Last news in Fakti

6 Декември, 2019 18:00 4 134 3

Бос от Формула 1 хвърли око на Aston Martin

  • aston martin-
  • sportpesa racing point-
  • лорънс строл-
  • формула 1

Собственикът на отбора от Формула 1 SportPesa Racing Point Лорънс Строл иска да купи британския производител на елитни автомобили Aston Martin, съобщава Autocar. Канадският бизнесмен, който е баща на пилота Ланс Строл, е оглавил консорциум от инвеститори, който смята да се възползва от ниската цена на акциите на компанията, за да получи контрол над нея.

В момента най-големите акционери в Aston Martin са италианският инвестиционен фонд са Investindustrial Advisors Ltd. (38.8%), кувейтският бизнесмен Наджиб Ал Хумаидхи (10.7%) и американската компания Invesco Advisers, Inc. (9.18%). Немският концерн Daimler, който снабдява британския производител с двигатели, притежава малко над 4% от него.

Шефът на Aston Martin Анди Палмър коментира слуховете за смяна на собствеността с твърдението, че сегашните акционери разглеждат капиталовложенията си като дългосрочни инвестиции и компанията не търси нови. Това обаче не значело, че такива предложения нямало.

От излизането на Aston Martin на борсата през 2018 г. акциите на компанията са поевтинели тройно, но след информацията за намеренията на Строл цената им е скочила с 18%. Причина за спада в стойността на ценните книжа са спадът в продажбите и огромните загуби на британския производител. Само през първото полугодие на 2019-а те са в размер на £80 млн. (€95 млн.).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенда

    5 3 Отговор
    Аз съм пръв, аз съм пръв!! Искам да поздравя майка ми и баба ми! Честито!!
  • 2 Илон Мъск

    5 3 Отговор
    И аз съм на загуба и харча парите на инвеститорите, но знам как да ги зомбирам и манипулирам. Пробвах им акъла с ръбестия пикап, много ясно че като го пусна няма да изглежда като подигравката която представих, и въпреки това вече 300 хиляди идиота капарираха, а милиони вече твърдят че започнал да им харесва. Следващия път ще представя нещо с триъгълни гуми, да видя дали шараните продължават да кълват на гола кука.
  • 3 kjl

    2 0 Отговор
    "Астон Мартин" е легенда, емблема, мечта. Само името на тази марка струва много повече. Има един дето тези 90 милиона ги губи за първите десет дена от годината, не за цяло полугодие и пак нещо сгрешеният модел на оценяване го изкарва гении. Само че той е гении на провала.