9 460 34

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

Hyperion XP-1 звучи като име на космически кораб от научнофантастичен филм от 50-те години на миналия век, но всъщност е предстоящ водородно-електрически суперкар, обещаващ пробег от 1 635 километра. След месеци на тийзъри иновативната кола най-накрая бе представена. Това предаде Motor 1.  

Hyperion XP-1 Reveal from Hyperion on Vimeo.

Водородните горивни клетки генерират електрическа енергия, която задвижва и четирите колела на Hyperion XP-1 чрез тристепенна трансмисия. Това позволява на суперколата да развие от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди. Максималната скорост на Hyperion XP-1 пък е 356 км/ч.  

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

Запазването на лекото тегло на иновативния автомобил е основен акцент в дизайна му. Водородната суперкола тежи само 1 248 килограма. XP-1 използва карбоново-титаниево монокок шаси с подсилена от титан композитна каросерия. Иновативният суперкар съхранява водорода в специални резервоари от въглеродни влакна.

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

Корпусът на XP-1 има две "летящи арки", които са поставени зад вратите на колата и имат две свойства. Те са активни аеродинамични елементи, които подобряват високоскоростното завиване, и също така функционират като слънчеви панели, способни да променят позицията си, за да следват траекторията на слънцето.

Разкриха американски водороден суперкар, който ускорява от 0-100 км/ч за под 2,2 секунди (ВИДЕО)

Основният недостатък на настоящите водородни превозни средства е липсата на инфраструктура за зареждане. Изглежда, че Hyperion има решение и на този проблем, тъй като компанията казва, че скоро ще представи и "план за революция в индустрията за зареждане с водород".

Производството на XP-1 ще започне през 2022-а, а Hyperion възнамерява да изгради 300 екземпляра от модела. Все още няма информация за цената на водородния суперкар.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Макет

  34 8 Отговор
  Такива си ги слагах на десктопа преди 20 години, като бях лапе и играех Кънтър-Страйк.
 • 2 един от стадото

  32 18 Отговор
  електрички и алабализми не коментирам. Виж, електрокара в предприятивто където работя е супер. Спести ни бая носене на ръце, всеки го уважава
 • 3 Asd

  24 14 Отговор
  Малей, ако тесла се самозапалва, това чудо не ми се мисли до какви последствия ще доведе при катастрофа... В най-добрия случай се надяваме само на заличаване на населеното място.

  Коментиран от #29

 • 4 КОЮ

  25 7 Отговор
  Готов съм на мига да си поръчам една , ама ще изчакам да оправят магистралата че иначе не мога да си я прибера на село в хамбара .
 • 5 Чичо Сам

  9 22 Отговор
  Жълтурковци те дали ще откраднат и тая технология?..Ще им е доста трудно :)

  Коментиран от #22

 • 6 Алфа Вълкът

  12 16 Отговор
  Прилича на катастрофирало Бугати! 😆😆😆

 • 7 Месершмит 109

  5 9 Отговор
  Е па то като CITROEN DS почти

  Коментиран от #10

 • 8 естет

  4 10 Отговор
  Ква е тая жаба?!
 • 9 КОЮ

  12 12 Отговор
  Ех това "гражданите " много докачливи , слагат минуси наред , яд ги е че аз от село ще си купя а те не могат и си избиват комплексите като слагат минуси :) ай споко аз си имам каруца с магаре :)
 • 10 един от стадото

  15 2 Отговор

  До коментар #7 от "Месершмит 109":

  не обиждай десето на ситроена. Толкова иновации на куп преди половин век никой няма
 • 11 Електрошок

  18 5 Отговор
  Хубавото при катастрофа е,че отпада употребата на кранове,хидравлични ножици,линейки.Отпадат и показанията на преки свидетели,поради липса на такива!

  Коментиран от #12

 • 12 гост

  13 4 Отговор

  До коментар #11 от "Електрошок":

  Никой не кара коли в 300 броя тираж по пътищата , така че няма да има много катастрофи ! И това ще иде при другите такива да прашасва по складове и колекции !!

  Коментиран от #26

 • 13 Познавач

  11 5 Отговор
  Хубава картинка! Такава и ще си остане! Демек едно нарисувано нищо!
 • 14 План за революция

  6 2 Отговор
  в индустрията за зареждане на водород?!Признават,че зареждането с водород не е проста работа,а цяла индустрия!И колко процента от енергията след"революцията" ще стигнат до колелата?

  Коментиран от #15

 • 15 КОЮ

  11 4 Отговор

  До коментар #14 от "План за революция":

  скъпи мой , мили мой проблема е че се вкарва много енергия за ЕЛЕКТРОЛИЗА на водата за да се получи ВОДОРОД с който в процеса на работа на клетката пак да стане вода . те затва има на тая колица фотоволтаици за лайци като теб да се чудят що са там , ама само с тях ще стане една насукана тесла дето за 20 км кеф после 200 км бутане :) водорода не е като метана , макар че гледах електолиза на метан и там май е бъдещето , обаче пак опираме до чичо ПУТИН :)))) нема я бъде тая :)))
 • 16 Еми прилича

  1 2 Отговор
  На бугатитата не ма занимаай
 • 17 електролиза на метан?!

