26 Март, 2020 10:35 108 319 202

Идва ли краят на личните леки коли?

  • каршеринг-
  • автомобили-
  • лични леки коли
Идва ли краят на личните леки коли? - 1
Снимка: Shutterstock

Знаете ли, че 93% от времето колата стои неподвижно. Това са данни от едно изследване на ADAC, което е правено в Германия, но данни са взети и от няколко други държави в Западна Европа.

Предвид факта, че точно в тези региони на Стария континент автомобилите са карат много повече от личните коли в България например, може да си направим изводите, че българите ползват изключително малко своите лични автомобили.

Идва ли краят на личните леки коли?

Това е поредното изследване, което е в полза на настъпващата нова услуга, наречена каршеринг, при която се използват автомобили под наем. Според мнозина от специалистите именно каршерингът е бъдещето на автомобилния транспорт.

По-конкретно става дума за колите за лично ползване и според прогнозите до десет години никой няма да притежава лична кола. Ако не сте съгласни с това твърдение, споделете вашите виждания по темата в коментарите под статията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 384 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    177 585 Отговор
    Статийка, точно в десетката, но и статийка, която няма да се хареса на голяма част от коментиращите тук, които са млюбени в своите 15-годишни кошници и не си представят да се качат в нова малка количка под наем. Но каквото и да кажете, това е бъдещето - каршеринг и краят на личните коли е близо.

    Коментиран от #3, #4, #10, #15, #20, #36, #60, #70, #71, #72, #88, #89, #101, #105, #138, #144, #146, #161, #197

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Immortal

    142 118 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Така е. Ако въведат данъци на старите коли, както е във Великобритания, искаш не искаш, не можеш да си позволиш да караш толкова стара кола, документите ще са по-скъпи от самия автомобил! А защо трябва колата да е нова и малка, големите автомобили пак имат нови модели.

    Коментиран от #31, #131, #176, #187

  • 5 Пълни глупости

    276 58 Отговор
    Аз не съм от баровците дето си купуват беенве за 15 бона и го изкарват веднъж месечно на заплата а през останалото време ходят на работа със служебния бус. Шофирам всеки ден а през уикенда обикалям страната, като съм стигал до 700 км за два дни.

    Коментиран от #189

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ядеитн

    484 22 Отговор
    Я па ша си карам колите. Кой сака - нека са вози у тия общите. Я незман кой мангал е е седял преди мене. Киал е, кашлял е, пърдал е, секнал са е и ся кво - я ша седнем да му оберем гняста?!?!

    Коментиран от #99

  • 8 Иванчо

    362 18 Отговор
    Абсолютни глупости
  • 9 1234

    398 22 Отговор
    Никакъв шанс няма това да се случи споровете са излишни
  • 10 Пежо

    343 11 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Точно така е,обаче... проблемът е,че орташката кобила,и кучетата не я ядат.Хората се отнасят различно грижливо към колите си,а някои са способни да съсипят всяка кола за 300-400 км.Ако такъв е съсипал скоростната кутия преди да я взема аз,а тя се "счупи" точно при мен,кой ще плаща?А и много ме съмнява,че цената на услугата ще е разумна...

    Коментиран от #42, #162

  • 11 Това

    176 17 Отговор
    е като градския транспорт - колкото е по-добър толкова повече ще се ползва. Няма да изчезнат личните автомобили, но има смисъл в каршеринга особено за хора, които им трябват рядко. В момента нито такситата, нито колите под наем са достатъчно изгодни и удобни за ползване
  • 12 ами

    161 9 Отговор
    Не знам за другите, ама на мойта и наближава края. От както направи трийсеттака,не е същата. Ама пеша не се върви. Ще поизчакам хотелиерите да започнат разпродажбите и ще се преоборудвам. Ако не ме е ковнал, ковида.
  • 13 Borislav Popov

    175 15 Отговор
    Няма значение, колко време си стои в гаража колата и колко се кара, важното е като ти дотрябва да отидеш някде по надалече или да прекараш, някакъв багаж донякъде, колата да е винаги под ръката ти и да е изправна. Натискаш старт-копчето и щом е за родината, газ до ламарината, аз с колата си за хляб не ходя и кафе не ходя да пия, като италианските бабички и дядовци.
  • 14 Съдията Дред

    130 35 Отговор
    Всъщност, въпрос е на елементарни сметки. Сметнете колко време ползвате колата си, сметнете и разходите, включително и амортизациите. След това вижте цените на това време в Спарк- все пак твърди се, че бъдещето е електрическо. И тогава коментирайте, а не водени от емоциите си. Най евтин е Фолкваген Е-ъп , 5.80 лева за 20 минути, 2.9 ст. минута, или 45 лева на ден. Има и такса от 20 стотинки при пробег над 200 км/ден, въпреки, че това е малко вероятно, но е възможно. И това за безумно малка кола. При средна хубост като Нисан Лийф е 39 ст/минута, или 75 лева на ден, и 30 стотинки при пробег над 200 км/ден. Преди 2 години имах Пежо 308 дизел, цена на придобиване плюс застраховки, поддръжки и гориво 70 000 лева/водя си редовно статистика, щото го ползвах основно за работа/. минах 320 000 км за 10 години. Сметнете го - километъра ми е излязъл 21,87 ст., и това със всички възможни разходи. Не приспадам остатъчната стойност на колата, подарих я. За тия 10 години съм я ползвал поне 2000 дена, това за Нисан Лийф/в един клас са/ са 150 000 лева, ако сметнем и парите за допълнителните километри над 200 дневно/има ги поне в една трета от дните, в които съм си карал колата/, сумата става умопомрачителна. Виж, ако си джендърче, каращо кола 2 пъти месечно в града, и сега си на далавера със кола под наем.

    Коментиран от #21, #102

  • 15 Госあ

    18 51 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    А дано, но не ми се вярва.
  • 16 Едмонд Дантес

    11 115 Отговор
    Бъдещето е в общественият транспорт . Автомобили под наем .
  • 17 Хахаха

    221 9 Отговор
    Случката с коронавирусът оборва изцяло статията.
    Всеки който има автомобил го ползва като сигурна капсула за придвижване.

    Коментиран от #34

  • 18 Тисъна

    179 7 Отговор
    На първо място личният автомобил е основното средство за свободно движение: както в пространството, така и във времето.

    Коментиран от #76

  • 19 шоп

    23 171 Отговор
    Само селяните шофират всеки ден.

    Коментиран от #114, #156, #201

  • 20 Само при мисълта....

