Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 13:55, обновена 28 Юни, 2022 12:35 5 129 218

Telsa Model 3 поевтиня рязко, но не за всички

  • telsa-
  • model 3-
  • китай

Telsa намали значително цената на Model 3, но само за китайския пазар. Произвежданите в Шанхай електромобили вече могат да се купят за 249 900 юана (€31 400) вместо досегашните 271 550 юана (€34 121).

Това е второто намаление на цените на китайския Model 3 от май насам, когато той струваше 291 800 юана (€36 666). По този начин най-малката Tesla е поевтиняла с 15% от началото на годината.

Намалението на цените е резултат от държавните субсидии, от които могат да се възползват производителите на екологично чисти превозни средства в Китай. Tesla успя да се пребори за място в списъка с компании, които имат право на дотации, в края на миналата година.

В Шанхай се произвеждат Model 3 и Model Y. Това е първият пълноценен завод на Tesla извън пределите на САЩ и първото предприятие в Китай, което принадлежи изцяло на чуждестранна компания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууууу

    13 17 Отговор
    А кой от специалистите тук пишеше, че Тесла не можела да свали цените, като написах че Тесла също може да свали?

    Коментиран от #8, #10

  • 2 А, чуждестранно,

    10 11 Отговор
    Я му вижте на Мъск физиономията, пък после ми кажете дали е чужденец в Китай! 😀

    Коментиран от #21

  • 3 сектант

    10 1 Отговор
    супер, два броя ако може
  • 4 Хе хе

    10 10 Отговор
    А тук някой се радваха, че субсидията във Франция падала с хиляда Евро! А Тесла сваля цената с 3! За сега само в Китай, но това ще отрази навсякъде.
  • 5 Дъ Мозък

    21 3 Отговор
    Тва човек да не може да си купи онлайн една тесла, излизат му само автомобили.
  • 6 Учен от САЩ

    9 15 Отговор
    Производителите се опитват да продадат нещо, което всеки момент ще се окаже ненужно-съответно непродаваемо.
  • 7 Дедо

    12 0 Отговор
    Те имат айфоните ся и теслите, накрая търговската война да не е в тяхна полза 😂
  • 8 DrivingPleasure

    21 10 Отговор

    До коментар #1 от "Аууууу":

    Ало льохман - НАМАЛЕНИЕТО Е ЗАРАДИ ДЪРЖАВНИТЕ СУБСИДИИ тва прочете ли го?!
    Тия кочини без милиардите субсидии за тях никой няма да ги купи!

    Коментиран от #9, #25

  • 9 Аууууу

    11 18 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Льохман, Тесла сама свали цените преди, за да влезе в категорията за субсидии! Разбра ли льохман?

    Коментиран от #11

  • 10 Бачо Киро

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Аууууу":

    Свалила ги е в КИТАЙ, не в твоето село. Реално има държавна субсидия, нищо не е свалила. Понеже на теб дори за короната ти дадоха само кредитче, за теслите ще те товарят с данък луксозен бастун 25%, понеже мозъкът ти е само за толкова.
  • 11 Бачо Киро

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Аууууу":

    Абе тухло гламава, влезли са края на миналата година в списъка за субсидии, сваля цените сега. А научи се да четеш, после пиши лъжи ...

    Коментиран от #12, #13, #14, #23

  • 12 Аууууу

    7 12 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Тухльо, Тесла свали цените за да влезе в цена за получаване на субсидия! Ако намеря статията, ще си тряснеш ли една тухла?

    Коментиран от #16

  • 13 Аууууу

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Ей ти тука една друга. Второто поевтиняване. Първото беше по-рано! Иди си удари една тухла, тухльо. https://m.fakti.bg/avto/478214-tslite-poevtinavat
  • 14 Винаги проверявай "фактите" във Факти

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Tesla China отрязва стандартния диапазон на модел 3 плюс цена с 8%
    1 октомври 2020 г. от Стив Ханли

    Изглежда, че точно вчера писахме за това как седаните Model 3, построени в Шанхай, ще започнат да използват LFP батерии в четвъртък и спекулираме как тази промяна може да повлияе на цената на автомобилите. Всъщност беше само вчера . Сега днес е тук и достатъчно сигурно, според Ройтерс , Tesla China е обявила намаление на цената с 8% за Модел 3. В сила веднага, началната цена за Модел 3 в Китай е 249 900 юана (36 805 долара). Вчера цената беше 271 550 (39 900 долара). Каква разлика прави един ден! И двете цени са нетни след прилагане на всички държавни субсидии. Цените на модела 3 със задно задвижване на дълги разстояния също са намалени с близо 10% от 344 055 юана (50 668 долара) на 309 900 юана (45 639 долара).



    LFP (литиево-железен фосфат) батерии струват около 10% по-малко от NMC (никел-манганов кобалт), които досега са били основата на автомобилите от Модел 3 според Zeng Yuqun, главен изпълнителен директор на CATL, които могат или не да доставят батериите за китайците направиха Модел 3 от днес. (Нито Tesla, нито CATL не са отговорили на запитвания за пресата по този въпрос.) По-ниските разходи се дължат най-вече на използването на желязо и фосфат, които са в изобилие и са евтини в сравнение с никела и кобалта.

    Коментиран от #15

  • 15 Аууууу

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Винаги проверявай "фактите" във Факти":

    Тия тухльовци и на факти не вярват! Само на Путин!
  • 16 DrivingPleasure

    16 7 Отговор

    До коментар #12 от "Аууууу":

    Абе пич това е второто намаление. Чеки ти обясня белки фанеш и да не се пенявиш толкоз.

    Лани китайската струваше 36 иляди и много, за да влезе в списъка за субсидии Мъскито стисна зъби и свали 2 хилки до 34 и нещо си, за да влезе в списъка. щото ако не е в него продажби йок.

    Сега китайките като са го одобрили и дават субсидия той е длъжен да я намали с размера на субсидията - официална цена, реално той пак си получава ония 34 само че част от парите идват от държавата.

    Та с две думи льохман Илончо нищо не е намалил, отряза си печалбата с 2000, за да влезе в списъка и да почне поне нещо да продава иначе оная фабрика щеше да му стои като мавзолей...

    Надявам се че е достатъчно добре обяснено сега и дори електричар разбира ;)

    Коментиран от #17, #18, #22

  • 17 Я прочети правилната новина

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "DrivingPleasure":

    Пък после коментирай. От Тесла смениха вида на батериите и с това и цената падна. Посочи ми друг източник на информация освен Факти, където да е писано че цената пада заради субсидии по никое време. Недей чети тука какво е написано и да си правиш оттам свободни съчинения.
  • 18 Еххх

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "DrivingPleasure":

    Льохмани, незнам какво да ви се обяснява! Значи викаш, нищо не е намалил, само е свалил цените! Бравос викам аз на таквис. А между другото, Тесла пак е с рекорд за тримесечие със 140 хиляди продадени! А и чета, че след като са свалили сега цените в Китай, поръчките са им станали доста цифрени!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Смех

    4 6 Отговор
    Хаха каква кола какви технологии.А нафремето се припадаше по Опел Минeт пардон Кадет Ге се и по Опел Калибра и по Фят Купе.Боже какви кнeфи и пaткитe yмиpаха да се качат в такова а бе тия същите пaтки сега кво ли прават чеса ли ги некой или не ги чеса?
  • 21 До слепока

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "А, чуждестранно,":

    И кво му е на физиономията.Сравби снимките на Мъск и Си Дзинпин.
  • 22 драйфинг...

    8 10 Отговор

    До коментар #16 от "DrivingPleasure":

    А бе,най-надъханият фен на тЕсла-та,време е да смениш "плочата"...звучиш изтъркано вече със плюнките злоба във всяка една публикация за тЕсли...преживей го, няма да фалира и ще се налага и продава все повече...има място за всеки под слънцето!!!
  • 23 гост

    9 9 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Абе тухла ли си , бетон ли си , ама мазък не си гаранция !!! Субсидията в Китай си я има от три години !!! Не е повишавана , дори я намалиха миналата година !!! Та как тогава се отразява на СЕГАШНИТЕ цени , та заради нея били свалили цената ??? Цената беше по-висока миналата година , защото продаваха коли внесени от САЩ !!! Тази година тръгна завода в Китай и от второто тримесечие свалиха цената !! Сега почнаха да получават от по-евтините китайски батерии и затова свалят пак цената !! Това няма нищо общо със субсидията , тя си е отделно и е същата , като и миналата и по-миналата година , дори сега е по-малка !!!

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хайл

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "DrivingPleasure":

    Що се занимаваш с тоя профан-винаги пише каквото му оттърва и вечно се отмята от думите си и винаги "ЩЕ" прочел че паднали цените,но не прочел за дотациите,като му вдигнат цената на тока пак няма да прочете,ама че ще има зелени капачки на вентилите ще скача до небето че е ЕКО...остай да плямпа глупости че това може само

    Коментиран от #26

  • 26 Профани сте вие антиелектрици

    1 9 Отговор

    До коментар #25 от "Хайл":

    Пардон антимислители. Вярвате ли ВЕРВАТЕ, на такива като инженер Радев, който кара перпетуум мобиле с КПД на двигателя 200% от 1,25 литра гориво с енергиен еквивалент 12,5 киловатчаса, неговия автомобил докарва 21,1 киловатчаса до гумите и никой на света не може да го убеди, че греши, а всички анти електрици обясняват колко е умен и колко са глупави всички които не му вярват. Да не говоря, че половината от тях ме накараха да си ходя да си пия хапчетата когато им казах, че земята не е плоска, а Радев се съгласи с тях. Не ми се проверява и ти ли беше с тях? Вярваш ли в перпетомобиле и плоската земя?

