22 Септември, 2020 13:00 4 229 41

Става ли Tesla Model Y за офроуд? (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model y-
  • офроуд

Отговор на този въпрос дава YouTube-каналът i1 Tesla, който проверява на практика всъдеходните способности на електрическия кросоувър. Оказва се, че далеч не всяко препятствие е по силите на Model Y дори с доработено окачване.

Преди да слязат от асфалта, авторите на видеото сменят доста компоненти по ходовата част на електромобила. Клиренсът е увеличен с 10 см, а на 18-цоловите джанти са монтирани всъдеходни гуми Toyo Open Country A/T III.

Така въоръжен, Model Y се преодолява уверено мокър черен път, глинести коловози и относително плътен пясък, но само доколкото позволява клиренсът. Електрическият кросоувър става безпомощен при диагонално зависване.

Въпреки това от i1 Tesla определят Model Y като "способна" машина и се оплакват единствено от липсата на специален режим за движение по пресечена местност.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vukadin

    38 24 Отговор
    Това ако е офроуд, аз съм космонафт. От там минава всеки средностатистически автомобил с читави гуми. Егати недоразумението, тотален коптор, от които чеп за зеле не става.

    Коментиран от #29

  • 2 Бачо Киро

    23 10 Отговор
    Като дигнеш и лимузина така и и праснеш окачване и гуми и то ще минава по същите места. Като стигнеш местата за истински оф роуд 4х4 и до там. С разликата, че след мъки в калта, с ДВГ ще се върнеш, понеже често имат по някоя туба в повече. Туй кат замине батерията не знам откъде ще зарежда. Нали няма нужда да ви обяснявам в калта дали разходът е същия.

    Коментиран от #19

  • 3 Бай Миле

    20 11 Отговор
    Тя и за on road не става, по немския аутобан затова ще ги видите макс с 140 150, че да могат да стигнат, с 300 също могат , за 20 минути ХАХАХХАХА
  • 4 тунберг

    24 6 Отговор
    при тегло от 2 тона и нагоре го пиши затънал до ушите в калта, да си седи на асфалта, за офф роуда си има истински офроудъри !!
  • 5 TLC

    19 9 Отговор
    Който го е набедил тоя електрически кошник, че става за офроуд, е в голяма и дълбока грешка. Дано някой собственик и потребител не се излъже да отиде, че после ще си скубе косите и ще се чуди откъде ще намира трактор да го извади. За ремонтите по ходовата част и екстериора, няма да отварям дума, щото там майка плаче.
  • 6 а0е0

    6 7 Отговор
    Става, стига да не попадне вода при лития в батерията, че знаеш ли после как гори!!!
  • 7 Сър

    12 13 Отговор
    Който смята, че електричките стават за нещо моля да обясни следните 2 неща. 1) Защо няма електрички в рали Дакар 2) Защо Формула Е е смешна спрямо Формула 1 като възможности.

    Коментиран от #11

  • 8 1111

    11 9 Отговор
    Хаха - този клип е пълно недоразумение и анти реклама. По това т.нар. офроуд трасе ще мине нормална жигула с малко по надъхан шофьор без проблем. Даже и неразбират самоиронията, която си причиняват с подобни изцепки.
  • 9 Koooooooooo

    6 8 Отговор
    Не стааааааа....
  • 10 Добра е

    7 7 Отговор
    Стаааа...
  • 11 TSLA

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сър":

    Защото, Другарю водач, новите неща в XXI век (все още) идват от англоезичния свят. И всеки слабограмотен може да напише в търсачката Dakar electric или fanboost и да не задава тъпи въпроси. Moto GP също имаха електрически серии: TTXGP и там рекорден брой изпреварвания между двама: единият с лек и слаб мотор дърпаше в завоите, другият с тежък и мощен го оставяше на точка в правите. Доста по-интересно от гледане на една и съща колона как се возят 2.5 часа.