    194 11 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    .....как си слагал дупе на седалката пред мен в малката количка под наем и как мръсните ти сополиви и не само ръчички за пипали евтините пластмасови копченца, ...заставам твърдо зад концепцията за личен автомобил ако ще и на 100 години ( щото може да ги забраните за продажба каквито сте ненормалници ).
    Но виж помисли какво друга искаш да е под наем още? Гащи, гъз,жена ти , ейй може като не си си у вас да даваш апартамента си за "почивка". Я се замисли малко имаш ли едно токова усещане, че си безличен, а че целия ти живот е под наем?

    Коментиран от #56

  • 21 Тисъна

    126 4 Отговор

    До коментар #14 от "Съдията Дред":

    Не всичко е пари приятелю..
    . В живота има моменти, когато всичко е въпрос на реакция веднага и ако си зависим от друг- губиш, често, здраве, даже и живот.
  • 22 11ю

    94 3 Отговор
    Пълни простотии!!!
  • 23 Въпрос от коронавируса

    146 3 Отговор
    Ами ако тези коли са заразени с мутирал вирус, кой ще ги обеззарази?
    С кого ще си шерваш колата? - В Пловдив има квартал "Столипиново", там е пълно с мераклии за каршеринг, токшеринг, водашеринг и други видове шеринг...
  • 24 Гост

    160 6 Отговор
    Отнемат ви свободата ден след ден,а вие даже се радвате.
  • 25 Зико

    150 8 Отговор
    Когато в една ограбена държава като нашата, управлявана от неграмотни и лъжливи полуидиоти, които властват само за себе си, с най-ниския стандарт за живот, с най-ниско заплащане, с градски транспорт който едвам се развива, с ЖП система която е трагична, 95% от българите предпочитат да имат личен автомобил. Тук се поставя въпроса за стария парк, как било в другите държави и как се налагали големи данъци на старите коли. Кажете ми, има ли нормален лизинг у нас? За среден клас автомобил да се изплаща например 150 лева на месец? Няма!! Дране яко. Има ли система за проверка на качествата на горивата, да са като в Германия? Има и се "бори" срещу картела, който картел работи за властването. Все едно няма. Ето и пресен пример, колко е един барел на борсата и с колко се намалиха горивата? С няколко стотинки. Докато съществува тази ситуация у нас, докато сме най-бедни и корумпирани, докато всеки приблем се решава със забрани и глоби, българина ще кара евтини и стари коли. За пример, една електрическа колко струва сега, около 100 хиляди лева! Кой може да ди позволи у нас, а сега кризата ще удари още по-силно и ще обеднеем жестоко!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бъдещето

    51 13 Отговор
    Не е в наемните автомобили, а в практичните , достъпни, Собствени, електро мини автомобилчета.
  • 28 счетоводител

    55 7 Отговор
    Съдията е прав, всичко е въпрос на сметка, особено в по-бедните държави. Статията е по-скоро в областта на научната фантастика, поне за България. От друга страна, ако Данчето направи зелената зона по 10 лева на час, тогава и електрическите тротинетки ще ни се видят добра алтернатива.

    Коментиран от #43

  • 29 Hellish

    157 4 Отговор
    Първо, да не се обиждаме на 15 годишни коли, моята е на 31 от истинските ,преди да почнат да ги правят с материали 56-та употреба. И да обичам си я. Ще си я карам и след 10 години . Аман от натиск какво да ползваме какво да караме , как да се обличаме. Те както са я подкарали след някоя година ще кажат , че е задължително да правим веднъж в месеца еднополова любов за да се покажем толерантни.
    Ей стига ,майка им бокуци долни , развалиха света.
    Навремето хората са си купували нещо и са го ползвали докато работи. Аз не виждам защо трябва да се сменя една кола на 2-3 години особенно от хора каращи по 10 хиляди на година.

    Коментиран от #78, #107

  • 30 Горд собственик на Москвич 403

    109 2 Отговор
    Аз ходя по ретро събори , това ми е хобито. Защо трябва да си плюя на моите мечти за да угодя на някои.
  • 31 неук

    82 1 Отговор

    До коментар #4 от "Immortal":

    Какви глупости дрънкаш ? Във великобритания данъка на чисто нови коли за първата година е по-скъп от този на употребяваните. След това се определя според емисиите и е еднакъв независимо от колата.
  • 32 Жорж

    113 0 Отговор
    Каршеринга е като шнорхелинга, новоизмислени тъпи думи уж означаващи нещо съвременно , също толкова тъпо и водещо до нищо.
    Най- хубаво е човек да ползва личен автомобил, както и собствена четка за зъби.
  • 33 Кирчо

    135 4 Отговор
    Ами то и с жените е същата работа колко ги ползваме реално в % и колко ни ползват те, по добре да си ги вземаме вече под наем.
    По евтино и по безшумно излиза и без постоянна поддръжка.

    Коментиран от #37

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Цар

    64 0 Отговор
    Има един куп логистични причини, заради които carsharing-а няма нищо общо с "бъдещето".
  • 36 Мара

    45 5 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Близо е само едно,дъното на IQ-то ти!!!

    Коментиран от #41

  • 37 Отворко

    34 2 Отговор

    До коментар #33 от "Кирчо":

    Това беше коментара на седмицата.
  • 38 Ю Кортес

    16 42 Отговор
    Напълно съгласен.
    С такси ми е два пъти по евтино и никакви грижи.С градски транспорт,десет пъти.

    Коментиран от #39

  • 39 Лошото

    37 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ю Кортес":

    на таксито е че има шофьор, който обикновено не понасям....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Прочети си пак

    3 27 Отговор

    До коментар #36 от "Мара":

    коментара и дефинирай дъно на IQ - използвайте прости думи, щото сложните не ти се отдават
  • 42 гост

    4 74 Отговор

    До коментар #10 от "Пежо":

    Цената на услугата вече я обявиха точно от фирмата , която като гледам ползваш - ПСА !! И тя е 20 лева на месец и 0,50 лева на минута !! БЕЗ ДРУГИ РАЗХОДИ ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ГОРИВО !!! Което дори за България значи поне три пъти по-евтино от такси , а това са само първи цени , които тепърва ще падат !! И не си мислете , че безкрайно ще карате каквото си искате и където си искате !!! Това ще свърши много по-скоро отколкото си представяте !!
    https://fakti.bg/avto/450838-citroen-puska-kola-za-6000-koato-moje-da-se-kara-bez-shofyorska-knijka

    Коментиран от #46, #106, #137, #147, #153

  • 43 гост

    14 50 Отговор

    До коментар #28 от "счетоводител":

    Всъщност скоро не само Данчето , а всички кметове направо ще ЗАБРАНЯТ центровете и не само на градовете за лични автомобили , без значение на цената , която са съгласни да плащат някои , по простата причина , че това е единствения начин да се реши проблема със задръстванията и паркирането !