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Уфффф

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Овша главо слънчасала, кога ще поевтинява този ток, че пак чета, че щял да поскъпва?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Уфффф

    6 0 Отговор
    Ако и сега гост не си купи Тесла, значи наистина са голям боклук, щом дори маниаците им не ги искат.
  • 30 Хайл

    7 2 Отговор

    До коментар #26 от "Профани сте вие антиелектрици":

    Специално за теб-земята е плосък триъгълник с квадратна обиколка на кръглото в луната...има такъя двигател и с Радев,гост /истинския,не ти/ и Уффф заедно го измислихме ама малко ти завишихме данните за разхода щото не вярваш че може да е под 1....и след 100 г електричките няма да мръднат от върхът си през 30 години на 20 век когато видяха че не са конкурентни на двг и това ти не можеш да преживееш,а това че мъск ти обещава нещо а ти му вярваш си е твой проблем-от такива профани като теб той е милиардер а ти си бъркаш в носа

    Коментиран от #31

  • 31 Чест е за мен да си пиша с вас гении!

    2 9 Отговор

    До коментар #30 от "Хайл":

    Оборихте физичните закони и скромничите само с 200% КПД и разход 2,5л/100, въпреки че автомобила на Радев гори под 1/100, тоест има КПД около 500%

    От 10kWh в горивото, изкарват 46,5kWh механична енергия от двигателя и 42,2kWh на колелата.

    Коментиран от #33

  • 32 Julio

    1 1 Отговор
    Е сега се изви опашката от Пекин до Шан Хай...
    Боят настана, тупкат сърца ни...
  • 33 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Чест е за мен да си пиша с вас гении!":

    А за нас не е чест да ти четем глупостите.това което ти описах си ти но така и не можа да се усетиш...лека нощ

    Коментиран от #34

  • 34 Значи ВЯРВАШ?

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Хайл":

    Значи според тебе съм глупак, защото НЕ ВЯРВАМ, че автомобила на Радев при 50км/ харчи 2,5/100 и в същото време мощността на колелата му е 21,1kW за поддържане на тази скорост?

    Или съм глупак, че НЕ ВЯРВАМ, че замята е кръгла?


    Или съм глупак и по двете причини и когато ви пиша и давам доказателства, че грешите, смятате, че пиша глупости, само за да ви отделя и разколебая от ПРАВАТА ВЯРА.

    Блажени са вярващите. Амин!

    Коментиран от #36, #37, #38, #63

  • 35 Димов

    11 0 Отговор
    Тук може да се направи едно интересно съпоставяне. Франция сваля субсидиите за електромобили и Тесла смъква цените. България смъква ДДС за ресторантьори, а те вдигат цените. В България нещата винаги ще работят наопаки и срещу човека.
  • 36 Димов

    11 0 Отговор

    До коментар #34 от "Значи ВЯРВАШ?":

    Формата на Земята е геоидален кардиоид. Прилича на ябълка, но пак си е кръгла, макар и не идеално кръгла. По-интеррсен факт е, че Земята е по-гладка от билярдна топка. Отношението на денивелацията, между Еверест и Марианската падина, към то диаметърът на Земята, е по-малко от отношението между микро грапавини на билярдната топка, към то диаметърът й. Относителност :)
  • 37 Радев

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Значи ВЯРВАШ?":

    Пак се извърташ фурнаджииска лопато.Всичко съм ти пресметнал всеки може да провери в " срив в приложежението на Тесла".Никой не ти вярва и никой не иска да спори с теб.Кпд ти го изчислиха 58.75%.Това 200% и 500% са твои теории.Кпд винаги е по-малко от 100%.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Значи ВЯРВАШ?":

    Електрика (предполагам, че си ти), нали щях да меря тока на инверторния мотор на една от машинките ми? Избрах една от транспортните, че най-много прилича на колите. На празен ход, с откачен ремък, инверторния мотор харчи много малко. Около 20-25% от номиналния ток. Но, това е ток без консумацията на инвертора. С него не знам колко е. По-интересно стана, когато гледах графиката в реално време при движение на бавен ход. Нормалната скорост е (1,2м/с). Токът при ниски скорости, под зададената (при 0.8м/с), намаля, но при още по-ниски (при 0.5м/с) почна много да скача. Когато я накарах да се движи много бавно, токът достигна дори стойности над номиналния. Явно съпротивленията при мн ниска скорост са доста големи и искат ток. И роторът няма инерция, затова мощността се генерира изцяло от ток.

    Коментиран от #42

  • 39 Така де, това са си твоите сметки

    1 4 Отговор

    До коментар #37 от "Радев":

    "от 1,25 литра гориво с енергиен еквивалент 12,5 киловатчаса, неговия автомобил докарва 21,1 киловатчаса до гумите и никой на света не може да го убеди, че греши"

    Значи съм бил прав. За кое съм излъгал? Че мощността на гумите при 50 километра в час е 21,1 киловата или за разход в същото време 2,5 литра на 100?
    Нали това са цифрите които сметна и каза? Поправи ме, ако греша?
  • 40 Димов

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Радев":

    Още ли го дъвчете това КПД? Ти познаваш ли човек, който да си избира кола по КПД? Има коли с по-добро КПД от на моята, че някой са дори и по-евтини, но критериите ми са съвсем други. Човек е склонен да дава повече пари на 100км разход, дори да плаща повече за поддръжка, но да му е по-удобно и комфортно в колата му. Много хора избират лукс пред разход. Естествено, има и млади ентусиасти, за които мощността и ускорението са над всичко. Те си имат един варел със свалени кори на вратите, без дюшеме, без табло дори, но с голям мотор под капака. Но жена си не я возят в него. За семейство и екскурзии си имат кола с красив и удобен интериор, седалки от естествена кожа или алкантара (то същото), с приятни цветове и форми на уреди и елементи, да радват окото. И никой от тези хора си няма представа, какво е КПД на колата им. Те си искат тяхното и ще си дадат парите на този, който им го предложи.

    Коментиран от #41, #45, #46

  • 41 Радев

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Димов":

    Аз си избирам кола каквато на мен ми върши работа като гледам цена и разход на гориво на 100 км.Но момчето с многото никове ме убеждава за 10% кпд на съвременен дизел комън рейл.Пресметнал съм всички характеристики на двигателя теоретично.Форумния инженер непрекъснато се измята и преиначава думите ми в своя полза.

    Коментиран от #43, #44

  • 42 Благодаря!

    1 4 Отговор

    До коментар #38 от "Димов":

    Благодаря, че сподели за експеримента. Значи и практиката съвпада с моята теория. Хубаво би било, за по-широката аудитория, която не знае дори закона на Ома, да не им говориш за ток, а за мощност. Като гледам дори инженерите по ДВГ трудно се справят с понятията въртящ момент и обороти, да не говорим за ампери и волтове.

    Например на мен ми е ясно, че от нула оборота до номиналните обороти, напрежението заедно с честотата расте от нула до номиналното. Това автоматично означава, че дори малко по-висок от номиналния ток, не означава автоматично по-висока мощност от номиналната.

    Ще дам пример. Ако при номинална скорост, тока е 10 ампера и 230 волта, мощността е 2,3 киловата, а честотата 50 херца. Като намалиш скоростта на половина, тока пак може да е 10 ампера, ако така го ограничава инвертора, но честотата ще е 25 херца, а напрежението 115 волта, следователно мощността ще е 1,15 киловата.

    При съвсем ниски скорости, например 30% честотата вече ще е 15 херца, напрежението 69 волта и при 10 ампера, мощността ще е само 690 вата при които вече може да не достига въртящ момент за движение, хлъзгането ще стане повече и инвертора ще компенсира косинус фи с увеличаване на тока.

    Дори да вдигне тока на 12 ампера, мощността ще е 828 вата. С други думи тока е 20% повече от номиналния, но въпреки това мощността е 64% по-ниска от номиналната.

    Коментиран от #47, #66

  • 43 Какво преиначавам?

    1 6 Отговор

    До коментар #41 от "Радев":

    2,5 на сто разход при 21,1 киловата на гумите не са ли твои сметки? Коя от двете цифри съм измислил преиначил или каквото и да е друго?

    Продължаваш ли да държиш, че и двете цифри са вярни? Или накрая ще си признаеш, че си сгрешил?
  • 44 smeh

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Радев":

    Почти всеки съвременен дизел до 2.0л, ако не е с тежки джанти и широки гуми/и без перманентно 4х4/=> харчи около 3л/100км при скорости около 50км/ч. Не знам какво дъвчете толкова, но всеки е наясно, че не самата скорост, а резките ускорения и спирания са главната причина за завишен разход.

    Коментиран от #48

  • 45 Офффф

    2 7 Отговор

    До коментар #40 от "Димов":

    Аз пък чакам Димов да обясни на Радев, защо Радев изчислява въртящия момент по техническа графика за максимален въртящ момент, при положение че кара с постоянна скорост от 90 км/ч
  • 46 Не си разбрал естеството на спора

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "Димов":

    Спора тръгна от това, че КПД на ДВГ от резервоара до колелата било около 50% и на магистрала и в градски условия, а видиш ли КПД на електромобилите падало при магистрално шофиране и затова харчили повече отколкото в града.

