Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 16:14 7 315 12

Когато Lamborghini се правеше в... Мексико

  • automoviles lamborghini latinoamérica sa-
  • lamborghini-
  • coatl-
  • diablo-
  • alar

Днес може да звучи невероятно, но автомобили с марката Lamborghini са произвеждани не само в Италия, а и в Мексико. При това не става дума за сглобяване на готови възли и агрегати, доставяни от Сант' Агата Болоньезе, а за съвсем отделен модел.

Разработката на Coatl започва през 1995 г. от подразделението Automoviles Lamborghini Latinoamérica SA. По онова време компанията все още не е собственост на Audi, а финансовото ѝ състояние е меко казано незадоволително, което обяснява защо ръководството дава официално съгласие за производство в страна от втория ешелон на световното автомобилостроене като Мексико.

Coatl е базиран на Daiblo, което се забелязва веднага по характерния клиновиден силует, пропорциите и формите на някои детайли като дъгата на задния калник. Мексиканците обаче правят всичко възможно да променят радикално външността на колата.

Lamborghini Coatl няма прибиращи се фарове, "физиономията" му е напълно различна, а отзад се появява голямо антикрило. Каросерията е изработена от въглеродни нишки и специален полимер, а от боята са положени 14 слоя.

Интериорът се създава според изискванията, вкуса и спецификациите на клиента. Специално за Coatl са проектирани нови седалки и волан, които се изработват на ръка.

За нуждите на мексиканското Lambo работният обем на 6.0-литровия V12 на Diablo е увеличен до 6.3 литра, а мощността нараства до 635 к.с., благодарение на което Coatl ускорява от 0 до 100 за 3.54 сек. и развива 385 км/ч. За клиенти, които смятат това за недостатъчно, мексиканците предлагат турбокомпресор. За разлика от Diablo, моделът може да се поръча не само с ръчни предавки, а и със секвенциална скоростна кутия.

Първият Coatl е завършен през 2000 г. В Automoviles Lamborghini Latinoamérica SA са готови да започнат дребносерийно производство, но новите германски собственици бързо слагат край на авантюрата. По неофициална информация от Coatl са построени едва 3 бройки, както и екстравагантен концепт с името Alar, след което мексиканското Lambo потъва в небитието.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HitDobavki

    19 18 Отговор
    Мъдро решение! Несъразмерна грозотия точно като мексиканците!

    Коментиран от #10

  • 2 Той

    15 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" По онова време компанията все още не е собственост на Audi"-Lamborghini никога не е била собственост на Ауди!

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Коmapak

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Изтрещял електрофил":

    Как ще караш такава кола произведена в 3бр. То само 10 са престижните музеи. Джей Лено иска 60 долара и пред музея му винаги има опашка...
  • 5 Коmapak

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Вече е. Да не говорим за дукати😊
  • 6 МВР

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Той":

    Май си проспал последните 15г.

    Коментиран от #11

  • 7 Хахахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Изтрещял електрофил":

    Кой ти гледа разход и КПД на такава кола БЕ....ако си пестелив изчакай първата електрическа Дачйя, не се реди за Ламбо
  • 8 Напишете кода от картинката

    2 0 Отговор
    cena?

    Коментиран от #9

  • 9 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Напишете кода от картинката":

    na LS
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Той

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "МВР":

    Май ти си ги проспал-правиш ли разлика между Фолксваген Груп и една от неговите фирми Ауди!После защо 45 години комунизъм и 10 години гейбарасти-прост народ е нашия,не мисли!!!
  • 12 мани мани

    6 6 Отговор
    пълни глупости! ламбо си се правеше само в италия, и се чакаше сума време, и ти изписваха името задължително! и изобщо няма се пъна да ви обяснявам к'во що, камо ли града да ви съобщавам! но го взеха едни отрепки от алуди, сбирщина от 4 пишман немски уродливи фирмички, то затова и са толкова кръгчетата й, та ги погълна уродливата вагина... к'ви ламбота карате сега ва, пф! карате немски кочини, сглабяни на село в отрепани държавички! истината боляля! от мен само истината излиза!