Last news in Fakti

11 Юни, 2019 18:55 3 521 25

ГАЗ изкара работници на протест срещу САЩ

  • газ-
  • олег дерипаска-
  • санкции-
  • протест-
  • митинг

Работническият съвет на Горковския автомобилен завод организира протестен митинг пред посолството на Съединените щати в Москва с призиви да бъдат отменени санкциите, под които попада предприятието заради един от собствениците си Олег Дерипаска, съобщава ТАСС. Милиардерът, известен най-вече като шеф на най-големия производител на алуминий в света "Русал", контролира също холдинга "Базовый элемент" и компанията "Русские машины", които са акционери в "Группа ГАЗ".

Миналата година САЩ включиха Дерипаска в списъка от лица и фирми, с които се забраняват делови отношения, а активите им се блокират. Срокът на влизане в действие на санкциите бе отлаган многократно, но на 6 юли вече влиза в действие.

В митинга са участвали около 30 души, които са носели плакати, шапки и шалчета с надписи "Не притискай ГАЗ!", "Санкциите убиват кооперацията" и "#Save GAZ". Според Евгений Морозов, който оглавява Работническия съвет в ГАЗ, от санкциите "страда работническата класа", а не бизнесмените политиците, срещу които са въведени.

Около 50% от частите, от които се нуждае производството в Горковския автомобилен завод, са вносни. Ако американските санкции влязат в сила, поточните линии ще трябва да спрат. ГАЗ е единственото машиностроително предприятие в Нижни Новгород и работниците няма да могат да си намерят друга работа.

"Повече от година работим в тези условия. Чуждестранните партньори ни предупреждават, че ако санкциите не бъдат отменени, доставките ще бъдат преустановени. Това означава, че на 7 юли конвейерите спират и оставаме без препитание", обяснява Морозов.

Протестиращите са поискали среща с американския посланик Джон Хътнсман, който обаче ги препратил чрез свой заместник към правителството на Русия. "Группа ГАЗ" е отправила призиви за солидарност към Международната конфедерация на труда и щатските профсъюзи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    39 21 Отговор
    хахаха - 30 човека - профсъюзния актив и то не целия... Стига бе, някой хваща ли се още на такива обещания? На САЩ ще им .... на дедовия, хахахаха... Публикувано във факти.бг: Около 50% от частите, от които се нуждае производството в Горковския автомобилен завод, са вносни." Ами произвеждайте си частите сами бе, "могучая и огромная". Само ламарините май заваряте там. Ще садите картофи... А ние ще правим Фолксваген, ако е рекъл ...съвета на директорите му :):):)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ппппппп

    33 23 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Поне имат достойнството да протестират срещу САЩ-а от нас открадват 2 милиарда да ги дадьт за американски теникии и ние си мьлчим като п....

    Коментиран от #4, #9, #16

  • 4 Да да

    29 19 Отговор

    До коментар #3 от "ппппппп":

    И ти да имаш избор между 400 лв.заплата и да си безработен и ти ще протестираш.Ти знаеш ли колко много са 400 лв.в Русия? Нека полуръста им намери работа. Той може всичко. Той е най-великия на света!!! И деца може да им направи! А защо българските русифилистици не помогнете на матушка ,а сте я оставили да се мушка сама?

    Коментиран от #5

  • 5 Патриот

    19 19 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    А от тия 400лв колко ли им е тока?
    Щото в Бългаия може и да не стигнат за ток зимата.
    А там с тези пари явно живеят трудно, ама живеят.

    Важно е какво може да купиш с парите, а не колко са.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 outlander

    16 16 Отговор
    Санкции до дупка, до пълно изтощение и припадък, защото "санкциите нямат въздействие върху нас, дори напротив - правят ни по-силни", така твърдеше ботоксовия монголоиден седмак, с платформите, а в същото време впрегнаха всички продажници и родоотстъпници по целия свят да скачат срещу санкциите и да квичат немощно: "Свалете санкциите!" Ей това не мога да разбера, как е възможно нещо да те прави по-силен, в случая санкциите, а пък да подрипваш като риба на сухо срещу него, че и да изкараш трийсетина дебила да се излагат като палячовци пред посолството на властелина на света?
  • 7 Реалист

    17 19 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    Браво бе пич, 400лева можело да не ти стигнат за тока??? Ти мезонет или 2етажна къща от 150 квадрата отопляваш? На мен и 100лв са ми много. Оляхте се тролчики путина
  • 8 onq s konq

    21 6 Отговор

    До коментар #5 от "Патриот":

    Не само тока им е по-евтин от нашия - и всякакви оръжия на черния пазар СА ПО-ЕВТИНИ ОТ НАШИТЕ!Но нека да не ги мислим тия протестиращи,защото китайският Грейт Воол отваря широко врати на новия си завод в Русия и ще ги приеме с удоволствие на работа.

