14 Октомври, 2010 13:46 4 846 0

Новият гроздокомбайн Gregoire G8 бе представен в лозята край Карнобат и Пещера

По прогнозни данни на Изпълнителната агенцията по лозята и виното (ИАЛВ) добивите от винено грозде за реколта 2010 се очаква да бъдат около 210 000 тона от 52 000 хектара при среден добив около 400 кг/дка.

Гроздопроизводители и журналисти станаха свидетели на старта на прибирането на реколтата от червени винени сортове в два поредни дни на 12 и 13 октомври край лозовите масиви на най-големите Винзаводи в стараната – Винпром Карнобат и Винпром Пещера в демонстрация, организирана от Римекс 1 Холдинг ЕАД и .
По време на демонстрацията експертите присъстващи на демонстрацията заявиха, че в Пловдивско и Бургаско като цяло реколтата е по-слаба с около 30% в сравнение с 2009 г. Изключение прави реколтата от сорт памид, където прибраните количества са по-големи. По прогнозни данни на Изпълнителната агенцията по лозята и виното (ИАЛВ) добивите от винено грозде за реколта 2010 се очаква да бъдат около 210 000 тона от 52 000 хектара при среден добив около 400 кг/дка. За сравнение, през 2009 средният добив е бил 494 кг/дка от общо произведени 255 000 тона винено грозде.

В лозята вместо гроздеберачи влезе новия самоходен гроздокомбайн G 8, на френската компания GREGOIRE, един от лидерите в производството на специализирана техника за производството на грозде. С гроздокомбайна се демонстрира прибирането на гроздето по нов и ефективен начин, който води до ниски експлоатационни разходи, придружени със отлично качество на прибиране на реколтата.

Търговският директор на фирмата вносител Римекс 1 Холдинг ЕАД, Димана Страхинова, сподели защо точно Gregoire: "Преди 6 години започнахме проучване на този тип машини и разбрахме, че най-важното за клиентите е качеството на събраната продукция от гроздокомбайните да се доближава в най-пълна степен до качеството на брането на ръка. Другата причина поради която избрахме да предлагаме на българския пазар марката Gregoire е тази, че това е една абсолютно надежна фирма, която е номер 1 в производството на гроздокомбайни както във Франция, така и в световен мащаб."

Новия самоходен гроздокомбайн G 8 не само прибира продукцията качествено, а събира продукцията на почти пълните 100%. С доразвитата технология за очистване на зърната от чепката, както и на попадналите листа и растителни остатъци, този комбайн осигурява чист добив на цели и здрави зърна. Нововъдение в гроздокобайнът с марката Gregoire има при кабината на водача. Тя е оборудвана с голям дигитален дисплей, който разполага с вградени видео камери пад шасито на комбайна. Те дават възможност да се наблюдава и следи целия процес на работа от водача. В новата кабина в мултифункционалния джойстик са интигрирани всички функции на управление на гроздокомбайна и водача няма нужда да пуска джойстика, за да прави допълнителни настройки на беритбата.

Основното предимство на гроздокомбайните с марката Gregoire пред останалите марки е, че те могат да се ползват целогодишно, като към тях се агрегатират различни модули както за пръскане, така и за резитба, което ги прави изключително функционални за цялостния цикъл на производството на грозде.

Производственият директор на Винпром „Карнобат” изрази своето задоволство от тазгошната реколта и сподели: „Докато в други краища на страната лозарите се оплакват от ниски добиви и лошо качество, в избите ни ще влезе грозде с отлична зрялост и висока захарност.” От своя страна главният агроном Душан Няголов, допълни: „Собствените лозя ни позволяват да контролираме качеството през цялата година. Така можем да предпазим насажденията от измръзване и болести. Берем всеки отделен сорт в най-подходящото време. Високото качество и големите добиви не са просто природна даденост, а резултат от целенасочените ни и постоянни грижи и използването на високотехнологична техника за обработка и беритба, за която трябва да благодарим и на фирма „Римекс”, които са наш дългогодишен партньор.

Егор Боев, директор Аграрен отдел на Винпром „Пещера” сподели, че заводът обработва 13 000 дка лозя, които са основно в Южна България. От тях плододаващи са 8 000 дка. Работят с 4 комбайна на Грегоар, с които променихме производствения процес. Политиката на Винпром Пещера е да се замени изцяло беритбата на ръка, поради чистотата и качеството на гроздето, което машините събират.

Големите обемни площи с които работим определятнашия естествен избор е технологията на гроздокомбайните. С тези комбайни в рамките на месец, месец и половина ние приключваме кампанията по гроздобера, което прави 8 дка на час, при среден добив от около 800 кг. от дка.

На срещата беше представена и топ растителнозащитна технология за опазване на лозя, на фирма БАСФ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА