Last news in Fakti

6 Юни, 2019 11:51 8 847 18

Колите на Кристиан фон Кьонигсег

  • koenigsegg-
  • mazda-
  • кристиан фон кьонигсег-
  • tesla

През 1994-та 22-годишният Кристиан Ерланд Харалд фон Кьонигсег започва работа по проект за собствен суперавтомобил. Koenigsegg Project постепенно се превръща в пълноценен производител, който си извоюва репутацията на създател на едни от най-мощните и бързи коли на планетата.

Като основател и собственик на компания от такъв ранг фон Кьонигсег би могъл да кара най-доброто от най-доброто в автомобилния свят. Кристиан обаче е "друга бира". Той няма да получи дори един от 125-те екземпляра от последния модел Jesko, кръстен като знак за благодарност за подкрепата през изминалите години на баща му Йеско.

Всъщност фон Кьонигсег не притежава нито една кола, произведена от собствената му компания. Въпросът е принципен - всички автомобили на Koenigsegg се строят само за клиентите.

Мераклиите са толкова много, че производственият капацитет на компанията просто не позволява уреждане "с връзки". Продават се дори изпитателните автомобили, използвани за краш тестове - след капитален ремонт, разбира се.

Личната кола на Кристиан е Tesla Model S P85D (дори не е върховата 100-ица), а скоро трябва да му доставят и поръчания Model 3. Съпругата му Халдора кара Volvo XC90 и Porsche 911 Targa.

Отскоро обаче в семейния гараж има ново попълнение. Е, относително ново, тъй като Кристиан и Халдора помнят отлично колата отпреди 27 години. Когато двамата се запознават като студенти в Брюксел, Кристиан току-що си е купил Mazda MX-5

Фон Кьонигсег продава черния роудстър скоро след това, но в края на 2018 г. съдбата отново ги събира. "Един от служителите ни незнайно как се озовал в автокъща на Еланд (шведски остров в Балтийско море), където се натъкнал на черен MX-5, окичен с надпис "Бившата кола на Кристиан фон Кьонигсег". Звънна ми по телефона и ме свърза със собственика на салона, с когото бързо се договорихме да си купя "маздата" обратно", разказва мениджърът.

"Малко ме поодруса с цената, но пък за сметка на това сега мога да се наслаждавам на хубавите дни под открито небе. Колата се оказа в отлично състояние и приятните усещания, които помня от предишния си опит с MX-5, са си останали същите", радва се фон Кьонигсег.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    53 2 Отговор
    е голям пич!
  • 2 BMW E36

    21 6 Отговор
    време е бесен язпвец да дойде и да ни покаже какъв селянин е
  • 3 гост

    25 8 Отговор
    Забравили са само да споменат , че преди няколко години като си купи Теслата каза , че е ПО-ДОБРА от БМВ М 5 !!!!!!!!
  • 4 реалиста

    11 5 Отговор
    то не е ли руското marussia хич не ми говори
    мухахахаха
  • 5 Евлампи

    3 7 Отговор
    Това новата Маруся ли е? Хахахахаха
  • 6 гост

    26 4 Отговор
    Браво. Това е успешен човек. Повярвал е в мечтата си, имал е уменията и най-вече останал е земен, а не е полетял в облаците на наркотици, разгулен живот и леки жени. Неговата фирма пуска много иновативни технологии в производство като например безклапанова глава.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Нещо си се объркал ! Главите са без разпределителни валове , а не без клапани !! Иначе двигателя щеше да е просто двутактов !
  • 8 Фред

    15 10 Отговор
    Само защо купува тъпите тесли

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Фред":

    Ами защото смята , че това е най-добрия ежедневен автомобил в момента и смята да "електрифицира" и собственото си производство във близко бъдеще ! Даже има договор със бившия СААБ за производство на сериен електромобил негова разработка !

    Коментиран от #15

  • 10 Пешо

    5 5 Отговор
    Жена му определено е по-умна от него при избора на автомобил.

    Коментиран от #11

  • 11 Женска солидарност?

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пешо":

    Очевидно е, че някой в тяхното семейство разбира повече от коли. След като мислиш, че това е жена му, явно е че и ти разбираш толкова от автомобили, а Кристиан фон Кьонигсег разбира по-малко от вас.
  • 12 dynamo

    3 6 Отговор
    Има и по- добри хиперкари от неговите. Не съм му фен на продукцията.

    Коментиран от #16

  • 13 Бай Хой

    11 0 Отговор
    Еми хората там не приемат парите като нас. Ние сме гладни, умрели от глад и като се видим у некой лев става страшно - почва се бело,кючеци, силиконови диви, омари и т.н. Справка вижте оня бастун с Широна, шефа на Ивкони що за персона е ? А той е бизнесмен колкото аз съм космонавт. Поредния оплетен в публични средства калъф. Малко наспамих хубавата статия, но това ми дойде в извратения български ум.
  • 14 Ф 1

    1 3 Отговор
    Формула 1 никога няма да стане с Ел. автомобили
  • 15 Репликаа

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Той и в момента може да направи електрокар. Хората около него са наясно че ще си изгуби клиентела та, ако го направи.
  • 16 Рто

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "dynamo":

    А кажи един по добър хипер кар?
  • 17 Ще ти кажа три!

    0 1 Отговор
    1.Aston Martin Valkiria
    2.Mc laren Senna
    3.Ferrari La ferrari
    Това си е мое мнение!
  • 18 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Интересна история!