6 144 40

Volkswagen с ­€12 млрд. чиста годишна печалба

Volkswagen с ­€12 млрд. чиста годишна печалба

Германският автомобилен концерн Volkswagen съобщи за увеличаване на чистата си печалба през изминалата 2018 година. Немците казаха, че тя е нараснала с 6.1% спрямо предходната година и е достигнала до 12.15 млрд. евро.

Става дума за всички 12 марки, влизащи в групата - VW Passenger Cars, Audi, Skoda, Seat, Porsche, VW Commercial Vehicles, MAN, Scania, Ducati, Lamborghini, Bugatti и Bentley.

През изминалата година групата VW е продала 10.9 млн. автомобила (+1,1%), като само в Северна Америка продажбите бележат спад с 2%. На останалите пазари продажбите на нараснали. В Южна Америка с 13.1%, в Азиатско-Тихоокеанския регион - с 0.9%, а в Европа - с 0.1%.

Продадените леки коли Volkswagen през 2018-а са 3.715 млн (+6.8%). Спад в продажбите бележи Audi (-4.1%), а Bugatti отчита ръст със 7 % (76 продадени автомобила). Porsche също отчита ръст в продажбите от 4%.

Останалите марки също са с положителни продажби - Skoda +4.4%, Scania +4.5%, MAN + 9.2%. Най-голям спад в продажбите бележи марката Bentley -16%. От компанията предвиждат увеличение на приходите за 2019, което ще е в диапазона от 6.5% до 7.5%.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • България се бори (или пък не) с три държави за завода на VW

  България се бори (или пък не) с три държави за завода на VW

  В новата фабрика ще се прави основно продукция на чешката марка Skoda и в нея ще работят над 5 000 души. Volkswagen обаче все още не се е спрял на ...
  28.03.2019
  8 006
  28
 • САЩ продължават да се гаврят с VW

  САЩ продължават да се гаврят с VW

  Комисията за ценни книжа на САЩ (SEC) обвини Volkswagen и бившият генерален директор Мартин Винтеркорн в мошеничество. Информацията за обвинението е ...
  18.03.2019
  12 286
  21
 • Volkswagen отлага новия Golf

  Volkswagen отлага новия Golf

  Осмото поколение на Volkswagen Golf ще бъде отложено с поне няколко месеца. Вместо през есента, каквито бяха първоначалните планове, продажбите ще ...
  14.03.2019
  5 818
  36
 • Пълна промяна за VW - за 10 г. 70 ел. модела

  Пълна промяна за VW - за 10 г. 70 ел. модела

  Концернът Volkswagen и влизащите му в състава марки са с намерение да пуснат 70 нови електрифицирани модела през следващите 10 години. Според ...
  13.03.2019
  9 602
  48
 • Най-мощният дизелов Volkswagen ще е последен

  Най-мощният дизелов Volkswagen ще е последен

  Женева, Швейцария. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Във връзка със стратегическото преминаване към електромобили, компанията Volkswagen ...
  11.03.2019
  20 175
  29
 • 4x4 и по-мощни мотори за комбито на Passat

  4x4 и по-мощни мотори за комбито на Passat

  Обновената версия на популярния немски автомобил беше представена в началото на миналия месец, а сега комбито на Passat получи своята първа специална ...
  3.03.2019
  17 681
  48

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Driving pleasure

  24 6 Отговор
  Я кажете пак за печалбите на Свети Илон, да се посмеем малко :)

  Коментиран от #4, #14

 • 2 Алфа Вълкът

  24 5 Отговор
  САЩ ще пръднат на дедовия на Фолксваген.
 • 3 селянин 1

  9 9 Отговор
  Вчера с,,големи,,букви пише,че САЩ,се гаврят с вагините,без никаква смазка,а от днес вече използват 2% гел,та да не боли толкова,от спада на продажбите ..
 • 4 123

  6 3 Отговор

  До коментар #1 от "Driving pleasure":

  Хайде моля, моля. За тесла или добро или нищо..
 • 5 Японеца

  15 4 Отговор
  А аз ги чаках да фалирват след дизелгейт да се е*а у тъпата глава ...
 • 6 Реалист

  18 5 Отговор
  Шкода изяде печалбата на Ауди - процентите са идентични с обратен знак. Защо да се изръсвам по-вече само заради емблемата - Шкода е много здрав всекидневен автомобил без излишни претенции.

