Last news in Fakti

15 Април, 2019 10:31 11 386 33

VW избира между България и Турция

  • volkswagen-
  • завод-
  • българия
VW избира между България и Турция - 1

Германската агенция Deutsche Presse Agentur (DPA) излезе с информация, касаеща избора на страна за строеж на нов завод на Volkswagen. По-конкретно става дума за автомобилна фабрика, в която ще се правят конвенционални модели на Skoda и Seat. Германците са се ориентирали към Източна Европа, като първоначално разглежданите страни бяха Турция, Сърбия, България и Румъния.

Сега, от информацията на DPA става ясно, че в борбата сме останали ние и турците. Предварително решение ще бъде взето в края на седмицата. Инвестицията ще е в размер на един млрд. евро, като според немската агенция България продължава да има по-добрите шансове.

От Volkswagen искат да пренесат част от производството на коли с ДВГ в Източна Европа и по този начин да освободят мощности в досегашните заводи за производство на електромобили. Това обаче ще доведе до значителни съкращения на работници в Германия - факт, от който местните синдикати въобще не са доволни.

Именно те могат да се окажат пречка за окончателното решение за строеж на завод на VW у нас. Ако все пак от Volkswagen се спрат на България, то най-вероятното местоположение на завода ще е край София, на мястото на бившия комбинат Кремиковци. Първите модели, които евентуално ще се правят у нас или пък в нов завод в Турция ще са Skoda Karoq и Seat Ateca.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    13 30 Отговор
    В Турция ще е сигурно..на година продават 120 хиляди бройки като се има предвид че имат 200% мито за внос на коли..

    Коментиран от #15, #16, #30

  • 2 Дано дано

    15 8 Отговор
    Дано да е завод за електрички, да напълним цяла България с VW eUP, е тогаша ще настане такъв живот, че само си шикам данооо!
  • 3 сектант

    23 13 Отговор
    няма никакъв шанс да е в българия, защото нашите драги управници пак ще съсипят нещата - но ако дойде в българия, ще се отворят доста работни места

    Коментиран от #32

  • 4 Синдикат

    22 5 Отговор
    Тук ще имат най евтината работна ръка и най вероятно това ще реши избора.

    Коментиран от #5, #11

  • 5 Хасан

    15 25 Отговор

    До коментар #4 от "Синдикат":

    Не евтина работна ръка а производителност ..турчина има по голяма трудова дисциплина ,уважение към работно място ,почти няма синдикати ..

    Коментиран от #13, #17

  • 6 прока

    22 11 Отговор
    Отсега мога да кажа че 100% ще е в Турция,турците сами решават когато има изгода за страната им с никого не се съобразяват ,не се като нас опашка на ЕС и краварите,станахме тяхна колония.
  • 7 Боко гайковерта

    11 7 Отговор
    Ако го направят в турция значи германистанците искат да вкарат и пуйките в ЕС ! Като знаем любовта им към мюмюни най-вероятно наистина, ще е в Анадола ! Ако ние не бяхме се правили на врагове на руснаците вероятно, щяха да го направят в България, но сега нямаме шанс, нямаме карти за блъф !
  • 8 Такъв завод...

    10 5 Отговор
    Представете си го в рамките на София, ЛУДНИЦАТА ЩЕ БЪДЕ ПЪЛНА...!!!
  • 9 нафто

    16 8 Отговор
    Турция ще бъде избрана. VW немат пари за губене в Б-я.
  • 10 Саладин

    14 8 Отговор
    Мога да се обзакожа че ше изберат Турция! Агата ще им пусне добра данъчна оферта, като едно време на Зануси, Идезит,Сони, Самсунг..... сега им казват на общо Беко!
  • 11 тотална герберастия

    15 8 Отговор

    До коментар #4 от "Синдикат":

    + най-неграмотната, мързелива и тарикатлива работна ръка...вярно, ще реши избора, ама към Турция ! За да печелят изборите и да управляват без съпротива герберастите превърнаха няколко поколения в безмозъчни зомбита ! 80% ... !
  • 12 Irmao

    22 2 Отговор
    Само София ли е в тая България?!?
  • 13 Mоруки

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    И не гледа все да цапцароса нещо
  • 14 Рошко

    15 2 Отговор
    За нас ше оставят да правим ,капачките на резервоарите и емблемата им😁😁😁
  • 15 123

    30 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Асан, мисля, че не си прав.
    Първо в Турция се продаваха 120 хил. бройки. А следващите няколко години този брой ще намалява заради инфлацията и обезценката на лирата. На фона на населението дори 120 хил. са смешни. У нас с 6 млн. население се продават 40 хил. нови леки коли.
    Второ, заводът ще произвежда малките джипчета на Шкода и Сеат, от които в Турция се продават 1000 бройки на година. В България са 500.
    Трето, този завод не е за за вътрешно ползване - капиш. Тоест и в България да е завода - пазара на Турция е близо - не се губи.
    Четвърто. Турция е несигурна. Утре може да обявят национализация.
    Пето. Не ми се вярва още да са отпаднали другите две държави.
    Шесто. Българинът работи много добре - само да му се плаща нормално. Пример хилядите българи в чужбина. За 500 лева трудно някой ще работи съвестно.

