Last news in Fakti

1 Декември, 2019 10:30 5 994 19

Тримата тенори във Формула 1 (ВИДЕО)

  • формула 1-
  • люис хамилтън-
  • михаел шумахер-
  • хуан мануел фанджо
Тримата тенори във Формула 1 (ВИДЕО) - 1

Шампионатът във Формула 1 за сезон 2019 приключва днес и вече официално Люис Хамилтън е световен шампион - за шести път в кариерата си. С това постижение британският пилот пренаписа водещите страници на хрониките във Формула 1. Този спорт, който има почти 70 годишна история на шампионатите, има нова подредба в челната тройка при пилотите за всички времена по спечелени титли. Промяната, е че Люис Хамилтън вече еднолично е на втората позиция, като изпревари аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо. Лидер продължава да бъде Михаел Шумахер с рекордните седем трофея.

Историята на най-великите пилоти започва да се пише почти с началото на шампионата във Формула 1. Първият победител през 1950-та година е италианецът Джузепе Фарина, който обаче не повтаря триумфа си. Още през следващия сезон на трона сяда 40 годишният тогава аржентинец

Хуан Мануел Фанджо

Той печели титлата още четири път от 1954-та до 57-ма. Остава в историята с безпрецедентния до днес факт, че триумфира на върха в най-елитното автомобилно състезание с четири различни отбора - Alda Romeo, Maserati, Mercedes и Ferrari. Наричан Ел Маестро, Фанджо има 24 победи от 51 състезания и все още е с най-високият процент победи.

Той е и първият майстор на дрифта на 4 колела. Известно е твърдението му, че "Трябва винаги да се стремиш да си най-добрият, но никога да не вярваш, че си такъв". За него настоящият крал във Формула 1 Люис Хамилтън казва, че е кръстникът на този спорт. Следващата, и всъщност най-голяма серия с победи, е на

Михаел Шумахер

Тя идва през 90-те и първите години на 21-ви век. За първи път германецът става шампион с тима на Benetton през 1994-та година и повтаря успеха си през следващия сезон. Пет години по-късно започва серия от още пет невероятни сезона, в които стъпва на световния връх с болида на Ferrari. Пословично е неговото сътрудничество с Рос Браун, чиято тактика също има безценен принос за успехите на Шуми.

По ирония на съдбата най-успешният пилот в един от най-опасните спортове няма сериозни катастрофи на пистата, но пострада фатално при падане на ски. Вече шест години Михаел Шумахер е будна кома, а семейството му пази в тайна здравословното му състояние. Знае се само, че то бавно се подобрява. И стигаме до настоящата звезда във Формула 1

Люис Хамилтън

Британецът дебютира през 2007-ма с McLaren и се качва на подиума още в първото си състезание, завършва сезона на второ място само на 1 точка от Кими Райконен. През 2008-ма става най-младият световен шампион - тогава на 23 години и 300 дни. Постижение, което е подобрено две години по-късно от Себастиян Фетел, който е с няколко месеца по-млад тогава, а в последствие натрупва четири шампионски титли. За първата си титла Люис се преборва в инфарктно състезание, като печели с изпреварване в последния завой на последна обиколка на последния за сезона старт - в Бразилия, и отмъква под носа трофея на Фелипе Маса.

За Хамилтън следват пет години без трофей, за да дойде моментът, в който той отново е на първата позиция, вече с тима на Mercedes през 2014-та. От тогава до сега, с едно изключение през 2016-та, Люис е неизменният победител. А в състезанието в Остин, Тексас си гарантира шестата в кариерата си световна титла. 34 годишният Хамилтън е считан за един от най-добрите пилоти не само на своето поколение, но и въобще в историята на Формула 1.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 14 Отговор
    Единствения неповторим шампион във формулата се казва сър Джак Брабъм !! Може и да е бил само три пъти шампион , но втория път навръх 40 години го прави със СОБСТЕНИЯ си отбор и със КОНСТРУИРАНИЯ И ПРОИЗВЕДЕН лично от него болид !!! Плюс това прави още трима пилоти от отбора си световни шампиони , а отбора му е най-големия производител на болиди между 60 и 70 година !! И това във времето когато всички големи автопроизводители вече са участвали във формулата !! Така че и Фанджо и Шумахер , да не говорим за цигането само могат да му дишат праха !!

    Коментиран от #9

  • 2 Бай Ганя Балкански

    21 8 Отговор
    Сена и другите ....
  • 3 Brabus

    10 35 Отговор
    Хамилтън- най-добрия за всички времена!

