14 Юни, 2019 14:51 12 027 26

Рекорден срив на китайския автомобилен пазар

  • продажби-
  • пазар-
  • китай

През май продажбите на нови коли в Китай са намалели с цели 16.4% в сравнение със същия месец миналата година, съобщава Reuters. Свиването на местния автомобилен пазар продължава вече 11-и месец поред, което вече поражда тревоги у властите.

За основни причини са срива се сочат търговската война със САЩ и влошаващите се показатели на китайската икономика като цяло. Асоциацията на китайските автопроизводители обаче сочи за виновник и въвеждането на новия стандарт за вредни емисии China 6a, което създало несигурност на пазара.

Екологичната норма China 6a се препокрива до голяма степен с Евро 6, а в някои изисквания е дори по-строга. Ограничението за твърди частици в отработените газове, например, важи не само за двигателите с впръскване на горивото, а за всякакви бензинови агрегати. Въвеждането на новия стандарт обаче не обяснява защо спадат и продажбите на хибриди и електромобили.

Китайският автомобилен пазар отбеляза спад за първи път от 90-те години на миналия век през 2018-а. За да стимулира продажбите, правителството намали данъците, благодарение на което производителите успяха да "изпилят" цените на продукцията си още повече.

Неотдавна КНР разреши и износа на употребявани автомобили с надеждата потребителите да започнат да купуват нови коли по-често. Предприеманите мерки обаче явно не са достатъчни, за да се компенсира спадащото търсене.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    31 25 Отговор
    Айде и орезаджиите потънаха в канала на комунизма.
  • 2 гост

    20 29 Отговор
    Не знам дали е случайно или нарочно , но това за електромобилите и хибридите е пълна лъжа !!!! Точно обратното , те са единствените които растат и то сериозно !!!! В сегмента на автомобилите с нови енергийни източници продажбите продължават да се повишават като за май растежът им е 1,8 на сто до 104 000 автомобила, уточни асоциацията. Миналата година, макар пазарът като цяло да се сви, продажбите в този сектор скочиха с близо 62%.

    Автомобилите с нови енергийни източници включват бензиново-електрически хибриди, плъг-ин хибриди, изцяло електрически автомобили и автомобили с водородни горивни клетки. Китай, който е засегнат от изключително тежко замърсяване на въздуха, е горещ привърженик на автомобилите с нови енергийни източници, като настоява производителите да покриват квоти в продажбите.

    Коментиран от #6

  • 3 БългарияФВ

    42 7 Отговор
    Срива се дължи на факта, че се е разчуло, че ще има завода за коли в България и вече Китай е притистната в ъгъла от нашите управници, който защитават нашия интерес !
  • 4 Реалист

    15 22 Отговор
    Това само показва колко волатилна е икономиката когато е едностранно-развита. В Китай е основно "преработваща" за сметка на евтин труд, в рашка е "добиваща" нискотехнологична и разхищаваша ресурси (примера със замърсения петрол - замълчаха си). За разлика от тях Америка има и ресурс и добиващи високи технологии ПРОИЗВЕЖДАЩИ СКЪПИ КРАЙНИ ПРОДУКТИ. Втечнения газ е единия от примерите. Лошо за всички ни е ако Китай се разклати от икономическите войни с Щатите. 2008 кризата може да ни се види песен. Добре е че вече никой не вярва на доналд и всички се пазят от икономически рискове.

    Коментиран от #14

  • 5 124

    16 6 Отговор
    Ами хората искат автомобили, а не пластмасови компютри с батерии и цветни лампички на колела, за които им се обяснява, че са екологични, икономични и достъпни.Май китайците разбраха, че това екологично производство на електромобили е екологично за Америка и Европа, ама за тях не е.
  • 6 Антиелектрика

    21 10 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Хората са ти дали статистика, че има 16% спад на всички нови автомобили, ти пак се напъваш с миксерите. Нали трябваше да се купуват само миксери след комунистическите забрани за ДВГ? А какво стана - рекорден спад. Нали плюеше Русия, сега защо не плюеш Китай?

    Коментиран от #7, #12, #18

  • 7 Нали не си глупак

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    за да се довериш на написаното във Факти, след толкова лъжи които са изписали досега? Провери и други източници и тогава се напъвай! Макар и с малко , но при електромобилите има ръст на продажбите.

    Коментиран от #9

  • 8 Краси

    14 1 Отговор
    Ми то и аз не бих си купил китайски автомобил. Японски, немски или в краен случай шведски.

    Коментиран от #23

  • 9 Антиелектрика

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Нали не си глупак":

    Чети внимателно какво пиша.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 гост

    10 17 Отговор

    До коментар #9 от "Антиелектрика":

    Публикувано във факти.бг: А междувременно правителството на Франция обяви ПЪЛНАТА забрана на петролки от 2040 г !!!! Движението на автомобили с бензинови и дизелови двигатели на територията на Франция ще бъде забранено през 2040 г. Това обяви министърът на транспорта на страната Елизабет Борн ! Изказвайки мнението си за закона за мобилността, тя отбеляза, че построяването на огромен брой зарядни станции из цялата страна ще помогне за увеличаване на популярността на автомобилите, задвижвани от електричество. Съответно, това ще улесни и влизането с сила на забраната на превозните средства с бензинови и дизелови мотори. Още преди 2 години вече бившият министър на околната среда на Франция - Никола Юло, предложи да се забранят всички автомобили с двигатели с вътрешно горене. Идеята на властите в страната е тя да стане напълно независима от изкопаемите източници на енергия през 2040 г. !!!! Пак повтарям , ДВИЖЕНИЕТО , а не продажбата на нови петролки !!!!!
  • 11 гост