    Коментиран от #61

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да не

    49 1 Отговор
    Уж основен замърсител на въздуха били автомобилите, пък сега не се карали!?

    Коментиран от #47

  • 46 Пежо

    43 4 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Със здраве да си я ползват при тия цени-с такси ще ми е по-евтино-за 8 часа шофиране-240 лв,мнооого хитри тия...

    Коментиран от #50, #51, #52

  • 47 гост

    4 14 Отговор

    До коментар #45 от "Да не":

    Ами да беше си помислил какво ще е , ако се "карат" повече !!!!
  • 48 Пия HitDobavki и съм здрав

    22 3 Отговор

    До коментар #44 от "Йоцо":

    Аз съм охлюв и си нося къщата на гърба! Защо ми е тогава автомобил?!?
  • 49 така така

    19 0 Отговор
    НЕ. НЕ ИДВА!!

    Коментиран от #141

  • 50 гост

    29 5 Отговор

    До коментар #46 от "Пежо":

    Я да ни светнеш как точно сметна 8 ЧАСА с такси за по-малко от 240 лева ??? Ако ще на едно място да стои ??!! Доколкото си спомням престоя е точно към 0,50 на минута , а на км е близо 1 лев и за 8 часа даже с 50 км/ч ще мине 400 км ! Без да смятам помпите и другите номера !
  • 51 гост

    25 9 Отговор

    До коментар #46 от "Пежо":

    Отивай веднага при първия бакшиш който видиш и му поискай да те вози 8 часа (!!!!!) из София , а и друг град за по-малко от 240 лева !! Ама се приготви за нещо повече от яки псувни !!

    Коментиран от #68

  • 52 гост

    6 34 Отговор

    До коментар #46 от "Пежо":

    Също да ти припомня , че в момента 20 лева на месец и 50 ст на минута струва такса за мобилен телефон и минута разговор от него до любимата на много тук Раша !!!!!
  • 53 Никой

    74 3 Отговор
    Значи супер глупава статия.. да стоят, но проблема е че стоят по едно също време... т. е. как ще стане така че всеки да ползва общественна кола когато на всички им е нужна сутрин и вечер за по 2 часа, то Жилищата са свободни през деня.. но всички спим вечер.. Стига глупости.. личният автомобил те прави мобилен и НЕзависим.. всичко друго е глупаво и не приложимо.
  • 54 Забрани, забрани и забрани????

    74 2 Отговор
    Чудя се на тези които искат да забраняват автомобилите в центъра на градовете!!!! Тук двама трима се кефят ако има забрани. Защо ли? Защото немат коли и не живеят в центъра на града. Дават ли си сметка колко коли има в центъра на София на живеещи там? И ще се забрани на около 300 000 да паркират автомобилите си там???? Учителницата колко паркинга построи за 10 години, нито един!!!! А колко презастрои в съдружие със Строителната мафия, много, навсякъде! Там където можеше да се построят 2-3 етажни закрити паркинги, растат блокове. Тлъсти и бързи печалби. Ходя в САЩ, основното е огромни паркинги, места за паркиране има. Говоря за Ню Йорк. Включително такива и на малко място но високи, с асансьор се качва колата. Какво искате, учителка по Руски език е кмет, премиера пожарникар, Здрсвния министър финансист, един няма с образование отговарящо за направлението по което работи. Кой работи с план за 20 години поне напред, никой!! Всичко е на парче, "усвояването" е действие номер 1, усвояват ли усвояват но за себе си.
  • 55 Крали Марко

    52 3 Отговор
    От статията излиза, че всички коли трябва да са като такситата и да не се гасят. Нека да има и каршеринг за който му трябва, но да се отричаме от личния автомобил, защото не знам си колко процента стоял на едно място е някаква мега глупост. По тази логика дайте да си шерваме жилището, жената/мъжа, дрехите и т.н.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Халил

    10 42 Отговор
    това може да стаме след 30 години в БГ, просто за ганьо няма ли лична кола и къща никой не е , ако ще да се разпадат...
  • 58 Петьо

    41 4 Отговор
    Хора защо изобщо вярвате и коментирате такава абсурдна глупост.Автомобилната индустрия е толкова голяма и една от водещите световни сили.Как смятате че ще спре производството на автомобили и тази индустрия ще изчезне.Всеки човек си има вкус и мнение за автомобила затова има толкова марки и модели за всеки вкус и всяко търсене.Пък и сами виждаме на какво приличат електричките които са разхвърляни из цяла София пълен погром.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 куку руку ку

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Точно сега ли й беше времето на тази статия, когато всеки се е изолирал и не смее дори дръжката на вратата на магазина да хване, че не се знае кой се е докосвал до нея?
    А представете си сега, че се качвате в кола (не говоря за кратките возения с такси), в която някой с часове наред се е потил и е пипал де що повърхност има в нея.

    Коментиран от #155

  • 61 Съдията Дред

    33 1 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Всъщност , у нас никой кмет не забранява, само вдигат цените и разширяват синята и зелената зона. Виж предложенията на сайта на Столичен общински съвет. Пък и нали знаете на кого са паяците в София. Всичко е тип "куче касичка", безумни пари се въртят в това платено паркиране. По скоро може да въведат такса за влизане в центъра, за да смучат повече и повече.