  Коментиран от #34


 • 7 anti vag

  13 13 Отговор
  Това са пари от балъци.

  Коментиран от #9

 • 8 1234

  14 3 Отговор
  Това прави глобализма, него глоби и санкции не го лови, нито данъци и кризи, собственика си прибира дивидента независимо от криза или не, ако няма пари, държавата дава защото е голям да фалира. Глобализма ще унищожи световната икономика по един или друг начин

  Коментиран от #11

 • 9 Кирчо

  8 1 Отговор

  До коментар #7 от "anti vag":

  А ти Балъков за какво си даваш парите да се посмеем малко?? Цигарки, евтина ракия и чорапи, а?

  Коментиран от #13

 • 10 Язе

  12 2 Отговор
  Я сега Госта да ми обясни защо VAG да правят електромобил?Също да ми каже дали печалбата на Тесла е колкото на VAG?Уж се свивало производството на коли с ДВГ.Я пак.
 • 11 стоян георгиев

  5 6 Отговор

  До коментар #8 от "1234":

  хахахааха.ако печалбата беше на лада щеше да е друго ама щом е във фолксваген се оказа глобализъм ,а?
 • 12 Julio

  15 1 Отговор
  Колкото по-голяма е печалбата, толкова по-малко получава клиента като себестойност вложена в колата... Проста сметка...
 • 13 anti vag

  6 6 Отговор

  До коментар #9 от "Кирчо":

  Повечето ги събирам.Когато имах Ауди А6 3.0TDI отиваха и по сервизи.А сега потъвай господин бачкатор.
 • 14 Печалбите на Илон

  4 9 Отговор

  До коментар #1 от "Driving pleasure":

  Tesla има много по голям марж на печалбата на произведен автомобил, отколкото Volkswagen. Само че тази печалба се реинвестира веднага в производството на нови модели, разширяване на зарядната инфраструктура и увеличаване на скоростта на зареждане на вече съществуващата. Volkswagen от друга страна инвестира в обещания за светлото бъдеще и произвежда картинки. Tesla удвоява продажбите си всяка година и смята да прави това следващите няколко години. Може ли Volkswagen да се похвали с такова нещо? Нормално е след като си стигнал лимита си на продажби и производство, да имаш по 1000 долара печалба от автомобил, като така или иначе не инвестираш в бъдещо производство, за да си вземеш комисионната от печалбата тази година, а следващите да се оправят след години. От Volkswagen обещават как след години ще инвестират не знам си колко милиарда, които Тесла вече ги е инвестирала и жъне резултати.

  Коментиран от #16, #17, #20

 • 15 Borislav Popov

  7 3 Отговор
  Фолксваген го спасиха от кризата Русия , Китай и Бразилия. Иначе краварите щяха да го гътнат ! Да се благодарят на тия три държави !!!
 • 16 Borislav Popov

  5 4 Отговор

  До коментар #14 от "Печалбите на Илон":

  Колко нови модела има Тесла ? И колко общо са моделите ???
 • 17 Borislav Popov

  6 4 Отговор

  До коментар #14 от "Печалбите на Илон":

  Между другото си направо смешен ! Фоксваген и фамилия - по колко нови модела вадят на година ? Май 10:1 срещу Тесла ????

  Коментиран от #18, #21

 • 18 Печалбите на Илон

  4 3 Отговор

  До коментар #17 от "Borislav Popov":

  Въпросът не е по колко нови модела правят на година, а как тези нови модели увеличават продажбите. И на другия полюс е колко са инвестициите в нови производствени мощности? Volkswagen правят новите си модели в предприятията където правят и старите. Електрическият golf се прави на абсолютно същата производствена линия където се правят и останалите. Просто вместо бензинов двигател слагат електрически. Тесла направи специален НОВ завод за модел 3, А СЕГА ПРАВИ И ВТОРИ В КИТАЙ, който трябва да удвои производствения капацитет още веднъж. Я да покажеш колко фабрики са построили последните години Volkswagen и преди колко години са произвеждали два пъти по-малко автомобили отколкото днес?