  3 1 Отговор
  Сигурен ли си?

  Коментиран от #18

 • 18 КОЮ

  10 2 Отговор

  До коментар #17 от "електролиза на метан?!":

  Метанова пиролиза – тази технология ще позволи бъдещото използване на изкопаемия природен газ по начин, който е благоприятен за климата. Чрез въпросния процес метанът се разделя на газообразен водород и твърд въглерод, който е ценен материал за различни отрасли на индустрията и може да се съхранява безопасно. абе така ли ненаучихте как се ползва тоя гугъл че все задавате тъпи въпроси , иди чети , само с винету не става :)

  Коментиран от #19, #20

 • 19 КОЮ

  7 3 Отговор

  До коментар #18 от "КОЮ":

  Пиролизата на метана е равновесна реакция, която започва да произвежда въглерод и водород около 300°C и приключва при около 1000°C. Подобни температури могат да бъдат постигнати и само с концентрирана слънчева енергия.
 • 20 Изглежда

  3 4 Отговор

  До коментар #18 от "КОЮ":

  всички думи,които свършват на "лиза",за теб са еднакви.
 • 21 предимно прост

  8 1 Отговор
  Начи нагреваме метан,добит от земните недра със слънчева?! енергия до 1000 градуса и след това го охлаждаме до стайна температура.Следва многостепенно компрресиране до 500 -700 бара с междинно охлаждане.Паралелно с това от получения въглерод бичим въглеродни нишки за бутилки с високо налягане.Пропускаме факта,че така полученият водород не е възобновяем енергиен източник и транспортираме към водородните зарядни станции.Накрая се събиждаме и краката ни отвити!
 • 22 незнайко

  2 4 Отговор

  До коментар #5 от "Чичо Сам":

  По скоро американците са откраднали технологията от японците !
 • 23 Мдааа

  7 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: "Водородните горивни клетки генерират електрическа енергия, която задвижва и четирите колела на Hyperion XP-1 чрез тристепенна трансмисия." Брейй, каква ли ще е тая скоростна кутия задвижвана направо с еленергия?! Между еленергията и скоростната кутия да не би да има елмотор или вече взеха да ги избягват, защото са излишни. Следващите модели ще бъдат с водород направо в колелата.....

  Коментиран от #24

 • 24 Хахахаха

  6 0 Отговор

  До коментар #23 от "Мдааа":

  Легендарен коментар...и аз си мислех нещо подобно
 • 25 Гост

  3 1 Отговор
  Дали ускорява за 2 или за 5 секунди, няма да разбереш разликата, освен ако не си на старта с друга кола до тебе. За каране за кеф това не е от значение. Затова тази опорка с ускорението никога не ми е била интересна. Щом ускорява по-бързо от 10 секунди ми е напълно достатъчно.
 • 26 Гост

  0 1 Отговор

  До коментар #12 от "гост":

  Ама ще се обърнеш след нея да точиш лиги, като мине покрай тебе нали?

 • 27 Кристиян Вигенин

  1 1 Отговор
  Американците отново демонстрират върхови технологии.Бъдещето е на електрическите коли и на тези с горивни клетки.
 • 28 onq s konq

  1 0 Отговор
  Хахаха Хиперион ми звучи като варненска фирма за мебели ...
 • 29 Съдията Дред

  2 0 Отговор

  До коментар #3 от "Asd":

  Няколкостотин хиляди водородни коли се експлотират в последните 30 години, не е отбелязан нито един инцидент. Водородна кола не значи водородна бомба.
 • 30 Дреме ми..

  0 0 Отговор
  Прилича ми на Енцо...Нищо ново. Само малко повече фантазията.
 • 31 Гого

  1 0 Отговор
  Трябва ли да е "суперкар" Толкова ли е трудно да е супер автомобил Толкова богати език имаме.....7558
 • 32 GG1989

  0 0 Отговор
  Поредната реализирана фантазия, която ще държат под ключ. Не знам аз ли с EVO-то, което ми точи яко бюджет, но се кара редовно що-годе в границите на разумното (300+ коня с турбо и полека е сложно :) ) или султанчето/емирчето с това в гаража е по-щастлив. Затова мечтите са безплатни, но е хубаво да са реалистични!!
 • 33 АПИ

  0 0 Отговор
  да заповяда на Чирпанския участък да го видим колко дига.....ски оцелее купаваме на шефа .....
 • 34 tapanar4o

  0 0 Отговор
  Хибрид между Вейрон и BMW I8,някой много е крал от към визия и технологии.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.