор
    Vw the best
  • 5 Анонимен

    36 21 Отговор
    Най добрите
  • 6 Ivo

    134 25 Отговор
    Карам голф 3 за 10 години само масло и филтри. Преди това имах рено лагуна е ужасна кола. Парното никога не тръгна, през 3 месеца гарнитура на глава, лапаше и масло и антифриз . Помня дадох си последните пари от седмицата за да и взема нов акумулатор за да мога да ходя една зима на работа и пак не щя да пали остави ме една вечер на 70 километра от нас. Взе ми здравето накрая я бракувах. Та сега се преродих с голфа като за човек без пари е супер нищо че е на 25 години

    Коментиран от #13, #42

  • 7 Анти седераст

    47 37 Отговор
    Паднаха продажебите и почна пропагандата. Хахаха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Alpha_Lone_Wolf

    23 24 Отговор
    Най-здрави коли правят, но са много грозни!
    Само англичаните правят по-грозни бръкми.

    Коментиран от #11

  • 10 Borislav Popov

    54 6 Отговор
    След Голф II / Джета II/ няма друг фолксваген дето да ги навърти тия километри ! Няма и да има ! То те сега гаранцията си не могат да изкарат че камоли милион километра. Ако купето е здраво и сменят 5-6 двигателя и скоростни кутии - може би !!!

    Коментиран от #26

  • 11 Borislav Popov

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Искаш да кажеш - Правеха ???
  • 12 Ханко Брат

    43 4 Отговор
    Няма икономическа логика да произведеш автомобил, който да върви 30 години или да издържи 200 хил. км без основен ремонт. Няма да има продажби.

    Коментиран от #15, #48

  • 13 Borislav Popov

    32 44 Отговор

    До коментар #6 от "Ivo":

    И на колко години е тоя Голф да ни светнеш ? Голф 3 ръждясваше по бързо и от Опел. А двигателите с алуминиеви блокове буквално замръзваха зимата . Трето поколение с право може да бъде наречено най-калпаво, признават си го и мнозина от почитателите на марката. Като започнем от концептуалните грешки с остарелите бензинови двигатели и димящи дизели в първите години, преминем през болежките с електрическата система, стъклоповдигачите и проблемните нафтови мотори и стигнем чак до честите случаи на ръжда по каросерията, трета серия се оказва най-голямата издънка за модела. Неслучайно в България често цените й са дори по-ниски от тези на Golf II.

    Коментиран от #29, #44, #51

  • 14 Обикновен Бг

    31 7 Отговор
    Тука колко хора си карат старите фолцвагени и са на поне 2 милиона километра, но си ги гледат с любов. Имам един комшия който има джета, от първите модели, тази кола ако я видите как изглежда ще ви падне шапката. Синовете му са с нови коли а той си е с тази джета, колата е все едно преди малко е излязла от завода. А има сигурно над 1 милион километра.
  • 15 Синдикат на Ало Измамниците

    41 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ханко Брат":

    Не така са мислели инженерите и конструкторите до началото на 90-те и малко след това. Автомобилите са правени с мисълта да служат максимално дълго, за разлика от днешата ширпотреба която след 5-6 я отписваш и тичаш за нова.
  • 16 някой си

    25 22 Отговор
    Притежавам 2 VW oт 2007 год. ... ама карам Тойота от 2001 г. !
  • 17 асддса

    15 39 Отговор
    Не знам кой разумен човек би карал която и да е кола на такива километри. Дори и да нямаш пари има по-нови.
    Безопастността трябва да е на първо място, всякакви експерти дето обясняват как новите коли били боклуци да си затварят устата още от сега и да си карат гробниците.

    Коментиран от #19, #45

  • 18 Аз да напиша

    21 0 Отговор
    Аз карам голф 86г ама не работи километража от 10г та може и да съм ги минал не удобно ми е за пред момите но иначе нямам оплаквания ходя на работа и на лов с него и това е голфа не се продава прави се и продължава и знам, че сега като го сменя започват сагите. За един климатик, хидравлика и ел. стъкла не знам наистина заслужава ли си но в България е важна колата за обществото и тр да мина в новия век
  • 19 Random

    23 5 Отговор

    До коментар #17 от "асддса":

    Е*ал съм ти безопасността, аз си я карам, ти не се возиш с мене.