    Това обаче беше само началото. В последните трите ми спорим дали автомобилът на Радев е перпетум мобиле и изкарва повече енергия на гумите отколкото има в горивото. Аз твърдя че е невъзможно, а Радев твърди че сметките са му верни е нямало грешка. Наистина карал перпетум мобиле 1,5 HDI . Бил инженер и не трябвало да се спори с него.
  • 47 Грешка

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Благодаря!":

    Щом имаме инвертор, значи говорим за трифазен мотор и тока трябва да се раздели на три или пък мощността да се умножи по три, ако запазим тока 10 ампера, но зависимостта на мощността спрямо номиналните обороти остава същата.
  • 48 Точно така е

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "smeh":

    На равно и моя автомобил харчи 2,5 на сто, въпреки че максималната му мощност е два пъти по-висока от на Радев. Ако сметне по неговата формула за въртящ момент, мощността на колелата на моя автомобил ще е също двойна, което няма нищо общо с реалността. При движение с 50 километра в час, мощността на колелата на един автомобил винаги ще е една и съща, независимо от мощността на мотора който е монтиран. Разликата в разхода на гориво идва именно от ускоренията и работата на място. Един мощен автомобил харчи много повече при ускорение, защото тогава вече работи на пълна мощност. Нещо което трябва да го знае всеки шофьор, да не говорим за инженер по ДВГ.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Радев

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Точно така е":

    Този пост няма да коментирам.Нека другите хора преценят дали е верен.

    Коментиран от #51

  • 50 1234

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Точно така е":

    Значи според теб един малолитражен автомобил 1200 кубика с 40 кв. мощност ще изгори колкото един автомобил 4-5000 кубика 200-300 к.с. при 50км/ч ?

    Коментиран от #52, #57, #59

  • 51 Не е в твоята компетенция очевидно

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Радев":

    Недей го коментира. Ти засега кажи със свои думи, за да не кажеш, че ги извъртам, колко ти е разходът при движение с 50 км в час на пета предавка и колко е мощността на гумите. Вече ги смята няколко пъти и би трябвало да кажеш цифрите без да си губиш времето да смяташ. Щом аз лъжа и ти преиначавам думите кажи правилните числа и да се приключи със спора.

    1. Разход на гориво при 50 километра в час на пета.
    2. Мощност на гумите за съответния разход.

    Коментиран от #54

  • 52 Чети внимателно?

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "1234":

    Говоря за един и същ автомобил с различни мотори.

    Коментиран от #53, #55

  • 53 1234

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Чети внимателно?":

    Че то е същото.Неук си форумен инженере.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Чети внимателно?":

    От каталога данните на Пежо
    75 к.с. - 3.8л/100
    102к.с. - 4
    130 кс - 4.1
    Като гледам различни двигатели различни разходи.

    Коментиран от #56

  • 56 Не е в твоята компетенция очевидно

    0 6 Отговор

    До коментар #55 от "Радев":

    Не си мъчи мозъка с неща които не разбираш. Кажи колко е разхода на твоя личен автомобил при 50 км в час и колко киловата мощността на колелата които си сметнал.

    2,5 литра на 100 и 21 киловата твои думи ли са или лъжа? Вижда се кой извърта и не иска да отговори на ясно зададен въпрос.

    Коментиран от #58, #65, #76

  • 57 Офффф

    1 4 Отговор

    До коментар #50 от "1234":

    Горе долу, така е. Но това зависи от КПД на мотора! За това новите мотори са с турбо и т. н.,за да се повиши КПД. На атмосферните по 5 хиляди кубика имат слабо КПД, за това ще горят повече! За движението на колата е нужна една и съща енергия, когато имат едно купе и еднакво тегло!
  • 58 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Не е в твоята компетенция очевидно":

    Не искам да подновявам спора.Данните са от сайта на Пежо.Те поне разбират.

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Дай конкретен пример?

    1 5 Отговор

    До коментар #50 от "1234":

    Кой е този автомобил, който се предлага и с двата посочени от тебе двигателя?

    Както си го описал, в единия случай говориш за малолитражка като поло, а в другия за тежък SUV.
  • 60 Офффф

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "Радев":

    Димов, включи се! Радев на нас не вярва! Обясни ги малко нещата! Обясни ги какви са тези данни!
  • 61 Въпросът беше друг

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Радев":

    Ти ли каза тези цифри или аз ги измислих? Не питам от къде си ги взел.

    Коментиран от #62

  • 62 Мълчанието на агнетата

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "Въпросът беше друг":

    Хайде пак ще гледаме същия филм. Питаш го дали е казал тези цифри, не отговаря. Но иначе те обвинява, че лъжеш и извърташ думите му!

    Поне застани като мъж, кажи "сгреших" и да се приключва с тази сага веднъж завинаги. Очевидно е, че не караш перпетум мобиле, освен ако наистина не го вярваш.

    За пореден път питам, продължаваш ли да твърдиш, че мощността на колелата е 21 киловата при движение с 50 км в час, а не около 4 kW, както аз сметнах?

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хайл

    5 0 Отговор

    До коментар #62 от "Мълчанието на агнетата":

    Ти не можеш да смяташ

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Благодаря!":

    Фи не е ли мярка за цолаж на водопроводни тръби 🤣🤣🤣🤣
  • 67 Не мога да смятам

    0 4 Отговор

    До коментар #64 от "Хайл":

    Затова питам какво е сметнал Инженера, като си е проверил отново сметките. Може пък да се съгласи, че ВЕРОЯТНО съм бил прав още в началото на спора.


    А дано, ама надали.
  • 68 Радев

    5 0 Отговор
    4 киловата е мощноста на косачка.Щом смяташ че са достатъчни смени си двигателя на автомобила с такъв от косачка.Приятно шофираране.

    Коментиран от #69

  • 69 Бъди мъж и кажи какво мислиш!

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "Радев":

    Колко са според тебе? Потвърди си цифрите, щом си толкова сигурен, но не наричай мен лъжец обвинявайки ме, че манипулирам какво си казал.

    Все още ли твърдиш за 21,1 киловата на колелата? Застани си поне веднъж зад думите, като мъж!

    Коментиран от #70

  • 70 Радев

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бъди мъж и кажи какво мислиш!":

    Каквото съм казал го има написано всеки може да го прочете и прецени дали съм прав.Не споря с лаици!

    Коментиран от #71, #72

  • 71 Доколкото си спомням

    0 3 Отговор

    До коментар #70 от "Радев":

    Започна тези тема като ме нарече лъжец, защото съм си измислил цифрите. Никой не е длъжен да търси по другите теми. Бъди мъж и кажи твои думи ли са 21,1 киловата на колелата. Защото досега нито веднъж не си го отрекъл не си го и потвърдил. Май се оказва че ти си лъжецът, който вика дръжте лъжеца.
  • 72 Да видим

    0 3 Отговор

    До коментар #70 от "Радев":

    21,1 киловата на колелата да или не?
  • 73 ЕЕЕБРЕ ДРУЖИНАА

    3 0 Отговор
    нАучния Съвет как е? Що го умувате толкоз? Теслата ке пребиде поне нема клозет отдаде да вони на обор! Как да не е поевтиняла Теслата - ей го в Мобилето вече може да се спазари за 50 бона! За тез пари келяв Хюндай не мож взема хе хе хе
  • 74 Няма нищо мъжко в тебе

    0 3 Отговор
    Ето ти една картинка за размисъл.

    Предполагам че и сам можеш да си преведеш какво е driving power, което затвори удобство е записано в киловати. Обърни внимание колко е при 50 километра в час и при 100 километра в час за конвенционален автомобил.

  • 75 Резнали са картинката

    0 3 Отговор
    Не знам защо слагат опция за добавянето на изображения, като после ги махат

    ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0389430498000198-gr1.gif

    това трябваше да е към предишния коментар.
  • 76 Даскала

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Не е в твоята компетенция очевидно":

    човека ти даде катакомби данни, които доказват че една и съща кола с различен мотор има различен разход. Ти не можеш да обясниш това и му казваш да не си мъчел главата с неща които не разбирал. Май ти мъчиш твоята с неща които не разбираш и като не са ти ясни си измисляш твои теории.

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Даскале, не и в твоята компетенция

    0 4 Отговор

    До коментар #76 от "Даскала":

    Не виждаш ли че не може да направи разлика между движение с постоянна скорост, за каквато говорим и разход при тръгване и спиране, за каквито ми дава данни. Сравнява не ябълки с портокали, ябълки с крокодили. Какво въобще да му обръщам внимание на този неграмотник, който упорито вярва в перпетуум мобиле и никой на света не е способен да го убеди, че това противоречи на физичните закони. Не ми казвай че и ти вярваш в перпетомобиле и приемаш сметките му за верни?
  • 78 Хайде да те видим

    0 4 Отговор

    До коментар #76 от "Даскала":

    Обясни му като на ученик на инженера, колко киловата са му необходими за движение на автомобила при скорост 50 и съответно 100 километра в час по картинката от мнение 75. Дано поне на даскал да повярва. Какви са мощностите според тебе?
  • 79 незнайко

    2 0 Отговор
    Голямото намаление няма що !!! Всичко е въздух под "налягане" в търговията . Като виждат спад или недостатъчно подажби намаляват цената, която предварително е била НАДУТА !!!
  • 80 1234

    4 0 Отговор
    Всички са некомпетентни само ти автомобилния ерудит и форумен инженер си компетентен по всичко.Колко хора трябват за да вденеш че не си прав?

