17 Юни, 2020 14:41 21 119 43

"Императорът" е най-желаният всъдеход в света (ВИДЕО)

  • range rover-
  • fifty

Range Rover отбелязва 50 годишнината си с представянето на новия Fifty

"Императорът" е най-желаният всъдеход в света (ВИДЕО) - 1

Първият луксозен всъдеход излиза на пазара на 17 юни 1970 г. и за пет десетилетия Range Rover се превръща в част от семейството на най-желаните и способни премиум автомобили. Комбинацията от дизайнерски и инженерни иновации гарантира мястото на модела като еталон за всички луксозни SUV-та.

За 50 години Range Rover получава редица световни отличия и извършва множество впечатляващи подвизи. Този модел става първият SUV, който разполага с постоянна 4WD система още от своето излизане за първи път на пазара, а през 1989 г. става първият в света 4x4, оборудван с антиблокираща спирачна система (ABS).

По-късно през 1992 г. автомобилът става пионер в оборудването с електронно управление на газта (ETC) и въздушно окачване с електронно управление - което гарантира, че динамичното усещане при шофиране на Range Rover е толкова добро както на пътя, така и извън него. През 2012 г. последното поколение Range Rover става първият в света SUV, който разполага с изцяло алуминиева лека конструкция, правейки модела по-лек, по-силен и по-ефективен.

Моделът, преминал успешно през прословутата Дариенска празнина, е и първият автомобил, който е показван някога в Лувъра в Париж и е печелил рали Париж-Дакар - два пъти. Нито един друг всъдеход не съчетава по този начин нивата на лукс, комфорт и изисканост с офроуд способности и динамични характеристики на пътя като Range Rover.

Със своя отличителен обтекаем покрив, непрекъсната средна линия и нисък графичен акцент, Range Rover все още може да проследи корените си до оригиналния модел от 1970 година. В своята златна годишнина Императорът все още е един от най-ефективните, свързани, луксозни и способни автомобили досега.

"Императорът" е най-желаният всъдеход в света (ВИДЕО)

За да отбележи 50-тата годишнина на иконичния автомобил, лимитираната серия Range Rover Fifty ще бъде ограничена до само 1 970 автомобила в световен мащаб, подобно на годината, в която е пуснат първият модел Range Rover.

Подобно на луксозния Autobiography, Range Rover Fifty разполага с редица индивидуални екстериорни акценти в цвят Auric Atlas, както и 22-инчови джанти с два уникални дизайна. Емблемата включва надпис „Fifty“, създаден лично от Професор Гери Макговърн, Главен творчески директор на Land Rover. Надписът ще бъде разположен на страничните отвори на автомобила, а ексклузивни детайли могат да бъдат открити в целия интериор, включително и текста „1 от 1970“.

Професор Гери Макговърн, Главен творчески директор на Land Rover, сподели: „В света на луксозните автомобили, Range Rover винаги се е откроявал като несравним и изключително издръжлив. Неговите уникални характеристики, заедно с ненадминатия инженерен подход, са присъщите неща, на които нашите клиенти се възхищават от представянето на първия модел през 1970 г."

Range Rover Fifty ще се предлага както със стандартна база, така и с дълга база, като клиентите могат да избират от четири внимателно подбрани цвята - Carpathian Grey, Rosello Red, Aruba и Santorini Black. Отделът Special Vehicles Operations на Land Rover ще предложат и строго ограничен брой модели Range Rover Fifty в един от трите цвята, възпроизведени от оригиналната палитра на първия модел - Tuscan Blue, Bahama Gold и Davos White. Юбилейният модел ще се предлага с гама от опции за задвижване - бензин, дизел и дори хибридна P400e версия.

Четвърто поколение с над милион продадени броя от началото досега, Range Rover остава върховният израз на лукса. Безпогрешният, усъвършенстван дизайн и водещите в класа възможности за управление на всякакви терени гарантират, че Range Rover е също толкова актуален, колкото и през 1970 година.