    Коментиран от #67

  • 62 djonito

    25 4 Отговор
    ми ша стане така, но съм убеден че ще е на сила. ще се почне с дигане на данаци подръжка резервни части и т.н........не че хората ще го искат ще ни бъде нсложено "демократично " от конгломераъите и техните васали управляващите. според всичко испляскано по горе некой давали си сметка как молко-по малко ни отнемат правата . ми утре ще ни кажат да не си правим и деца що некой ша ни ги доставя .....и т.н . абе пална лудница
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Кондор

    25 0 Отговор
    Това е лично мнение на автора и не отразява действителността. Как си представяте някой бизнесмен или собственик на магазин, да вика постоянно кола под наем.. По скоро се върви към екологичен транспорт, електрификация и много държави и компании харчат много пари в тая насока, въпроса е да караш екологична кола, а не да нямаш кола...
  • 66 стоян

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пия HitDobavki и съм здрав":

    До 2 ком =Глупости говориш другарю -Мечтата винаги ми е била нов Мерцедес =само че са скъпи
  • 67 гост

    17 7 Отговор

    До коментар #61 от "Съдията Дред":

    Ти гледай какви "безумни" пари ще се завъртят само до 1-2 години , като от ЕК осъдят общината и лично "Данчето" , щото има и лична отговорност за бездействие , за мръсен въздух и увреждане здравето на гражданите !!! И там глобите са на ДЕН и в милиони евро , включително затвор за кмета !! Та който се надява , че паяците и зоните ще спасят пушилниците , не е познал !!
  • 68 Пежо

    15 2 Отговор

    До коментар #51 от "гост":

    Преди 12 години ми дадоха оферта-120 лв,но си намерих товарно такси за 240.Това,не в София.Бакшо може и да има голямо желание да изкара днес 300 лв чисти,ама... няма да го огрее.Когато разбра човек,идващ от чужбина,че за няколко месеца,за кола под наем,ще го одерат,си купи,а после я продаде.Излезе му много по-евтино.На мен,с около 15000 км/годишно ми излиза около 0,30 лв/км тотал.Като колата се кара не повече от 30 часа месечно
  • 69 Утопия подхранвана от подкупни лобисти

    32 3 Отговор
    На този етап а и в близко бъдеще това няма как да стане в България. 95% от хората са толкова бедни, че не могат да си позволят разходи за коли под наем. Да не говорим за манталитета ни и орташката кобила. Данъците за старите коли не трябва да се пипат, защото това ще е катастрофално за обикновените хора. Кой в България може да се позволи кола на лизинг а още по-малко под наем след като това е една съществена част от заплатата му, а и не се знае докога ще е на работа? Това да не е Германия ако напуснеш една работа те чакат още десет подобни. Не вдигайте данъците за старите коли защото с тях хората ви плащат чрез данъците тлъстите ви заплати.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Когато

    29 3 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    не ползваш жена си, то защо не я предоставяш за ползване от други, независимо дали ти харесва или не?

    Коментиран от #73

  • 73 гост

    5 31 Отговор

    До коментар #72 от "Когато":

    И какво общо има жена му или който и да е ???? Никой тук не говори за предоставяне на лични автомобили , макар че ще има милиони които ще го направят просто с цел да изкарат пари и то не малко !!! Но големите количества ще са естествено от специализирани фирми , които това им е работата !! И всички големи производители се готвят за това от години !!!! Щото колкото и да не ти се вярва , всички проучвания на запад казват , че 75% от хората , особено под 30 години нямат намерение да купуват в бъдеще личен автомобил !!! Което значи , че рязко ще падне и броя на втората употреба , за най-голямо съжаление на тукашните разбирачи !!!!
  • 74 БатМишо

    19 0 Отговор
    Аз имам коронка и щот не бачкаме давам москвича да ви го шерна - не съм кашлял много вътре за по дълго ша ви прая отстапка ама до 14 дена щот после няма да ва търся къде сте са гътнале
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 m1 a2

    7 0 Отговор
    za tova e naidobre slujebnata xem 6efa pla6ta lizinga xem naftata
  • 78 гост

    4 6 Отговор

    До коментар #29 от "Hellish":

    Това за еднополовата любов ми харесва, но защо само веднъж месечно. Не може ли обратното, цял месец еднополова и веднъж със жена за да не мислят за джендър?
  • 79 ква-ква

    27 0 Отговор

    До коментар #76 от "ква-ква":

    Ако иновациите навлизаха в живота ни в резултат на естествено икономическо развитие в условията на свободен конкуриращ се пазар, тогава тази услуга би се установила наред със другите форми на транспорт. След известен период на колебания всеки вариант на транспорт би се вместил в своя ниша оформена по естествен път според това колко е търсенето. Те биха се допълвали без да се "бият". И това е най добре за всички ни защото имаме различни нужди. Обаче монопола е гладен и не обича разнообразието защото то му вдига разходите. Така по естествен път съвременния монополен капитализъм убива развитието и ни превръща в роби. Няма човек, който да не го усеща това, но има хора, които не смеят да го признаят щото са по-оковани от другите.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Драган

    25 0 Отговор
    До малоумник с написал статията!Защо,като 93 процента от времето не е.е жена си не я споделя с други та да може да се експлоатира на 100 процента!
  • 82 тигр 7 морета

    8 1 Отговор
    В тия думи,има кодирано съдържание,да така е,и по зле
  • 83 реалист

    22 0 Отговор
    разбира се че идва края на личните автомобили, след настъпването на кризата много лизингови автомобили ще бъдат отнети
  • 84 Da Da

    9 2 Отговор
    To e iasno, mnogo hora OT TSALIA SVIAT shte obedneiat sled krizara, I niama da imat pari da si kupuvat koli.
  • 85 Пешо

    17 1 Отговор
    Аз мисля че идва краят на ФАКТИ след 10 дни.
  • 86 koko

    17 0 Отговор
    Моята лична статистика е, че за една година минавам около 26000км. повечето извънградско. Доволен съм и от данъка, защото автомобилът ми е евро V и е 158лв. на година, което е приемливо за 204к.с. Тъй че предпочитам да си имам лична кола.
  • 87 ттт

    21 0 Отговор
    А бе то общия автомобил е като общата медицинска маска.
  • 88 При едно условие

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Ако задължително я чистиш и поддържаш след употреба, да! Не ти пожелавам да караш служебен автомобил... Тогава ще се убедиш колко немърливо е нещо физическо, споделяно от крупна маса хора - като общият кенеф.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Пъпъгал

    14 0 Отговор
    Отворете сега 93% Мобиле.бг, и вижте, обявите от последните две-три седмици. Масово се продават скъпите коли(МЛ, Х-те, Аудитата). Та, ако Драгойчо е правил Еврофондове тия години ГРОБарските, и си купил врачанско Х5, сега се мъчи да го осребри за едни 26-30хил., щото "уфцети" остават без зоб. И ще видим Драгойчо как яхва Астра Г, та даже и се кефи като децата. Ама виж с к'в'те как ще я правим, очаквам масово да се мине на ЛГБТ концепция. Само ромското момиче ще ражда здрава нация, пак. И Меркел като не ги пребере след вируса, и те ни висват на врата.
  • 91 Да добавя

    23 0 Отговор
    Мъжете обичат две неща. Жена и кола.
  • 92 Селяни

    16 0 Отговор
    Ще фалират автосервизи магазини за авточасти, общини (невзет пътен данък), застрахователни компании(гражданска отговорност), сините зони. Общините от какво ще се издържат. За България е абсолютно неприложим.

