Last news in Fakti

9 Ноември, 2010 10:56 3 153 7

Chery представи първия си сериен електромобил

  • chery-
  • riich-
  • m1 ev

Китайската компания Chery обяви старта на производството на първия си сериен електромобил. Засега M1 EV ще се продава само на вътрешния пазар под луксозната марка Riich.

Минито ще се оборудва с електромотор с мощност 54 к.с., захранван от комплект литиево-йонни акумулатори. По данни на Chery колата ще може да изминава по 150 км с едно зареждане, за което ще са нужни между 6 и 8 часа в обикновен контакт от битовата мрежа. На специални електростанции обаче капацитетът на батериите ще може да се попълва на 80% за едва 30 минути. Riich M1 разполага и със система за рекуперация на кинетичната енергия при спиране. Максималната скорост достига 120 км/ч.

Моделът ще се продава в пет различни модификации. Една от тях ще разполага с малолитражен бензинов двигател, който ще дозарежда акумулаторите по време на движение. Китайците уверяват, че с пълен резервоар тази версия ще може да изминава по 300 км.

Цената на Riich M1 стартира от 149 900 юана (ок. 16 000 евро), а най-скъпата модификация ще струва 229 800 юана (ок. 25 000 евро). По китайската правителствена програма за насърчаване на покупката на хибридни и електрически автомобили обаче всеки ще може да получи отстъпка до 60 000 юана (6 500 евро).

Неотдавна стана ясно, че Chery и американския производител на батерии Better Place водят преговори за разработката на електромобил с "оборотни" акумулатори, които да могат да се сменят на принципа "пълно за празно" на специални крайпътни станции. Китайците работят и по хибридна задвижваща система с Ванкелов двигател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    7 4 Отговор
    Защо всички електромобили са грозни?Да не е някаква мода?

    Коментиран от #7

  • 2 X-ъ

    4 0 Отговор
    Този електромобил си е направо красив в сравнение с предшествениците си.
  • 3 Ghost_town

    4 4 Отговор
    Абе ние викаме,че петролните държави не позволяват да има такива коли на алтернативни горива но това коя новина е вече във сайта за електро автомобили...
    Евала нека да има повече такива но не е ли то да чуеш рева на шест цилиндровия цвяр да ти се напълни душичката :)
    ("ghost_town" означава "призрачен_град")

    Коментиран от #6

  • 4 china

    3 0 Отговор
    Otpred izobshto ne prilicha na Nissan Micra, ama izobshto
  • 5 :)

    3 2 Отговор
    KRIVOGLED E
  • 6 КУРТИ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ghost_town":

    НА ТЕБ ТИ ТРЯБВА ТАКАВА КОЛА. КАТО ГРЕДАМ ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ПРЕД КОМПА И ТВЪРДИШ,ЧЕ ИМАШ БМВ. ТИ АКО ИМАШЕ БМВ ЩЕШЕ ДА ХОДИШ Я НА ГОНКИ,Я ДА СВАЛЯШ МАЦКИ, А НЕ ДА СИ КЛАТИШ КРАКАТА ПО ЦЯЛ ДЕН. ТО СИГУРНО И БМВ-то ТИ Е ПРИЗРАЧНО КАТО ТЕБ. ПРЕПОРЪЧВАМ ТИ ТОЧНО ТАКЪВ АВТОМОБИЛ, ЗАЩОТО НЯМАШ 2 ЛЕВА В ДЖОБА,А ТЕ БМВ ГОРЯТ ДОСТА.
  • 7 eCar

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дошо":

    И аз това се чудя. Изключение прави Tesla...