    Коментиран от #81

  • 81 За кое говориш

    0 3 Отговор

    До коментар #80 от "1234":

    Кажи коя моя цифра е грешна и коя моя сметка не излиза? Бъди конкретен? 4 или 21 киловата на колелата, туй е въпросът? 30% КПД или 200% на автомобила , кой ли е верния отговор? Задай го на ПЪРВИЯ срещнат и ще получиш верния отговор, който не е вашия. Само НАПЪЛНО НЕГРАМОТЕН може да избере 200% КПД за верен отговор.
  • 82 1234

    4 0 Отговор
    200%кпд и 4 кв. си е твое твърдение.Аз ти пресметнах всички загуби 9.9 кв. и кпд 58%.Това са теоретични изчисления и няма как да са грешни.Ти мислиш загубите от триене на гумите и въздушното съпротивление са единствените.Забравяш кпд на трнсмисията и всички паразитни задвижвания по двигателя.Аз ги пресметнах 9.9кв. Радев ги изкара 12 кв.

    Коментиран от #84

  • 83 Ти нищо не сметна

    0 3 Отговор
    Ти започна да смяташ от крайния резултат на Радев.

    Никъде в сметките ти нямаше нито източник на енергия, нито мощност на колелата, за да сметнеш КПД. Това е единствения начин за смятане.

    Радев е сметнал ВСИЧКИ загуби между колелата и двигателя. Както виждаш, мощност на двигателя 23,45kW ,. но след загубите мощност на колелата 21,1kW. Пак те питам, колко киловатчаса енергия ще произведе двигателя и за и два часа. Можеш ли да сметнеш? Кажи цифрата?
  • 84 Ще ти задам въпроса по друг начин

    0 3 Отговор

    До коментар #82 от "1234":

    10 литра нафта имат 100 киловатчаса енергия. Колко киловатчаса механична енергия ще може да произведе от тях един двигател с КПД 58%?
  • 85 1234

    4 0 Отговор
    Изчисленията на Радев са точни ,проверил съм.И кпд ти пресметнах подробно.Ако ти нищо не си разбрал аз какво съм виновен.Аматьор!

    Коментиран от #86

  • 86 Елементарен въпрос ти зададох

    0 4 Отговор

    До коментар #85 от "1234":

    Подбрал съм цифрите така че да го сметнеш на ум, да видим знаеш ли що е КПД?

    10 литра нафта имат 100 киловатчаса енергия. Колко киловатчаса механична енергия ще може да произведе от тях един двигател с КПД 58%?
  • 87 Реплика

    5 0 Отговор
    Пред грозната Тесла бих предпочел Голф... Най грозният дизайн.
  • 88 1234

    4 0 Отговор
    Така ако се смяташе кпд гъбарко , щеше да вземеш нобелова награда.
  • 89 Радев

    4 0 Отговор
    Колега стига се гъбаркахте с форумния инженер.Не го ли виждаш че не вдява и продължава да си задава безумните въпроси.Той ми цитира определението за кпд от уикипедия но не хваща смисъла.Кара ме да пресмятам с неверни данни за да му излезе сметката.

    Коментиран от #91

  • 90 Нямам много място за интерпретации

    0 4 Отговор
    Цитирам:

    Ефективността на двигателя на топлинните двигатели е връзката между ОБЩАТА ЕНЕРГИЯ, СЪДЪРЖАЩА СЕ В ГОРИВОТО , и КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ, използвано за извършване на ПОЛЕЗНА РАБОТА.

    Общата енергия в 1,25 литра гориво няма какво да я коментираме. Тя твърдо е 12,5kWh

    Кажи сега колко е КОЛИЧЕСТВОТО ЕНЕРГИЯ, използвано за извършване на ПОЛЕЗНА РАБОТА според тебе за да сметнем КПД?

    Според мен енергията е мощността на коляновия вал или колелата по времето в зависимост от това кое КПД смятаме.
    Дали ефективност на двигателя или ефективност от резервоара до колелата.

    Според тебе как се смята количеството енергия за извършване на полезна работа?

    Коментиран от #92

  • 91 Зарежи КПД

    0 4 Отговор

    До коментар #89 от "Радев":

    Пак елементарен въпрос за шести клас. Ако мощността на колелата при 50км/ч е 21 киловата, колко енергия ще е необходима за изминаването на 100 километра?
    Онзи с цифрите и той може да отговори. Въпросът е може ли?
  • 92 Радев

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "Нямам много място за интерпретации":

    Гении гении си ми ти!После се чудиш защо не ти отговарям на гениалните въпроси и си правим гаргара с теб.Цитирам: Според мен енергията (квч) e мощността (кв) на коляновия......Уникална глупост смесваш енергия и мощност.Колегата 1234 ти е сметнал прочети пак дано разбереш.
  • 93 Функционална или обикновена неграмотност

    0 4 Отговор
    Но определено си неграмотен и не можеш да четеш.


    "Според мен енергията е мощността на коляновия вал или колелата по ВРЕМЕТО"

    ХАЙДЕ СЕГА КАЖИ КЪДЕ Е ГРЕШКАТА?

    Чакам с нетърпение отговора на 91 мнение?

    Отговорът е едно единствено число в киловатчаса. Дай го? Че дори него не може да сметнеш правилно, както няколко пъти се видя.
  • 94 1234

    5 0 Отговор
    Не правиш разлика между енергия и мощност.После защо никой не иска да спори с теб и никой не иска да отговаря на въпросите на гений като теб.Спри да се излагаш!

    Коментиран от #95, #100

  • 95 Неграмотния вика дръжте неграмотния

    0 4 Отговор

    До коментар #94 от "1234":

    Хайде да не давам няколко примера къде се омота като пате в кълчища. Неслучайно не можете да ми отговорите на въпроса в коментар 91.

    На този въпрос и двамата с Радев се объркахте по два пъти. Радев даже си призна. дайте ми ти пример къде съм объркал мощност и енергия или въобще нещо?
  • 96 Радев

    4 0 Отговор
    Лопато фурнаджийска пак ли се измяташ?Това в коментар 90 какво е?.....енергията е мощността на коляновия вал!Гений гений на науката!Сбърка катастрофално и веднага започна да извърташ всичко в своя полза.Хайде лягай си вече че ти прегря мозъка усещам миризма на изгоряло!Много ми харесва да се гъбаркам с теб.Уникално удоволствие.

    Коментиран от #99

  • 97 1234

    4 0 Отговор
    Не съм длъжен да ти отговарям на гениалните въпроси.
  • 98 И аз мога да летя

    0 3 Отговор
    Ама няма да ти покажа, защото не съм длъжен.

    Мислиш ли, че някой ти вярва? ТИ НЕ МОЖЕШ да го сметнеш ПРАВИЛНО. Не че не искаш. Вече го смята грешно и те хванах. Сега те е срам, че отново ще объркаш нещо. Точно както изкарахте, че 2+2=21,1
  • 99 Не ми вади думите от контекста

    0 3 Отговор

    До коментар #96 от "Радев":

    Цитирай цялото изречение, което е:

    "Според мен енергията е мощността на коляновия вал или колелата ПО ВРЕМЕТО в зависимост от това кое КПД смятаме. "


    Имам чувството че споря с идиоти. Затова не можете да отговорите на пост 91. Защото не знаете как се смята ЕНЕРГИЯ. Неслучайно, в няколко пост пишех киловатЧАСА, за да се сетите да сметнете и ВРЕМЕТО.

    Как се смята според вас енергията бе неграмотници, ако не е МОЩНОСТ ПО ВРЕМЕ?
  • 100 Аз не съм различавал мощност от енергия

    0 3 Отговор

    До коментар #94 от "1234":

    А кой изръси бисера за мощността на 2,5 литра дизел?

    Мощност на горивото - изказване на инженер по ДВГ. Колко трябва да си гениален за да напишеш такава глупост? Аз някъде да съм бъркал мощност и енергия?
  • 101 1234

    3 0 Отговор
    Ако простотията можеше да лети ти щеше да си в космоса.Пак шикалкавиш нищо ново.

    Коментиран от #102, #103

  • 102 Вие шикалкавите

    0 3 Отговор

    До коментар #101 от "1234":

    Даже не знаете Как се смята енергия и бъркате мощност с енергия. Мислех, че просто бъркате пресмятане и затова пишех време с големи букви когато ви поправях, но очевидно не сте знаели, че за да преобразуваш мощността в енергия трябва да използваш и време. Последните ви постове го доказват.

    всяка сутрин Радев е написал нещо и му отговарям докато си пия кафето. тази сутрин не е защото цял ден ще проверява в google дали наистина енергията се смята мощност по време. Може отново да каже че е бил в отпуска, за да дойде да каже някоя огромна глупост отново, като предния път. Защо аз никога не съм отказвал да ви кажа колко е две плюс две? Защото знам че винаги ще е четири и няма какво да объркам. Вие никога не отговаряте, ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕТЕ.
  • 103 Аз не шикалкавя

    0 3 Отговор

    До коментар #101 от "1234":

    Въпросът от пост 91: "Ако мощността на колелата при 50км/ч е 21 киловата, колко енергия ще е необходима за изминаването на 100 километра? "

    Има един-единствен правилен отговор. ще приема че досега си можел но не си искал, хайде без да шикалкавиш отговори на въпроса? КОЛКО Е ЕНЕРГИЯТА ЗА 100 КИЛОМЕТРА?

    Кой шикалкави? Този който досега не знаеше правилния отговор и казваше, че е грешен!
  • 104 1234

    2 0 Отговор
    Няколко стотин поста не са достатъчни да разбереш какво точно е Кпд.Пресметнал съм ти колко е. Дай да видим твоите сметки?Да те видим как ще ги докараш тия 10%кпд.
  • 105 Радев

    3 0 Отговор
    Не чета в гугъл на работа съм.На глупави въпроси не отговарям.Ако кпд е 10% това означава автомобил с разход 5л\100 км да използва 0.5 л/100км за движение и 4.5 л/100км загуби.Такъв автомобил ще отделя топлина като печка.Изпускателната система ще се нажежи до червено.Радиатора ще заври.Къде си видял такъв автомобил и кой ще иска да го кара?С толкова големи загуби автомобила ще крета едва едва с 5-10 км/ч а може изобщо да не потегли!10% кпд има парната машина.