    Коментиран от #97

  • 93 cat

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Еблю":

    то това не са коли под наем
  • 94 Супер марио

    15 0 Отговор
    Некафърна статия, нямаща нищо общо с действителноста и тоя марио от пост 1 е много прост
  • 95 Ami da

    9 1 Отговор
    Da idva kraiat na lichnite avtomobili, zashtoto idva kraiat sa sveta. To e iasno.
  • 96 Коравия

    29 2 Отговор
    Статията е пълна простотия,няма по хубаво нещо от това човек да има собствен автомобил и да го ползва винаги и по всяко време кокто сметне за добре без да е зависим от никого и от нищо.Личният автомобил е удобство,което ти дава свобода,пък нека да се пишат всякакви други глупости.
  • 97 Отворко

    2 2 Отговор

    До коментар #92 от "Селяни":

    Ника ти се връзва едно към едно с коментара.
  • 98 Пламен

    13 0 Отговор
    Нещо като орташката работа. Винаги има проблеми.
  • 99 гост

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ядеитн":

    Ти да само нови коли си купуваш ,ами ние другите дето вземаме втора употреба како предлагаш?

    Коментиран от #175

  • 100 Гостилничаря

    10 0 Отговор
    Има много които не слизат от колите си.
  • 101 hmhmhm

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    марио пии си хапчетата остави ние простите с 20 годишни коли дали да се кача в някой нов чужд таралясник или общ. Общата кола е като общата жена. Ти какво предпочиташ?
  • 102 hmhmhm

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Съдията Дред":

    каквито и кръчмарски сметки д ми вадиш в електричка няма да се кача еле па на спаркс или друга идиотщина. Мойта кола е пред хода тази къде е?! я у лево.
  • 103 ТТ12

    21 1 Отговор
    Има и нещо друго което странно защо се пропуска. Ами семействата с малки деца с възрастни хора. Кой ще чака up чето да закара едното дете другото, ще му звъннат на обяд че кашля, хайде на доктор хайде на пазар после. А възрастните хора- трябва да се карат по болници, трудно се качват и слизат. Или просто поддръжниците на тази идея са хора без семейства и близки и сравняват личната кола с какъвто и да е шеъринг..
  • 104 Ужасът

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пия HitDobavki и съм здрав":

    Явно още живееш в комунизма.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 hmhmhm

    12 2 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    нали се сещаш че няма сила на света която да ме на карам електрическа кола камо ли под наем.

    Коментиран от #119

  • 107 Личен автомобил

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Hellish":

    Чудя се кой джендър е дал отрицателен вот?!?!? 😁
  • 108 Собственик

    19 4 Отговор
    Не всички са заухари, ползващи колата за превоз от А до Б, има много хора, за които колата е хоби и удоволствие да я караш. Как точно ще ми шернат Вранглер с тунинг? Не всички коли са голф безличен, с безличен водач.
  • 109 незнайко

    23 1 Отговор
    СЕГА КОЛИТЕ , ПОСЛЕ ТЕЛЕВИЗОРИТЕ СЛЕД ТОВА ДОМОВЕТЕ И ТАКА ЩЕ СТИГНЕМ ФИЛМОВИТЕ СЦЕНАРИИ !!! ПО ЕДИН "БОКС" НА ЧОВЕК, КАКТО ПРИ СВИНЕТЕ !!! Това ни чака ГОСПОДА !!! БОГАТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОБЕСЕНИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОИ СА ИЛИ ДА СИ РАЗДАДАТ БОГАТСТВОТО ДОБРОВОЛНО !!!

    Коментиран от #111

  • 110 FMI

    9 3 Отговор
    Това доколкото знам, е като един вид кола под наем за определена не висока сума пари/лв. на месец, със цялото обслужване на автомобила+гуми и застраховка.НО...след 4-5 години плащане реално ти не притежаваш НИЩО!Но пък може да се замени със нова и рестарт, същата песен на нов глас.😉
  • 111 type-R

    1 7 Отговор

    До коментар #109 от "незнайко":

    Кои "богати"? Богатите? Свръхбогатите? Или Невидимите? Уточни се. Има голяма разлика. Защото ако не са първите да съдят вторите, последните(тях няма кой да ги съди за съжаление) , отдавна да си останал без права....
  • 112 FMI

    1 1 Отговор
    заЗ*траховка

    Коментиран от #113

  • 113 FMI

    0 0 Отговор

    До коментар #112 от "FMI":

    ????????😆
  • 114 Име

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "шоп":

    Ти пък кой беше бе?! Само такива като теб комплексари се делят на шопи и селяндури...
  • 115 Суджуки ямаса

    11 0 Отговор
    Рано или късно всички ще сме мотористи.
  • 116 Край

    14 9 Отговор
    Колите стават електрически не за да са евтини и масови като сега.
    В момента на света има 7милиярда човека - има коли с ДВГ за по 150 долара които се движат - т.е всяко човече вече може да има кола. Това ще убие планетата.
    С ел. колите индивидуалната мобилност се връща при богатите - на бедните им се забраняват колите с ДВГ и им се дават маски на муцуните и се товарят в трамвай/метро и бусове или си купуват колела или железни обувки.
    Личната кола ще стане лукс като през 20те години на миналия век.
  • 117 Жоро

    6 9 Отговор
    Съгласен съм да няма лични автомобили а само под наем ако ако вноската за вземане е 5 лв на година и само бензина си плащаш ти. Защото пак ще сложат цена която не струва толкова като услуга. Тя може и да струва но според някой си. А не, че наистина толкова струва. Вие не разбрахте ли че българина не го приляга часно всичко трябва да е държавно. Защото си мисли, че като е часно може да прави каквото си иска това му е проблема на българина. За това не го приляга.
  • 118 Тъпунгери

    8 0 Отговор
    Хахахахаххахаха.....Браво скоро не бях чувал толкова интересен виц!
  • 119 гост

    4 9 Отговор

    До коментар #106 от "hmhmhm":

    А ти нали се сещаш колко ми пука не само на мен , а най-вече на държавата , че ти ще "караш" на обществен транспорт , по собственото ти твърдение ??!! Кога ще ви влезе в празните глави , че "правата" ви свършват в момента когато нарушите законите ?? И то на секундата !!
  • 120 разума

    9 0 Отговор
    Какво ще е положението с държавните коли на нашите хрантутници.Те също ли ще ползват коли под наем,

