Last news in Fakti

4 Септември, 2019 09:39 4 422 8

Най-мощното серийно Lambo

  • lamborghini-
  • sián-
  • хибрид-
  • франкфурт 2019

Lamborghini представи първия хибриден автомобил в историята си. Sián е също и най-мощният и бърз модел на италианската марка. Ще бъдат произведени само 63 екземпляра, които вече са разпродадени напълно.

Sián спада към т.нар. умерени хибриди. Силовата му установка се състои от атмосферен V12 със 785 к.с. и електромотор с 34 коня, макар да се говореше, че мощността ще надхвърля 1 000 к.с. За пръв път при нисковолтов хибрид електромоторът е зацепен директно към колелата, което позволява движение с ниска скорост и на заден ход само на ток.

Както гласяха слуховете, източникът на електроенергия не са йон-литиеви батерии, а суперкондензатор. Той е разположен между пътническата капсула и моторния отсек.

Електромоторът и суперкондензаторът, който е три пъти по-мощен от акумулатор със сходни размери, тежат 34 кг. Системата за рекуперация на кинетичната енергия възстановява заряда при всяко спиране.

Електромоторът може да се използва за краткотрайно увеличение на мощността при интензивно ускорение и се изключва автоматично след 130 км/ч. Оборудваният с такава система Sián е с 10% по-бърз, отколкото без нея, тъй като електрическият двигател запълва спадовете в тягата при превключване на предавките.

Хибридното Lambo доускорява от 30 до 60 км/ч с 0.2 сек. по-бързо от екстремния Aventador SVJ, а от 70 до 120 км/ч -с 1.2 сек. Името на модела е заимствано от болонския диалект, в който думата "sián" означава "светкавица" или "мълния".

Със сумарна мощност от 819 к.с. Sián остава след концептуалния Asterion LPI 910-4 с 910 к.с., но е най-могъщия сериен автомобил на компанията. Ускорението от място до 100 км/ч приключва след 2.8 сек., а максималната скорост е над 350 км/ч - колкото SVJ.

Уникална особеност на Sián са активните клапи на охлаждането в задната част. Те са изработени от "умен" материал, който реагира на температурата на отработените газове. Колкото по-високи са натоварванията, толкова по-широко се отварят клапите, за да се отвежда топлината от двигателя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МакаронБей

    17 4 Отговор
    Отзад напомня на легендарния Countach.
  • 2 Borislav Popov

    17 6 Отговор
    Страхотен дизайн, космос !
  • 3 Ракия

    17 1 Отговор
    Евала! Ето това вече е нещо различно! Голяма наслада за окото кола за историята! Искренно завиждам на тези 63-ма щастливци!
  • 4 сектант

    4 14 Отговор
    дизайнера лично го познавам - казва се Нацепино Брадвини

    Коментиран от #7

  • 5 Рено Каптур

    3 10 Отговор
    Ламбото да застава ще го правим на задна на половин газ!
  • 6 Иванчо l-ви

    5 1 Отговор
    V12 мехлем за сетивата
  • 7 Стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Грешиш колега тази кола е по дизайн на Здравино Ебанциано;)
  • 8 СОБСТВЕНИК Е AUDI

    2 0 Отговор
    Lamborghini – компанията е придобита от дъщерната на Volkswagen компания Audi през 1998 г.