    Коментиран от #106, #107

  • 106 Браво, оправи ми деня

    0 3 Отговор

    До коментар #105 от "Радев":

    Трябваше да напишеш тези глупости още за сутрешното кафе, за да ми върви деня усмихнат.

    Отново потвърждаваш, че не правиш никаква разлика между мощност и енергия, а времето за тебе е имагинерно понятие.

    Ако имаше поне малко практическия опит, щеше да знаеш, че дори на твоя автомобил, топлинната мощност, която трябва да разсее радиатора при разход 5л/100км, е много повече когато двигателят ти работи с КПД 30%, отколкото когато работи с КПД 10%.

    Трудно ще го схванеш, защото трябва да ти го обясня с мощност, енергия и време, а ти не ги различаваш.
  • 107 Браво, оправи ми деня

    0 3 Отговор

    До коментар #105 от "Радев":

    Трябваше да напишеш тези глупости още за сутрешното кафе, за да ми върви деня усмихнат.

    Отново потвърждаваш, че не правиш никаква разлика между мощност и енергия, а времето за тебе е имагинерно понятие.

    Ако имаше поне малко практическия опит, щеше да знаеш, че дори на твоя автомобил, топлинната мощност, която трябва да разсее радиатора при разход 5л/100км, е много повече когато двигателят ти работи с КПД 30%, отколкото когато работи с КПД 10%.

    Трудно ще го схванеш, защото трябва да ти го обясня с мощност, енергия и време, а ти не ги различаваш.
  • 108 1234

    3 0 Отговор
    Голямо миризливо ла-но си произвел току що.Не разбираш кпд и това си е.Цитираш ми определението от уикипедия без да го разбираш.Кпд е точно това.Колко от вложената енергия се превръща в полезна.Колко губи топлинната машина?Няма и да разбереш!Спора губи смисъл , когато не разбира какво му говориш.

    Коментиран от #110

  • 109 1234

    3 0 Отговор
    Имаш два електромотора.Един с 90% кпд и друг с 95% кпд.Кой от двата има по големи загуби при едни и същи условия?

    Коментиран от #111

  • 110 Е така де

    0 3 Отговор

    До коментар #108 от "1234":

    Ако вземеш да направиш разлика между мощност и енергия ще разбереш че съм прав. Но няма как да стане. Липсват ти базови знания! На Радев също, ако не сте един и същ човек.


    ЕНЕРГИЯТА НЕ Е МОЩНОСТ!
  • 111 Първо кажи условията

    0 3 Отговор

    До коментар #109 от "1234":

    Няма как да ти отговоря на задача без условие. Говори с цифри, когато спориш с някого, иначе просто си правиш вятър на устата. Дай условието и веднага ще ти дам точно число за отговор, без да шикалкавя както вие правите. Още в първото мнение ще си получиш отговора. Ще го сметна за секунди, а няма да ми трябват дни за да ровя в Уикипедия.
  • 112 1234

    2 0 Отговор
    В проценти ми дай колко са загубите.Кой от двата електромотора ще има по големи загуби?Не те карам да смяташ.Първия или втория?

    Коментиран от #113, #114

  • 113 Цялата ти е такава.

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "1234":

    Процентите не са нито мощност нито енергия! Ти попита за по-големи загуби, без да уточниш какви.

    Дори едни условия не можеш да формулираш. Искаш ли да ти докажа, че с промяна на условията, този с 95% КПД ще има в пъти, обърни внимание ПЪТИ а не проценти, ПОВЕЧЕ загуби, отколкото този с КПД 90%.

    Даже мога да ти измисля няколко сценария. Мисленето ви е прекалено ограничено.
  • 114 Процентче

    0 2 Отговор

    До коментар #112 от "1234":

    Ако ти предложа 10% комисион от една сделка или 30% от друга, като работата която ще извършиш е една и съща, по коя сделка ще избереш да работиш?
  • 115 1234

    2 0 Отговор
    Условията са ЕДНАКВИ
  • 116 Радев

    2 0 Отговор
    Браво измисли нова физика!
    Кпд 10% 0.5 полезна 4.5 загуби
    Кпд 30% 1.5 полезна 3.5 загуби

    Коментиран от #119

  • 117 1234

    2 0 Отговор
    Хайде бе питам те нещо елементарно.Първия или втория?

    Коментиран от #118

  • 118 Процентче

    0 2 Отговор

    До коментар #117 от "1234":

    Ако ти предложа 10% комисион от една сделка или 30% от друга, УСЛОВИЯТА ЗА РАБОТА СА ЕДНАКВИ, ИЗВЪРШЕНАТА РАБОТА Е ЕДНА И СЪЩА по коя сделка ще избереш да работиш? От коя ще изкараш повече пари?

    Коментиран от #120

  • 119 Мощност или енергия?

    0 2 Отговор

    До коментар #116 от "Радев":

    "Браво измисли нова физика! Кпд 10% 0.5 полезна 4.5 загуби Кпд 30% 1.5 полезна 3.5 загуби"



    Продължаваш да не правиш разлика и даже не смяташ за необходимо да пишеш какви са тези цифри?

    Коментиран от #121

  • 120 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #118 от "Процентче":

    Сделката е една и съща.Ако ми платиш 10% колко ще спечеля? А ако ми платиш 30% колко ще спечеля?Пак почна да се измяташ,хванах те натясно.Не спори с инженери.

    Коментиран от #122

  • 121 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Мощност или енергия?":

    Кпд е безразмерна величина.Важното е да делиш литри на литри или киловати на киловати(100 Кв=10л) енергиен еквивалент.

    Коментиран от #123

  • 122 Само така си мислиш

    0 2 Отговор

    До коментар #120 от "1234":

    Защото не можеш да смяташ!

    Ако при първата сделка става въпрос за 100 000 лв месечен оборот, а при втората сделка оборота е 3000 лв, колко ще вземеш накрая на месеца? Работата е една и съща. Шиене на дрехи, правене на бижута, пакетиране на храни, прекарване на дрога или каквото си избереш просто продажната цена е различна.

    Достатъчно ви подсказах! По-големия процент КПД, не означава задължително по-голяма мощност на топлинните загуби! Само процента е по-голям, не мощността!

    Коментиран от #124

  • 123 Знаеш на теория ВЕЧЕ! ЕВРИКА!

    0 2 Отговор

    До коментар #121 от "Радев":

    Сега го приложи на практика!

    Ако спреш да делиш ЕНЕРГИЯТА на горивото в kWh на МОЩНОСТТА на колелата в kW, може и да сметнеш КПД правилно! Подсказване - смятай в ЕНЕРГИЯ.

    И стигаме до енергията :



    Въпросът от пост 91: "Ако мощността на колелата при 50км/ч е 21 киловата, колко енергия ще е необходима за изминаването на 100 километра? "

    Въпросът е, можеш ли да е сметнеш? А дано, ама надали. Няма да ви мъча повече. Отговорът е 42 киловатЧАСА. Сега вече всичко е в киловатЧАСА и може да сметнеш КПД. Енергията за 100км е 25 киловатЧАСА.

    КОЛКО Е КПД?

    Коментиран от #126

  • 124 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #122 от "Само така си мислиш":

    Сделката е една стига се измята.

    Коментиран от #125

  • 125 Прочети условията

    0 2 Отговор

    До коментар #124 от "1234":

    Внимателно прочети условията, двете работи са различни И затова получаваш различен процент. Работата е една и съща. Все шиеш една и съща тениска, ама в единия случай е noname, а в другия оригинално gucci, armani или в най-лошия случай Адидас.

    Все правиш пръстени, ама в единия случай от бронз и кристали Сваровски, а в другия случай от бяло злато и диаманти.

    Все прекарваш дрога през границата, ама в единия случай трева, а в другия случай същият грамаж, но кокаин.

    Работата ти е абсолютно една и съща. Цената е различна и съответно оборота.

    При мощността е абсолютно същото.

    100 киловата мотор който работи на 95% КПД и номинално натоварване, ще има 5 киловата загуби.

    10 киловатов мотор с КПД 90% при номинално натоварване ще има един киловат загуби. Тоест пет пъти по-малки загуби, въпреки че има по-малко КПД.

    И двата двигателя работят при еднакви условия - захранени са с номиналното си напрежение и са натоварени с номиналното натоварване.

    Коментиран от #127, #128, #129

  • 126 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Знаеш на теория ВЕЧЕ! ЕВРИКА!":

    Не се смята така.Трябва да пресметнеш колко енергия се превръща в топлина и се губи с изгорелите газове и радиатора.Смятаме кпд на топлинна машина.Както електромотор с 95 % кпд губи 5% в топлина така и двг с 40% кпд губи 60% в топлина.Радев ти го написал,но ти четеш ли му коментарите?

    Коментиран от #133

  • 127 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Прочети условията":

    Два 100кв мотора един с 90% и друг 100кв с 95% кпд.Кой мотор колко губи?

    Коментиран от #130

  • 128 Грешка

    0 2 Отговор

    До коментар #125 от "Прочети условията":

    Да се чете :Внимателно прочети условията, двете СДЕЛКИ са различни И затова получаваш различен процент.

