Last news in Fakti

2 Септември, 2020 11:40 4 602 10

Най-невероятният Chevrolet Corvette в историята (ВИДЕО)

  • chevrolet-
  • corvette-
  • v12
Най-невероятният Chevrolet Corvette в историята (ВИДЕО) - 1

Трудно е да се повярва, но преди много време е имало Chevrolet Corvette, оборудван с огромен V12 мотор. И не, това не е дело на някакво тунинг студио, а фабричен прототип.

Съвсем наскоро тази кола беше изкарана на пътя. Идеята за такъв автомобил се заражда през 80-те години на миналия век и в началото на 90-те специалистите на марката я осъществяват.

Те решават да интегрират V12 под капака на Chevrolet Corvette, като по същото време Dodge Viper дебютира с осем литров V10 двигател. Chevrolet, естествено иска да направи още по-мощен автомобил.

Най-невероятният Chevrolet Corvette в историята (ВИДЕО)

Така се ражда Chevrolet Corvette ZR-12 (както е наречен прототипът), който е оборудван с огромен 9.8-литров V12 двигател, заимстван от моторна лодка. Този агрегат развива 686 к.с. и има въртящ момент 920 Нм.

На тестове този Corvette изминава четвърт миля за 11.6 секунди и развива скорост от 214 км/ч на финалната линия, тоест се оказа по-бърз от Viper. Разбира се, заради V12 мотора шасито е подобрено, а междуосието се удължава.

Интересното е, че този Corvette е само с 45 кг по-тежък от стандартния модел. Защо Corvette ZR-12 не влезе в производство? Всичко опира до цената - по онова време един такъв двигател струва 45 хиляди долара, тоест само моторът е по-скъп от базовия Chevrolet Corvette от 1990 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Притежател

    12 1 Отговор
    Искам го!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 YAMAHA

    8 1 Отговор
    Ще ти го продам. Направи оферта
  • 4 Радо

    1 6 Отговор
    Има няколко зацапани свещи според мен, звукът нещо не ми харесва - прекъсва.
  • 5 Гост

    7 9 Отговор
    90-те години на миналия век имат възможност да правят коли по 700кс!!! А мужиците не можеха и 100!!! кс да направят Ладите. Къде са едните къде другите? Ама викате кравари били?
  • 6 Радо

    8 4 Отговор
    А ти кат си толкоз оттулен и баровец, можеш ли да караш Шевролет, който да гори 30 на 100 бензин....или ще си вземеш някоя Ладичка на газ, с разход 10 на 100???
  • 7 джими

    2 1 Отговор
    че що не са го оставили като опция за тези, които могат да си го позволят. Така сега щяхме да имаме поне няколко такива останали по улиците и аукционите
  • 8 ГоЩо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Притежател":

    Веднага те уреждам с един черен,тарга 5,7-V8. Ще е нещо на цената на спанака!

    Коментиран от #9

  • 9 Притежател

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГоЩо":

    Давай го, щом е такава цената☺
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.