Last news in Fakti

13 Септември, 2010 11:16 17 876 34

Започва производството на нов ЗАЗ

  • заз-
  • chery

Запорожкият автомобилен завод (ЗАЗ) започва производство на нов модел. Това ще стане в края на 2010 година, а автомобилът ще представлява компактен хечбек от т.нар. Голфов клас. Новата ЗАЗ-ка ще се прави върху платформата на китайското Chery A13.

Chery A13 беше представен през 2008 година, но серийното му произвдоство все още не е стартирало. Предвидените двигатели бяха с обем от 1.3 до 1.8 литра. С какви агрегати обаче ще се оборудва новият ЗАЗ, на този етап не е известно.

От ЗАЗ съобщиха, че дори се надяват да изнасят новия си модел и в други страни под името ZAZ Forza. Каква ще е базовата цена засега също не е ясно. Продажбите на автомобила ще стартират съвсем скоро - през януари 2011 година.

В момента ЗАЗ продава продукцията си в седем страни. Гамата обаче се състои от само един модел - Chance, който представлява модернизиран Daewoo Lanos. Продажбите му не са блестящи. През 2009 година от Chance в Русия са продадени едва 7 344 бройки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ogi

    34 2 Отговор
    изобщо нямах представа какво прави тоя завод и дали произвежда още автомобили. Крепят се, но трябва нещо ново, дано успеят.
  • 2 Ghost_town

    23 23 Отговор
    От тук откраднали предницата от там откраднали задницата и айде кола направили...
    Убийте ме руски автомобил НИКОГА няма да си купя :D :D :D
    Германците и японците са се доказали в атомобилостроенето,че даже и италиянците и французите...другото е бош лаф
  • 3 корекция

    22 2 Отговор
    ЗАЗ е в Украйна.В град Запорожие.Не че има някакво значение
  • 4 Цанев

    20 1 Отговор
    Само руснаците ли? Старите Деу-та са Опели, а след 2000та Хюндаи, румънските ни братя по неволя пък под френска егида, какви боклуци правят... "ум да ти зайди", нещо пред което бих си купил руското чудо на техниката с радост :D :D :D
  • 5 баце ЧОЧКО

    42 12 Отговор
    Когато баце ви ЧОЧКО беше дете му подариха количка с педали ЗАЗ. И въртеше по цял ден баце ЧОЧКО пред блока Запорожката, а останалите хлапета гледаха завистливо или ревяха от яд. НО баце ЧОЧКО порасна, възмъжа и момичетата взеха да му досаждат. И няма как- баце ЧОЧКО остави Зазката на тавана, взе книжка и си купи от чичо Гриша стъкларя гаражна ЗАЗ с оригинална боя. След това я направих кабрио и возих кукличките по заведения. И ето че дойде новият век, а с него и революцията в автомобилостроенето Тойота АЙГО! Не знам как преди съм живял без Айгото, то е най-доброто от всичко.
    Viva Aygo!!! Viva VVT-I
  • 6 Чачко

    27 6 Отговор
    баце ЧОЧКО - ПРЕЗИДЕНТ !!! :)
  • 7 DDS

    21 4 Отговор
    И баце чочко ще си отнесе айго-то в гроба и ще засенчи дори московец и лада по дълга вярна служба :)
  • 8 doktora

    12 18 Отговор
    Баце Чочко ти си за нас на 4-ти километър или за Карлуково и Бяла ! Боже , боже колко събиран народ с лъжицата ходи из тази страна , боже !
  • 9 kaloyan

    13 1 Отговор
    pi4ove hodil sam v zaporojie i sam minaval 10-tina pati pokrai zavoda.parviyat pat beshe 1999g. togava ve4e zavoda beshe kupen i ve4e po portaLITE mu stoyaha tabeli s nadpis "ДЕУ-ЗАЗ" sled kato деу falira znaete ot kogo beshe zakupen sъshtoto se slu4i i s opel i v zaporojie se praveshe (PREZ 2004-2006) pak byah hodilot novite vektri do vanovete na shevrolet deuta samari lada 2104,05,07 i t.n. a-be sigurno 20-tina modela......!!!!!!!!!!!
  • 10 kraski4

    16 1 Отговор
    na gled nee lo6a kolata
  • 11 az

    7 14 Отговор
    аугото минава и ВЕирона и ламбото по дизаин и скорост балък е този които не го /кара(кара)
  • 12 $

    6 9 Отговор
    Невероятна комбинация! ЗАЗ на китайска платформа!!! Уникален автомобил мечта!
  • 13 zzaaazzz

    5 5 Отговор
    hahahaha
  • 14 Николай

    20 2 Отговор
    Баце Чочко, стига лъжи децата. Айгото го ти се падна от шоколадово яйце.
  • 15 next Aygo

