Last news in Fakti

19 Август, 2020 12:32 18 927 14

Nokia може да забрани продажбата на Mercedes-и в Германия

  • mercedes-benz-
  • nokia-
  • съдебен спор

Финландската компания спечели патентен спор в съда

Nokia може да забрани продажбата на Mercedes-и в Германия - 1

Съдът в германския град Манхайм постанови, че Mercedes-Benz нарушава патентите на Nokia, използвайки мобилни технологии в своите автомобили без лиценз. Според Bloomberg, сега, предвид съдебното решение, Nokia може да поиска забрана за продажба на нови автомобили на марката на територията на Германия.

Според изданието, ако Nokia наистина иска да забрани продажбата на автомобили на Mercedes, финландската компания ще трябва да започне отделно съдебно производство и да внесе гаранция от 7 милиарда евро за нейното изпълнение. Тези пари са необходими, защото патентният собственик носи отговорност за загубите на ответника, ако забраната не влезе в сила.

Съобщава се още, че ако делото бъде заведено и удовлетворено, продажбите на Mercedes ще бъдат забранени. "Не можем да разберем присъдата на съда в Манхайм и ще обжалваме", казат от Dimler. Немската компания обаче смята, че няма да се стигне до забрана.

Nokia се стреми да работи директно с автомобилни производители и да получава такса за всеки продаден автомобил, който използва нейната технология (навигация и други системи), вместо да работи с производителите на части.

Според Ройтерс Nokia получава 1.4 милиарда евро годишно от лицензи, така че този въпрос е много важен за финландската компания. Няколко доставчици, включително Continental и Bosch, подкрепят Daimler в евентуални съдебни спорове. Nokia обаче се поддържа от други компании, включително от BMW и Volkswagen.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОКОРЧО 🙄

    46 25 Отговор
    Нормално какво дири китайски производител като Мерцедес в Германия и ЕС като цяло.

    Коментиран от #9

  • 2 Driving pleasure

    71 8 Отговор
    Даже се надявам да го направят, щото Мерцедес има нужда от сериозен ритник отзад, да се събуди и да се върне към старите си ценности.
  • 3 Бмв

    22 12 Отговор
    Mercedes като всички други световни компании гледат да си намалят разходите като къде легално къде полулегално използват тези технологии Иначе никой не може да каже с лека ръка че Mercedes са несериозна фирма

    Коментиран от #5

  • 4 Komapak

    41 3 Отговор
    Толкова ли са стиснати че един лиценз на патент не могат да платят. А отделно искат една торба с пари?!
  • 5 Хайл

    37 12 Отговор

    До коментар #3 от "Бмв":

    Те от много време са несериозни както всички немски работи,всичко им е фалшиво менте на безбожна цена
  • 6 сектант

    16 14 Отговор
    предлагаха ми Астън Мартин Лагонда ама нещо не ми хареса навремето и си останах с дъстъра

    Коментиран от #7

  • 7 сънчо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "сектант":

    Да ти го подарят ли?
  • 8 Ицака_87

    13 2 Отговор
    Грозна постъпка от страна на мото-гиганта!!!
  • 9 Смях

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОКОРЧО 🙄":

    Каза човекът, който не е сядал зад волана на мерцедес през живота си. 👍
  • 10 Мерцедес

    19 14 Отговор
    Мерцедес е единствената масова марка автомобили, която предлага премиум качество ввъ всеки сегмент. Не цитираме поршето, Бентлито и т. н. От масовите марки, по комплекси показатели, няма кой да им стъпи на пръста. Бмвтата са добре изглеждащи играчки, ауди са не последователни и последните им модели започват да губят идентичност, останалите марки са под това ниво. Има 2 причини човек да не харесва мерцедес в България - по-честата е, че не може да си купи хубав мерцедес, а втората е, че е комплексиран селтак/тийнейджър, който се асоциира като хулиган с бмв или ауди, а всъщност просто не му разбира главата. Моето уважение към всички производители на коли, но от много години има йерархия и мерцедесът неслучайно е на върха на веригата. Затова е нарицателно. Казваме това е 'мерцедесът' в еди си какво. Ане голфът, не бмвто, не е телата и тн. А това, че на някой хора им липсва опита или класата за да правят адекватен избор, е друга обширна тема.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ххххх

    4 1 Отговор
    Моля, коригирайте статията си не Dimler, а Daimler.
  • 13 Да да

    2 0 Отговор
    Да бе да, ще забранят мерцедес в германия...
  • 14 Бмв

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мерцедес":

    Да подкрепям те почти за всичко, но нека не се лъжем. Мерцедес отдавна не е това което беше. Мерцедес беше еталон за много неща в автомобило строенето, но и те се изпедера___ха като много други