25 Февруари, 2020 12:44 2 510 34

Русия отменя митата за електромобили?

  • електромобил-
  • мито-
  • митница-
  • русия

Митата за внос на електромобили в Русия и страните от Евразийския икономически съюз да бъдат отменени до края на 2020 г., предлага колегията на Евразийската икономическа комисия на заседание на 18 февруари, съобщава "Газета.ру". С приемането на тази мярка ще отпаднат митата в размер на 48%-54% за внос на коли на ток от физически и 15% за юридически лица.

Според някои търговци на електромобили отмяната на митата може да доведе до увеличаване на продажбите в Русия с 1.5-2 пъти, тъй като главният сдържащ фактор за покупката на кола на ток сред руснаците е именно цената. Основният праг на покупателната способност на населението е 1 млн. рубли (€14 097), а за толкова пари в момента е сложно да се открие дори употребяван електромобил.

Отмяната на митата обаче не е достатъчно условие за значителен ръст в продажбите, смята автомобилният журналист Роман Щукин, тъй като неразвитата инфраструктура прави електромобилите непрактични за Русия. На територия на най-голямата държава в света към 1 януари 2020 г. има само 161 зарядни станции, а по данни на "Автостат" в страната са регистрирани 4 600 коли на ток.

Според Щукин покупката на електромобили трябва да се стимулира и с въвеждането на привилегии за собствениците им. Журналистът привежда като пример Норвегия, където те са освободени от годишен данък, могат да паркират безплатно и да се движат без пари по платените пътища.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 12 Отговор
    Ама как в Раша електромобили , сакън !! Питайте нашите разбирачи от групичката анти !! Ми те там ще замръзнат и 100 км не могат мина зимата и няма къде да се зареждат , ток в туби ли ще носят и т.н. !! Пък да не говорим , че ще напълнят матушката с вредни батерии и "излъчващи" електромотори , хахахха !!

    Коментиран от #2, #3, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антиелектрика

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Какво викаш? Значи щом в Русия евентуално паднат митата за електрички, това автоматично означава, че батериите им стават безвредни, а ЕМП направо изчезва? Я кажи ти като си навъртял 1,5 млн км, бакшиш ли си или тираджия, защото очевидно принадлежиш към професия, която не блести с умни люде.

    Коментиран от #5, #6, #31

  • 4 Статистика

    10 0 Отговор
    Имат 4600 ел. коли. Това не е малко, като се има предвид че имат високи мита, евтин бензин, големи разстояния, слаба инфраструктура от зарядни и е студено. Тези неща в България са съвсем различни, при нас разстоянията са малки, времето топло, зарядни имаме повече и бензина ни е по-скъп, нямаме мита за ел. коли. Но там ги искат, а тук не!!
  • 5 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Антиелектрика":

    Не бе , викам тия депутати нещо са се объркали явно , хахахха !! Пък и сигурно са "соросоидни подлоги" , платени естествено , как може такива работи да гласуват , да ни развалят опорките тука , хахахха !!!
  • 6 Ако наистина

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Антиелектрика":

    електромоторите бяха вредни , руснаците първи щяха да го кажат и нямаше тогава да им издадат разрешителен сертифиткат , за експлоатация на територията на Русия. В това отношение , руските закони са много строги , особенно когато става въпрос за продукция произведена на Запад , всичко се проверява от А до Я.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 гост

    3 3 Отговор
    В Русия и по-скоро в студената северна част не ги виждам. Направо да режат едни 30% от пробега, поне.
  • 8 Гост

    3 1 Отговор
    Честени пазарни условия. За едни с мито, за други без.
  • 9 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ако наистина":

    Ще са против, ама друг път. Особено в Русия, където токът е от газ и въглища.

    Коментиран от #11

  • 10 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ако наистина":

    Колкото казаха, че дизелите са вредни, нали? Колкото казаха, че и радиацията от Чврнобил е вредна. Продължавай да вярваш на политици.

    Коментиран от #12

  • 11 Какво общо

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    има между , това дали електромоторите са вредни и дали тока е от газ или въглища ? Аз говоря за едно , а ти за друго.
  • 12 Ти сега остави

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Антиелектрика":

    дизелите , говорим за елекпромоторите , щом са сертифицирани , значи са безопасни. Защо пък на теб трябва да ти вярвам , ти какво направи ли измерваниятв че са вредни , къде ти са доквзателствата ?

    Коментиран от #14

  • 13 Коmapak

    1 1 Отговор
    С тия разстояния за преодоляване и с развитата мрежа от зарядни станции има цели 4600 електричките. Абе то и аз съм ентусиаст ама тия избиха рибата. Колкото и да намалят данъка дори пари да дават аз къде да го заредя освен в къщи. Малоумни работа. Със същия успех могат да намалят данъка върху вноса на американски скакалци. Забелязвам, че и към двете опции има еднакъв интерес клонящ към нула.

