2 Октомври, 2019 12:17 5 860 24

Дизелов Kodiaq срещу бензинов Wrangler (ВИДЕО)

  • skoda-
  • jeep-
  • kodiaq-
  • wrangler-
  • rs-
  • драг-
  • състезание

Американската и европейската школа мерят сили в нов дуел на британския YouTube-канал CarWow. Един срещу друг се изправят Jeep Wrangler Rubicon и Skoda Kodiaq RS с еднаква кубатура, но различен тип гориво.

Под предния капак на американеца работи 2.0-литров четирицилиндров бензинов турбодвигател с мощност 276 к.с. и максимален въртящ момент 400 Нм. Скоростната кутия е автомат ZF с осем предавки. По каталог ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7.3 секунди.

Kodiaq RS има 2.0-литров TDI с 243 коня и максимален въртящ момент 500 Нм. Трансмисията е робот DSG с два съединителя и седем предавки. По паспорт чешкото SUV се нуждае от 7 секунди, за да достигне 100 км/ч.

Първата схватка на четвърт миля спринт потвърждава заявените от производителите характеристики. Разликата между двамата съперници е само 0.2 сек. При летящ старт със скорост 80 км/ч обаче "шкодата" не оставя шансове на "джипа".

За да изравнят силите, от CarWow решават да демонтират всички разглобяеми детайли от каросерията на "ренглъра" (врати, покрив и резервна гума) и да ги натоварят в съперника му. Олекотеният Jeep веднага е наречен Superleggera по аналогия със суперколите на Lamborghini и Aston Martin.

Wrangler среща най-големи трудности в третото от серията изпитания - спирането от 70 мили/ч (113 км/ч). Оказва се, че за да бъде овладян от такава скорост с всъдеходни гуми, са необходими огромни усилия.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 6 Отговор
    Вранглерът беше по-бърз на старта и в доускорението не беше чак толкова по-бавен. Какво е това сравнение с гуми за офроуд обаче не разбрах. Сякаш всячески трябваше дизеларката да бие, малко нагалсена работа.

    Коментиран от #11

  • 2 бай онзи

    23 7 Отговор
    да бе... що не го сравниха с дизела от същото поколение или поне с едни и същи гуми? тоя вдигнат гоуф да не би да е с AT гуми случайно? А извън пътя кво правим? гоуфо стига до първата по-дълбока кал и чао.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алфа Ромео

    22 5 Отговор
    Вранглера е с аеродинамика на тухла и офроуд гуми с голямо съпротивление, не видях да е чак толкова драматично спирането. Да не говорим че като цяло са коренно различни машини, едната е истинска офроуд машина другата е шосейно слонче с влошено пътно поведение в сравнение с нормална лека кола.
  • 5 Вариатор

    12 14 Отговор
    Почва пак реването срезу ВАг но сори 240 дизелови коня и дсг са по бързи от 2.0турбобензин с 272 и автомат.Дори натоварен с всичките чаркалаци от Рубикона Шкодиака пак го би.....А за тишината и материалите в салона на Шкода какво да кажем тук Джипа изглежда като от 90те.....

    Коментиран от #7

  • 6 сектант

    3 12 Отговор
    те италианските коли винаги са си били боклуци
  • 7 Алфа Ромео

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Вариатор":

    Добре победен е Вранглера но все още не разбираш явно че сравнението не е коректно, това са коренно различни коли по конструкция и предназначение. Не ми говори за меки материали и за тишина в салона, кво ми сравняваш боен суров джип със отделна рама със цели твърди мостове. блокажи и понижаващи предавки със цивилна шосейна талига със всевъзможни джендарии вътре...

    Коментиран от #12

  • 8 Вариатор

    3 8 Отговор
    И без заяждане най смешното на старта в началото показаха как звучат двете машини моля чуйте ги!!!!
    Бензиновия Джип звучи миксер сравнен с Дизела от Ваг хохохоох.
    Моля пуснете си този момент..Срамно дизел да звучи по спортно от бензинов Джип а и аспуха.на.Джипа някак си една тръба бедно та бедно.......

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Алфа Ромео

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Вариатор":

    До изпускателна система е всичко, при джипката явно е пестено там, не знам кви са цените но сам убеден че ВАГ както винаги искат майка си и баща си, та затова са си позволили да сложат по-добра изпускателна система.
  • 10 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Вариатор":

    Ти гледа ли клипа изобщо? Вранглера му скъса шортите на старта. Какво значение има, че Шкодата е била на 400 метра, след като в реални условия повече до 100 км/ч няма къде да се дърпаш, особено с такива тежки и високи машини? Пак да те питам, ти видя ли гумите на Вранглера? Бензина винаги ще бие при еднаква кубатура и брой турбини, пък ти си карай дизела и вярвай колко много върви.

