19 Март, 2019 12:25 10 976 10

Трагедията да си "ламбото" на Удай Хюсеин

  • lamborghini-
  • lm002-
  • удай хюсеин-
  • саддам хюсеин

С едва 328 произведени бройки LM002 е един от най-редките модели на Lamborghini. Оборудваното с 12-цилиндровия мотор на Countach "Rambo Lambo" е и една от любимите играчки на шейхове, султани, диктатори и прочее близкоизточна властова фауна.

През 1991 г. LM002 си поръчва и Удай, синът на иракския президент Саддам Хюсеин, който е прочут с влечението си към скъпи автомобили и притежава внушителна колекция. До нахлуването на американската армия ще изминат още цели 12 години и нищо не предвещава безславния край на династията.

На 22 юли 2003 г. щатски пехотинци и авиация приклещват Удай и брат му Кусай в къща в Мосул и от всесилните престолонаследници на Саддам остават само зъби, по които са идентифицирани. За съжаление подобна съдба очаква и "ламбото" на Хюсеин-младши.

Всъдеходът е открит през декември 2003 г. в един от многобройните гаражи на диктаторската фамилия. Според една от версиите войниците изобщо не разбират с какъв автомобил си имат работа, а според друга знаят отлично колко рядък е LM002, но въпреки това решават да извършат експеримент с него.

Целта на опита е да се установи какви щети нанася кола бомба върху бетонна стена. Салонът на всъдехода е изтърбушен, за да побере повече експлозииви и на 18 юли 2004 г. в американската военна база в гр. Бакуба LM00-двойката на Удай Хюсеин е взривена.

Експлозията е толкова опустошителна, че тестовата бетонна стена е буквално разпрашена. От злощастното Lamborghini пък оцеляват само части от окачването и 12-цилиндровият 5.2-литров двигател, чиито 388 к.с. някога за задвижвали дядото на Urus.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    61 2 Отговор
    Тествали бетонна стена ... правили са си шоу .. ясна е работата ..
  • 2 куку руку ку

    45 8 Отговор
    А бе, Саддам не го ли нарочиха за диктатор с една епруведка пълна с прах за пране? И в колко от тъй наречените демокрации има равни права, равни възможности и върховенство на закона?
  • 3 жжжжжж

    70 8 Отговор
    Еми в случая,американците са по-големи диваци и от братята Хюсеин...--тьпи дебили
  • 4 Random

    55 10 Отговор
    За пореден път доказват че кравария е абсолютно дебилна държава
  • 5 гост

    26 8 Отговор
    Хайде представете си следната версия:
    Саудитска Арабия има трилиони долари и нефт, но решава, че това е малко и иска да завладее Австралия, защото така ще се снабдява безплатно с камили. Саудитците не харесват австралийските закони, те смятат, че ограничават мъжете и равенството между мъже и жени е порочна практика, защото си изкарват ескадрилите с ф35 и започват атаки за освобождение на мюсюлманското население и връщане на мира и правата на мъжете в Австралия. Никой не пита Австралия дали живеят добре, дали условията им харесват, просто ей така ги нападат като казват, че частните компании за изстрелване на ракети в Космоса всъщност са държавни балистични предприятия. Завземат една част от Австралия и започват "миротворна" акция в островната страна срещу подтисниците. Как ви се струва сега нахлуване в чужда страна необвързана по никакъв начин с политиката на САЩ и превръщането й в поле за тестове на оръжие?

    Коментиран от #6, #8

  • 6 нервен

    9 18 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Аха искаш да ми кажеш че в Ирак се живееше добре през деветдесетте години и началото на новия век ?? Или аз нещо не схванах за какво изписа толкова букви

    Коментиран от #7

  • 7 Димитър

    33 4 Отговор

    До коментар #6 от "нервен":

    Незнам какво той иска да ти каже,ама аз съм бил няколко пъти в Ирак-имах курсове за там през Сирия...Та без да изпадам в подробности,мога да ти кажа,че иракчаните си живееха като царчета-вярно,не бяха светска държава като Сирия-тя беше перлата на Б.Изток.Ама Ирак имаше доста висок стандарт- и как го е напоравил този стандарт Садам е ясно-но си живееха охолно.Сега понякога гледам клипове на Тубата какво е в момента там-еми върнаха ги американците с години назад-години...Същото е и във Сирия-супер светска държава-не можеш да кажеш,че пътуваш в мюсолманска страна-манастири,християнски храмове -и всичко блестеше-а сега там е ужас----кой го докара този ужас всички знаем.Та при Садам -диктатора- в Ирак живееха стотици пъти по-добре от сега..Алал(както казват мюслитата) да им е демокрацията....Това съм го видял с очите си няколко пъти-и няма кой да ме убеди,че не е така...
  • 8 34иеожа

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Абе Ирак първо взеха, че нахлуха в една друга суверенна държава . Кувейт, така че нещата изобщо не са толкова прости. Те никога и не са били. Особено по онзи край на света. Там все са в конфликти поне от времето на Месопотамия насам и никога няма да заживеят тихо и мирно.

    Коментиран от #10

  • 9 диваци

    12 3 Отговор
    Краварите са по големи ДИВАЦИ и от индианците и арабелите в пустинята. В света няма аналог на по прост народ от американците.
  • 10 СЯ ДА ТА УГРАМОТЯ . ПРЕДИ ДА НАХЛУЕ

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "34иеожа":

    САДАМ В КУВЕЙТ ТОЙ БЕ ПОДВЕДЕН ОТ КРАВАРИТЕ ЧЕ СИЧКО Е О.К. .ДО ТОЗИ МОМЕНТ КРОВАРИТЕ НЯМАХА БАЗИ В КУВЕЙТ. СЛЕД КАТО ПРЕЦАКАХА САДАМ СЕГА СИ ИМАТ БАЗИ И В ДВЕТЕ СТРАНИ.С ЕДИН УДАРА ДВА ЗАЕКА АКУ МА РАЗБИРАШ..