  Коментиран от #19

 • 19 Borislav Popov

  2 2 Отговор

  До коментар #18 от "Печалбите на Илон":

  И какво значение има организацията на производство ? Искаш за всеки модел - отделен завод ??!!! Че то по цял свят е така . И при японците , и при французите , и при американците. Как мислиш стои положението при Форд например ? А Фолксваген не влагат ли пари за развитието на нови модели ?

  Коментиран от #22

 • 20 Driving pleasure

  3 2 Отговор

  До коментар #14 от "Печалбите на Илон":

  Мдам... ама не :) Първо ако ще говорим за картинки празните обещания на Илон са значително по-голям въздух от картинките на ФауВе, тяхната пазарна стратегия винаги е била предпазлива - излизат на пазара последни и го смачкват. Илончо в момента увеличава производството просто заради липса на конкуренция, но тя идва и все още най-продаваната електричка е Нисан Лийф а не някоя Т'сла. Нормата на печалба на Тесла падна - наложи му се да намали цените заради отпадналите субсидии, а с нарастване на конкуренцията хората ще откажат да плащат високата надценка - перспективите пред Тесла са за намаляне на печалбите, а не за увеличение. Да не говорим че 50% от печалбата му последното тримесечие всъщност беше от коли, а от зарядните...

  Коментиран от #23

 • 21 Великите Форд и Фолксваген

  2 3 Отговор

  До коментар #17 от "Borislav Popov":

  Ще ми припомниш ли защо като Volkswagen и Ford са толкова Велики и печеливши, не могат самостоятелно да отделят средства за разработка на електромобили, за да НАСТИГНАТ Тесла? Как така НАСТИГАШ някой, който е зад тебе, както твърдите антиелектриците?

  Коментиран от #24, #28

 • 22 Печалбите на Илон

  1 2 Отговор

  До коментар #19 от "Borislav Popov":

  Просто казвам, че производствените мощности на Volkswagen не се увеличават следователно няма инвестиции за тази цел. Илон Мъск от друга страна няма производствени мощности и освен инвестиции за разработки на нов модел трябва да инвестира и за завод за производството му. Не си ли съгласен с това?
 • 23 Най-продаваната електричка

  2 0 Отговор

  До коментар #20 от "Driving pleasure":

  И къде точно е най-продаваният електромобил Nissan leaf? Чул недочул, вярващ на заглавие без да чете съдържанието идваш тука и говориш глупости. Дори в Германия, Тесла модел 3 е най-продавания електромобил за февруари месец. Влезе в топ 5 на продажбите на автомобили автомобили въобще, а не само на електромобили. Ти пак разправяй, че никой не иска да купува Тесла.
 • 24 123

  2 1 Отговор

  До коментар #21 от "Великите Форд и Фолксваген":

  Не ти е много свързана мисълта. ФВ имат 12 млрд. печалба - могат да съвсем самостоятелно да инвестират 10-20 % от нея, но просто изчакват малко, защото няма за къде да бързат. Това, че не отделят средства е другата ти глупост вече имат няколко модела - от 2020 цялата група ще пусне около 20 модела на ток и още толкова хибриди. Те нямат и нужда от много инвестиции като тесла, защото не разработват нов автомобил, за който са нужни милиарди, а само един агрегат + батерия. Освен това батериите ще ги купят от някой, който има опит в това, като Самсунг или някоя китайска компания. Така или иначе, докато не се реши основния проблем на тролеите - автономността бум при тях няма да има. Борбата в сегметна на електрическите коли е по-скоро имиджова, като при хиперкарите. За пазар от 1-2 мил. автомобила за следващите поне 5-6 години, няма кой да се напъва, освен някой малък производител като тесла или нашия Sin.