    И друго ми хрумна. Продажба на имот. Работата е една и съща, но в единия случай може да струва милион, а в другия случай 10 000 лв. От половин процент комисионна при първата сделка, ще спечелиш повече отколкото при 5% от другата, въпреки че получаваш 10 пъти по-малък процент комисион.

    Коментиран от #131

  • 129 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #125 от "Прочети условията":

    Пак си помисли кое двг им по-големи загуби това с 10% кпд или с 30%?Феноменална глупост написа нова физика измисли.
  • 130 Пак ме оставяш да интерпретирам

    0 2 Отговор

    До коментар #127 от "1234":

    Мога да ти изброя поне 10 сценария, при които по-малкото КПД ще има по-малки загуби.

    Прекалено плоско мислиш. Само с промяна на един-единствен параметър, всичко отива по дяволите. А параметрите са десетки. Само че ти не знаеш как да ме ограничиш още в условията.

    Коментиран от #132

  • 131 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "Грешка":

    Поставям ти задача при която условията са еднакви.Колегите затова не спорят с теб ,защото се измяташ.УСЛОВИЯТА СА ЕДНАКВИ!
  • 132 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #130 от "Пак ме оставяш да интерпретирам":

    Всички параметри са еднакви без кпд.

    Коментиран от #135

  • 133 Ти говориш за проценти

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "1234":

    А аз за киловати. Хайде научете разликата вече, че ставате смешни. По-големият процент, не означава повече киловати или повече пари. Не можа ли да схванеш вече?

    Коментиран от #134

  • 134 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "Ти говориш за проценти":

    Добре давай в киловати тогава.Понеже се извърташ
    100 кв с 95 %кпд губи 5 кв
    100 кв с 90%кпд губи 10 кв
    И кой двг ще губи повече? Този с 10% или този с 30% кпд при еднакви параметри на двигателите фурнаджииска лопато?Радев е абсолютно прав.Спора е без смисъл само се гъбаркаме с теб.

    Коментиран от #136, #137

  • 135 Няма такъв вариант

    0 2 Отговор

    До коментар #132 от "1234":

    Ако всички параметри са еднакви, КПД също ще е еднакво.
  • 136 И пак стигнахме до натоварването

    0 3 Отговор

    До коментар #134 от "1234":

    Ако двигателя с по-малко КПД работи на празен ход, топлинните му загуби ще са по-малки от двигателя с 95% КПД, който работи с пълно натоварване.

    Казах ти че дори условията не можеш да измислиш да са в твоя полза. Невинаги двигателя с по-високо КПД отделя по-малко топлина. Това е само във вашите глави, но реалността е друга. Не чети табелки.
  • 137 Гъбарко

    0 2 Отговор

    До коментар #134 от "1234":

    По-скоро аз се гъбаркам с вас. Кажи поне правилно ли съм сметнал онези 42 киловата за 100 километра при 50 километра в час с автомобила на Радев?

    Коментиран от #138

  • 138 1234

    2 0 Отговор

    До коментар #137 от "Гъбарко":

    Напиши го това за 10% кпд да ти се подиграват хората!

    Коментиран от #140

  • 139 Аз мога да го докажа

    0 2 Отговор
    Аз мога да ти покажа 10% КПД дори на двигателя, въпреки че очевидно говорех за КПД от резервоара до колелата. Ти обаче можеш ли да ми покажеш двигател с 58% КПД, което сметна собственоръчно? А можеш ли да ми покажеш двигател със 188% КПД, които сметна Радев?

    46,9 киловатчаса от коляновия вал произведени от 25 киловатчаса на горивото. И двете цифри са в киловатчаса. И двете цифри са казани от Радев.

    Коментиран от #141

  • 140 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #138 от "1234":

    Колега отбой няма смисъл.Тоя ще се гъне и измята без умора.Говори празни приказки без нито едно изчисление в подкрепа.Тоя още не разбира какво е топлинно и механично кпд.Смесва ги без да се усети че се гъргаря с него.Написах му че двигателя ми е комън рейл.Той изобщо не вдяна за какво му говоря.Автомобилен ерудит и форумен инженер.
  • 141 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #139 от "Аз мога да го докажа":

    Тия цифри ти си ги измисли.Аз пресметнах 23.45 кв.Хайде да те видя
    1.топлинно кпд на двигателя
    2.механично кпд на трансмисията
    Смятай

    Коментиран от #142, #144

  • 142 Научи я тази разлика накрая

    0 2 Отговор

    До коментар #141 от "Радев":

    Не те питам колко киловата е МОЩНОСТТА, питам те колко киловатчаса е ЕНЕРГИЯТА. За 100 километра, трябва да караш два часа с 50 км в час, два часа по 23,45 киловата, прави точно 46,9 киловатЧАСА.

    ИМАМ ЛИ НЯКАКВА ГРЕШКА В СМЕТКИТЕ?

    100 пъти ви карах да направите тази сметка, но така и не успяхте да сметнете за колко часа ще изминете 100 километра с 50 км в час!

    После така и не разбрахте как да обърнете мощност в енергия. Не може да сметнеш КПД с мощност към енергия. И двете трябва да са или енергия или мощност.
  • 143 Радев

    2 0 Отговор
    Чакам сметките да се посмеем!Не се измъквай!

    Коментиран от #145

  • 144 Друг начин

    0 2 Отговор

    До коментар #141 от "Радев":

    Като държиш да смяташ с 23,45 киловатчаса, това означава, че двигателя е работил един час с мощност 23,45 киловата.

    Ако разхода на гориво е 2,5/100, за 50км ще изгориш 1,25л които са 12,5kWh

    23,45/12,5= 1,88 ефективност или 188%КПД

    И за 10 часа шофиране да го смяташ и за 10 минути или за 5 километра или 5000 километра КПД винаги ще излиза 188%, АКО МОЖЕШ ДА ГО СМЕТНЕШ ПРАВИЛНО.

    Не може да смяташ енергия коляновия вал за 50км върху енергия на горивото за 100км или пък едното за час а другото за 2 часа!
  • 145 Ти и това ли не можеш?

    0 2 Отговор

    До коментар #143 от "Радев":

    Не можеш ли да разделиш двете вече сметнати числа?

    46,9/25=1,876 ефективност или 187,6%КПД без закръгления 188 закръглено.
  • 146 Радев

    2 0 Отговор
    Кпд изобщо не се смята така хахахаха.Това което си написал аз не знам какво е.Няма го в учебниците.Аз ти подсказах сметни загубите на топлина в двигателя.Тези сметки са твоя измислица хахахаха .За механичното кпд какво стана?Давай да се посмея още.
  • 147 Абе ти идиот ли си

    0 2 Отговор
    В числителя е пълната мощност на горивото минус отделената от двигателя топлина. Тоест в числителя е само механичната мощност която вече си сметнал. държиш да ти сметна и колко процента е топлината ли? КПД няма да се промени от това. в практиката никой не мери колко е отделената топлинна мощност. Много по-лесно е да се премери механичната, а всичко останало е топлинна и може да се изчисли.
  • 148 1234

    2 0 Отговор
    Защо не ги раздели наобратно 12,5\23,45 получава се 0,53 ? Защото така ти изнася.

    Коментиран от #150

  • 149 Радев

    2 0 Отговор
    Тъп тъп та плосък.Нямаш изобщо представа как се смята топлинно кпд.Делиш една енергия на друга хахаха.И какво получи? Едно нищо което обявяваш за кпд.Виж пак уикипедия стига се пъна.Далече си от истината.
  • 150 Ей умното си е умно

    0 2 Отговор

    До коментар #148 от "1234":

    Ами защо не вземеш да разделиш топлината отделена от електромотора 10 киловата на захранващата мощност 100 киловата, да видиш какво КПД имат електричките. Вашето 188% КПД Е нищо в сравнение с хилядата процента КПД на електрическите😀. Някаква друга гениална мисъл ще ни поднесеш ли?
  • 151 1234

    2 0 Отговор
    Трябва да пресметнеш колко от вложената енергия на горивото ще се превърне в топлина и да пресметнеш топлинното кпд.
    Давай смятай смело няма да ти се смея.Колегата те пита за кпд на трансмисията.Сметна ли?

    Коментиран от #153

  • 152 Радев

    2 0 Отговор
    Колега той си е измислил собствена теория.Изобщо не вдява какво му говориш.Чакам да видя какво ще сметне.Най вероятно пак ще започне да се измята.Не вярвам да може да направи изчисленията.В момента рови в интернет и мозъка му скрибуца от зор да измисли нещо.
  • 153 Аз какво смятам бе умник

    0 2 Отговор

    До коментар #151 от "1234":

    По принцип ефективността на преобразуването на енергия е съотношението между полезния изход на дадено устройство и входа, в енергийно изражение. За топлинна ефективност, входът,Qin, към устройството има топлина или топлинното съдържание на гориво, което се консумира. Желаният изход е механична работа Wout
  • 154 1234

    2 0 Отговор
    Искам да ми сметнеш топлинните загуби от изгорелите газове и радиатора.Също и кпд на трансмисията.Не дадеш ли сметки значи не знаеш и не можеш.Това което си ми дал не е топлинно кпд!Смятай умнико!

    Коментиран от #157

  • 155 ДВГ

    0 2 Отговор
    КПД на Топлинни двигатели
    Топлинните двигатели преобразуват топлинната енергия или топлина Qin в механична енергия , или работа W out. Те не могат да се справят перфектно с тази задача, така че част от вложената топлинна енергия не се превръща в работа, а се разсейва като отпадъчна топлина Q out. Термичната ефективност на топлинната машина е процентът на топлинната енергия, която се трансформира в работа . Термичната ефективност се определя като W out / Q in

    в нашия случай W out = 23,34 kWh, a Q in = 12,5kWh.

