21 Май, 2019 10:13 11 664 8

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

  • съвети-
  • течности-
  • автомобил
Опасни ли са за здравето течностите в колата? - 1

Отговорът на този въпрос не е еднозначен, защото в автомобила има доста различни течности, като се започне от моторното масло и се стигне до течността за чистачки. Сега ще ви разкажем накратко кои течности могат да увредят здравето ви.

Моторно масло

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

Ако разгледате етикета на някое синтетично или минерално масло ще разберете, че то е доволно безвредно. Вдишването на изпарения и попадането на масло по кожата са минимално токсични. Що се отнася до отработеното масло, то нещата са малко по-различни. Мръсното моторно масло съдържа полициклични ароматни въглеводороди (с изразени канцерогенни свойства) и с него трябва да сте по-внимателни.

Охладителна течност (антифриз)

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

Това, може би е най-опасната течност в автомобила. Тя съдържа сладък, сиропообразен етилен гликол, който повишава температурата на кипене и снижава температурата на замръзване на водата. Тази жълта, червена или зеленикава течност може да изглежда безобидна, но тя може да е смъртоносна. Продължително вдишване на изпарения от антифриз могат да доведат до сериозни поражения в централната нервна система. Добрата новина е, че антифризът не действа на кожата.

Течност за чистачки

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

1/3 от състава ѝ се състои от метанол, който е доста опасен спирт. Продължително вдишване не е препоръчително, макар изпаренията от тази течност да влизат директно в салона на колата при използването ѝ. Пораженията са сходни с тези на антифриза, но са далеч по-малки. Продължително вдишване обаче, може да доведе до сериозни респираторни заболявания.

Спирачна течност

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

Тази течност съдържа доста от съставките на антифриза и поради тази причина също не е безвредна. Попадане на спирачна течност в очите може да доведе до отлепяне на роговицата, а върху кожата предизвиква само леко раздразнение. Въпреки това трябва да сте особено внимателни при работа с нея.

Фреон

Опасни ли са за здравето течностите в колата?

Въпреки че новият фреон се води за значително по-безвреден, вдишването му е опасно за здравето ни. Той е доказано канцерогенен, поради тази причина, ако имате проблем с климатичната инсталация, то веднага отидете в сервиз и не се опитвайте да оправяте проблема сами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Салито

    26 1 Отговор
    АКО СЕ ПИЯТ РЕДОВНО СА МНОООГО ОПАСНИ!

    Коментиран от #2

  • 2 Nasam natam

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Салито":

    Искаш да кажеш, че НЕ са много опасни при редовна консумация с мезе...
  • 3 куку руку ку

    7 1 Отговор
    Чакам статия за ползите и вредите да пием антифриз и да замезваме с мишеморка. Първо ще взема един биопразол, че да не вдигна киселини. А колкото до зимна течност за чистачки, защото само при нея се използват алкохоли против замръзване, ползвам само такива с етилов алкохол (пише си на опаковката с какъв алкохол е).
  • 4 outlander

    3 9 Отговор
    На въпроса дали са опасни течностите в колата, отговор могат да дадат руслямистанските експерти, които често ги консумират.
  • 5 Ганьо

    4 0 Отговор
    Никога не купувам течност за чистачки с метанол. По-добре с 2 лв по-скъпо, но да е с етанол
  • 6 майстора

    3 2 Отговор
    Ми не знам след четиридесет години в занаята нищо ми няма ... Колко масло съм изял ...антифриз-а на вкус мога да кажа на колко градуса ще замръзне ....имам един колега оня се налива денонощно с течност за чистачки ...викам му спри се бе идиот ...ще ти стане нещо .....той ми се хили ..и като се оригне вади балончета деа и изруда ...
  • 7 Гост

    0 1 Отговор
    Но най канцерогенни си остават ГОРИВАТА.Тях щеш не щеш ги дишаш в къщи на работа 24 часа на ден.И си плащаш даже.Смога е направо зашеметяващ.
  • 8 ДЯДО

    2 0 Отговор
    Покрай статията направихте страхотна реклама на дадени марки.
    Те така се прави лекичко и разсеяно.