  Коментиран от #26

 • 25 123

  1 1 Отговор
  Най-продаван е в Европа. До средата на миналата година бяха продали 15 000 бройки, втори с 13 са ЗОЕ, трети Голф - 8 000 и т.н. теслите към края на десятката. Сигурно в щатите теслите са на първо място, ама те не са критерий. От почти два мил. продадени миналата година електрички в Китай са продадени около 1,7 мил. Тоест, модел е № 1 в света е китайски - ето ти да прочетеш - http://www.autoclub.bg/index.php?menu=16&id=35375. След него пак е лийфа и зое.

  Коментиран от #27

 • 26 321

  2 2 Отговор

  До коментар #24 от "123":

  Ко речи? Никой не се напъва за пазар с над 50% годишен ръст? 1-2 милиона за 5 години напред? Абе ти къде живееш? Само за януари са продадени над 153 000 електрически превозни средства. Това прави 2 милиарда само тази година при положение, че се запазят сегашните производствени мощности, а те няма да се запазят аз ще пораснат с поне 50% до края на годината. Казваш че никой не го интересува пазар, който догодина ще е повече от всичките продажби на Volkswagen, който продава най-много от всички в групата? Ти ли си глупакът или смяташ нас за такива? На Фолксваген много им се ще да продават електрички, но не могат.

  Коментиран от #29, #38

 • 27 321

  1 0 Отговор

  До коментар #25 от "123":

  2019 година сме. Има и по-стари статии, когато дори не се произвеждаха Tesla. Защо не даде тях за да може Nissan Leaf да изпъкне още повече. Я дай някоя статия за годишните продажби за 2018 година?
 • 28 Borislav Popov

  2 1 Отговор

  До коментар #21 от "Великите Форд и Фолксваген":

  Кой е казал че не могат ? Просто такава им е политиката. Печелят предостатъчно от това си производство ! Когато му дойде времето - всички ще изкарат по няколко електромобила - повярвай ми !!!
 • 29 Borislav Popov

  4 1 Отговор

  До коментар #26 от "321":

  Ти колко електромобила срещаш реално всеки ден на улицата ? А наясно ли си че живота на тоя електромобил е равен на живото на батерията ? Което ще рече - първата година 100% , втората 90% ,третата 70% , четвъртата 50-% . Тоест пробегът ще намалява всяка една година !!... Другото е че тия автомобили няма да вървят на вторичния пазар ! .. Или реално животът на един такъв автомобил ще е средно 5 години ! На всеки 5 години автопарка на електричките трябва да се подменя !!! Това може да се окаже крайно нерентабилно . Същата беше еуфорията и с хибридите - но не се получиха нещата !

  Коментиран от #30

 • 30 Пак ни смяташ за балъци

  1 4 Отговор

  До коментар #29 от "Borislav Popov":

  Животът на батерията е над 2000 цикъла. 1000 цикъла са 400 хиляди километра. Ти за пет години изминаваш ли ги? Има Tesla които са изминали по 300 хиляди километра и батерията им държи капацитет над 90% от първоначалния. Може да разправяш горните смешки за процентите на някоя пенсионерска сбирка, където дядовците и бабите да направят аналогия с телефоните си, на които 1000 зареждания се случват на третата година. Те може и да ти повярват, но ние тук не!

  Коментиран от #31

 • 31 Borislav Popov

  3 1 Отговор

  До коментар #30 от "Пак ни смяташ за балъци":

  От къде я черпиш тая информация ??? Резултати при експлоатация на батериите на Tesla : Според проучването на 350 собственика, капацитетът им спада с 5% през първите 80 000 км. ..............Tesla не предлага гаранция за остатъчна мощност на батериите на Model S и X, но гарантира, че Model 3 ще запази 70% от капацитета на батериите на Model 3 след 120 000 мили (193 000 км) и 100 000 мили (160 000 км) на по-мощните и съответно по-маломощните батерии на модела......................................От споделената информация става ясно, че само един собственик е сменил батерията си след 77 000 км пробег.
 • 32 Продължаваш да ни мислиш за балъци