    Коментиран от #13

  • 11 type-R

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    То нямаше никакъв кикдаун. Въобще не натисна педала. Фалшива надпревара!
  • 12 Случаен

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Ромео":

    Боен суров джип... Знаеш ли кои ги карат тия бойни сурови джипове? Гейовете, ходи виж статистика.
  • 13 Случаен

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Абе тебе не те знам ама аз като изпреварвам и вдигам към 120-130, по магистралата и повече.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Случаен":

    Сериозно ли? А кой нормален човек ще кара с АТ гуми на магистралата? Другия път да му сложат и вериги на Вранглера, та да може нафтовата печка да го изпревари и на старта. Вие нафтаджиите сте готови на всичко, за да се самонавивате колко сте велики.
  • 15 Jeep fan

    4 2 Отговор
    Що не го вкараха в гората да видим там трошливият казан на VAG-ина групата какво ще сътвори. За кутиите няма да отварям дума ZF която е в джипа е неунищожима, DSG на VAG е рецепта за много главоболия
  • 16 Странге

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "бай онзи":

    Спеца,ти знаеш ли че 4моушъна на ваг в някой случаи е по добър от куатро итн. Не говорете глупости ами ди карайте колите и не бъдете злобни .
  • 17 Детската градина

    1 2 Отговор
    Почна се ред сълзи ред сополи .Ще го вкарал в гората,в блатото къде ли не само да покаже как Джипа нил по хубав в офроад.Може амо по тази логика и Уазката е още по хубава.Смешко а това ,че салона е като от 90те,че материалите,шумоизолацията,двигателя,качеството на сглобка е като на китайски автомобил и редом до Кодиака със своя виртуал кокпит,кожа,алкантара,медия колумбос,подсветки и тн и тн просто ми става жал......

    Коментиран от #19

  • 18 Вариатор

    1 3 Отговор
    Гумите били,бензинов бил трябвало да победи и какво още Да ама НЕ!!
    Защото и малко дете ще види ,че всичко.е в полза на Кодиака.Да 30 коня повече но 100нм повече въртящ момент за дизела.После кутийте да автомата не е лош но още няма автомат който да превключва като робота с два съединителя(дсг),после теглото Джипа е с 250кг по тежък, и след всичко идва аеродинамиката която след 100км/ч си взема своето.
    Някой каза гумите да те не са най добрите ама айде това е гонка на право никой не ги е изкарал на писта след няколко завоя да прегреят.Така че сори Кодиак победи.Нека следващото сравнение да е офроуд така ще бъде честно

    Коментиран от #20

  • 19 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Детската градина":

    Давай си парите за марка, която ти се изплю в лицето. Аз ще предпочета всяка друга марка, пред тези боклуци.
  • 20 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Вариатор":

    Абе стига глупости. Гледай клипа пак, сляп ли, че Вранглера дръпна на старта? Ама гумите нямали значение викаш, що не сложиха тогава такива на Шкодата, а? Пак ти казвам, че и вериги очаквам да сложат и да карат с дръпната ръчна, само и само смешния дизел да бие. Тази Шкода дори 15-годишен турбо бензинов Форестър ще я бие на драг.

    Коментиран от #21

  • 21 Вариатор

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    А бе ти нещо добре ли си???Пусни си клипа и гледай пак ами нали ако Джипа беше по бърз нячаше да има втора част в която хората разкачиха целия Рубикон и го натовариха във Кодиака за да видят като стане по тежък дали ще го изпревари Вранглера.ама успя само на старта а на доускорение макар яко натоварен кодиака пак го би. Айде за гъби ..

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вариатор":

    Кви гъби, кви 5 лева? Старта беше за Вранглера и ти с гуми, за кал, които тежат 2 пъти повече и са за ниски скорости. Пак ти казвам, че при еднакви условия, кубатура, тежест и брой турбини, бензина винаги е по-бърз. Не може хем икономичен, хем бърз.

    Коментиран от #23

  • 23 Бай Салам

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Нали това ти казва човека , първо че теглото НЕ е еднакво,второ тдито не е с една турбина като Джипа 2.0т а 2.0битди в превод за теб 2 турбини ,след това аеродинамика на Джипа като на Гардероб и накрая супер бързия робот с два съединителя срещу автомат....Айде за гъби

    Коментиран от #24

  • 24 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Салам":

    Така ли, къде го е казал? А ти няма да е лошо да хвърлиш един поглед какво пише в статията, защото така написана излиза, че дизела е ултра, мега, хипер. И стига с тези гъби, защото явно е някакъв дебилски лаф на трактористите-нафтаджии, който обаче за нормалните хора звучи тъпо.