    23,45/12,5 = колко според тебе?
  • 156 Радев

    2 0 Отговор
    Подсказвам!Трябва да пресметнеш колко от енергията на 2.5 литра гориво ще изчезне през радиатора и ауспуха.Това дето го пишеш не е вярно.Къде ти са загубите?Цитираш нещо и не го разбираш.Смятай!
  • 157 Смятам бе умник

    0 2 Отговор

    До коментар #154 от "1234":

    Няма топлина! Двигателя на Радев не стига, че няма никакви загуби и не отделя топлина, ами дори поглъща допълнителна енергия от околната среда. не си ли виждал перпетум мобиле, да трябва да ти обяснявам.


    Сега сметките, както обещах:


    Мощността на колелата е 23,45kW от които 12,5kW се получават от горивото с КПД 100% и няма топлинни загуби. За другите 10,95kW питай Радев откъде идват. Аз от перпетомобилета не разбирам.

    Чак се чудя, как трансмисията е има КПД 89,978678% и мощността след нея намалява до гумите, при Радев КПД по-малко от 100% е по-скоро изключение!
  • 158 1234

    2 0 Отговор
    Мощноста 23,45 кв. изобщо не се използва в изчисленията.Смятай с 12,5 квч и пресметни колко ще изгубиш.Е това е кпд.
    Успех!

    Коментиран от #161, #163

  • 159 Радев

    2 0 Отговор
    Не можеш да пресметнеш и нямаш топки да си признаеш.Започна да се измяташ нищо ново.Хайде лягай си стига се мъчи!

    Коментиран от #162

  • 160 Не спори с мен.

    0 2 Отговор
    Това го копирах о Уикипедия специално заради тебе!

    Пиши им, че грешат!

    И между другото, пише и това


    От първия закон на термодинамиката изходящата енергия не може да надвишава вложената, а по втория закон на термодинамиката не може да бъде равна в неидеален процес

    Дали пък сметките за мощност 23,45 са вярни?

    Коментиран от #194

  • 161 Умньо

    0 2 Отговор

    До коментар #158 от "1234":

    А колко и какво е според тебе "механична енергия , или работа W out. "
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Пак от Уикипедия

    0 2 Отговор

    До коментар #158 от "1234":

    "Моля, обърнете внимание, че терминът свършена работа се отнася до МОЩНОСТТА, доставена на съединителя или на ЗАДВИЖВАЩИЯ ВАЛ .

    Това означава, че триенето и другите загуби се изваждат от работата, извършена чрез термодинамично разширение. Така двигателят, който не доставя никаква работа на външната среда, има НУЛЕВА ЕФЕКТИВНОСТ."
    Мощността, която сметна Радев, не беше ли точно на задвижващия вал на двигателя?
  • 164 Радев

    2 0 Отговор
    Пак цитати без нито едно изчисление форумен инженере!

    Коментиран от #165, #167

  • 165 Чети бе измислен инженере

    0 2 Отговор

    До коментар #164 от "Радев":

    Още в мнение 155 дадох формулата и сложих стойностите. Тези две цифри съм ги делил вече 100 пъти и знам резултата на изуст. Ползвай калкулатор ако ти е необходим
    От 155

    Термичната ефективност се определя като W out / Q in в нашия случай W out = 23,34 kWh, a Q in = 12,5kWh. 23,45/12,5 = колко според тебе?
  • 166 Отново картинката

    0 2 Отговор
    Ами хайде оправете си картинките да работят, а не да ми триете линковете към тях. Линк към картинка в Уикипедия не фигурира в забранените неща. Защо изтрихте мнение 162?
    wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/4311e184140d25c9523eaede1a767bf0e522d788

    Ето ти картинката с няколко начина да сметнеш ефективността на двигателя. Това че знаеш един единствен си е лично твой проблем. Ефективност на която и да е машина се смята по един единствен начин. Получената енергия разделена на вложената енергия. Разбира се ти си гениален учен и не признаваш такива тривиални сметки. Трябва да минеш през луната, за да е по сложничко да не разбират другите какви глупости пишеш.
  • 167 Дай сега твоите сметки за КПД

    0 2 Отговор

    До коментар #164 от "Радев":

    Дай сега твоята интерпретация за КПД. Сметни го ти. Ако караш един час с 23,45 kW мощност на изходящия вал на двигателя, колко ще е загубата на топлинна енергия и колко ще е получената механична енергия?
  • 168 1234

    2 0 Отговор
    Подсказах ти как се смята,няма да дочакам да ми пресметнеш,защото не знаеш и не можеш.Това,което си изчислил не е кпд.Изложи се форумен драскачо!

    Коментиран от #169, #170, #173

  • 169 Сметни ти де

    0 2 Отговор

    До коментар #168 от "1234":

    Ако мощността на вала е 23,45 киловата, колко е отделената от двигателя топлина?
  • 170 Погледни другия начин

    0 2 Отговор

    До коментар #168 от "1234":

    Смятам съм по формулата от картинката в мнение 166. Точно така се смята по цял свят в 99% от случаите! Какво измерват Дино стендовете? Топлинната мощност ли?
  • 171 1234

    2 0 Отговор
    Чакам ти специалисте да изчислиш.В интернет няма нищо,но който е учил знае.Който не е учил пише свободни съчинения.Като твоите 188% кпд.Смятай!!!!
    Чакам!
  • 172 1234

    2 0 Отговор
    Дино стенда измерва въртящ момент и оборотите на двигателя.Компютъра на стенда изчислява мощноста по формулата.Аз искам да ми изчислиш кпд на мотора , а не мощност и въртящ момент.Синът ми първокласник разбра,а ти още не си.

    Коментиран от #174

  • 173 Хайде като си толкова отворен

    0 2 Отговор

    До коментар #168 от "1234":

    Дизелов двигател е изгорил 5 литра гориво и е отделил 68 киловата топлинна енергия. Колко е неговото КПД?
  • 174 Синът ти разбра, а ти не

    0 2 Отговор

    До коментар #172 от "1234":

    Формулата на картинката от мнение 166 вярна ли е?


    След като имаш разход за гориво, от което може да сметнеш входящата енергияQ in, имаш и резултат от диностенд, който ти дава изходящата мощност W out

    За да сметнеш ефективността просто трябва да разделиш едното на другото, А ЧАК СЛЕД ТОВА, ДА ПРЕСМЕТНЕШ ТОПЛИННИТЕ ЗАГУБИ. Ти как сметна топлинните загуби на електродвигателя? Дай формулата? Май си ползвал абсолютно същата, а?
  • 175 1234

    2 0 Отговор
    Радев е прав! Ще се извърташ, измяташ само реални изчисления няма да дадеш.Пълен профан си,затова никой не спори с теб.Радев е прав,няма смисъл да спорим с иди-т.Може да се клонираш и да спориш със себе си!

    Коментиран от #178

  • 176 топлина

    2 0 Отговор
    в киловати?Тухльо ти добре ли си?

    Коментиран от #177, #179

  • 177 Много си зле

    0 2 Отговор

    До коментар #176 от "топлина":

    Ами в какво се мери топлинната мощност бе неграмотник! Я кажи твоята версия, която очевидно няма да съвпада с общоприетата физика? Хайде стига си пробутвал твоята псевдонаука тук.
  • 178 Реалните изчисления

    0 2 Отговор

    До коментар #175 от "1234":

    Са направени по реални формули. Дай твоите изчисления да ги видим? Сметнал ли си нещо дотук? Само лаеш, а дори не знаеш в какво се измерва мощност, за да сметнеш каквото и да е!
  • 179 Добре видях си грешката, прав си!

    0 2 Отговор

    До коментар #176 от "топлина":

    Грешката е моя. Дизелов двигател е изгорил 5 литра гориво и е отделил 68 киловатЧАСА топлинна енергия. Колко е неговото КПД?

    Така добре ли е? Хайде сега сметките.
  • 180 да не съм

    2 0 Отговор
    ти секретарка смятай си сам.Тухльо, всичко ти е невярно.
  • 181 това да не ти

    2 0 Отговор
    е печка,бе тухльо.Ти не си у ред.
  • 182 1234

    2 0 Отговор
    Формулата е следната
    (Q1 - Q2\Q1)x100%
    Q1- вложена
    Q2- загуби
    Хайде смятай!

    Коментиран от #183

  • 183 Смятам

    0 2 Отговор

    До коментар #182 от "1234":

    Аз сметнах 5kW мощност на вала на двигателя при 50км/ч и необходими 4kW на колелата.

    При разход 2,5/100л/100 за час , Q1=12,5 kWh ,а Q2=Q1-W=12,5-5=7,5kW


    Оттам по твоята формула, която на практика е абсолютно същата като моята, може да сметнеш колко е КПД. После се опитай да сметнеш с данните на Радев.
  • 184 1234

    2 0 Отговор
    Сметките ти са грешни.
    Q1=12,5 квтч Q2=6 квтч-това са загубите на топлина в радиатора и газовете.12,5-6/12,5=0,52 или 52% кпд.Неграмотнико,защо слагаш 5кв мощност за загуба на топлина?Пак се оплете в желанието си да нагодиш резултата.Пресмятам с твоите грешни данни.
    12,5-5/12,5=0,6 или 60% кпд.Къде са 10% кпд, за които твърдеше?

    Коментиран от #185, #186

  • 185 Провери си сметките

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "1234":

    Грешни са.
  • 186 Сложи си очилата!