  1 2 Отговор
  Пак ти напомням, че не сме пенсии на партийно събрание. Източника е същия, от който е цитата ти, който си извадил от контекста:"Генералният извод е, че батериите на Tesla запазват 90% от мощността си след 250 000 км пробег. Според проучването на 350 собственика, капацитетът им спада с 5% през първите 80 000 км (50 000 мили), но след това влошаването на качеството им е много по-бавно. Ако тази тенденция се запази, повечето автомобили Tesla все още ще разполагат с около 90% от капацитета на батериите си след около 300 000 км, а с 80% – след невероятните 800 000 км."

  Коментиран от #33


 • 33 яаожфэ

  2 0 Отговор

  До коментар #32 от "Продължаваш да ни мислиш за балъци":

  И затова на сайта на Тесла пише, че гаранцията за батериите на Модел 3 е 160 of 200 хил. км. и то за запазване на 70% от капацитета ѝ. И тъй като Тесла са много много хубави и качествени автомобила, та затова и гаранцията на цялата кола е 80 хил. км. (или 4 години).
 • 34 до Реалист

  6 1 Отговор

  До коментар #6 от "Реалист":

  Шкода не е изяла нищо на Ауди - не бъркай кокошките с конете . И двете марки се развиват повече от успешно . Таргет групата на клиентите на двете марки е коренно различна - едните търсят просто най-добро съотношение цена-качество докато другите са много по платежоспособни и просто търсят най-доброто в премиум сегмента. Както винаги - за всеки влак си има пътници ;)

  Коментиран от #35

 • 35 Ввв

  2 5 Отговор

  До коментар #34 от "до Реалист":

  Те търсят премиум,ама получават замаскирана вагонетка,смех
 • 36 ВАГ

  4 0 Отговор
  Тази новина е като трън в задника на ЦРУ и евреите.
 • 37 Ботев

  1 2 Отговор
  Идеално, няма да имат оправдание да не си платят глобите, затова че окъдиха цял свят.
 • 38 123

  0 0 Отговор

  До коментар #26 от "321":

  Алоо, какви 2 милиарда - 2 милиона общо за целия свят се продават. ФВ имат 12 милиона продадени коли миналата година. И то два милиона всякакви електрички. От тези 2 милиона 60 % са в Китай. От тези в Китай повече от половината са малките ел. колички. И какво като сме 2019. Класациите винаги са за предходна година. Пазара на ел. колите се вдига с 10 % на година вече, а тази година може да има спад, защото в щатите и Европа махнаха повечето преференции. И няма значение каква е класацията. Най-продаваните коли по принцип са с цени между 20 и 40 хил. евро. теслите не влизат там. За Европа най-скапания модел 3 без екстри е 56 хил. евро.

  Коментиран от #39

 • 39 321

  0 0 Отговор

  До коментар #38 от "123":

  Разбира се, че са два милиона, а не милиарда. Техническа грешка. Увеличението от няколко поредни години винаги е над 50% в сравнение с предишната година. Тази година надали ще е изключение, при положение че излезнаха толкова много нови модели. Само в Китай в момента се изграждат толкова много фабрики за батерии и електромобили, че се очаква през 2020 година капацитетът им да е 20 милиона годишно. Сещаш ли се какво ще се случи с цените, при това свръхпредлагане? За справка, виж какво се случи с цените на фотоволтаиците само за година-две свръхпроизводство. С падането на цените, търсенето ще се повиши лавинообразно. Тежко им и горко на Volkswagen и останалите. Относно продажбите на марката Volkswagen, много ясно е написано в статията :Продадените леки коли Volkswagen през 2018-а са 3.715 млн (+6.8%). Все още ли смяташ че не ги интересува над 4 милиона пазар през следващата година ? Не ставай смешен!
 • 40 гощо

  0 0 Отговор
  Тук в БГ сме бедни и копуваме Рена,Пежа,Сотроени,Тойоти и т.н. Ама нормален средностатистически човек ням какво по добро от Фолксваген да си избере!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.