    15 1 Отговор
    Bace Cochko, tazi zazka shte ti otiva poveche ot Aygo-to. Ne se izlagai s damski koli, molq te!
  • 16 next Aygo

    11 0 Отговор
    Inache ZAZ-kata ne e chak tolkova zle. Vsichko zavisi ot cenata, no na cena do 8 000 dolara shte e konkurentna na pazara.
  • 17 ВДВ

    7 0 Отговор
    Критиките за стария /"Chance, който представлява модернизиран Daewoo Lanos"/ в руските и украинските автоиздания са доста големи, най-вече по отношение на моторите. С този модел ще видим как стоят нещата. Засега информацията е, че ще бъдат комплектовани с 1,5 мотори. Дано обаче да не са тези, с които беше снабден стария модел. Ако е с китайските ще е по-добре. Иначе фацата на колата и интериора й са много по-добри от това, което беше до момента. По информация на "За рулем" цената й в Русия ще е около 10 000долара.
  • 18 Мончо

    10 2 Отговор
    Тези Зазка ще е голяма бегачка,да и сложат двигател със 150 коня и ще изкърти асвалта ! Предния капак прилича като на новото Камаро!
  • 19 zapo

    8 1 Отговор
    hahahahaha bace 4o4ko cepi mraka
  • 20 някой

    3 3 Отговор
    баце 4очко айгото да не е с връвчица
  • 21 aha

    3 1 Отговор
    фугите нешто куцат
  • 22 gazdata

    5 4 Отговор
    4o4i koe e purvo bre bratle,sitroena pejoto ili aigoto se 4udq koi ot koi se pravi,i samo kartinkata na kapaka e razli4na,...:)-ot luna park li sa vzeli dizaina,4e i na malkiq mu e tqsno v neq
  • 23 mk

    6 0 Отговор
    BATE 4O4KO I U MAKEDONIJA TE RABRAVME ZA TOA AJGO BRE
  • 24 УАЗ ЗА ВСЕКИ ОТ НАС

    8 4 Отговор
    И КИТАЙ РАЗБИРА ОТ КОЛИ, КОЛКОТО РУСНАЦИТЕ! ОТКРАЙ ВРЕМЕ КРАДЪТ ОТВЪН - ЖИГАТА, ВОЛГАТА, ЗАЗО - ВСЕ СА КОПИЯ НА НЕЩО ГЕПЕНО.САМО МОХЧО Е РУСКА ТВАР, АЛА БЕЗ МОТОРИТЕ, КОИТО СА НЕМСКИ...А И КАЧЕСТВОТО НА ТОЯ ЗАЗЧО КАКВО ЩЕ БИДЕ? ЗАЩОТО ВЕЧЕ МНОГО МАРКИ / МЕРЦЕДЕС, ФОЛКСВАГЕН, ПЕЖО / НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА ДОПРЕДИ 20 ГОДИНИ - ПРОИЗВЕЖДАТ НУЖНИЦИ, ДЕТО ГНИЯТ НА 10 ГОДИНИ КАТО СТАРИ КОНСЕРВИ! А НА ОНЯ С АЙГОТО ШЕ КАЖА ДА ВНИМАВА! ЕГАТИ И ПЛАСМАСАРНИКА ЖАЛЪК ЗА 20 ИЛЯДИ ЛЕВА...ЗА ТИЯ ПАРИ ЗАЙШ ЛИ КАКВА БМВ 7 СЕРИЯ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ??? ЗЛАТНА!!! И ЩИ ОСТАНАТ 8000 ЛЕВА ЗА ГСМ И ГУМИ.
  • 25 Хари Габровски

    3 3 Отговор
    Това ще е поредната руска излагация пред света. Те вече тотално абдикираха от автомобилостроенето. Нямат нито една изцяло руска кола. Тази ще е китайска като навярно и тя няма да има успех.
  • 26 Инженер

    17 2 Отговор
    Най-ми харесва като започнем да подиграваме хората за колите им: китайците така, пък руснаците иначе и прочие. Ако и да карате някоя и друга известна марка все пак не забравяйте, че не са произведени в България. Всъщност ние дори не можем и да копираме, а за техническите ни умения, които са натрупани основно и отдавна от опита ни с Москвич, камионите Шкода и автобусите Чавдар, няма да отварям дума изобщо. Така че е безпредметно да се подиграваме на хората, който все пак произвеждат и вероятно продават(оставам на вас да прецените). Или друго не ни остава май? Това е типично български манталитет. До гуша сме затънали в тралала, пък устите ни ейййй такива. Пък и от голямо самочувствие май в крайна сметка пак китайски завод се строи в Ловеч. Просто защото другите по-сериозни производители ни заобиколиха като малка гара. Впрочем Русия държи на марката ВАЗ от чист сантимент като родна марка. Иначе нали сте наясно колко автомобилни производители направиха заводи на място, така че ние сме за оплакване, не руснаците или китайците. Да не говорим, че дори в Унгария, която до демокрацията беше без автопроизводство от дълги години се произвежда Сузуки. В Словения даже посториха завод на Хюндай. Турция, Румъния, Сърбия .... абе, какво говорим изобщо! Некъдърници с велико самочувствие, които се присмиваме на другите - това сме ние.