ГАМАТА НА RANGE ROVER


След три десетилетия на върха на луксозния SUV сектор, Range Rover поставя началото на нова гама модели. През 2005 г. на пазара излиза Range Rover Sport, автомобил, който съчетава лукса и възможностите на по-големия Range Rover, но със спортен и завладяващ характер. През 2010 г. компактният Range Rover Evoque прави своя дебют, като моделът е насочен към по-млада и градска клиентска аудитория. През 2017 г. семейството отново се разраства с представянето на Range Rover Velar, който запълва пространството между Range Rover Sport и Range Rover Evoque. Получавайки името си от първите прототипи на Range Rover, Range Rover Velar разширява портфолиото на Range Rover с фин дизайн и богат на технологии интериор.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД НА RANGE ROVER


Днес се навършват 50 години от представянето на първия Range Rover, но историята датира от много преди това. В средата на 60-те години на миналия век, в опит да революционизира нарастващия пазар на 4x4 автомобили,Чарлс Спенсър 'Спен' Кинг (племенник на основателите на Land Rover) съставя план, с който да съчетае комфорта и способност за движение по пътищата на Rover автомобилите с офроуд способностите на Land Rover.

Разработването на първия прототип започва в края на 60-те години на миналия век, като първият модел е представен на пазара през 1970 г. Комбинацията от способности както на пътя, така и извън него, съчетани със стил и комфорт - гарантира мигновената популярност на модела. Оригиналният модел Classic е посочен като „образцово произведение на индустриалния дизайн“, както и става първият автомобил, показан в световноизвестния музей Лувъра в Париж през 1971 г.

Първото поколение Range Rover (1970-1996) първоначално се е предлагало само с две врати, когато е излязло на пазар през 1970 г. По време на 26-годишния си експлоатационен период Classic продължава да се развива с представянето на модела с четири врати през 1981 г. и автоматична скоростна кутия през 1982 г. Първият дизелов Range Rover бе представен през 1986 година.

"Императорът" е най-желаният всъдеход в света (ВИДЕО)

Второто поколение Range Rover, известно като P38A, се представя през 1994 г. и се превръща в разпознаваем модел, благодарение на познатия си силует, обтекаем покрив, непрекъсната средна линия и нисък графичен акцент. Всички тези детайли продължават да отличават модела и до днес.

Интериорът на автомобила също така стана още по-луксозен, без да се прави компромис със способностите му както на пътя, така и извън него. Императорът включи и подобрено окачване с регулируема височина, както и 2,5-литров дизелов двигател и 3,9 и 4,6-литрови бензинови двигатели V8, осигурявайки по-голяма производителност от всякога досега.

Третото поколение Range Rover (2001-2012) представи множество подобрения на предшестващите модели от последните 11 години. Инженерните иновации включваха монокок архитектура (заместваща традиционната 4x4) и напълно независимо окачване с взаимосвързани въздушни пружини (по това време почти всички 4x4 са разполагали с твърди оси). Интериорът на автомобилите е вдъхновен от яхти от висок клас, фини мебели и първокласните седалки на авиокомпаниите, осигуряващи повече пространство и лукс.

През 2012 г. дебютира четвъртото поколение и най-новият Range Rover. Той става първият SUV, който се отличава с лек изцяло алуминиев дизайн, спестявайки 420 кг тегло в сравнение с предшественика си. С включени множество нови офроуд иновации, като автоматичен Terrain Response™2 и All-Terrain Progress Control, моделът се развива, включвайки ефективни нови електрифицирани двигатели Ingenium, plyg-in хибрид версия и иновативни технологии за развлечение и безопасност.

През последните пет години Range Rover SVAutobiography е на върха на моделната линия, като един най-мощните и усъвършенствани модели в историята на Range Rover. Произведен от подразделението Special Vehicle Operations на Land Rover, клиентите могат да избират също така между Range Rover SVAutobiography и SVAutobiography Dynamic - които разполагат с мощни V8 двигатели и фино изработени купета.
 


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Covid

    24 12 Отговор
    Харесвам приемствеността в дизайна.
  • 2 Георги

    82 11 Отговор
    Да бе, нали имах такъв. На четвъртия месец сменях скоростна кутия, гаранционно. След още три месеца нещо се скапа по електрониката и го оправяха повече от 20 дена в сервиза. И си викам, това е кола, която няма и година, а ми прави такива проблеми. Колкото и да е харесвам като лукс и удобство, не съм чак толкова непукист да хварлям пари на вятъра. Продадох е с 40% под цената, на която е взех от магазина, а не я бях карал и година. С тази марка втори път няма да се набутам.

