Last news in Fakti

19 Юли, 2019 10:00 4 939 14

M3 и М5 не са само BMW-та

  • m3-
  • m5-
  • bmw

BMW M3 не е нито най-евтината, нито най-скъпата M3-ка на пазара - абревиатурата се използва и от други производители. Същото важи и за М5.


5.3 к.с. е мощността на двигателя на най-малкия M3. Най-големият пък може да се разгърне до цял понтонен мост. Причината за това е, че M3 е не се произвежда само от BMW. Баварците създават емблематичния модел през 1986-та. Обратното на спортен автомобил и вероятно дори на истинска кола е Lindza M3. Електромоторът му произвежда 4 киловата(5.3 к.с.). Друга особена характеристика на автомобила са изключително малките му размери. Тази M3-ка може да бъде ваша за 8 400 евро.


Китайският производител Haima също има M3 в палитрата си. Той представлява компактен седан, който за първи път е видян през 2013-та на автомобилното изложение в Шанхай. Базовата му цена е около 7 800 евро. От 2016-та има и електрическа версия, наречена @ 3 EV.

От Китай пък идва и друг М3 - JAC Refine M3 е ван, който се произвежда от 2015-та. Поради сходния си дизайн с Nissan NV200, автопроизводителя JAC бива често критикуван.


Bortek Industries от Пенсилвания също предлага M3, който представлява автомобил за почистване, предназначен за общи пътища и паркинги.


М3 като военно превозно средство


Най-големият М3 идва от Германия: амфибийното превозно средство М3 е построено в Кайзерлаутерн, но по-късно фабриката, която го произвежда бива закупена от General Dynamics. Масивният амфибиен автомобил може да се използва както като ферибот, така и като композитен понтонен мост за тежки бронирани превозни средства.


Военното приложение на абревиатурата М3 не спира до тук. По време на Втората световна война американските въоръжени сили създават бронираната разузнавателна кола M3A1. От превозното средство са създадени над 20 000 екземпляра, част от които са доставени на СССР.

Въз основа на него, инженерите след това разработват полуверижния М3.


M5 от Китай и като пикап


Дори и M5 не е модел само на BMW . Отново китайците намират абревиатурата за привлекателна. Така Haima предлага седан Familia M5, а JAC - М5, представляващ малък пътнически автобус.

В края на 30-те години на миналия век пък американският производител Studebaker изкарва на пазара закръглен пикап със същата абревиатура.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Ломбов

    12 5 Отговор
    Е ТАЗИ ЛИНЗА С 5,3 кончета Е ТОЧНО ЗА БЪЛГАРСКИЯТ МАТЕРИАЛ, ЗА ДА СТАНЕ ЧОВЕК, А НЕ ДА СЕ МЪЧИ КАТО БЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛ ДА ШОФИРА РАЗНИ САМОЛЕТИ В ГРАДСКА СРЕДА

    Коментиран от #9

  • 2 Каквото човек сам си направи

    9 6 Отговор
    Така е ! Прав си Човече ! Ама откъде акъл ?? Купих една 530 на лизиниг, застраховки . . роб съм на колата, недостигат пари за децата, мъча се като грешен материал да не я одраскам, едвам я провирам през кварталните улички, карам на нокти из калдаръмите . .

    Коментиран от #4

  • 3 сектант

    5 8 Отговор
    предпочитам бмвтата мерси
  • 4 ДЪСТЪР

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Каквото човек сам си направи":

    Да си беше взел един Дъстър ! Спокойствие , нисък разход , обслужването не надхвърля 300 лева , гази кал, локви , бабуни.
    Не е пичеловка , особено през лятото , виж зимата обаче никой няма нищо против да се повози на Дъстъра
    Общо взето , човек става щастлив , тогава когато си надмогне егото
    Като доказателство ще ти кажа , че познавам милионер , които кара Тойота Рав 4 , сигурно от 2002 ра

    Коментиран от #10

  • 5 BMW 116d

    9 2 Отговор
    A какво ще кажете за решението на любимата ви марка БМВ че серия 1 вече няма да е със задно педаване, а ще бъде със предно или 4х4 или както му се казва като скъпа опция?Да ви е честито:)

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ;))

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "BMW 116d":

    Ко да кажем пак ще ч*каме женати вътре

    Коментиран от #7

  • 7 BMW 116d ;D)

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от ";))":

    Ще я ч*каш и после ще ми седнеш на .!. да си починеш.Ама одвънка че ще ми оамжеш салона със посраният ти миризлиФ ЗадниК;)
  • 8 Горубляне

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "BMW 116d":

    И не само това ще имат и 3 цилиндрови мотори за радост на всички фенове!
  • 9 Kirumo

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дон Ломбов":

    И като те блъсне човек с велосипед по спешност с опасност за живота. Всъщност катастрофите най-често стават със стари и скапани каруци. Загледай се когато дават поредната катастрофа по новините, че никога няма истински спортни автомобили а разни Вектри 20-годишни Аудита, БМВ-та и разни малолитражки, следователно аргументът ти отива в кофата.
  • 10 Kirumo

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪСТЪР":

    Всеки който доброволно дава 5-цифрена сума за морално остаряло джипче без никакъв комфорт, безопасност, екстри и мощност не е наред. Едно 15-годишно Субару е безкрайно по-добро от Дъстър, по-евтино, по-мощно, по-надеждно, по-комфортно, по-безопасно и с повече екстри.

    Коментиран от #11

  • 11 Автомонтьор

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Kirumo":

    Ти за ресурс да си чувал случайно?Новата кола си е нова.Старата кола е СТАРА.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 Kirumo

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Автомонтьор":

    Ресурс няма да намериш в Дачия. Колко Дачии от 90-те има по улиците? Една Шкода Октавия има поне 3 пъти повече ресурс от Дъстър.
  • 13 Kirumo

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Автомонтьор":

    Какво му е новото на Дъстъра, би ли обяснил? Това е като да си купиш неизползван телевизор с кинескоп и да ми обясняваш, че е чисто нов. Дъстъра е базиран на близо 20-годишно Рено Клио.
  • 14 Kirumo

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Автомонтьор":

    Поради някаква причина коментарът ми бе премахнат от модератор, а той гласеше, че Дъстъра е на платформата на 20-годишно Клио, следователно да ми обясняваш, че Дъстъра е нов автомобил е все едно да си вземеш неупотребяван телевизор с кинескоп и да ми кажеш, че е нов.