Last news in Fakti

24 Март, 2019 11:30 3 318 21

71 % от хората се боят от автономните коли

  • автономни коли-
  • технологии
71 % от хората се боят от автономните коли - 1

Американската автомобилна асоциация (ААА) уверява, позовавайки се на свое проучване, че 71 % от хората се боят от напълно автономни коли. Още по-любопитното е, че преди няколко години аналогично изследване показва по-малък процент - 63 %.

След като обаче няколкото катастрофи с автономни коли станаха достояние на широката общественост, доверието в тях значително спадна. Проблемът според експертите е, че технологиите в автономните коли се развиват на "открита сцена" - факт, който силно влияе на бъдещите потенциални клиенти на напълно автоматизирани коли.

Единствено непосредственото "общуване" на водачите с новите технологии може да ги убеди, че те са надеждни, но това трябва да се прави постепенно. Технологичният напредък с електронните помощници вече е осезаем и все повече такива системи се вграждат в новите автомобили.

От ААА смятат, че ако човек регулярно използва тези нови функции, то съвсем скоро 70 % от хората ще започнат да им се доверяват. За целта обаче повече автомобили трябва да се оборудват с тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен

    6 9 Отговор
    Те и от гражданската авиация са се били преди 100 години ама днес пътникопотока е в размер на 4.5млрд на година .... страх ги е от всичко ново защото не го разбират ...

    Коментиран от #15

  • 2 Boxer

    27 4 Отговор
    Аз не се боя. Просто не виждам смисъла, аз да поемам всички разходи по колата и накрая тя да ми отнеме удоволствието от шофирането . Ако масово колите станат автономни - минавам на автобус ...

    Коментиран от #7, #21

  • 3 букова глава

    19 5 Отговор
    Никога,никога, ама никога няма да загърбя удоволствието от шофирането и да се довря на някаква консерва! След някоя година ще ги изкарат„най сигурния транспорт“като самолетите!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 нервен

    3 17 Отговор

    До коментар #3 от "букова глава":

    Естествено че ще е най-сигурният!!!! И за какво удоволствие от шофирането ми говорите ???какво имате предвид

    Коментиран от #5, #12

  • 5 майстора

    3 15 Отговор

    До коментар #4 от "нервен":

    Имат предвид удоволствието да се избиват помежду си всеки ден ..да се блъскат по крастовищата и да нарушат ежеминутно закона за движение по пътищата ....защото дефакто това ще им бъде отнето

    Коментиран от #6

  • 6 нервен

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "майстора":

    Аха сега ми стана ясно ....Monkey Drivers
  • 7 незнайко

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Здравейте ! Те дотогава и автобусите ще станат автономни.

    Коментиран от #11

  • 8 Справедлив

    11 2 Отговор
    Автономните им коли са като автономните им самолети Боинг737max8 -трепят хора

    Коментиран от #10

  • 9 Аз кат съ напия..........

    9 2 Отговор
    И моето магаре и то става автономно.
  • 10 нервен

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Справедлив":

    И колко пътници са превозили и колко са загинали я ми кажи
  • 11 Boxer

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Да, ама няма да му бера гайлето 24/7/365. Просто си плащам билета и толкоз. Няма данъци, гориво, ремонти, такси, паркиране, застраховки , глоби и отговорността да не блъсна някой ...
  • 12 Бай Шиле

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "нервен":

    "удоволствието от шофирането" - няма лошо,че не ти е познато.Хората сме различни и слава богу.Никога няма да си сменя архаичното си БМВ за скучно превозно средство,което да кара вместо мен.
  • 13 Бай Шиле

    4 3 Отговор
    Може да спра БМВ-то си до този странен предмет от снимката на статията и след това да говорим за прогреса.
  • 14 HUAWEI

    5 3 Отговор
    Твърдо не на тези грозни и смотани коли. Дано повече такива автомобили катастрофират та да ги забранят за винаги. Има ситуации само човек може да се справи. Защо не го донесете този автомобил в България на някой междуселски път където е дупка до дупка, няма маркировка и пътни знаци. Ако издържи този тест значи става ако не го издържи е пълен боклук.
  • 15 iulgjhv

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "нервен":

    Като се има предвид, че първата "гражданска авиация" е била с дирижабли май с основание са се боили, а?
  • 16 не се напъвайте не зависи от вас

    3 9 Отговор
    Най-опасното нещо в автомобила е несъвършеното човешко същество - алкохол, дрога, инфаркти, заспиване, разсеяност, психика (гняв, агресия, страст, самонадеяност и т.н.), които годишно отнемат по над 1 млн. човешки живота на планетата. Смятайте го за всичките десетилетия на автомобилизация. И единственото решение на това е ако не напълно автономна кола, то поне автономно функции намесващи се в гореспоменатите ситуации и централна система за управление на трафика на всякъде. А тук някакви емоционални изпецки от рода, че ръчното шофиране не си го давам са просто смешни, защото никой няма да те пита. По-важно от живота няма, ако искаш да се трепеш за кеф си прави там където няма да засегнеш невинни...
    Всяко начало е трудно и същото несъвършено човешко същество греши и при проектиране и развитие на системата и така е било в цялата техническа история. Но тя не спира, а се развива.
  • 17 Жигула

    5 1 Отговор
    Гледайте си холивудски фантастики където действието се развива 2150 и си мечтайте. Само да ви кажа че ако забранят да има задачи, ще фалират автошколи, шофьори на таксита, камиони, автобуси, бусове, застрахователни компании, авто сервизи, автокъщи, производители на авто части и масла, пътна полиция (за това нямам нищо против така или иначе за нищо не служат),ДАИ, бг толл, производители на камери и радари, петролната индустрия и още много други неща. Сами си направете сметка в световен мащаб, колко безработни хора ще има, и от колко приходи ще се лишат държавите и колко пари за безработни и за помощи ще трябва да по харчат защото много хора повече няма да си намерят работа. Така че спете спокойно скоро време няма да видите подобни коли на пътя. Автономните коли биха само се движели в отделно платно за двежение дето е ще е само за тях отделно от градския трафик, това е по-реалистично.

    Коментиран от #20

  • 18 Шофьр

    4 1 Отговор
    Когато машините ни се качат на главите ще стане страшно
  • 19 Ernesto Guevara

    5 0 Отговор
    Аз пък се боя от 71% от шофьорите
  • 20 аман

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Жигула":

    Крайно време е тази клика смукачи да се разкара и да върши нещо полезно.
  • 21 Няма лошо,но трябва да имат...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Супер защита срещу хакери!Няма да ти бъде спокойно в първото дърво по пътя,избрано от друг оператор на твоята кола!