Last news in Fakti

22 Май, 2020 15:55 5 917 4

Кой е "баретата" и как е организирал бягството на Гон

  • карлос гон-
  • бягство

В американския град Бостън полицията арестува 59-годишния Майкъл Тейлър и 27-годишния му син Питър по искане на прокуратурата. Те са обвинени, че са помогнали да организират бягството на бившия изпълнителен директор на Nissan от Япония миналата година. Това съобщава The Financial Times, като се позовава на материалите от съдебното заседание, което се проведе в сряда, 20 май.

Прокуратурата поиска и двамата мъже да бъдат задържани и да им се откаже пускане под гаранция, тъй като могат да избягат, защото са „експерти” по този въпрос. Според прокурора схемата, по която са измъкнали Гон от Япония, потвърждава тяхната "способност да разработват планове за бягство в голям мащаб" и способността да се крият от органите на реда.

Прокурорите предупредиха съда и за дипломатически последици, ако обвиняемите избягат. Според помощник прокурор Стив Хасинк, Япония все още не е подала официално заявление за екстрадиция на организаторите на бягството на Гон, като Страната на изгряващото слънце има 45 дни да направи това. Според вестника Питър Тейлър е бил арестуван преди да е трябвало да лети от Бостън за Бейрут. Според материалите по случая именно в Бейрут Гон живее след бягството си от Япония.

Според съдебните документи Майкъл Тейлър е служил в Зелените барети (специалните сили) на американската армия. В началото на 80-те години той е изпратен в Ливан, а след като напуска армията, той работи в частни служби за сигурност в същия регион, както и като секретен агент в Близкия изток в интерес на Американската администрация за борба с наркотиците и ФБР.

Адвокатът на Тейлър Пол Кели заяви, че случаят е "не толкова прост", колкото изглежда. Той се позова на "други съдебни спорове в страна, различна от Япония или САЩ", пише още FT. Според материалите на прокуратурата Питър Тейлър е пътувал до Япония три пъти няколко месеца преди бягството си и се е срещал с Гон поне седем пъти. Ден преди бягството той се настанява в хотел Grand Hyatt в Токио. На следващия ден баща му и ливанският гражданин Джордж Заек (издирван от японските власти) отлитат от Дубай към японския град Осака. Те взимат две големи черни кутии със себе си, които според прокурорите приличали на такива за музикални инструменти.

Представят се на летището като музиканти. От Осака тази двойка се отправя към Токио - към Гон и Тейлър-младши. След това четиримата заговорници се въръщат с високоскоростен влак до летището в Осака Кансай. Влизат в хотелската стая, но при излизането им Гон го няма. Той е скрит в една от кутиите с инструменти. Вечерта е натоварен в частен самолет без проверка за сигурност и през Турция се прибира в Ливан.

През януари в Турция бяха арестувани четирима пилоти, с които Гон е летял за Бейрут през Истанбул, както и управителят на турската авиокомпания, която осигури самолетите за бягство. Те са обвинени в контрабанда на хора. Двама от кабинния екипажи също са обвинени, че не са подали сигнал за незаконно движение на хора през границата.

Миналата седмица, уточнява FT, съдът в Истанбул одобри обвинителните актове срещу седемте подсъдими по делото, изслушванията ще започнат през юли. Гон беше арестуван в Токио през ноември 2018 г. и обвинен в нарушаване на доверието, фалшифициране на финансови отчети за доходи и измами. Неведнъж отрича вината си. В края на декември Гон, под домашен арест в Япония, избяга в Ливан. Топ мениджърът тайно е изведен извън страната, използвайки два бизнес джета.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БО-COVID-19

    12 3 Отговор
    Тези американци може би са организирали бягството и на братя Галеви!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    10 3 Отговор
    Кой го интересува и защо тази статия е в раздел авто а не в крими?
  • 4 ГоМн

    4 1 Отговор
    И как ги арестуват в САЩ за какъв зор.Японската юрисдикция до Сащ ли се простира.Ако е така това говори много льошо за "най-могъщите".