    Коментиран от #8

  • 3 нашия

    53 6 Отговор
    новите модели са толкова зле че само който не го е карал не знае-а и малко прекарали се да си купят от тях ще си признаят-тези новите няма нищо общо със старите които направиха името на марката
  • 4 сектант

    47 6 Отговор
    най-желания трошлъовод на вселената
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 qwerty

    27 5 Отговор
    има 2 марки за офроъд, които и след 15/“-20 години държат нечовешки цени, РР не попада в тази класация
  • 7 ссссс

    47 5 Отговор
    Като дизайн, визия, интериор е много добър. Като издръжливост пълна 0
  • 8 Audi

    34 28 Отговор

    До коментар #2 от "Георги":

    Факта,че пишете "хварлям" вместо "хвърлям" е достатъчен на другите читатели да установят,че Вие сте го виждали този Роувър само и единствено в сайта на Mobile.

    Коментиран от #10, #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Патриот

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Audi":

    Виждал съм много по-неграмотни да пишат за много по-скъпи автомобили и то за конкретни проблеми, а не да се хвалят.

    Само не разбрах какво означава "нисък графичен дизайн!
    Моля автора или някой друг да обясни.
  • 11 човек от народа

    16 2 Отговор
    ДА, АМА С НАШТА ЖИПКА НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА !!!
  • 12 бат цък

    45 6 Отговор
    Имах такъв от 2005 до 2008 чисто нов.Като возия добре,но толкова скъп трошляк и такъв боклук...,просто не е истина.То не беше кутия,то не беше електроника.2008 се отървах и взех тойота ланд круизер 200.След 12 години и 280 000 км.само накладки,масла и филтри,а и офроуда е на по-добро ниво.
  • 13 Нямам думи

    27 2 Отговор
    Дизайна е ок, иначе е пълен боклук. Новия ,разбира се, не оригинала.
  • 14 HitDobavki

    25 4 Отговор
    Лъжат гадовете лъжат! Историята им остана само на милите и се чудят какви глупости да пишат! Вече и ингилизите не ги купуват тези индийски недоразумения! Стар и двигатели и окачване и освен смяна на интериора нищо друго не е подобрено!
  • 15 Да се знае

    30 4 Отговор
    Това е най-големия боклук произвеждан някога
  • 16 Veni 80

    25 2 Отговор
    Няма такъв боклук?
  • 17 АВЕ БОКЛУК Е АМА

    15 3 Отговор
    С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ В РОДИНАТА И ТАКИВА БОКЛУЦИ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ...НЕ ВСИЧКИ ДЕ... ВИЖ БАЦЕ...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Нафърфорий

    13 0 Отговор
    Първото поколение беше бомба - особено бензиновите двигатели, 2 пъти печели Рали Дакар и в интерес на истината добре поддържаните екземпляри от първото поколение държат стабилни цени.
  • 20 Да бе да

    24 0 Отговор
    Да си купя кола сглобена от циганин как ли пък не
  • 21 Ха ха ха ха ха ха ха

    19 1 Отговор
    Грозен и трошлив. С две думи.
  • 22 Ако видиш

    27 1 Отговор
    Range Rover, или отива на сервиз или се връща оттам
  • 23 Георги

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "Audi":

    Нормална грешка, не съм си проверил текста след това. Не мисля, че това е критерий за финансовите ми възможности. Само не ми казвайте, че на вас не ви се е случвало? Както и да е, изказах лично мнение. Нека чуем вашето, ако сте имали или имате такъв автомобил, моля!

    Коментиран от #26

  • 24 xxx

    19 2 Отговор
    Не познавам нито един собственик на РР, който да не го е плюл в някакъв момент. Да лъскави са, да престижни са, да кажем и че минават за красиви, но технически са отврат- непрекъснати повреди, проблеми и скъпи ремонти.

    Коментиран от #30

  • 25 Rado

    9 1 Отговор
    Много скъпо с ниско качество. Бих предпочел Land Cruizer.
  • 26 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Георги":

    Имам варианта Sport ( първо поколение) ,закупен е като кола само и единствено за офроуд,в може би 95% от времето се използва по пресечен терен.Снабден е със супер проблемния и муден 2,7Л. мотор на Пежо/Форд..След многократните проблеми със въздушното окачване последва и мотора (основен ремонт,счупен вал).В заключение: Визията е отлична за годините си,офроуд възможностите са повече от задоволителни,може би има по проходими от него,но на мен ми стига и това което предлага.
    За ежедневен автомобил бих избрал нещо от германското трио : Ауди,БМВ или Мерцедес-рено.