    7 18 Отговор

    До коментар #9 от "Антиелектрика":

    Публикувано във факти.бг: И за да не си помислите , че Франция е единствена , това вече обявиха и Англия , Холандия и Белгия , да не говорим за Норвегия , където ще влезе в сила още 2025 г !!!!! Тоест още 2033-2034 г практически ще спрат продажбите на петролки в две трети от ЕС , щото никой не е луд да купува кола , която след 5 години трябва да изхвърли на боклука !!!
  • 12 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    Да , има 16 процента спад , но на ПЕТРОЛКИТЕ !!!!! Електромобилите имат ръст и ако имаше минимално количество мозък , можеше много лесно да провериш откъде съм копирал коментара за същата новина !!!! И да , в Китай ИМА квоти и те са единственото добро нещо в автоиндустрията им , иначе "стогодишните" дето държат повече от половината пазар на петролки щяха да ги бълват още 30-40 г !!! Но сега щат не щат ще трябва да се напънат да минат на електромобили , хахахха !!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Антиелектрика

    14 8 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Пак ли си пиян, че не знаеш какви ги пишеш, пък и се опитваш да обиждаш на мозък? Що не отидеш при жълтите жилетки да им обясниш това, за което се плюнчиш тук? Бай Ганьо отишъл в Норвегия да мие чинии и да се прави на голям демократ, но величае комунистически Китай с всичките му абсурдни забрани и тоталитаризъм - направо идилийка!
  • 14 Ами

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Така е икономиката е измислена да живее човек полу нормално. Комунист виж Китай хем произвежда работи без пари и даже дава пари
    и после няма пари 😆. Сега да им пратим Костов след като Тодор Живков падне .
  • 15 onq s korq

    10 1 Отговор
    това с ел.мобилите е като нарастването на БВП на Бг и Швейцария ние растем с 3 % а те само 1,6% нашето е 15вмил. а тяхното е 130 мил.кое е повече
  • 16 Виж

    5 10 Отговор
    Автора , виж малко прочети преди да пишеш врели некипели. Единствено електромобилите бележат огромен ръст на продажбите. Именно заради вредните емисии.
    До 10 години в Китай ще се продават само електромобили.
  • 17 😆😆😆

    4 6 Отговор
    Та като си говориме за хибридна война и дезинформация... статията е образец. САЩ и Китай винаги са водили икономическа битка. Не знам откъде сте преписали статията, защото се съмнявам с репортери на терен да сте придобили информацията, но от "там" не пишат истината. Виж "политически коректно" - със сигурност.
  • 18 Функционално неграмотен съм

    1 10 Отговор

    До коментар #6 от "Антиелектрика":

    "Нали трябваше да се купуват само миксери след комунистическите забрани за ДВГ? А какво стана - РЕКОРДЕН СПАД. " Вероятно чета, но не разбирам написаното. Според мен твърдиш, че електромобилите и хибридите имат спад на продажбите в Китай. Ще ми обясниш ли с по-прости думи какво си имал предвид, защото вероятно не ми достига интелект. Колко процента е този спад на продажбите?

    Коментиран от #19

  • 19 Антиелектрика

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Функционално неграмотен съм":

    Това са елементарни неща. Като не може да се сетиш какво имам предвид, аз нищо не мога да направя по въпроса. Все едно да забраниш на хората да пият минерална вода, като да ги задължиш да пият само газирана вода и после да се хвалиш, че има 1,5% ръст в продажбите на газирана вода, без да се взема под внимание, че общото потребление е намаляло с 16%.

    Коментиран от #20

  • 20 Неграмотен съм

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    Да ми обясниш коя точно минерална вода са забранили китайците? Май четеш фактите, като дявола евангелието. Китайците се задължили всеки производител на минерална вода да произвежда и 10% газирана. Ако задължат всеки производител на бира, да произвежда и 10% айрян, защото никой не иска да го произвежда и субсидира айряна с 50%, ще намалее ли консумацията на бира? Засега икой не забранява на клиентите да си купят бира или ДВГ, нито пък ги задължава да си купят айрян или електромобил. Намаляването на търсенето се дължи на свиване на икономиката и няма нищо общо с електромобилите.

    Коментиран от #21

  • 21 Антиелектрика

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Неграмотен съм":

    Тъй ли било? Сигурно е невъзможно пазарът да се е свил заради забраните? Брей, ти да видиш колко демократичен бил Китай, пък хората не могат да го оценят там.

    Коментиран от #22

  • 22 Продължаваш да говориш за забрани

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Антиелектрика":

    Реални забрани за ползване на ДВГ през следващите пет или 10 години години няма. Единствената логична причина за спада на търсенето на ДВГ свързана с електромобилите не са забраните, а изчакване падането на цените на електромобилите. В случая с Китай обаче, всички освен тебе са единодушни, че спада на търсенето е свързан със спада на икономиката и търговската война.
  • 23 Български

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Краси":

    Български си купи.
    1 магарешка тяга, ако имаш повечко пари - конска.
  • 24 1944

    1 1 Отговор
    руснаците и китайците били голяма работа? абсолютни некадърници са комунистите.
  • 25 Бай Яни

    1 0 Отговор
    Какви ДВГ, какви батерий. Изцяло икономиката им се свива. А серсемите тук се плюнчат и простотий говорят. Аман от карлуковчани прости, маоумници безмозъчни примати
  • 26 ФауВе

    0 0 Отговор
    Какво стана със завода на Тесла в Китай?