    Коментиран от #27

  • 16 VW АG

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Няма да е в Турция.
    Гарантирам търси се страна в ЕС.
    Турция освен Истанбул живее в 20 век.
    Ердоган съсипва живота на хората.

    Коментиран от #20

  • 17 Брат

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Това не е за хвалене да няма синдикати

    Коментиран от #19

  • 18 Хасан

    6 8 Отговор
    120 хиляди коли Фолсваген ..а като цяло бройката май е около 700_800 000 коли за година ..най голям дял има Фолсваген ..Турция граничи с Иран население 70 милиона,Ирак 30 ,Сирия 20 мил...а и скоро почва производство на турска марка кола ...
  • 19 Хасан

    9 8 Отговор

    До коментар #17 от "Брат":

    Да ,не е за хвалене ,но уви така си е ...но същото е в България..да си видял синдикати в чужда фирма???
  • 20 Хасан

    4 11 Отговор

    До коментар #16 от "VW АG":

    Не си бил в Турция и не знаеш..Турция е много напреде

    Коментиран от #22

  • 21 Хасан

    4 5 Отговор
    А защо пишеш Асан вместо Хасан??
  • 22 Стамат

    16 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Хасанчо какво правиш тук тогава бе . Всичко което пишеш е колко по добре било в търкия. Махай се от страната ми бе .ти тъп ли си .Отивай при султана и родата си .Чакай там Фолксваген да построи завода и ако не си с две леви ръце почвай работа там .Ако си неграмотен и не умееш нищо все едно стадо овце ще опазиш там.И още нещо да ти кажа ако не си се усетил все още . Избрал си грешна трибуна да хвалиш и възхваляваш турците и Турция сред българи .Не се унижавай повече . Нямаш ли достойнство.

    Коментиран от #23

  • 23 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Стамат":

    Тука са ми корените ,тука са ми дедите ,тука са родили и тука са умрели ...

    Коментиран от #24

  • 24 БолгАр

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Хасан":

    Респект!
  • 25 Госта

    4 4 Отговор
    Леле ако е тука колко маймуни ще лапат по всички клонки на мизерната ни икономика,а Боко Царят на Мауглитата ще си показва загорялото теме 24/7 по телевизията.Това не е дървава а цирк!

    Коментиран от #26

  • 26 Денис

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госта":

    Ама стига ревахте вече, като спечели Боко на изборите хващай теслата и цялата рода и пред парламента, а не да се вайкаш тука... ще крадат докато се вайкаме...
  • 27 Гост

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Турция била несигурна, защото България е много сигурна затова много марки избират именно Турция.
  • 28 sotko

    6 0 Отговор
    Ще можем да си купуваме нови коли директно от Кремиковци
  • 29 гост

    2 0 Отговор
    Не бе несте разбрали те колите ще ги претопяват там.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Васил

    1 2 Отговор
    Кой луд ще инвестира в умираща държава пълна с роби даже фактите показват че досега такъв не се е появявал и не е искал да инвестира. Единственият инвеститор си остават робите дето бачкат зад граница на друг не се надявайте там където има диктратура и корупция страните са бедни демек като България
  • 32 157

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "сектант":

    България се пише с главно Б, невежо нищожество.

    Всички, които си плюете родината, сте за екстрадация в океана. Името България и идеята България са много над всички некадърни политици тук. А вие, амеби отвратителни, плюете историята, дедите и близките си с всеки ваш дъх. Ще висите някъде, някой ден, обещавам ви!
  • 33 Димитър Несторовавтомобилен инженер

    0 0 Отговор
    Като българин ще съм горд да се построи завод за сглобяване в България, най-после. Решението ще е политическо. Подходящото място действително е района на МК Кремиковци. Терена е подходящ, площта е почти равна, има добре изградена жп инфраструктура, има добър водоизточник-язовир и много други полезни неща. В предпроучвателните проучвания се вземат предвид тези дадености и едва тогава се взема техническо решение. Но, за там американците са предвидили транспортно-логистичен терминал с двойно предназначение. Следва да имаме предвид и факта, че МК в онези времена е бил с двойно предназначение и някои от цеховете са предвидени да работят във военно временни условия. Тези цехове са дълбоко под земята и още съществуват, но не работят.
    На всички участници в тези процеси желая добро здраве, весело настроение, Голям Успех и дано изборът им да е за България.