    Коментиран от #123

  • 121 Клинично здрав

    13 2 Отговор
    Във връзка с извънредната ситуация
    Не виждам как ще стане
    Друг пример
    С малки деца сте ще търсите кола под наем ли ? Два и половина вечерта трябва да отидете до спешен кабинетпросто пишете без да мислите

    Коментиран от #124

  • 122 Шербет

    11 2 Отговор
    Бих се отказал от личния автомобил, когато има градски и междуградски транспорт, с който да ходя на работа /95% от шофирането ми в работните дни/ ако не по-евтино, поне да не е по-скъпо. И да не губя повече от час на ден за придвижването. А сега как е ? И време се губи и по-скъпо излиза. За София това много не важи, там при наличието на метро и удобен автобусен транспорт е тъпо да да се вреш в трафика с кола, само да се придвижиш, без багаж.
  • 123 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #120 от "разума":

    Че те сега да не са им лични ??? От най-сериозната "фирма" за коли под наем в България са - НСО !!!!!
  • 124 гост

    3 16 Отговор

    До коментар #121 от "Клинично здрав":

    Ти май още не вдяваш за какво става въпрос !!!!! Какво търсене , какви 5 лева !!! Ще има барем 10 фирми тип Юбер , които на втората минута след обаждане или кликване на мобилно приложение ще ти докарат колата до входа , а скоро тя ще идва и сама , щото ще е безпилотна и ще са пръснати навсякъде като такситата сега !!!
  • 125 ivy

    11 0 Отговор
    каршеринг и после коронавирус ама нека ви доят като крави

    като дори за следващия ден не мислите
  • 126 Иван Иванов

    6 0 Отговор
    Не съм съгласен с това твърдение
  • 127 Георги Георгиев

    13 1 Отговор
    Нямат право да ни нарушават конституционното право да имаме леки автомобили лична собственост

    Коментиран от #149

  • 128 Георги Георгиев

    10 2 Отговор
    Не може да се нарушават правата на гражданите на Република България
  • 129 Коко щрапнел

    8 1 Отговор
    То не само колата и жената и храната и

    живот под наем
  • 130 Нееееее..

    12 0 Отговор
    Марио, къде си се родил и израснал? Може би не живееш в България или някой те дундирка и не знаеш какво удоволствие е да си купиш мечтаната кола. С трудно изкарани те парички! Да си е твоя и си свободен да правиш каквото и когато си поискаш! Другото са новобогаташки мераци на робите и това да им отнемат. Струва ми се, че много са се объркали. Ако не ни спретнат война чрез корона вирусът, света наистина ще бъде друг. От нас ще зависи!?
  • 131 Rado

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Immortal":

    Ако,ама не сме във Великобритания.Щото ако е ако ,то и заплатите трябва да са ни като техните.Не сравнявайте сами цени и разходи,сравнявайте и заплатки
  • 132 ivo

    4 0 Отговор
    70% от колите са бели и червени служебни са сега
  • 133 патриот

    7 2 Отговор
    Пишещият безименник, а знаеш ли какви са цените за ползване на нает автомобил - космически! КОГАТО НЕКОТРОЛИРАНАТА ПЕЧАЛБА Е ОСНОВАНИЕ ЗА ДЕЙНОСТТА, ГРАБЕЖА И ИЗМАМАТА СА ФАНТАСТИЧНИ! ТРЯБВА ВИНАГИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА Е НОРМИРАНА И ТО "ИСТИНСКАТА ИЗЧИСЛЕНА ИКОНОМИЧЕСКИ РЕАЛНА ПЕЧАЛБА" НА 10-15%, А НЕ ФАЛШИВАТА И ПРЕСТЪПНА ОБЯВЯВАНА СЕГА НИЩОЖНА КРАЙНА ПЕЧАЛБА, ВЪРХУ КОЯТО СЕ ПЛАЩА СМЕШНИЯ ДАНЪК ОТ 10% ОТ ФИРМАДЖИЙТЕ - ТАКА НАРЕЧЕНАТА ОТ БОЙКО "МАЗНИНКА" - ОСИГУРЕНА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА ОЛИГАРСИТЕ И ЧАСТНИЦИТЕ - ЗА ЛОЯЛНОСТ КЪМ ТЯХ - ТОЕСТ ИНДИРЕКТЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДКУП!!!

    Коментиран от #165

  • 134 Петър Георгиев

    10 1 Отговор
    Обща кола, като общ автобус. Преди мен този е отишъл до ВМА щото го е хванал вируса и после а да се кача спокойно с детето вътре, чудесно!
  • 135 Петър Георгиев

    5 2 Отговор
    Обща кола, като общ автобус. Преди мен този е отишъл до ВМА щото го е хванал вируса и после а да се кача спокойно с детето вътре, чудесно!
  • 136 Шляп

    6 0 Отговор
    С тия вируси,където плъзнаха напоследък остава и общи коли да ползваме,та белким плъзне всякаква краста.Абе,както сме тръгнали още малко и жените ще ги пуснем за обща употреба.
  • 137 Терминатор

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Да ама като гледам само минуси са ти нацъкаки та не знам...пумпалчоооо....
  • 138 Вичо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Давай пак... НЕ СИ ПОДГОТВЕН!!!
  • 139 Фаундър на четкашеринг

    16 0 Отговор
    Четката ми за зъби я ползвам 2 пъти на ден по 3 минути. Това са 6 минути от 1440 или иначе казано я ползвам само 0.42 процента за 24ч. Като нова е, 99.58 процента от времето чака и не се ползва, това е тотално разхищение. Предлагам четкашеринг, само лев за минута-макс 3 минути на четкане като всяка следваща минута се заплаща допълнително. Това е бъдещето!
  • 140 цун кай уй

    6 0 Отговор
    ми то у нас чужда кола и чужда жена кокал няма, ръгай педала до дъно
  • 141 Иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "така така":

    О...... Идва идва
  • 142 Георги Варненски

    8 0 Отговор
    Супер е да шерваш колата си с една дузина болни от коронавирус. А като мине коронавирусът, да я шерваш с някой циганин, който пренася с нея прасета. Шерваната кола кучета я яли - никога няма да знаеш техническото ѝ състояние.
    Що се отнася до 15-20 годишните "таралясници", "кошници" и пр., заради които се вайкат БГ-парвенютата, една от любимите автомобили на английската кралица е Land Rover Defender от 2002 г.
  • 143 българин

