Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 12:15 3 940 15

Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО)

  • audi-
  • e-tron-
  • sportback
Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО) - 1

По време на протичащия в момента автомобилен салон в Лос Анжелис, компанията Audi представи Audi e-tron Sportback - купеобразен кросоувър, задвижван изцяло от електричество. От стандартния e-tron иновацията се отличава не само с различния си силует, но и с доста по-добра аеродинамика.

Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО)

Инженерите на марката са успели да снижат официентът на въздушно съпротивление от 0.28 до 0.25. Това позволява прибавяне на цели десет километра към автономния пробег на електромобила. Иначе, купеобразният e-tron е по-нисък от стандартния с 13 мм, като дължината и широчината са еднакви.

Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО)

И двата електромобила са направени на архитектурата MLB Evo. За задвижването на базовия e-tron Sportback отговарят два електромотора, системната мощност на които е 313 конски сили. Акумулаторният блок е с капацитет от 71 киловат часа. Заявеният автономен пробег по цикъла WLTP е 347 километра.

Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО)

По-мощната версия e-tron Sportback 55 quattro разполага с 95-киловат часова батерия и със силов тракт с мощност от 360 коня. Автономният пробег тук е 446 километра. Друг любопитен факт е, че при e-tron Sportback 55 quattro мощността може да се увеличи.

Електрически купеобразен кросоувър от Audi (ВИДЕО)

Това обаче е възможно за кратко време, като тя може да нарасне до 408 коня, което позволява ускорение от 0 до 100 за 5.7 секунди. Известна е и цената. В Европа e-tron Sportback ще може да се купи за 71 350 евро. Стартът на продажбите е насрочен за пролетта на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 audi a8

    12 4 Отговор
    Добра е доста има интересен замисъл.Може и да бие тесла да кажем има шанс.

    Коментиран от #6

  • 2 Димов

    11 1 Отговор
    Хубав салон. Не съм фен на Ауди, но ми хареса.
  • 3 Димов

    12 1 Отговор
    Дисплеите са хоризонтални и са интегрирани много умело и красиво в панелите. Целият салон е измислен с вкус. Отвън е леко футуристична, без да прекаляват. Май ще му стана фен.

    Коментиран от #5

  • 4 Алфа Вълкът

    7 5 Отговор
    Колите започват да изглеждат все по-нелепо! Това джип ли е, седан ли е, танк ли е?
  • 5 Алфа Вълкът

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Димов":

    Таблото изглежда като в кокпит, удобно за шофьора, но грозно и асиметрично.
  • 6 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "audi a8":

    Ще ти кажа резултатите от тази година до септември , която трябваше да е най-силната за Ауди , щото нов модел , бесни реклами и бла, бла !!! За Европа и САЩ , щото в Азия това недоразумение не се продава !! Ауди малко повече от 14 000 , Тесла над 220 000 !!!!! Та кой кого щял да бие ??? Хахахаххахаха !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Мартин

    9 6 Отговор
    Изглежда много агресивен, няма как да пропуснем факта, че са откраднали от BMW X6. Стига сте сравнявали всяка електрическа кола с Тесла. Вижте му салона само и ще забравите за всякакви Тесли и Чукове. Имах големият късмет да се возя в Тесла S и мога да ви кажа, че на по-скапана седалка не съм сядал, а съм бил горд собственик на Fiat Bravo и Renault Clio. Елон Мъск е голяма работа, ама ще трябва да се напъне за да докара комфорта на немските возила.

    Коментиран от #9

  • 8 Язе

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Май не помниш,че Мъск първата година дори не успя да произведе 10хил.бр.Значи за Ауди е успех,че дори ги е продал.А пък за разликата между двата миксера-виж каква шитня е Тесла вътре и какво е Аудито.Ако трябва да взема миксер в който да влезна с кеф Ауди,ако искам да съм заобиколен от пластмаса,тревки и водорасли взимам Тесла.Започва да има конкуренция при миксерите на Мъск ще му е все по-трудно.
  • 9 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мартин":

    Ти прочете ли коментар 6 или си пишеш колкото да не заспиш ???? Кой щял да се напъва не разбрах , като "некомфортната" Тесла продава 15 (ПЕТНАДЕСЕТ ) ПЪТИ повече в годината , която трябваше да е рекордна за Ауди , а всички тестове показаха , че не става за чеп за зеле !!!!

    Коментиран от #14

  • 10 jyusix

    1 3 Отговор
    №1 ако, разбира се го няма Mercedesa!?!
  • 11 Монтьора

    5 5 Отговор
    Хората от ремонти на Ауди-та апартаменти си купиха ....
  • 12 Ставри

    6 0 Отговор
    Знаят какво правят. Всичко си е истинско, а дали автомобилите с източник на енергия електрохимичен акумулатор имат бъдеще е въпрос на време. Както и да се развият нещата електромобилите за дълъг период от време ще имат своето място.
  • 13 Алфа Ромео

    0 3 Отговор
    Дизайнерските катастрофи следват една след друга при новите автомобили, със малки изключения.
  • 14 Алфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Продават пък все са на загуба!?
  • 15 Въпреки че немските коли са боклуци

    1 1 Отговор
    Това Ауди ми харесва ще си купя едно да го карам като евридейка на уволнение и да го направя на немска каска. Х6Ауди :D