Last news in Fakti

31 Юли, 2019 10:10 7 092 7

Да караш 70 години един и същ автомобил

  • ford-
  • model t
Да караш 70 години един и същ автомобил - 1

Телевизионният канал CBS разказа интересна история за жител на щата Охайо, който в продължение на 70 години е собственик само на един автомобил. Става дума за Рандъл Питман и неговия Ford Model T от 1927 година.

Още от детството си Питман мечтае за свой автомобил и в ранна юношеска възраст започва работа на бензиностанция с идеята да спести пари за своя кола. Той работил за 10 цента на час, но успява да събере сумата от $50.

С нея Питман отива до един аукцион, където си харесва въпросният Ford. Първоначално обявява $45, след което наддава до $47.50. Оказва се, че на тайния търг няма друг, който да е дал по-голяма сума и Питман купува Ford-а.

От тогава до днес са изминали 70 години, но Питман не се разделя със своята първа кола. И днес продължава да си го кара почти ежедневно, подава "мигач" с ръка, а за климатик му служат отворените прозорци.

За привеждане на колата в действие използва манивела. 87-годишният Питман има в гаража си още един Ford T, който иска да възстанови, но и го използва за донор на резервни части. Тази година Питман е изминал със своя Ford около 1 000 километра.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    27 9 Отговор
    с добра поддръжка дори и форда е вечен а за дачията да не говорим

    Коментиран от #6

  • 2 незнайко

    30 1 Отговор
    На съвремените автомобили РЪЖДАТА на купето е техния убиец ! Всичко друго може да се подменя.

    Коментиран от #4

  • 3 Бесен Язовец

    30 10 Отговор
    Вече 40 години карам москвич 408 и не мисля да го сменям !
  • 4 Име

    5 20 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Това с ръждата беше до преди 2-3 десетилетия. Вече се среща при много ограничени случаи.
  • 5 BMWPower

    9 0 Отговор
    Когато имаш сърце и знаеш какво е любов към колата, тогава може да стане това, малко хора ще го разберат.
  • 6 Антонн

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Този Ford е Американски първо.
    Второ това дърво "без корени" дъстър в пирамида да го сложат няма да искара толкова.
    Предшественика на това изделие е Аро 10,произвеждаше се около 90-те години.
    В момента власите в музея на дачия имат кофа със сгурия,на която пише АРО защото такова нещо след 30г. не могат да намерят. Също имат и предшественик на логан ,дачия 1300 супер лукс.Тя седи в иноксов кош за отпадъци.Автомобил,кола и дачия са несъвместими,това е МПС и то за кратко време.Не си играй с фаровете,че с жила се регулират.Пази дупките задното окачване е от водопроводни тръби 1/2,и с ел.хидравликата леко че на климатик и пълен волан при паркиране гасне мотора.
    Най вече пази кожения салон и автоматичните скорости,и не качвай пернати под порода "джинка" че ще избягат.
  • 7 Тротоарсов

    0 0 Отговор
    що сте я взели на подбив тая дачия бе, ахахахахах, с моята Сандеро как се качих като пич до манастира на Лозенската планина, пък с тия фордове кога ще издрапате хихи :D