Last news in Fakti

30 Април, 2020 18:45 3 201 8

Почина дизайнерът на първия Mustang

  • ford-
  • mustang-
  • гейл халдърман

Авторът на първоначалния дизайн на класическия Ford Mustang от 1965 г. Гейл Халдърман е починал в болница в Охайо, съобщи семейството му. 87-годишният ветеран от златната ера на американското автомобилостроене е бил покосен от рак на черния дроб.

Халдърман постъпва на работа във Ford през 1953 г. като дизайнер в Lincoln-Mercury. Младият специалист обаче бързо е привлечен във Ford Design Studio, където участва в разработката на фирмения стил на марката.

Промените, които Гейл налага в моделната гама на Синия овал през 1957 г., са посрещнати положително от купувачите. Това се отразява моментално на продажбите и Ford успява да изпревари дотогавашния лидер Chevrolet.

През 1962 г. вицепрезидентът на Ford Лий Якока замисля нов достъпен спортен автомобил, с който да бъде привлечена младата аудитория. Разработката на дизайна на бъдещия Mustang е възложена на три отдела - Ford Design Studio, Lincoln-Mercury и Advanced Design, а предложените от Халдърман ескизи дават облика на първия макет на модела.

12 месеца по-късно проектът на Гейл става сериен автомобил, за който са събрани 22 000 поръчки още в деня на премиерата. За първата половина на 1964 г. Ford продава 126 000 "мустанга", а през 1965 г. - над половин милион.

След като се пенсионира през 1994 г., Халдърман превръща хамбара в ранчото си в музей, където събира скромна колекция от автомобили и дизайнерски проекти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хах

    2 14 Отговор
    Тея коли хубави ли са?

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шляхтиц

    9 2 Отговор
    Господине Касабов, преминахте всякаква граница. Дизайнер на каросерията и като цяло на първия Мустанг е ИТАЛИАНСКИЯТ ГЕНИАЛЕН ДИЗАЙНЕР БЕРТОНЕ. От къде преписвате тези несъстоятелни статии не зная, но и най-чистосърдечно, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА. Бертоне е дизайнер на всички каросерии на ВОЛВО. Различава се от друг ГЕНИАЛЕН италиански дизайнер ПИНИНФАРИНА по това, че прави формите по ръбести и чепати, но някои го предпочитат горещо. Шкода Форман е също дело на БЕРТОНЕ...........

    Коментиран от #4

  • 4 киноман

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шляхтиц":

    Вчера изтеглих и изгледах една култова, забравена от онези времена лента-''Булит''...със Стив Маккуин и ''Форд Мустанг''...за Стив няма да отварям дума, но изгледах няколко пъти сцените с гонката из улиците на Фриско..Само като чуя гласа на оня ''Мустанг'' и адреналина скача на Maх. Не оспорвам авторството на дизайна, но който и да е бил той, бил е гениален...ПП..имаше едни сцени ,където кара ''Поршето'' на приятелката си...ами все едно беше седнал в кошник...
  • 5 Алфа Ромео

    9 0 Отговор
    Бог да го прости човека, добра работа е свършил!
  • 6 Аууууу

    5 1 Отговор
    Касабов пак се излагаш както винаги! Дизайна на първия Мустанг е бил направен от екип от 4 човека като е организиано нещо като съревнование от Лий Якока мегду дизайнерските отдели във Форд! Халдърман е бил част от екипа от 4 човека спечелил съревнованието, начело с Джо Орос!
  • 7 Бах

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хах":

    Пали прахосмукачката и бегай бърже.
  • 8 ФЕН

    5 0 Отговор
    Поклон пред всички дизаинери и инжинери за тази кола !!! Дано и в бъдеще има такива творци