Last news in Fakti

13 Януари, 2020 17:55 3 211 11

Geely купува и Aston Martin?

  • aston martin-
  • geely-
  • покупка-
  • акции

Акциите на Aston Martin поскъпнаха рязко след слухове, че китайската Geely преговаря за закупуване на дял от закъсалия британски производител на елитни автомобили, съобщава Financial Times. Англичаните обявиха загуби в размер на $92.3 млн. (€82.8 млн.) за третото тримесечие на миналата година заради спадащите продажби в Европа.

В момента най-големите акционери в Aston Martin са италианският инвестиционен фонд Investindustrial Advisors Ltd., който притежава дял от 38.8% от собствеността върху компанията, кувейтският бизнесмен Наджиб Ал Хумаиндхи (10.7%) и американската Invesco Advisers, Inc. с 9.18%.

Ръдоводството на Aston Martin трескаво търси финансиране за развитието на компанията. Reuters отбелязва, че евентуална сделка с Geely може да даде глътка въздух на британската марка, а китайците ще получат достъп до технологиите ѝ.

Geely вече притежава солиден портфейл от европейски производители и дялове в тях. Китайската компания е собственик на Volvo и Lotus, а през февруари 2018 г. придоби 10% от Daimler, с което стана най-големият акционер в германския концерн.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Random

    16 3 Отговор
    чао чао
  • 2 роялист

    38 1 Отговор
    Айдеее ,Ленд Роувър индийски ,Астън Мартин китайски - да живее Кралицата !

    Коментиран от #5

  • 3 сектант

    21 2 Отговор
    Джамар Бондишна 007 агент на Кришна
  • 4 111

    13 12 Отговор
    Китайците са в състояние да налеят много капитал за развойна дейност и марката да стане конкурентна на спортните ГТ модели на Мерцедес и Бентли. В момента Астъните са безспорно най-красивите коли, но като технологии са 10 години назад от конкуренцията, а в интериорите някои части са за 2.50 лв от Форд Мондео... Бутикова фирма разчитаща на ръчна изработка и малка продукция, с всичките недостатъци от това. Иначе няма по-красиви коли от Vanquish 2015, Vanquish Zagato и DBS Superleggera.
  • 5 Borislav Popov

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "роялист":

    Няма значение, важното е, че заводите в Англия си работят. Волвото, какво, лошо ли му е че станало уж китайско ?? А, на ФК-Челси, лошо ли му е че рускоеврейския чифутин налива пари в клуба ? А за Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Ливърпул, които се къпят в лъчите на славата, с помоща на арабски и американски инвестиции, ще премълча.

    Коментиран от #6

  • 6 111

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Точно. Заводите, инженерите и дизайнерите си остават в Англия или Швеция, просто борда на директорите и концерна-майка става китайски или индийски. Колкото и да плюят Ягуар/Ленд Ровър, точно след индийската инвестиция дръпнаха много напред, с по-голяма моделна гама и с по-добра надеждност.
  • 7 Коmapak

    3 1 Отговор
    Ако оцелеят след 3г.ще има резултати
  • 8 незнайко

    2 0 Отговор
    БРАВО НА КИТАЙЦИТЕ ! Казват, че до 20 години ще са номер 1 и ще го направят по един или друг начин ! Те са трудолюбив народ.
  • 9 Трефата

    1 0 Отговор
    Вече цял свят се кланя на Китай.Баба Ванга пак позна.
  • 10 гощо

    1 1 Отговор
    Както казаха водещите от старата версия на ТОП ГиЪр:Английската кола е едно отвратително изпълнение на инак не лоша идея!
  • 11 ФауВе

    0 0 Отговор
    Такава хубава марка, а така я съсипаха с некадърнот управление и лакомия. Заплати и бонуси като на сърдечни хирурзи, а работят все едно си чоплят нещо в гаража. Как да докарат цена? Няма как. Британски лентяи, свикнали на лесно и скъпо. От мързел и алчност затриват всичко постигнато.