Last news in Fakti

28 Март, 2019 11:00 11 604 28

България се бори (или пък не) с три държави за завода на VW

  • volkswagen-
  • skoda-
  • завод-
  • българия
България се бори (или пък не) с три държави за завода на VW - 1

В новата фабрика ще се прави основно продукция на чешката марка Skoda и в нея ще работят над 5 000 души. Volkswagen обаче все още не се е спрял на конкретно място. Знае се само, че то ще е в Източна Европа, като в това число влиза и нашата държава.

В едно телевизионно интервю президентът на Сърбия Александър Вучич разкри официално кои са страните, към които са се ориентирали от VW. Става дума за България, Румъния, Турция и Украйна.

Турците имат огромен опит с такива предприятия, но влошените отношения на страната с Европа напоследък, могат да им изиграят лоша шега. Румънците също имат автомобилни заводи и са част от ЕС.

Ние нямаме богат опит в автомобилното производство и само членството ни в Европейския съюз работи в наша полза. Сърбите обаче се борят със зъби и нокти да предоставят бившите заводи на Zastava на VW.

Това стана ясно и от интервюто на Вучич, който заяви: "Това е борба за Сърбия. Ако това се случи, ще си сваля очилата, ще се разплача и ще кажа - свърших си работата".

За съжаление не чуваме подобни думи и въобще каквото и да било официално становище по темата, нито от Борисов, нито от Радев, нито от който и да е от народните ни представители, а без борба, автомобилен завод у нас едва ли ще има.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 3 Отговор
    А дано да стане … ама надали ...
  • 2 Пасату

    32 5 Отговор
    Перник е идеалното място за такъв завод. Оставаме настрана шегите за гоуфу и тн. Просто там инфраструктурата е подходяща, пък и си е промишлен град. Поне такъв беше.
  • 3 8333

    39 12 Отговор
    С такива крадци като герб никой не иска да брави бизнес в България. И межфу другото е ясно на 100% че борбата е м/у Турция и Сърбия. Ние никога не сме били в сметките, единствено ни сложи там кухия министър на финансите, щото е гледал много фантастика
  • 4 гост

    5 2 Отговор
    относно последните редове в статията, не знам до колко се информирате и следите нещата преди да пишете, но преди 4 дни имаше доста широко интервю от министерството по тази тема.
  • 5 Чавдар войвода

    19 0 Отговор
    Нека всички стискаме палци, да изберат България.

    Коментиран от #18

  • 6 Дедо ви

    22 6 Отговор
    Турция и Украйна отпадат поради конфликтите в тях. Също и Сърбия поради неясното и положение. Ние отпадаме поради нестабилност на законодателството и изнудване от мутри и политици, което е май едно и също. Значи остава Румъния. Честито на мамалигарите. Още дълго ще им дишаме прахта.
  • 7 МръсноПроизводство

    6 8 Отговор
    Ако ще сглобяват само - да дойдат ... ако пак ще си изнасят най-мръсното производство, айде няма нужда. Пластмаси, гуми и кабели - няма нужда да произвеждаме повече, имаме си достатъчно от техните "инвеститори".
  • 8 Грую

    19 1 Отговор
    Ами къде е сега правителството? Пращайте парламентьори и обещавайте бре и правете метани до земята и ако стане работата да знаете , че още един мандат ви е в кърпа вързан ако ще не апартаменти ами цели кооперации да си построите! Дайте нещо на народа и той ще върне. Не е толкоз глупав народът ни и разбира от хубавото. Не се лъжете и не лъжете хората с измамни закони и изкуствени повдигания на заплати и осигурителни доходи ами ей такива хора намерете дето да ги плащат тези доходи най -накрая и ще ви се види!
  • 9 Каква работа

    26 1 Отговор
    Аз съм работил (няма да кажа) в кое министерство и там големите риби (без да казвам имена ) ходят до обяд на работа и си говорят малко общи приказки и това е. В България никой не го е грижа за привличането на чужди инвестиции. Само се назначават свои хора и се чудят как да си удържат поста с интриги и подмазване.
  • 10 комисионери

    12 1 Отговор
    Нашите се борят само за комисионни.
  • 11 Чеп

    18 0 Отговор
    Бойко и баба Меркел нали са големи приятели! Да отива там и без договор да не се връща!
  • 12 yee

    19 0 Отговор
    Хора молете се да стане,молете се!5000 човека нови места.То ще стане бум на кандидати.Време е да се мръдне тази икономика.Дано,дано....