    0 1 Отговор

    До коментар #184 от "1234":

    Цитирам:

    Q2=Q1-W=12,5-5=7,5kWH

    Ако все още не схващаш Q2=7,5kWh

    Моля да покажеш, ти откъде изкара Q2 = 6kWh?

    Коментиран от #188

  • 187 1234

    1 0 Отговор
    Може да имам грешка,но не е по-голяма от 5%.Все пак знам само мощност 66 кв и 1600 кубика е двигателя.Останалите изчисления са по формули,които ти така и не намери.Върха на безобразието и неграмотноста ти е да поставиш 5кв мощност за загуба на топлина.Даже с твоите грешни данни се получи кпд 60%.Изложи се много.

    Коментиран от #189

  • 188 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #186 от "Сложи си очилата!":

    Пресмята се загубата на топлина в двигателя.По формули.

    Коментиран от #191

  • 189 Я сметни

    0 1 Отговор

    До коментар #187 от "1234":

    Я сметни колко киловата мощност получаваш на коляновия вал по твоите сметки?
  • 190 1234

    1 0 Отговор
    Същото,какво ти е дал колегата Радев.Няма как да бъде различно.Изходните данни и формулите са едни и същи.Поверил съм му изчисленията верни са. Тия 5 кв мощност как ги пресметна?Ето и кпд не можа да пресметнеш.Ако те накарам да пресметнеш кривите на мощноста и въртящия момент дали ще се справиш?Едва ли.

    Коментиран от #192

  • 191 По моите формули

    0 1 Отговор

    До коментар #188 от "1234":

    При от 12,5 киловатчаса енергия в горивото, се получава 5kWh механична енергия и 7,5kWh топлинни загуби. КПД по моята формула 5/12,5=40%

    По твоята формула (12,5-7,5)/12,5=40% 12,5-7,5= 5 и пак стигнахме до моята формула 5/12,5, нали?

    И по третия начин да го сметнеш 1-(7,5/12,5)=1-0,6= 40%

    Формули много, резултатът винаги е един и същ.

    Коментиран от #196

  • 192 Я пак, я пак?

    0 1 Отговор

    До коментар #190 от "1234":

    Ако работата 23,45 а топлинните загуби 6kw, Коло е КПД? Това поне е лесно за смятане, нали? Имаш всички необходими данни!

    Коментиран от #193, #198

  • 193 Поправка

    0 1 Отговор

    До коментар #192 от "Я пак, я пак?":

    Ако мощността на вала е 23,45kW, а топлинните загуби 6kw, Колко е КПД? Това поне е лесно за смятане, нали? Имаш всички необходими данни!
  • 194 Пак питам

    0 1 Отговор

    До коментар #160 от "Не спори с мен.":

    От първия закон на термодинамиката ИЗХОДЯЩАТА ЕНЕРГИЯ НЕ МОЖЕ ДА НАДВИШАВА ВЛОЖЕНАТА, а по втория закон на термодинамиката не може да бъде равна в неидеален процес Дали пък сметките за изходяща мощност 23,45 са вярни при 12,5 входяща мощност?

    Коментиран от #195, #200

  • 195 За да не се заяждаш

    1 1 Отговор

    До коментар #194 от "Пак питам":

    От първия закон на термодинамиката ИЗХОДЯЩАТА ЕНЕРГИЯ НЕ МОЖЕ ДА НАДВИШАВА ВЛОЖЕНАТА, а по втория закон на термодинамиката не може да бъде равна в неидеален процес Дали пък сметките за изходяща ЕНЕРГИЯ 23,45 са вярни при 12,5 входяща ЕНЕРГИЯ?

    Не че и предишния вариант не ставаше, но да си спестим излишните обяснения.
  • 196 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #191 от "По моите формули":

    Никъде не си дал от къде идват тия 5кв мощност.

    Коментиран от #203

  • 197 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.

  • 198 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #192 от "Я пак, я пак?":

    Пак смесваш работа и топлинни загуби

    Коментиран от #201

  • 199 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.

  • 200 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #194 от "Пак питам":

    Карам те да сметнеш топлинно кпд.Вкарваш 12,5 губиш 6 и остават 6,5 за полезна работа.

    Коментиран от #202

  • 201 А какво е КПД според тебе

    0 1 Отговор

    До коментар #198 от "1234":

    От 100 киловатчаса енергия в горивото, ако КПД е 40%, означава че полезната работа във вид на механична енергия е 40 киловатчаса, а топлинните загуби са 60 киловатчаса.

    Когато говорим за мощност, пропорциите също се запазват. Ако мощността на вала при 40% КПД е 4 киловата, топлинните загуби ще са 6 киловата.


    Закон за запазване на енергията. Какво да го правиш. Трябва да го спазваме. Не става като на пътя, да си плащаш да нарушаваш закона.

    Коментиран от #204

  • 202 Е така де

    0 1 Отговор

    До коментар #200 от "1234":

    Ето, че дори с нереалистично КПД от 52%, може да изкараш максимум 6,5 kWh на коляновия вал.

    Откъде се появиха тогава останалите 16,95kWh до 23,45kWh, които сметна Радев, в нарушение на закона за запазване на енергията? Все отнякъде трябва да дойдат? От Етера? Космическа енергия?

    Коментиран от #206

  • 203 Разбира се че съм дал, но не четеш

    0 1 Отговор

    До коментар #196 от "1234":

    При движение с 50 км в час, един автомобил се нуждае от около 4 киловата мощност, даже и по-малко. Плеснал съм едни 20% загуби от трансмисията и други, с които необходимата мощност от двигателя става 5 киловата. Елементарна физика.

    Коментиран от #205

  • 204 1234

    0 1 Отговор

    До коментар #201 от "А какво е КПД според тебе":

    Пак те питам.От къде ги извади тия 5 кв ? Дай да видя как ги сметна? Май се чешеш по главата и пишеш каквото ти дойде сама сметките да нагласиш.Тази мощност да не е на култиватор?
    Делиш ми входяща енергия 12,5квч на изходяща мощност ,без да извадиш топлинните загуби.Явно не разбираш и няма и да разбереш някога.
  • 205 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #203 от "Разбира се че съм дал, но не четеш":

    Не виждам изчисления,а само едно невярно твърдение.

    Коментиран от #207

  • 206 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #202 от "Е така де":

    Радев ти обеснил,но ти не четеш постовете му или не разбираш какво ти говори.Няма да си губя времето,върни се назад в спора и чети.Може да разбереш нещо.
  • 207 Какви изчисления повече

    0 1 Отговор

    До коментар #205 от "1234":

    Ако си спомняш самият ти сметна по графиката 2 киловата от въздушно съпротивление и два киловата от търкаляне на гумите. Колко прави две плюс две? Оттам съм сложил завишени загуби 20% които иначе са много по-малко и отиваме на 5 kW до двигателя.

    Коментиран от #210

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 1234

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "Какви изчисления повече":

    Всичко се пресмята.То ако ставаше така по твоя преценка.Имаш и други загуби плюс кпд на трансмисията.Тия 5 кв. няма да ти стигнат.
  • 211 Радев

    1 0 Отговор
    Той форумният инженер така бил решил за мощността на двигателя 5кв хахахаха голям майтап.Всичко се смята специалисте.Загубите за паразитните задвижвания и кпд на трансмисията къде ги забрави.

    Коментиран от #212

  • 212 Вие сте невменяеми

    0 1 Отговор

    До коментар #211 от "Радев":

    При всеки удобен момент има какво да цитирам колкото и да се правите на ударени! Всичко стои написано!


    Успех в живота!
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Видяхме видяхме

    0 1 Отговор

    До коментар #213 от "Радев":

    Ти откъде взе въртящия момент при 1200 оборота, за да получиш 23,45 киловата? Сметна ли го спрямо моментните нужди на автомобила? Как се изменя той спрямо теглото на автомобила, наклона и съпротивлението на въздуха сметна ли? Смятал бил. директно преписа една-единствена цифра за всички изброени случаи която на всичкото отгоре е грешна.

    Коментиран от #215

  • 215 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #214 от "Видяхме видяхме":

    Всичко се пресмята тухльо по формули,които не знаеш,защото си неук.Автомобила не знае какви нужди има.Всичко зависи от водача колко газ ще подаде.Условието беше движение по равен път.Всичко съм пресметнал,защото знам как и мога да смятам.Не избирам по някакви графики.Как разбра,че съм изчислил грешно без да смяташ?
    Така просто си избрал тухльо!

    Коментиран от #216

  • 216 Хайде сметни тогава за наклон

    0 0 Отговор

    До коментар #215 от "1234":

    Ако при 1200 оборота, на пета и 50 км в час на равен път мощността на колелата е 21,1 киловата, колко ще стане мощността при изкачване на 10% наклон?

    Ще сметнеш ама никога. Ти не можа да сметнеш колко е енергията за два часа, ще сметнеш мощността при наклон ама на върба в петък. Преписвачи! Даже забравихте какво лъгахте досега. нали бяхте взели въртящия момент от техническите данни на двигателя, а не бяхте ги смятали?
  • 217 1234

    0 0 Отговор
    Ами пресметни ги ти да видим дали ще се справиш!

    Коментиран от #218

  • 218 Даже няма смисъл да смятам

    0 0 Отговор

    До коментар #217 от "1234":

    Само ще кажа, че при наклон ще трябва ПОВЕЧЕ мощност, отколкото на равно, а вие ще отречете, защото в характеристиката на двигателя пише точно 23,45kW мощност при 1200 оборота. Нито киловат повече, нито киловат по-малко, независимо от натоварването. КПД и то няма да помръдне, следователно и разхода. Познах ли?