    Коментиран от #33

  • 20 Па4о70

    36 2 Отговор
    Имам голф2 1988г.с двигател EZ 1.6куб.75 к.с. БЕЗОТКАЗЕН. ! За съжаление новите vw,bmv,mercides и др. вече не са такива.Било е !
  • 21 DBS

    30 13 Отговор
    Като се запрехласва Ганя по разни подобни "истински" коли.Новите били пластмасови и тн ...ми на тази джета интериора какъв е ...скъпи кожи и дървесина сигурно . Отворете мобиле.де и ще видите пасат комби и Ауди а6 на по 400++ след 2014г. И това като дойде тук на 123000 ,но на всяка износваща се част и е дошло времето какво да да очакваме.Че ще кара вечно. А и на тази джета какво толкова да се развали- ръчката на стъклата. Много са си добри новите ,но нямаме възможност да си ги позволим и затова ги плюваме,че били боклуци.
  • 22 ВАГ

    22 30 Отговор
    Няма по-добра кола от VW ,факт неоспорим . Почти не се чупи ,евтина за подръжка и кара мнооого години за разлика от другите които умират след 10тата година .
  • 23 българин

    24 0 Отговор
    Пасат 1.9 тди 90 к.с. 2000 г. продадох на 402000 км,сменял съм само атгренажния ремък заедно с водна помпа обтегачи и другите ремъци общо 4 пъти,спирачки предни 3 пъти,задни 2 пъти,предни и задни дискове веднъж само,нокрайниците на рейката един път,добър излезна модела,сега го карат в Украйна над 500 000 е
  • 24 АLFA Q 4

    25 11 Отговор

    До коментар #1 от "Tervel bitcoin":

    НЕ, ТОВА Е ЧИСТА ПРОПАНДНА РЕКЛАМА НА МАРКАТА
    НИКОГА БОКСЕР НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ С ТЕЗИ КИЛОМЕТРИ,,, АБСОЛЮТНО НИКОГА
    ТЕЗИ КОИТО МАЛКО РАЗБИРАТ,,, ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГОВОРЯ
    НА КОСТЕНУРКАТА Е БОКСЕР, И ТОЗИ ПРОБЕГ Е ЗАВИШЕН,,, АБСОЛЮТНО,,,

    Коментиран от #30

  • 25 ИВАН

    26 1 Отговор
    ИМАМ ШКОДА ОКТАВИЯ 1.9 ТДИ 90 КОНЯ 2002Г В МОМЕНТА Е НА 740ХИЛ И МОТОРА НЕ Е ОТВАРЯН КУПИХ Я НА 3ГОД--ДО СКРО БЕШЕ ТАКСИ СТРАШНО ЗДРАВА КОЛА МАКАР И ДА Я ПЕНСИОНИРАХ ОТ ТАКСИДЖИЙСКИЯ БИЗНЕС ОЩЕ Я КАРАМ,И СЕ РАДВАМ НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО И....

    Коментиран от #27

  • 26 росен

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Има ,шкодите са една класа над тях...
  • 27 АLFA Q 4

    12 10 Отговор

    До коментар #25 от "ИВАН":

    ПИШАТ ЗА БОКСЕР НА ДВА МИЛИОНА И ОТГОРЕ
    ТОВА НИКОГА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ С БОКСЕРА
  • 28 Аз само да кажа

    30 0 Отговор
    Колеги , всеки е доволен и/или недоволен от дадена марка автомобили . Но това не означава , че съответната марка е боклук . Чувал съм а и продължавам да чувам легенди за : Алфа , Ланчия , Фолксваген , БМВ, Мерцедес и т.н. но това прави ли тези марки боклуци? Мисля не . Всеки има право на мнение , за това е и демокрацията но някой да се опитва да ми насажда неговото "компетентно" мнение -- нема как да стане . Аз мисля ,че лош автомобил няма , има лош стопанин.
  • 29 Крали Марко

    26 3 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Май повече си чел, от колкото си карал. Голф 3 наистина е най-зле като изпълнение, но пак е по-добър от повечето си набори, да не говорим за опел от онези години(мои роднини имаха2 астри и един голф 3- познай кой се движи все още). Моят е от Януари 94-а 1.8 АБС мотор. 2008-а го взех нов внос от Италия и от тогава насам си викам, че ще го покарам още 2 години и ще го сменям, ама не се дава гадината мръсна. Следващата кола пак ще е от ВАГ, ама върната от лизинг, или нова, защото всички по-нови коли са си капризни, а нямам доверие на джамбовците.
  • 30 майстора

    13 8 Отговор

    До коментар #24 от "АLFA Q 4":

    Като човек който разбира ще ти кажа ПРАВ си италянските и японските боксери нямат никакъв шанс да навъртят и 1/3 от тоя пробег ..