    Коментиран от #10

  • 9 outlander

    18 13 Отговор

    До коментар #3 от "ппппппп":

    Дори достойнство нямат, защото са им казали, че ако не протестират, ще останат и без копейките, за които работят и трийсетина дебила са се навили да се правят на палячовци. Не знам дали американските самолети са тенекии, от които са прооизведени над 4000 бройки и е най-масовия боен самолет, опериращ в много държави из целия свят, обаче със сигурност протестиращите палячовци от ГАЗ произвеждат безполезни тенекии.
  • 10 outlander

    16 12 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Много ясно, че тока им ще е по-евтин (в което много се съмнявам!), все пак произвеждат въглеводороди (газ и нефт) - основно перо в икономиката им, без което са пълна гола вода и обречени на тотални глад и мизерия. На България беше забранено да произвежда въглеводороди именно от тях, впоследствие, след рухването на СеСеСеРе, всячески ни блокират проучванията и евентуалното производство на собствени въглеводороди чрез подръчкване на продажници и майцепродавци, наречени русофилистици. Едно време спряха производството на собствени български автомобили, за да им купуваш боклуците, а преди мрачната дата 9 септември 1944 г. сме произвеждали и самолети, което също спряха и изнесоха трите завода в тяхната кочина, за да им купуваш и тия боклуци. Всичко това се нарича подчинение и зависимост. И за оръжията им си прав, на черния пазар струват копейки, за това всички терористи са въоръжени с техни железа, а като желязото се скапе, хвърлят и грабват ново - все пак струва жълти копейки, нали. Да сравняваш което и да е американско оръжие с тяхно желязо е като да сравняваш Ескалейд, с някой тенекиен кашон лада - абсолютно нищо общо помежду им. Що се отнася до Грейт Уол, ако това нещо е кола, по тая логика ти трябва да си принца на Монако, но така или иначе протестиращите палячовци пак ще получават копейки, работейки за китайците.
  • 11 бат Рамбо

    12 3 Отговор
    Я...Кремлеботовете изчезнаха от клавиатурите...

    Коментиран от #13

  • 12 Вася

    8 5 Отговор
    Не мога да повярвам,как руснаците се навеждат на сащ.
    Това е голямо унижение за народ които спечели 2св.
    Осъзнаите се руснаци .
    Давате лош пример
  • 13 Реалист

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "бат Рамбо":

    Абе копелето е само един с много ника ръсещ къси коментари през 2-3 минути с надеждата да създаде усещане за тълпа. Хванал го е сюргюна и чака хасан с ибрика да го подмие.
  • 14 Урал

    3 1 Отговор
    Това си е пълна излагация! Службите спят ли?
  • 15 Свиленски

    5 1 Отговор
    Тръмп направо ще си го премести в десния крачол след този масов протест по идея на някой мазен партиец натегач пред Путю!
  • 16 Ьььььь

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ппппппп":

    Не е Ъ.
    Иначе може да използваш и ъй
  • 17 за гъби съм

    6 1 Отговор
    хо хо хо - коментарите тука ми харесаха :) съжалявам ги работниците ама да са мислили като гласуват за диктатор и нападат съседите. да си внесат части от Крим, за какво мрънкат на САЩ?
  • 18 Бертоне

    5 2 Отговор
    Форд построи заводите ГАЗ. Всички първи камиони ГАЗ, бяха копия на ФОРД.
  • 19 Guest

    1 2 Отговор
    Ще заменят западните части с по-евтини китайски и пак ще произвеждат. Ще се влоши малко качеството, но е пак по-добре от колкото да престанат да работят.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Docenta

    4 2 Отговор
    Тези мишоци трябва да стачкуват пред прозорците на Путлер който ще докара страната си до просешка тояга а народа си на ръба на мизерията
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1944

    0 0 Отговор
    да ходят да протестират пред кремъл. ама омоновците ще ги спукат от бой.
  • 24 1944

    0 0 Отговор
    рООсийката имала икономика и импортозамещение, а другари?
  • 25 Шляхтиц

    0 0 Отговор
    Господине Касабов, забелязах доста изтрити коментари. Поне в моя коментар нямаше нищо обидно. Вие, преди всичко, журналистите претендирате за свобода на словото. Многоцелевият автомобил газела може да се произведе с части от Виетнам, Китай, Япония.