    Коментиран от #4

  • 4 Ром от Лом

    18 6 Отговор

    До коментар #3 от "Brabus":

    и ти твоите любими черни патки се скрийте някъде
  • 5 Коmapak

    32 3 Отговор
    Предишните световни шампиони бяха бойци. Днешните са геймъри.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факт

    9 6 Отговор
    Че в новите формули няма никаква конкуренция от бокса ти сменят скоростите и натискат газ и спирачка.Команди от бокса и тн.То и при шумахер го имаше когато нареждаха барикело да го пусне нищо общо с Фанджо.
  • 8 Бачо Киро

    39 2 Отговор
    Не можеш да сравняваш директно шампиони от различни ери... Фанджо е карал съвсем други коли... Шумахер буквално нямаше конкуренция особена, но колите бяха много по-трудни от днешните, да не говорим, че разви Ферари до нови висини след години суша. Сена, Прост - с по-малко титли, но по времето на най-чудовищните болиди... С 1200 кс и ръчни скорости по улиците на Монте Карло, карайки буквално с 1 ръка... 80те и началото на 90те бяха страхотни години и за Ф1 и за рали спорта.
  • 9 Човечецът

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Съгласен съм с теб, но не можеш да забравиш Айртон Сена. Той също има 3 титли, но в сравнение с другите е бил,, Краля на мокрото". Жалко е, че след като той умира има само един друг добър пилот и той е споменат в статията. Останалите са всичко друго, но не и достойни пилоти.
  • 10 КОЮ

    7 3 Отговор
    Няма малки и големи , всички са велики . Докато се състезаваше бях върл фен на Шумахер , желая пълното му възтановяване , но ако искате да видите шо е това феномен запознайте се с Джим КЛАРК

    Гледайте епизод 5 от третия сезон на голямата обиколка , там е дадено кой е Джим Кларк
  • 11 Наско

    15 5 Отговор
    Фанджо е безспорно велик пилот.Но има много други по-добри от Хамилтън. Джак Брабъм вече беше споменат,Джим Кларк един от най великите с най добрия усет за колата за съжаление загива.Греъм Хил,Джеки Стюърт,Емерсон Фитиплади,Ники Лауда(почти изгаря жив но се връща и става шампион отново) Жил Вилньов(един от най добрите на хлъзгаво трасе така и не става шампион и загива). Нелсън Пикет,Ален Прост и разбира се Аиртон Сена. Има още много велики пилоти по-добри от на тате синчето Хами,което с най-добрата кола трупа титли.
    Не забравяйте и друго в статистиките,някога състезанията са били 10-12 на година и точките и победите са се трупали по друг начин.Едно е да станеш шампион когато конкуренция ти е Фитипалди,Джеки Стюърт или Сена друго е сега с най-силната кола и нареждане от бокса съотборника ти да те пусне. Я вижте какво стана в Бразилия Ред Бул се засилиха малко и Верстапен два пъти изпревари'' великия" 6 кратен шампион като спрял.Розберг също показа че кюнеца не е непобедим.
    Въобще да сравняваш хора карали по времената когато една грешка е струвала живот и са загивали пилоти почти всяка година със сегашните не е коректно. А най-малко хамстера е пример за велик пилот.Не всичко е статистика.

    Коментиран от #13

  • 12 Автофен

    6 2 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=b2-M5JeNPYA

    https://www.youtube.com/watch?v=Z8o2NhQo6gg

    Вилньов дори няма титла ,но ако някой ми каже,че Хамилтън е по-велик от него ще му се изсмея.

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Наско":

    Да да голяма конкуренция имаше 1988 година Сена с Макларън от другите отбори ??? Или Шумахер 94-95,2000 до 2004-та ??
  • 14 Гост

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Автофен":

    Ами смей се,човека си има 6!!! Титли ти пак се смей.
  • 15 факт

    9 6 Отговор
    Няма кво да сравняваме.Старите коли по времето на Прост Сена Пикет без електроника с гърмящи двигатели надоизпипани и тн.С новите тип Плейстейшън коли на Хамилтън.То и вече Ф1 не се гледа толкова ДВГ умира идват ел.колите ето примерно Тесла.Така че измислените титли на кюмюра никой не ги брои.
  • 16 John Doe

    2 1 Отговор
    Ще го видим Хамилтън 2021г. с новите правила къде ще е.
  • 17 John Doe

    2 1 Отговор
    Ще го видим Хамилтън 2021г. с новите правила къде ще е.
  • 18 кючук чобан Калитко

    2 0 Отговор
    Доколкото не ме лъже паметта, през 1970 г. шампион стана австриецът Йохен Ринд – една от големите нагежди в автомобилния спорт тогава. Той почина преди края на шампионата по време на състезание в Монца.

    Йохен Ринд също заслужава да е в редиците на великите!
  • 19 Японеца

    0 0 Отговор
    Мерцедес печели милярди от всяка победа! Продава рено с марка звезда!
    Ферари също дигнаха продажбите