Last news in Fakti

20 Юни, 2019 11:15 10 220 29

Главоболия за Lada в Германия

  • автоваз-
  • lada-
  • 4x4

Въвеждането на все по-строги екологични норми принуди АвтоВАЗ да се изтегли от европейския пазар през април. Германският вносител на Lada обаче все още държи хиляда бройки от модела 4x4 (Niva) на склад и търси начин да ги продаде въпреки ограниченията.

Шефът по продажбите на Lada Deutchland Макс Шмид обяви във Facebook, че компанията му смята да доработи самостоятелно всъдеходите, така че да може да ги пусне на пазара догодина. В Германия вносителят е регистриран като независим производител, което му позволява да внася модификации по оригиналната конструкция.

Проблемът е, че привеждането на Lada 4x4 в съответствие с екологичните стандарти ще я оскъпи неимоверно. В момента експортната версия на руския всъдеход с подобрена антикорозионна защита струва €11 990, а модификацията Urban - €13 290.

Ако Lada Deutchland продължи да предлага модела в нарушение на екологичните норми, ще трябва да плаща глоба за всеки продаден автомобил. По думите на Шмид за 4x4 нейният размер ще бъде "невероятните" €6 400, с което цената на базовата модификация ще скочи на €18 390.

От Lada Deutchland разглеждат и друг вариант да се измъкнат от ситуацията. Наличните на склад всъдеходи могат да бъдат преоборудвани с нови двигатели, за да покриват нормите за вредни емисии, което може би ще излезе по-евтино от плащането на глоби.

В момента ВАЗ-2121, както е заводското име на култовия модел, се оборудва само с 1.7-литров бензинов двигател с мощност 83 к.с. Той е сертифициран по стандарта WLTP с разход от 9.8 л/100 км и емисии на въглероден двуокис от 226 г на километър.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    40 36 Отговор
    Руски таралясници ко повече.???

    Коментиран от #20

  • 2 Немски

    32 36 Отговор
    Немски номерца за протекция на сегмента на евтините коли ... за да може да се купиват далеч по-скъпите "европейски" еднодневки. Кажете ми кога някой ще направи сносен джип да струва 6000 евро ... и с мита ДДС и други европейски глупости ... пак не може да стигне >25000 евро, отколкото почват немските подобни машини. Немците след 80 години окупация играят по същите окупационни номера, които са им играли и на тях 80 години... не могат да се независими в мисленето и действиятаси, само това доказват от емиграцията насам ежедневно.

    Коментиран от #6

  • 3 Обикновен Бг

    29 26 Отговор
    Lada Urban действително е много добра. Пипна ли са я много. А пък и газовата уредба която монтират в нея е много добра, дава ми 13 градско, извън града 9-10. За мен е жалко, че напускат Европа.
  • 4 Амиии

    31 9 Отговор
    10/100 за 83 коня??

    Коментиран от #22

  • 5 сектант

    22 18 Отговор
    влязла една лада в бар............и не излязла щото се повредила
  • 6 Бесен Язовец

    32 13 Отговор

    До коментар #2 от "Немски":

    Аре стига бе, немски номерца, окупации мокупации, бля, бля, хората си спазват законите ! Ти знаеш ли какви зверски мита имат руснаците, за вноса на коли от ЕС, та си се разревал тука ?? Значи руснаците си гонят интересите, а немците ще им четат вестник и да ги оставят да си продават евтините трошляци за без пари, така ли !? Всички страни, с помоща на именно такива закони, мита и други ограничения, преди всичко се стараят да защитят собствения си производител.

    Коментиран от #10

  • 7 Маркетинг гуру

    25 8 Отговор
    С всяка Лада на новите цени по едно русо рускинче да забавлява новия собственик една година, току виж даже се оженили

    Коментиран от #29

  • 8 onq s konq

    24 11 Отговор
    Ясно че на Руснака не му пасва Немския пазар и търпи кофти санкции.Въпросът е КАКВО ТЪРСИ ТАМ?!А нали НЕПРЕКЪСНАТО Путин се здрависва с Китаеца и 24ч. в денонощието двете държави "задълбочават" икономическите си отношения и търг. дейност?Ами да продава там,да продава в Беларус,в държавите от ОНД!Иран,Куба,Венецуела,Сирия,ТУРЦИЯ,С.КОРЕЯ...А да,ама НЕ:)А как си бяха подредили нещата в бившия Източен блок и се изтрепваше народа да купува Руски автомобили след 15 ЧАКАНЕ с помощта само на една "Желязна завеса"...И изведнъж - МАНДРАТА СВЪРШИ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 МислиМалко

    13 17 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Мисли малко ... немците вдигат законите до всичко и после самите те не си ги спазват ... справка нормите за дизела. Правят се точно немски номерца, да може да минават тестове, а през останалото време да не спазват нормите. Хора мислете малко, обсебени сте от немската честност ... може и да е имало такава, но е изчезнала много отдавна.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Драйвър

    18 7 Отговор
    Преди време имаше Немска фирма кочто купуваше Ниви директно от Автоваз,но само обурудвани купета,без спирачна система и двигател само на блок,без глава и горивна система,после добавяха спирачна и горивна-газоразпределителна системи и малко "офрод" кич и ги продаваха като Лада Тайга,но Руснаците им завидяха,регистрираха немска фирма и започнаха да правят Нива Експорт която покриваше Тюв и Евро нормите към този момент,но типично по Руски не помислиха да заменят този АНТИЧЕН двигател с по модерен,а продължиха да бълват боклуци и сега двигателите на наличните в Германия Ниви най накрая ще завършат там където винаги им е било мястото-в пунктовете за вторични суровини!