    Коментиран от #39, #41

  • 31 Човека с опелите

    6 1 Отговор
    Ха моята омега е на 670 000 км и по мотора освен консумативи е сменена гарнитура на глава преди 200к км. ..мисля че като за бензинова кола не е зле ...е разхода не е като на джетата ..ама под капака не работи някаква малолитражка все пак ..на извънградско пука 10-11 литра в града 14-15 литра на 100
  • 32 emo

    17 4 Отговор
    Това може да е вярно за старите коли но новите са пълен "боклук" Защо ли ?
    ( Фолсвагена В6 - PASSAT VARIANT 6) и вече никога не бих купил немска кола. Като изминах около 6.000 км.
    1) развали се инпулсния датчик на запалването.
    2) Температурния датчик ( върху катализатора)
    3) Дебитора на въздуха.
    4) Температурния датчик за входа на колекторната тръба.
    5) Стоп машинката.
    6) Релето закъси и дълги фарове.
    Мога да изброя още няма смисъл Немската електроника е пълен боклук и при най малката повреда светят няколко крушки като цветомузика.
  • 33 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Random":

    Ти нали си фен на руските бараки?Защо караш западно бе продажник русофил? Или копейките които ти плащат да възхваляваш руските бараки стигат само за гоуф 2??? И защо пък гоуфу, защо не великата Лада?
  • 34 Hahaha

    3 9 Отговор
    На един приятел лагуната (2002) беше на около 4.5 милиона така му казаха в сервиза като погледнали мотора още си върви е вярно не е перфе ама тия кво ми се хвалят нзм
  • 35 Пасат

    8 1 Отговор
    Аз със моя пасат минах 540к купен втора радост. 2001 г. Без ремонт по мотора. Още е надежден не ме е оставил далече от дома.

    Коментиран от #40

  • 36 емo

    9 5 Отговор
    Още бих искал да добавя към горния коментар; Имах Тoуота изминах повече от 270.000 хиляди километра без никъкъв проблем по електрониката Японската електроника е безотказна . Citroen C5 повече от 320.000 същото без никъкъв сериозен проблем.
  • 37 Гост

    4 1 Отговор
    Е как ве, не са ли Теслите?
  • 38 Cabron

    2 2 Отговор
    Ха ах Волво са по добри....
  • 39 АLFA Q 4

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "майстора":

    МАЙСТОР ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ ЗАЕДНО С МАЙСТОРЛЪКА ТИ
    ДОЙДЕ МИ ДО ГУША ДА РАБОТЯ СЛЕД МАЙСТОРИ
    ДОЙДЕ МИ ДОГУШААААААА

    Коментиран от #46

  • 40 АLFA Q 4

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Пасат":

    ГЛУУУУУПОСТИ

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ivo":

    Само така колега, карай си Голфчето и хич да не ти пука!
    Аз също имам такъв Голф от 13 години и съм трашно доволен - 1.6 бензин 75 коня на газ, колата е старичка и моторчето е слабо, но е адски издръжливо и евтино за поддръжка с много нисък разход.
    Наскоро взех една Astra H и тази евтиния дето я има при Голфа, при Астрата е само мечта, по-новите коли са боклуци, постоянно светват някви лампи по таблото и ремонтите не са от най-евтините, същото е и при по-новите VW-ни и като цяло при всички марки автомобили...
    След 2000-та година всичко е електроники... Карай Голфа докато не грохне нацяло и не мисли за друга кола, само ще сбъркаш...
  • 43 Пасат

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "АLFA Q 4":

    Имах и алфа то е трагедия
  • 44 Голф 3

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Карах голф 3 (94г.) 1,6 бензин/газ 10 години без никакви проблеми с изключение на механизмите на стъклоповдигачите, които смених с чисто нови за около 150лв. 3бр.(двата предни и заден десен, моторчетата си бяха ок). Продадох колата преди няколко месеца, само защото няма климатик. Новите собственици са изключително доволни, както бях и аз, за това си купих Голф 5 газ/бензин и сега съм още по-щастлив. Прекрасни коли. Баща ми кара Пасат Б4 и той от над 10 години без проблем. Който не е карал VW, той не знае какви стабилни, надеждни и здрави коли са!
  • 45 ВАГ номер 1