    Коментиран от #27

  • 27 M_Power

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Инженер":

    И въпросните произвеждани там (в Унгария) Сузукита са като Мерцедес произведен в Китай. Пълна скръб и униние. Имаме честта да притежаваме такъв Суифт от 2001 (сестра ми - кара се много кротко)- на 100 000 км е сега и (закупено от Миркат със сервизна история на 50 000км) смени 3 пъти карета (два пъти дясното и един път лявото), съединител, спирачни цилиндърчета,барабан (понеже се отчупи 5см парче от него по неизвестна причина) , цялата ходова част (без носачи), евтините пластмаси в купето постоянно се разпадат. Като пуснеш вентилатора ти влизат листа и врабчета в купето, а за управлението няма да навлизам в подробности, защото е умопомрачително зле - при малко по-висока скорост в завой имаш чувството, че въртиш волана, докато колелата са във въздуха. Изработктата е плачевна. Така че, г-н Инженер, въобще недей да ми хвалиш изнесеното производство и източните коли.
  • 28 Ogi

    13 1 Отговор
    Абе прав е инженерът, остави го твоето унгарско Сузуки. Може и да е зле, но щом толкова години го произвеждат, пазар значи има. Четете Калоян-№9 и ще разберете, че хората правят коли и не се шегуват. Чуждо, откраднато, скалъпено - много важно. Всички крадат отнякъде, важното е, че имат работа и произвеждат на прилични цени. А ние правим колелета "Драг".
  • 29 maksito

    3 0 Отговор
    Do 14 Николай.
    A moje da my se e padnalo ot carevi4ni pr14ki znam li!!!
  • 30 Емо-Козлодуй-БГ

    0 2 Отговор
    А здравейте и от мен:)През годините-до преди 10г. де, съм бил горд собственик на...7 ЗАЗ-ки:)))Карах си ги(без документи, без книжка дори:))), по пътищата на Родината ни, и си немах никакви проблеми!!!Части море, даже бех открил в гр.Орехово един ЗАЗ-произведен 1972 г., в един двор, под една купчина слама, взех го за 50 лв., стегнах си го-двигателя беше чисто нов!!!И да не разводнявам темата-тези новите ЗАЗ-ки...абе, хубави са, ама дали ще издържат колкото старите...един Господ знае???:)))Ще могат ли да натоварят близо 2 тона песък от Дунава, а?:)))Хайде, останете си със здраве, и който тук има некоя ЗАЗ-ка-от старите-редовна, и да ми я...подари-черпим яко:)))Ще съм му благодарен:)))
  • 31 bmwfen

    1 0 Отговор
    Абе това Айго е пълна порнография.Значи работих едно представителство на Тойота и имах възможност да покарам това возило,ами толкоз евтино направена кола не съм виждал последните години даже вътре облицовката на вретите са пластмаси боядисани в цвета на колата цвят.Ено време бяха излезли едни руски коли Кама с половин двигател на Самара(два цил.)нещо на такова наподобява Айгото.За возене пък е пълна нула подскача ,като трабант двигателя(трицилиндров)работи грубо,като едновремешните заски аз никога даже и от тотото да ми се паднат пари не бих дал над 20хилки за тоя евтин боклук.Тая нова заска ми изглежда много по добре направена ама ще видим като я пуснат.Аз все пак няма да си купя такава де.
  • 32 човек

    1 0 Отговор
    Ох колко мамини идиотчета са се навъдили бреее!
    Къде ви бяха очите когато копувахте скапаните пластмасарки или некачествени талиги!??? Или еуфорията, че ей сега ще си купя нещо от магазина ви заслепи!???
    А сега с широко отворени очи и уста давате оценки на това или онова!!!
    МЛЪК да не съм ви чул повече!!! РАЗБИРАЧИ, ОЦЕНКАДЖИИ с нещастни придобити "коли".
    Какво направи ти по случая какъв принос имаш, че да съдиш!!??? На Мерцедес в управителния съвет ли работиш или си акционер в БМВ или си просто скъсан джоб, който си е подарил парите на неопределен производител!!!
    КАКЪВ СИ ТИ ???????
  • 33 merc 190e

    0 0 Отговор
    заз c4 с бензинова печка
  • 34 aniki

    0 0 Отговор
    щом в нея има ншщо китаиско ъначи ще е взрха. Пзк рашките по принцип правят практични брички.