    Коментиран от #15

  • 14 Антиелектрика

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ти сега остави":

    А твоите измервания къде са? Да не са там където ти е достойнството да пишеш с един ник - т.е. никъде? За това казах, че и дизелите са били сертифицирани и цигарите и радия и тефлона, пък сега дръго излиза.

    Коментиран от #16

  • 15 Бъркаш се

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Коmapak":

    В Русия има интерес към ел. колите. Даже имат много резервации за Сайбъртрък, но нямат зарядни там. А в Сибир минават на Лийф внос от Япония. Там и без това бензиновите коли трябва да са включени към тока, да не замръзват така направо си зареждат електричката.
  • 16 Аз не съм говорил

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Антиелектрика":

    за измервания , а ти тук преди време обеща сам да направиш измервания и да докажеш , че електромоторите са вредни , та затова и питам. Аз още тогава ти казах , мери и доказвай , тъкмо ще се прославиш като убиец на вредните електрички , а може и нобелевска премия да ти дадат. Само не започвай за вредните тефлонови тигани пак да говориш.

    Коментиран от #17

  • 17 Антиелектрика

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аз не съм говорил":

    Нобелевска премия ми е достатъчно да те разпозная, че си трола Борислав Попов, който се кълнеше, че не пише с други никове. Със същества в неравносйно положение не се занимавам.

    Коментиран от #18

  • 18 Това не е важно

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Антиелектрика":

    дали съм Попов , Иванов или Борисов. Важното е че ти така и не си правил никакви измервания , които беше обещал да направиш и продължаваш да твърдиш тук , че електромоторите били вредни , без да имаш доказателства че това е така. Като направиш изследванията обади се и кажи какви са резултатите и каква е горчивата истина , която крият от нас всички производители на електромобили , които са си поставили целта да облъчат всички хора по света , посмяли да си купят такива.

    Коментиран от #19

  • 19 Антиелектрика

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Това не е важно":

    Нямаш си най-малка идея колко е важно кой си, защото всички разбрахме какъв лъжец си.
    И никога не съм твърдял, че електричките са вредни, а че не са напълно безвредни, за което ти нямаш капацитета да го осмислиш. Така, че с лъжци не се занимавам и няма какво да доказвам точно на теб, Каскетски!

    Коментиран от #20

  • 20 Нищо не си рвзбрал

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    ти твърдеше , че електромоторите които са разположени в непосредствена близост до шофьорското място и до пътниците били вредни за тяхото здраве. Даже говореше , че лично ще измеоиш какво там и колко излъчват и да докажеш че са вредни. А после взе да ми приказваш за тефлони и тигани и аз тогава ти казах че нямам намерение да си губя с теб времето , с глупави спорове и те отших.

    Коментиран от #21

  • 21 Антиелектрика

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Нищо не си рвзбрал":

    Нямаш грам достойнство. Нали не пишеше с друг ник освен Борислав Попов, нали не било толкова силно ЕМП на Тесла колкото в метрото?
    Съжалявам те, ти не си виновен, че си се родил така.

    Коментиран от #22

  • 22 Всъщност

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Антиелектрика":

    не съм никакъв Попов а ти си жалък комплексиран хейитър с инат като на магвре , който всячески се отклонява от началния спор но няма да си признае никога , че не е прав. Къде с тефлони и тенджери къде с Тесла и с Метрото и с други подобни хейтърски тарикатлъци.

    Коментиран от #25

  • 23 ВАГ

    2 0 Отговор
    Ако ел колите нямат привилегии ,никой няма да си ги купи.
  • 24 хахахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Норвежец, докога ще отбягваш въпроса каква кола караш? Ако си мъж ще отговориш. Хахахаха
  • 25 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Всъщност":

    Да бе, ти не си Боре кскета, но правиш абсолютно същите правописни грешки, смешен неграмотник!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тогава по твоята логика

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Антиелектрика":

    щом и ти правиш правописни грешки , значи и ти си Боре кАскета , смешен неграмотик.

    Коментиран от #28

  • 28 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Тогава по твоята логика":

    Точно, защото сам се издаде, жалък трол.

    Коментиран от #29

  • 29 Имаш психически отклонения

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Антиелектрика":

    спориш , спориш с някого , но когато не можеш да обориш опонента си , рязко сменяш темата и тъпо превключваш на спам като , правописни грешки , Боре , Борислав Попов , смешен неграмотик , жвлък трол и други обидни епитети. Продължавай да водиш беседа с твоя въображаем Боре , но без мен , аз не си губя времето , с психясали като теб хейтъри .

    Коментиран от #30

  • 30 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Имаш психически отклонения":

    Кой води спор с теб, многоников перко? Разкарай се и не ме занимавай, защото не аз съм психично болен, пишейки с различни никове. Избери си един ник, за да те прескачам и да не пиша с теб, съществото в неравностойно положение.
  • 31 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антиелектрика":

    Ти вярно си едно рядко лай.о, друга такава рядкост няма тук.

    Коментиран от #32

  • 32 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    А ти си умствено кастриран трол!

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антиелектрика":

    А ти си на дъното в кастата на умствените кастрати
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.