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ддд

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "yee":

    То и да стане не чакайте чудеса 600-700 лв заплата. Бързо ще се изучат и ще вземат да правят тарикатлъци.
  • 15 Merkels father

    12 0 Отговор
    Дупница е доказан автомобилен център !! Там сглобяват УНИКАЛНИ машини , където и в Волсбург не им стига акъла ! хахахахаа
    Вучич може да си реве и с очилата ! НЯМА ДА СТАНЕЕЕ!
  • 16 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 3 Отговор
    Дано не стане щот от тва ше намажат политиците и кмета щот ше има кражбина яко а народа се знае 700 лв и умираш на машината
  • 17 хухи

    10 2 Отговор
    VW не строят апартаменти , ако строяха можеше да се преборят да построят в БГ-то
  • 18 Обективен

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Чавдар войвода":

    Какви палци бре,човек да стискаме,ние сме се хванали за тях и сме се нагазили.За да дойдат тук,шепа хора ще искат брутален рушвет.Хората няма да искат да платят и готово нищо нама да се случи.Турция или Румъния ще е държавата.Тук бизнес с бутка за мартеници не става.99% от големите фирми тук работят за външният пазар и в сивият сектор и си имат шапки и пазители отгоре.
  • 19 сектант

    7 2 Отговор
    завода ще бъде строен от Артекс на преференциална цена за договора от 5 лева и 34 стотинки и по 1 цигара
  • 20 баба ви

    3 0 Отговор
    Стискайте палци... , здраво... , на краката... , и чакайте, чакайте... , и ще ви огрее...!
  • 21 Ivan S

    1 3 Отговор
    Е това ако стане Цветанов - Президент! И цялата сграда да му се продаде за 1 евро квадрата!
  • 22 Хаха

    0 1 Отговор
    То е ясно,че няма да е в България,ама да кажат тия вагове най-накрая къде ще е завода
  • 23 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 2 Отговор
    Айде корпорациии изтърбушения български роб трепне в очакване да му сложите финансовите окови и с радост ще прави корпорациите още по богати директори менижъри ше си стоят на кожените дивани и ше лапкат милиони заплатка а вие ше му обяснявате че да му се вдигне заплатката трябва директорските заплати да станат милиарди и трябва 50 часа на ден да бъхти и сичко зависело от него самия 😂😂😂😂😂 те тва е капитализма в чистия му вид 5% мега богати и 95% роби
  • 24 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 2 Отговор
    Ама защо ваген не си направи завода у центъро на берлин бе?😂😂😂😂😂а идва по непознати паланки да дири глупаците да робуват 😂😂😂😂😂
  • 25 Трифонов

    2 2 Отговор
    Това са абсолютни глупости. Борбата отдавна е приключила. Избраната страна е Сърбия. Имаше официални публикации по темата в немския печат преди три седмици. Над 4 млрд. евро е инвестицията. Около 400 хил. броя на година е потенциалът на фабриката. Над 5 хиляди души биха намерили работа в такъв завод. Инвестиция на подобна стойност вече направи Фиат в Сърбия преди десетина години. Много сме зле, честно... Не ни остава много. А и криза започва...
  • 26 калайчо

    1 0 Отговор
    в момента се строят фабрики на мерцедес и фолксваген срещу КЦМ между пловдив и асеновград , ще произвеждат фарове за двете марки , но ги строят турци и продукцията ви е ясно за къде ще пътува , фабрики е силно казано , по-скоро цехчета ;)
  • 27 Vw да не се луди

    0 0 Отговор
    Да се забъркат с бб и цц и компания,нали ще ги фалират за 1 година наще тупани,за това тук ще е винаги мизерно,старо и гадно,заради наглите свине в парламента,гушите да им се пукнат дано,от толкова лапаница.
  • 28 АНАЛИЗАТОР

    0 0 Отговор
    НИЕ НЕ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ СПРАВИМ С ТОВА ПРОИЗВОДСТВО. ДОСЕГА СМЕ ГО ДОКАЗАЛИ НЕ ЕДИН ПЪТ. НЯМАМЕ И НЕОБХОДИМИТЕ КАДРИ ЗА ТОВА МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО.