18 Ноември, 2019 15:27 4 660 10

Автомобил без таван и предно стъкло

  • mclaren-
  • elva
Автомобил без таван и предно стъкло - 1

Инженерите от McLaren изненадаха феновете си с новия спортен автомобил McLaren Elva, на цена от 1.7 милиона долара, който се предлага без покрив, предни и странични стъкла. Водачът и пътникът са защитени от вятъра чрез специална дефлекторна система, разположена извън корпуса.

Двигателят на McLaren Elva е битурбо V8 с мощност 804 к.с. Скорост от 100 км/ч се постига само за 3 секунди, а до 200 автомобилът ускорява за 6,7 секунди. Независимо от това, основното предимство на Elva е нейният необичаен дизайн без покрив и стъкло. За да предпазите лицето си от вятъра, системата за контрол на въздушния поток на Elva се използва, когато колата се движи със скорост, превишаваща 40 км/ч.

Автомобил без таван и предно стъкло

Системата насочва въздуха около кабината, създавайки така наречения "балон на спокойствие" за хората вътре. Въздухът се насочва през предната част на автомобила и при високоскоростен режим се движи директно над кабината. Движещият се въздух действа като ветроупорно стъкло, като изпраща струята въздух около колата. Малък дефлектор от въглеродни влакна се издига пред колата, като допълнително насочва въздуха около кабината.

За да защитят пътниците и водача в случай на преобръщане, инженерите на McLaren са разработили специална система за автоматична защита, подробностите за която не се разкриват. В някои страни обаче шофирането без предни стъкла е забранено. Затова сред планираните за пускане на пазара 399 бройки ще има автомобили, в които ще бъдат монтирани предни стъкла.

Автомобил без таван и предно стъкло


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 3 Отговор
    Тази система наистина предпазва от вятъра, но не може да го направи от камъчета и др. твърди частици поради което не се ползва масово, а в някои държави е забранена.
  • 2 Тъпо тролче

    9 0 Отговор
    А може ли да предпазва от дъжд, или за цета трябва да се шофира над определена скорост!

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпо тролче":

    От дъжд може и да предпазва, но летящи фасове, едва ли !

    Коментиран от #7

  • 4 отегчен

    8 1 Отговор
    а малоумници ,които си изхвърлят горящите фасове през прозорците ....уви в България са в изобилие.
  • 5 Въпрос ?

    4 3 Отговор
    Новината за Трабанта е по-готина ?
  • 6 Илан Мъск съм

    3 4 Отговор
    Това е Tesla модел 1000 ! 😀
  • 7 Чефо Виця

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Въздушната струя която обвива колата реално служи като стена срещу фасове, насекоми или камъчета

    Коментиран от #9

  • 8 Behemoth

    1 2 Отговор
    Хората са минали от каруци на каляски а тия махнали покрива че и пари искат за това нещо дет като го гледам две щайги с буркани Омния не може докара от село в града...
  • 9 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Чефо Виця":

    Не знам дали ще те спаси от фасовете въздушната струя, ала ако имаш лошия късмет да закачиш някой увиснал кабел или жица, може и да се обесиш.
  • 10 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо не направят цял купол както при самолетите ? Тази кола само в ясно време ли ще се кара? Като завали един пороен дъжд каква вана ще стане не е истина !!!