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "асддса":

    Вземи си нова кола, за да и робуваш - от повреди няма да имаш пари за друго, ще гледаш отвънка на кафетата и ще цъкаш с уста по пичовете с голфове дето трошат по 500 лева в заведението на вечер защото не са ги дали за ремонти, а са им у джебовете. И като твойта каже земи ми сладолед ти ще казваш на заплата мило и те така.
  • 46 майстора

    9 5 Отговор

    До коментар #39 от "АLFA Q 4":

    Така е с алфите ..работиш преди майстора после след майстора в общи линии нон стоп нещо се прави по тия коли без да си давате сметка че те са за каране а не за правене ...ама алфа са далеч от етапа спокойно каране ...в багажниците си носите всичко ... масла антифриз свещи кабели лагери бобини въжета инструменти всякакви ...Абе аз какво се занимавам с алфист ? Ясно колко умствен багаж има човек купил си такава кола и хвалейки се даже вместо да се крие някъде от срам ...редом до ония със Ситроените

    Коментиран от #50, #52

  • 47 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    БРАВО РАДО !
  • 48 Фв та фв

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ханко Брат":

    200х издържа всяка кола!
  • 49 гощо

    2 1 Отговор
    То в Америка е нормално да срещаш коли на по над 300хил мили пробег. У нас без никаква подръжка ги караме по над милион и си викаме глей тази е малко карана на 100и нещо си хиляди.
  • 50 АLFA Q 4

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "майстора":

    СРАМУВАЙ СЕ ТИ БЕ,, МЕН НЯМА ОТ КАКВО ДА МЕ Е СРАМ... НИТО СЕ СРАМУВАМ ЧЕ СИ КУПИХ АЛФЕТКАТА
    НИТО МЕ Е СРАМ ОТ РАБОТАТА СИ, ТИ ТАКА КАК ЛАЕШ ПРОСТОТИЙ,, ЯСЕН СИ МИ

    Коментиран от #59

  • 51 Георги Върбанов

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Аз също имам стар Голф 3 произведен 1992г.Колата стара,скърца и потропва,но мога да кажа че е доста здрава.Върви без грешка,ремонти се правят изкллючително рядко и са все дребни неща.Ръждата също е много малко,като се има предвид че е на 27 г.!
  • 52 име

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "майстора":

    Колега щом съдиш за хората по колата, закъсал си го здраво с мозъка.

    Коментиран от #58

  • 53 Трънчо

    9 0 Отговор
    На Горубляне са най-големите гинес рекорди :)))
  • 54 Иванов

    2 0 Отговор
    Същата Джета имах. Бензин 1.8 Много надеждна беше ,но много дървена.Возеше твърдо и шумно. Сравнена с една японска кола от тва време си беше пълно дърво ,но все пак здрава- минах 120 000 с нея без никакви проблеми. Не знам на колко е била преди тва. А пък мотора вървеше ама много гореше на бензин ,та го направих на газ. За съжаление ,новите фолксвагени не са толкова здрави ,а са по-скъпи.Спомням си ,че беше на 10 години когато я купих ,в перфектно състояние и я платих 5000 марки тогава/ 5000 лв си бяха тва/ . Сега 10 годишен Голф в перфектно състояние,бензин - е доста по-скъп.
  • 55 хахаха

    3 0 Отговор
    Карам си аз новата кола и изведнъж като ми изписа едно иизречение на три реда и спря :)))))))
  • 56 gost

    2 0 Отговор
    Карам Бора 99 реколта, с всички екстри за модела , върви като самолет и е ужасно здрава, и ше я карам докато не ме остави.
  • 57 Онзий

    0 0 Отговор
    Във България няма кяк да 1 милион км защото се продават по на 140-170 000км.
  • 58 майстора

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "име":

    Ооо от това каква кола предпочита човек може да си извадиш много изводи за личността му ...това е неговото отражение ... дори от партия шах мога да си извадя извод за отсрещния ..и в 80% от случаите излизам прав
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.