    11 0 Отговор
    Въпрос на лично право е всеки да харесва каквато кола има. Така, че без комплексарски изцепки, че някой кара 20 годишна кола. Ако иска и 50 годишна кола ще кара. Между другото има стари коли, които са доста по-надеждни от много нови.
  • 144 Въшлясал

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Имам и бълхи и краста. Кихам и кашлям някак си царствено, короновано. Ръка на устата си не слагам! Да си шернем колата, искаш ли? И още нещо да се похваля - гъст съм с пунктовете за ГТП. 30 градуса луфт имам във волана, ама прегледите ги минавам!
  • 145 С2Н5ОН

    7 1 Отговор
    Аз си харесвам моя Тигуан, който сам си купих преди 10 години чисто нов от магазина. Знам как е поддържан, с какво гориво е зареждан и как е каран. Не ви искам споделените коли, които ще ме оставят насред път. Орташка кобила кучета я яли.
  • 146 Бърдук

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Напълно прав сте!
  • 147 Ддсс

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Значи тръгвам от София за Бургас. Спирам на 118-ти км да пусна една вода. Ще загубя 5 минути. Хоп 2,50. Ако жена ми ползва тоалетна, времето ще е повече. Ако се уморя и реша да си почина (препоръчват на два часа да правим по 10 минути почивка) става кофти. Ако не направя почивка може да стане трагично! Ако попадам в задръстване, за една година ще похарча парите за нова дачия.
  • 148 Hris

    8 0 Отговор
    По този начин ще се превземе още повече свободата на всеки един от нас именно което се стремят тези които искат да сме под тяхен контрол. Това и всеки друг подобен ход е свободното робство на хората на планетата. Може да е вярно всичко в статията но за една минута паля колата и правя каквото,както и когато си искам. Не е проблем че е по скъпо.По важното от парите е свободата ТИ!!!??
  • 149 Ще ти секне!🛴

    5 2 Отговор

    До коментар #127 от "Георги Георгиев":

    Пряко НЕ но със данъци непосилни за средно нормалният статистически Българин + място за съхранение на автомобила и пр.Улиците са пълни със (собствени) паркирани автомобили...ето ви нов данъК!
  • 150 5ката

    4 0 Отговор
    При сегашната ситуация би ли рискувал с такава,, оборотна" кола....
  • 151 Peci kupona

    2 0 Отговор
    След тази хубава кризичка (от която най-вероятно света няма да излезе), всеки втори ще започне да купува старичките, но надежни автомобили!
  • 152 Всичко

    0 1 Отговор
    е въпрос на свобода на личен избор!
  • 153 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Еййй имаш + от мен 😄 единственият 😄
  • 154 Сульо

    5 5 Отговор
    Как така на Бай Ганьо ще му вземеш колата? Че той после с какво ще се хвали на комшиите, ще сваля млади кифли? Ами нали затуй си разсипа подредената държава да може да си внесе и кара трошка 7-ма ръка, ама западна...
  • 155 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "куку руку ку":

    Статийката е много яка,точно защото е с много глупава идея. А времето ...какво му , като гледам колко коментара има.Само излишна паника по медиите и пр.
  • 156 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "шоп":

    Нема лошо да си селянин...ама ти май си селяк!
  • 157 Българин

    7 0 Отговор
    Поредната глупост, измислена явно от някой презадоволен тип, на който авно му доставя "удоволствие" да изнервя и без това изнесените хора... Живота НЕ е само глупавата ви статистика... "Господа"!
  • 158 Krokodila

    0 3 Отговор
    Zasto ne hodite da se sibate nqkade a zanimavate horata s gluposti .
  • 159 Боко

    2 2 Отговор
    Ако държавата забрани личните автомобили,става. Така няма да плащаме данъци, застраховки, прегледи и т.н. освен това въздуха ще чист

    Коментиран от #163

  • 160 Софийски селянин

    2 0 Отговор
    За всеки влак си има пътници. Ако сте пълен селяндур и мечтата ви е да живеете ,,на центеро у Софето,, тази схема е за вас, стига да не търсите място за постоянно паркиране на дъртото си ,,беенве,,.
  • 161 Груьо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Айде без чуждици excuse me, "каршеринг" asshole, научи Български!
  • 162 Баварец

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Пежо":

    Това показва, че не мислиш! Споделените коли или повечето от тях са електро, т.е. нямат скорости. А счупването драги, е покрито от застраховка и/или гаранция и никой не му дреме затова. Отделен е въпроса, че в БГ сме изроди и чупим нарочно!!
  • 163 Терминатор

    2 0 Отговор

    До коментар #159 от "Боко":

    Няма да стане!!!!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 1234

    1 1 Отговор
    Ще излезе по-скъпо от това да имаш собствен автомобил. Колата под наем е скъпо" удоволствие"
  • 167 koPa

    1 0 Отговор
    Хляб и сол ще ям, но няма да сляза от седмичката ми, няма и да се кача на градския транспорт, там е мръсно,мириши, а и не ми се бута с некви там помияре от работническата класа и простолюдието.
  • 168 Дарио

    2 0 Отговор
    Ще ме извинявате, но не всичко е приходи и разходи;)
  • 169 Дарио

    1 1 Отговор
    Идеята е част от новия световен ред. Да нямаш нищо, всичко да ти е под наем, че като искат да могат да те дърпад за каишката...
  • 170 Дарио

    0 1 Отговор
    Ставам евреин. В момента тръгвам към синагогата.
  • 171 С тая корона

    1 0 Отговор
    Общите коли,със скафандер ли трябва да се карат,защото генерала няма да даде,без 14 дена карантина,караш 20мин,14 дена почиваш?
  • 172 Бавареца

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пия HitDobavki и съм здрав":

    Ми продължавай да пиеш Бе
  • 173 КХар

    0 0 Отговор
    Колата може 93% да е неподвижна , но в 7% в които се движи времето за повечето хора съвпада. Шеринга би работил ако нямаше застъпване.. Пример - в София сутрин и вечер пътуващите за работа.
  • 174 10 lea i te ka4vam

    1 1 Отговор
    Платена статия! Само бакшоните вартът 1на и съща кошница нон - стоп.
    От давна не е имало палежи из авто-салоните хахаха
  • 175 Ядеитн

    3 0 Отговор

    До коментар #99 от "гост":

    Мийте си колите бре - автомифки бол. Има си пълно чистенце, пранье и прочее. И я не зимвам нови коли бе. Да не сам луд та да троша пара. Нови имах саде един заз, после ладичка и дотам. Сичко нататък - втора ръка. Я не обичам коли по-млади от 1990 та. Ама ся да видиш кво имам - две са кат от изложба, даже медали имат!
  • 176 До тъпака