    Коментиран от #13, #17

  • 12 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "МислиМалко":

    А ти си мислиш, че законите които издигат руснаците, моного ги спазват ли ? Всички си играят тяхните си игри !

    Коментиран от #14

  • 13 Random

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Драйвър":

    Не могат да сложат по-нов двигател защото италианската ск. кутия(124 Sport) не издържа на повече от 90 к.с. Иначе щяха да сложат от 16-клапановите си двигатели с по 106/122 коня много отдавна.
  • 14 АзСъмБългарин

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Аз съм българин и желая да имаме честни закони. А ние ги внасяме от Германия и други "европейски" страни. До преди 10-тина години съм живях в тази част на Европа ... и гледам, че все още копираме едно по едно всяко безумно перо от техните закони, които могат да осигурят някакво финансиране, монопол и източване. Именно заради това и там има толкова закони ... за да гарантират приходи на правилните хора. Не знам в какъв заблуден свят трябва да живвеш, че спазването на всички безумни закони е за добро на народа ... глупости, само погледнете кой гласува законите и вече ви е ясно, че само финансовата изгода в днешния капитализъм се интересуват.

    Коментиран от #15

  • 15 Бесен Язовец

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "АзСъмБългарин":

    Ти нещо май се увлече брат ми и се отвлече, ама доста така настрани от темата на статията ! Закони, капитализъм, заблуден свят, аре стига с тия демагогии, братчед, тук все пак за коли си говорим, а не за правови норми и закони ! Кът искаш за таквиз работи да спориш, бегай в някой друг раздел !
  • 16 Хайл

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "МислиМалко":

    Честни немци имаше по времето на Адолф Хитлер, преди и след него са помияри-това са най-големите лицемери и интриганти в света,най-пропадналата нация
  • 17 Хайл

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Драйвър":

    Античен но се е доказал,не като сегашните-сменяш двигател вместо маслото

    Коментиран от #21

  • 18 кво толкова

    5 3 Отговор
    Ами турат на Нивите по един катализатор и готово!

    Коментиран от #19

  • 19 Random

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "кво толкова":

    Те имат бе.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Хайл":

    Вярно 150 000 ладите изкараха, а пък уазката само 50 000.
  • 22 Алфа Ромео

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Амиии":

    Кво чудно има, висока кола със постоянно задвижване на четирите колела, колко искаш да харчи колкото Форд Фиеста ли...
  • 23 Факт!

    8 5 Отговор
    Само руски "инженер" може да направи двигател 1.7 който да е 83 коня и да отделя 226 г/км колкото ТИР.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Random

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт!":

    Какво е виновен инженера че нямат нормални металургия и металообработка, а бюджета им е никакъв. Проблемът на тоя двигател е главата. Поради липса на средства, главата е със същия размер клапани като на 2101 - като за 1.2 литра. Докато една нормална глава за 1.6-8 мотор, дори 8 клапанов, има пропускливост 170CFM, ладовата е с пропускливост 110CFM при това reverse-flow, а не cross-flow. Имат и нови двигатели, с нормални глави и 16 клапана, обаче инвестицията не си струва - продажбите са слаби, трансмисията не издържа, а и скоро ще я сменят.
  • 25 Random

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факт!":

    Иначе има ЛСГА и ВФТС които са със същия блок, но с 16-клапанова глава. Вадят 150 и 240 коня(ВФТС-а е с турбо). И това 80-те. Унгарците от Metalex(MTX) са имали 2101 с двулитров двигател с по 2 разпред. вала и 16 клапана на същия блок. Извадили са 200 коня 1978г.
  • 26 мда

    2 1 Отговор
    Вчера си закупих лада 21061 на 75000км. А онзи ден един познат БМВ на 560000км. и си залагм главата че БМВ то замърсява в пъти повече от ладичката ми пък нека и да има навигация ;-). Комплексите нямат граница това е.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Random

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "мда":

    Абе ти ли си popai145?
  • 28 Intruder

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "мда":

    Остават ти близо 490 000 за да стигнеш пробега на приятеля ти със BMW то. Емии, успех...
  • 29 То хубаво

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маркетинг гуру":

    ама бирените тлъсти шваби не могат смогна на руското девойче и бързо ще и трябва друг бирен корем.