    Коментиран от #27

  • 27 AMG

    3 8 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    само за да влезнеш в гората или пресечена местност с Мерцедес -рено , ще ти е доста трудно , защото МЕРЦЕДЕС G-KLSSE НЕ ГО ПРАВИ РЕНО., А ПО СРОРО ПАРКЕТНИКА , А С ПАРКЕТНИКА НИТО ГУМИ ЗА ОФРОУД ЩЕ ТЕ СПАСЯТ НИТО ЛЕБЕТКА .

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "AMG":

    До слепия фен.
    Някъде да си видял да сравнявам Роувъра с паркетника Г клас?
    Казах,че за ежедневна употреба бих избрал една от немското трио,не да карам с тях офроуд.Читав Г клас отива доста над цената на този Роувър.

    Коментиран от #41

  • 29 Немско

    1 15 Отговор
    Предпочитам БМВ X6 пред това
  • 30 EVOQUE

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "xxx":

    До ххх 92000 само бензин100, масла и гуми...............
  • 31 Японеца

    5 0 Отговор
    "...иконичния автомобил". Радо стига се излага, джурналист!
  • 32 Хаха

    8 0 Отговор
    Най желания??? Сигурно имат предвид автомонтьорите..те желаят да си го купим. Няма по трошлива машина в премиум сегмента.

    Коментиран от #33, #40

  • 33 Автомонтьор

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Не лъжи и ние не го искаме, прай си го сам
  • 34 София

    7 0 Отговор
    Боклук по "императорски"
  • 35 2323

    5 0 Отговор
    Хубави на външен вид но, страдат от абсолютно всички дефекти,като се започне от електроника до ДПФ, скоростни кутии всичко се скапва. Но за сметка на това цената на чатите е соленка.
  • 36 2323

    8 0 Отговор
    Ако , видите Range Rover да профучи покрай автосервиз и не спре за ремонт, значи са му отказали спирачките :)
  • 37 Реалист

    4 0 Отговор
    Чух наскоро следното изказване: "Българите, които могат да си позволят Рейндж Ровър, знаят, че се чупи много и ще стои редовно в сервиза, но го купуват за показност. Т.е. изявлението при тях е следното - толкова съм богат, че мога да си позволя скъпа ненадеждна кола и това не ме събаря. Разбира се, Рейндж Ровър не се купува като единствен автомобил, има поне 1 друг, който да го замества, докато е в сервиза."
  • 38 МП Три

    4 0 Отговор
    Напишете, моля ви, нещо за Мицубиши Паджеро 3. Там, за победите на Париж-Дакар и т.н. Без да се замеряме с титли.

    Коментиран от #39

  • 39 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "МП Три":

    За паджеро 3 каквото и колкото трябва е писано. Разделих с такова януари месец след 6 години вярна служба-супер автомобил.
  • 40 0000

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    А няма нужда.карай си го със здраве и си го прави сам
  • 41 AMG

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    само да ти поясня , Гегата никога не е била паркетник и няма и да бъде , що се отнася за другите от гамата джипове и кросоувари ,тях можеш да ги наречеш паркетници , защото кубчето където и да мине по пресечена местност или в гората за лов или в язовира за риболов другите ще си оставят броните там , за Реиндж роувар спорт е по добре в гората 2-ра генерация , но в случая е както ти писах по горе беше за Мерцедес -Рено , какви Роувари те гонят , и друго ще ти поясня , в немаската армия ГЕГАТА Е ТАМ НА ПОЧИТ както при Русняка Белия Тигар и Уаз.
  • 42 Нека да бъдем реалисти и специалисти

    1 0 Отговор
    До 1 или 2 години и България трябва да се похвалки пред света със свои лични и оригинални марки автомобили ! Трябв да измислим как , по какъв начин да има и България свои лични неща !
    Например както "други" могат да се похвалят със свои лични и оригинални марки автомобили - Мерцедес, BMW, Лада, Волга, Форд и други гиганти, българското и то трябва да има свои !!! В България е пренаситено от "други неща", които изобщо не са типично и нетипично български ! Света трябва да разбере и осъзнае, че България не трябва да бъде "тоалетна, играчка" или "кош" !

    Коментиран от #43

  • 43 карача

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Нека да бъдем реалисти и специалисти":

    Ний туй го знаем отдавна.Тия отгоре нещо не го разумят -- ама май така им изнася.