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Immortal":

    Кога си плащал данък автомобил в Великобритания , ти ходил ли си на север и в Уелс да видиш колко “нови” коли карат
  • 177 да ама не

    3 0 Отговор
    Ше си купя каруца и кон...айде бе, с кола под наем за риба?! Таа нема да стане!
  • 178 Гост

    3 3 Отговор
    Кола под наем във Варна са по 30€ на ден по скъпо от Западна Европа карай кола под наем
  • 179 Един

    6 1 Отговор
    Айде колите общи, и жените общи! Кеф, а!
  • 180 Браво

    1 0 Отговор
    Това докато стане с колите под наем в България ще трябва да минат поне 15-20 години, защото ние не сме в крак с авто модата.
  • 181 Гъзьо

    5 0 Отговор
    Голфо го не давам пък ако ще и дърво да порасне в него!!!
  • 182 Пустин_як

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ми да си даваме":

    Верно бе. Баджо не ползва балдъзата често.
  • 183 Тайна

    2 1 Отговор
    Старците си стоите във вас ние младите си ползваме колите 24/7/365 xD
    По-добре да заредя моята кола до горе и да тръгна на някъде от колкото да се моля на някой друг!
  • 184 Даниел

    2 0 Отговор
    Че се опитват да лишат всички хора от мобилност е ясно от много време, цялата история с урбанизацията и фокусирането на много предприятия съответно и работни места само в големите градове. Но идеята да се споделя автомобил е направо граничеща с дебилщина... та нали в момента се дистанцираме заради болест, какво тогава, като пуснат този каршеринг ще седнеш в кола, в която не знаеш какъв човек е седял досега?! И кой ще отговаря за поддръжката и сигурността на тези автомобили? Стига глупости моля, досега и дизела трябваше да е умрял, ама не умира, нали?
  • 185 Митьо

    2 0 Отговор
    Принципно съм ЗА. Но винаги има НО. Колата я карам само почивните дни и то когато ходя на лов или почивка в планината с кучетата. Съмнявам се да има подготвена такава кола, според изискванията ми и създадените удобства. Тъй като правя ГТП съм виждал пенсионери с коли минали за година 800-1300 km. И като се направи сметката километър пробег му е по скъп от Такси. Тука не включвам ремонтите. Като го върна за някакъв ремонт и работата отива на наем на лимузина. А българина все се оплакват, че няма пари. Просто не може да си направи сметката.
  • 186 Шофьор на личен автомобил:)

    1 0 Отговор
    Значе статията е донякаква степен е права защото до работа и обратно г/у около цяло време на работа на колата е 30-60 минути което е за придвижване до работа ме ги смятам за събота и неделя за разходки и за море.
    Но ако се приложе това а това е зле за джоба ни,защото рента пример ако е 20-40 лв/ден+ капаро + бензин/дизел за връщането й което ще рече че е невъзможно за хората с 600 лв месечен доход.Аз съм против!плащам си винетка,данък,застраховки които ни одират много.Но аз моята си е изплозвам защото ми трябва и е комби нося есички инструменти защото се налага за работата ми е че трябва мастари строителни материали и куп куп от аресеналът.Хубав ден ви желая и пазете се от COVID-19!
  • 187 От Изток

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Immortal":

    Така е ама къде е Великобритания къде е България светлинни години разлика във всичко не може да сравняваш Великобритания със България там е така защото една от причините е новата еко политика и другото което е всеки втори може да си позволи там чисто нова кола ако пожелае и от делно на 60 и косур милиона народ знаеш ли колко кола е това че ако ги изсипят във България няма да имаш място да пръднеш.
  • 188 Тиквата

    2 0 Отговор
    Ей, павиани, имам си колело и ме бОли фара за автомобилната Ендустрия!
  • 189 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пълни глупости":

    Аз също използвам автомобила си по предназначение, т. е движа се с него, а не като мнозинството- паркинг пред блока и чистене с клечка са уши. Но не бива да съдим хората, че колите им стоят на място през повечето време. Има обяснение скъпи горива и малко свободно време. По-скоро в такъв случай не виждам смисъл да притежават автомобил.
  • 190 Fridrih

    1 0 Отговор
    Енгелс е написал преди 180 години, че ще изчезне семейството, е кой ще го коментира...Вие за купчина ламарина спорите...
  • 191 Fridrih

    1 0 Отговор
    Енгелс е написал преди 180 години, че ще изчезне семейството, е кой ще го коментира...Вие за купчина ламарина спорите...
  • 192 Готиният

    0 3 Отговор
    Колкото по-малко ръждиви кочини по улиците, толкова по-добре за всички!
  • 193 Какво споделяне бре?

    0 1 Отговор
    Колите са ваши докато плащате вноските определени от представителите на съответните марки или банки, със опция да я замените след определен период от време.Във месечната вноска ви влиза абсулютно цялото обслужване на автомобила.Без парко място разбира и гориво се.
  • 194 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор
    Каршеринг за големите градове! Колата си е необходимо и неотменимо зло! За нашата бананова република този каршеринг може да се приложи след 100 г. минимум. Другите страни вече ще са внедрили Fly-shering ( флайшеринг), демек ще летят и ще си споделят летателните си апарати!
  • 195 Иван

    1 0 Отговор
    Четейки коментарите Ви, повечето сте прави, но защо не напишете, че заплатите не позволяват това. За това написаното от Марио граничи с отговора, който може ще си ги позволи, който не може ще гледа. За това българина кара 20 годишна трошка и е опасен на пътя, защото няма пари или не иска да купува нова
  • 196 ХХХL

    6 0 Отговор
    След колите, като при комунизма, ще дойде ред на жените, къщите, децата, джоба, абе всичко ще е общо. И ще настане най - после :) всенародно веселие и благоденствие :) Такава е повелята може би на новата партия кърмилница и новият брат, новият съюз. ;) Ликуй народе, задава се всеобщото благоденствие, на новият световен ред.
  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 Sharing

    1 0 Отговор
    А повечето хора които не си ползват мозъка могат ли да го споделят?
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 ADAC

    0 0 Отговор

    До коментар #199 от "Руслан":

    От хигиенна* гледна точка можеш да я поддържаш, но от финансова ще имаш затруднения.
  • 201 Манипулация

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "шоп":

    А ти веднъж в годината до морето нали ?
  • 202 Cтоян

    0 0 Отговор
    Не може да стане номера.Хората разчитат само на себе си.