    Коментиран от #17

  • 12 TSLA

    8 5 Отговор
    А за почитателите на хвърлянето на боклуци из Германските ливади, скарата и стрелянето с въздушна пушка, има УАЗ-ки и Ниви. Да оставим теслите на ашладисаните ора.
  • 13 Миро

    6 2 Отговор
    Няма ли кой да каже че Тесла е измама и ще фалира другия месец? :) Ако тази кола ставаше поне малко за офроуд той Мъск щеше да вкара не една ами 3 програми по въпроса поне в програмитв няма кой да го бие. Като искате да тествате нещо изчакайте още малко за кибер тък поне. Не че на него това му е идеята като ще е 3 тона и 6 метра ама поне ще е висок. Модел У фабрично е на 12 см някде от земята, чудно как е забравил за програма...
  • 14 Джуган

    9 3 Отговор
    Ха ха ха, офроуд? Разни дядки с Москвичи и Запорожки не са чували сложни думи от рода на “офроуд”, “four by four”, “раздатки”, “блокажи” и пр., но редовно си карат по такива пътища и не им пука. Нищо чудно обаче да са направили депозит за Сайбъртръка, хи хи. Норвежец, кажи нещо, не се укривай!

    Коментиран от #16

  • 15 Мммммм

    7 7 Отговор
    Има видео в Ютуб тест на Модел 3, с Ауди куатро,на тези стативи които се въртят, а само едното колело е със сцепление. Тесла излезе, Ауди не успя. А, че това минава - ми на това я тестват! Има и доста тестове, как се справя на сняг! Ами доста по-добре от кола с ДВГ!

    Коментиран от #28

  • 16 Стой та гледай

    8 5 Отговор

    До коментар #14 от "Джуган":

    Концепцията 4 по 4 е безвъзвратно остаряла. Наред е 4 по 1 , а защо не и 4 по 2. Тоест по един два електромотора на всяко колело. Дали такава машина ще става за офроуд? Само си помисли гладко бронирано дъно, което се намира над оста на гумите и няма диференциали. В същото време по-нисък център на тежестта, отколкото на бензинов аналог. Няколкостотин коня на всяко колело, които имат чудовищен въртящ момент дори при 1 оборот в минута, които са независимо управляеми от останалите колела.

    Коментиран от #18

  • 17 Сър

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "TSLA":

    Ох, аз едно питам ти пак твоето си знаеш - питам защо не могат и 1/5-та като възможности спрямо сегашните решения. Аз ако искам да гледам как се изперварват децата с картинги с 40 км/ч и няма никаква тръпка е отида на пистата в паркинга на мола.
  • 18 Джуган

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Стой та гледай":

    Истинският офроуд е много по-различен от компютърните игри или глупостите за “чудовищен” въртящ момент. С подходящите механични предавки винаги ще имаш достатъчен въртящ момент. Най-важното е да заложиш на възможно най-проста, изпитана, разбираема технология с минимум електронни системи. Ако нещо се случи по добре да разчиташ на себе си, а не да чакаш Илон да ти прати ъпдейт. Разбира се че ако за теб офроуд е изкачване от паркинг ниво -3 на мола когато вали дъжд, измислиците на Илон са точно за теб

    Коментиран от #20, #35

  • 19 хмм

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Ами, сети се защо марсоходите са електрички, и откъде зареждат като им свърши ,,тубата"

    Коментиран от #27

  • 20 Аха

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Джуган":

    Ако за теб оф-роуд е най-важното нещо, не е нужно да търсиш кола за покупка! А и града не е твоето място за живеене! Може би на луната има място за теб! Купи си парцел.

    Коментиран от #21

  • 21 Джуган

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Аха":

    Това че в свободното си време ходя на офроуд и имам известен опит не ме прави подходящ за парцел извън София. Из Балканите си карам пикапа, из града си джиткам с кабриото, радио НОВА, гадже синоптичка и студено Пиринско :))))))))
  • 22 Радев

    5 4 Отговор
    В гората няма зарядни станции ако се изтощи батерията.

    Коментиран от #24

  • 23 Става

    4 3 Отговор
    само за скрап!
  • 24 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Радев":

    За това вече, ще могат да зареждат една от друга. Едната ще зарежда другата. Така че няма да е проблем.

    Коментиран от #26, #39

  • 25 Мани мани

    8 1 Отговор
    Такива са ми пътищата до вилата и ги минавам всяка седмица с моя Логан.
  • 26 Мани мани

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Така е":

    Че и двете да не се приберат.
  • 27 Мани мани

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "хмм":

    Дали не е защото на Марс няма кислород за горене в двигателите?

