Last news in Fakti

8 Август, 2019 16:00 3 824 8

Volkswagen е автоконцерн №1 по инвестиции

  • vw-
  • volkswagen

Проучване изследва кои компании са отделили най-много пари за инвестиции в световен мащаб за изминалата година. Volkswagen Group се нарежда на пето място като водещата европейска компания в това направление.


Милиарди се вливат в разработването на нови модели автомобили. За ново поколение превозни средства или нова серия не е достатъчно проектирането и конструирането на самата кола. Освен това, трябва да се отделят средства за производствени линии, както и други индиректни разходи. Към това се добавят нови и инвестиционни области като електромобилност, автономно шофиране и дигитализация, чието разработване също е свързано с големи суми.


Автопроизводителите обаче не са начело на списъка на компаниите с най-висок инвестиционен бюджет. Това става ясно от проучване на една от четирите големи одиторски фирми EY.


Най-високо класираната германска, а същевременно и европейска, компания в световната класация е заемащата пето място Volkswagen с разходи за иновации от 12.1 милиарда евро. След автоконцерна от Волфсбург се нареждат други негови конкуренти като Daimler (18-то място) и BMW (25-то място).


Американската компания Amazon е лидер в тази класация с 24.4 милиарда евро, отпуснати за иновации в нови технологии и процеси за 2018-та. Това представлява ръст от 27% спрямо предходната година. Средствата са използвани за развитие на бизнеса за онлайн търговия и в Amazon Web Services.


На второ място е Alphabet, компанията-майка на Google и Waymo, с 18.2 милиарда евро инвестиции, а на трето се нарежда Samsung от Южна Корея с 14.2 милиарда евро.


Най-силно са нараснали бюджетите за иновации в Китай - средно с 23 процента. Голяма част от тях са в автомобилния сектор, където народната република може да се похвали с много стартиращи компании, произвеждащи електромобили с международен потенциал. Ръстът на инвестициите в Китай вероятно ще продължи и през следващите години.


Фактът, че Volkswagen Group се нарежда на върха на европейските представители в тази класация, не е изненадващ. Едва ли някоя друга компания залага толкова силно на електромобилността и дигитализацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6469

    8 16 Отговор
    Откога разходите и загубите се броят за иновации и инвестиции, бе манипулатори и измамници от ваг?
  • 2 Driver

    16 14 Отговор
    Както винаги - VAG са номер 1 !
  • 3 Германски боклуци

    9 8 Отговор
    Ползват белите роби да намаляват разходите
  • 4 Алфа Ромео

    10 3 Отговор
    Иновациите им много счупени и скучни бе.
  • 5 Гостилничаря

    8 6 Отговор
    Затова ли таратайките им гният из пустините в Америка!? Милиарди!? В какво!? В лъжлив софтуер!? Това го могат перфектно, видя се!
  • 6 Факт!

    5 8 Отговор
    ФВ е пътник и положението им е неспасяемо както и на цялата немска автопромишленост.
  • 7 Любител

    4 0 Отговор
    Прочитайки тези достолепни коментари, човек онемява.

    Коментиран от #8

  • 8 Нора Иванова Гюнер

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Любител":

    М-дааа , коментари от дупката на кенефа.