    Коментиран от #31, #34

  • 28 Мани мани

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мммммм":

    Все ми е на ума, че два тона Тесла няма да се окопа в снега повече от една лека бензинова кола. Тесла се справя на сняг, ама само ако преди нея е минал снегорин.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хмм

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Мани мани":

    Щот бензин колкото искаш ли, всичко и окислителя за ракетното гориво си го носиш от земята, само тока си прайш на място.
  • 32 сектантабрат

    4 1 Отговор
    не стават
    но спокойно
    Дъстърът ке го дърпа
  • 33 ъукук7кл

    5 1 Отговор
    Тоа го скъсвам с Астрата. Само да сложа вериги
  • 34 Няма бензиностанция на Марс

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мани мани":

    Затова пращат електрички. Знаеш ли колко бензин трябва да пратят за 15 години движение на един марсоход.
  • 35 Проста механика и малко електроника

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Джуган":

    "С подходящите механични предавки винаги ще имаш достатъчен въртящ момент. Най-важното е да заложиш на възможно най-проста, изпитана, разбираема технология с минимум електронни системи."

    Да видя дали правилно съм те разбрал. Значи един двигател с раздатки,диференциали, блокажи, съединители, скоростни кутии с бързи и бавни, лостове и всякакви механизми, са по-прости, отколкото двигател, със зъбно колело на оста, и още 1 зъбно колело към полуоската зацепени постоянно.


    Четири двигателя с някаква с почти никаква механика, които работят напълно индивидуално и дори един работещ може да задвижи автомобилна, са по-ненадеждни отколкото един-единствен двигател с много сложна механика до колелата?

    Електронни системи няма. Това да не ти е Volkswagen ID, който има отделен електронен блок за всяка система и не могат да ги накарат да комуникират помежду си вече цяла година. Съвременните електромобили, имат един централен компютър, който е дублиран със същия такъв и всичко се управлява от него. Системите не са електронни, а са софтуерни. Колкото и да се подиграваш, един софтуерен ъпдейт ще може да повиши проходимостта при различни условия, защото всичко е свързано към автопилота, който анализира всички действия и грешки, дори когато не управлява автомобила и се самообучава. Ако си опитал по десет начина да минеш едно и също препятствие, машинното обучение ще избере най-подходящата стратегия и следващия път ще я приложи при подобна задача. Камерите могат по

    Коментиран от #36

  • 36 Джуган

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Проста механика и малко електроника":

    Да, точно така, тези “всякакви механизми” са прости и разбираеми за дори хора без образование, изпитани са и действат надеждно във всякакви екстремни условия. И една малка подробност, предпочитам аз да карам автомобила, а не да седя в него като чучело докато софтуеъра ми повишава проходимостта.

    Коментиран от #37

  • 37 Това че не разбираш нещо

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Джуган":

    Не го прави по-сложно. Електронното и софтуерни управление на един съвременен ДВГ е много по сложно и трудно за разбиране, отколкото управлението на прост електромотор. Да не говорим за сложнотоиите между ДВГ и колелата в един съвременен всъдеход.

    Не се прави, че дори половината от тях знаеш и може да ги поправиш с подръчни материали в балкана. На един електромотор няма какво да му се счупи. За сметка на това е много вероятно да подпалиш съединител в някои ситуации, особено ако нямаш опит.

    Казах ти просто да изчакаш производството на истинските електрически офроудъри, а не да коментираш паркетниците.

    Коментиран от #38

  • 38 Джуган

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Това че не разбираш нещо":

    Толкова ли е трудно за разбиране че много от тези ДВГ “сложнотии” които изреждаш са абсолютно ненужни за офроуд? Да, електромоторът е нещо наглед просто, но между DC батериите и AC електромоторите има едни джаджи които се наричат inverter & controller. При Тесла те са сложни дори за експерти в областта, които ги свалят, разучават и пак не са 100% сигурни как точно функционират. Въпреки това с една мега проста УАЗ-ка ще стигна по-далеч отколкото с Tesla Y. Не ми се обяснява повече, аз си карам пикапа и си свиркам, ти си чакай Сайбъртръка за да отидеш там откъдето аз се връщам.

    Коментиран от #40

  • 39 Радев

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така е":

    Най-много и двете Тесли да останат в гората без ток и да ви изядат мечките!
  • 40 Това че не разбираш нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Джуган":

    Това разбра ли го от първия път?

    "Казах ти просто да изчакаш производството на истинските електрически офроудъри, а не да коментираш паркетниците."
  • 41 Линуксар

    1 0 Отговор
    Няма как паркетна количка да стане за офроуд, ако ще и монстър гуми да ѝ сложат. Ако има 4х4 тоя паркет, ще е чудо.