6 Октомври, 2020 11:58 7 152 17

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

  • chevrolet-
  • corvette-
  • ссср-
  • шевролет-
  • корвет
Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР - 1

Трудно е да се повярва, но Chevrolet Corvette от 1957 година се е движел по пътищата на бившия СССР. Американският спортен автомобил дори е оцелял до ден днешен, но през лятото на тази година е катастрофирал, съобщава изданието Carakoom.

Навремето, внесените спортни коли и луксозни автомобили се озовават в Съветския съюз главно като подаръци за лидерите, или като модели за изучаване на съвременни технологии.

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

В случая с въпросния Corvette това най-вероятно е била втората опция, тъй като моделът от 1957 година е оборудван с иновативно за онова време впръскване на горивото.

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

За съжаление, че 4.6-литровият V8 инжекционен двигател не издържа дълго на съветското гориво и се разваля. Колата е закупена от известния московски каскадьор Александър Микулин (той изпълнява каскади във филмите „Пазете се от колата“ и „Приключенията на италианците в Русия“).

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

Именно той заменя разваления двигател с 5.5-литров V8 от Чайка - просто не е имало друга възможност. Новият двигател се оказа не толкова мощен (195 к.с. срещу 283 к.с.), а освен това е и по-голям и се налага да се направи дупка в капака.

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

Единственият Chevrolet Corvette в СССР непрекъснато се преработва. През 1981 година той участва във филма "Ваканция по собствена сметка" с нова боя, характеризираща се с ярки цветове.

Невероятната история на единствения Chevrolet Corvette в СССР

Изненадващо, въпреки активната си експлоатация, Chevrolet Corvette от 1957 година оцелява и до днес и сега, въпреки катастрофата е напълно възможно да бъде възстановен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 активист на БКП

    17 14 Отговор
    Имали са един за цвят в сивото си ежедневие.
  • 2 сектант

    13 17 Отговор
    ей така навремето се събираха да гледат Дачията 1300
  • 3 Голям Слон

    20 1 Отговор
    Да, голяма екзотика бяха някога тези автомобили в соцлагера. Пред нашия блок спираше едно Камаро (автоматик) и Форд Taunus. Собственици, за голяма изненада на четящите, бяха някакви мургави съграждани, за които аз поне тогава нищо не знаех. Освен, че бяха на нашия етаж, но в съседния вход. Идваха с тези коли, стояха известно време и после изчезваха. До следващото идване с нещо ново. Помня как се събирахме хлапетата и спорихме.. Къде сме виждали тогава ние такива екзотики? Иначе банални европейски каручки имаше. Не бяха много, разбира се, но имаше. А американизми с километражи в мили.....
  • 4 Онзи

    18 24 Отговор
    И междувременно рашките произвели Лада с големия мотор 1.5 . СЛАВА СССР ма той умрял ма

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Голям Слон

    33 15 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    А междувременно българчетата нищо не били изобретили.... Щото Москва им забранявала. А сега кой ни забранява? Явно не сме толкова даровити, колкото всеки път се мъчим да се изкараме. Една проста ютия и пералня нямаме в днешно време. Добре поне, че са бойлерите :-)

    Коментиран от #8, #10, #15, #17

  • 7 Случаен

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    1.7, не 1.5. А то 1.5 е 1.45
  • 8 СоцВоз

    14 13 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    И руснаците не са избретили никаква кола до момента, не знам дали си в течение...

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Голям Слон

    25 9 Отговор

    До коментар #8 от "СоцВоз":

    :-)))) Дежурната фраза... Какво са изобретили и какво не знам, знам обаче че имат достатъчно автомобилно производство. Нещо, с което ти, например, не можеш да се похвалиш. Произвеждат почти цялата машинария, която е необходима на населението. Сега, колко е красива, лъскава и качествена - друг въпрос. А ние прости чушкопеци не произвеждаме. Произвеждам обаче безкрайно силна армия от тролове, които сработват, като трън в дирника на всичко руско. А своята ошмулена, окрадена и икономически безсилна държава даже не забелязват...
  • 10 шумци

    17 10 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Самолети сме правили преди да ни заробят комунистите.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Голям Слон

    17 10 Отговор

    До коментар #10 от "шумци":

    Сега защо не произвеждаме? Явно пак някой господарин така е заповядал... М? Явно не е важно дали си роб, а кой ти човекът със сопата.
  • 12 Бачо Киро

    21 8 Отговор

    До коментар #10 от "шумци":

    Аха, а откъде сме гледали? DFW C.V, немски самолет. От части от свалени самолети са сглобили Дар-1. Понеже нали все имате претенции за другите, примерно руснаците, че копирали. И ние тъй. 30 години по-късно правим един ЛАЗ. По времето, дето руснаците не ни давали де... Между другото, лошите руснаци как тъй даваха на Полша и Чехословакия? Руснаците спряха дори Як-32, за да продават чехите L-29 и даже се наложи като учебен във Варшавския договор... Май, май си е било акъл на нашите да закрият през 54 самолетостроенето... Сега обаче нали сме демокрация? Кой те спира? Къде са ти заводите? Индустрията? Нарязани за скрап, нали? Ма били остарели и тн... Ми защо не ги обновихте през демокрацията? Едни пикливи китайски коли не можаха да сглобят в Баховиьа, ти си седнал да дрънкаш какви коли имали и нямали руснаците, все едно правиш Порше и Ф35 в България...

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 За соцвоз

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "СоцВоз":

    Ако беше по образован и любознателен, щеше да знаеш къде,
    кога и кой какво може и кокво е съз
    дал. С годините и с нашето образова
    ние ще ставате все по многобройни.
    за съжаление!!!
  • 15 хайл

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    А чушкопека къде го забрави?
  • 16 Бузов

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бачо Киро":

    Постоянно забелязвам в постовете ти знака (ь),дали случайно не си руснак който постоянно плюе с коментарите си по всичко българско?
  • 17 Лимонадения Джо

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    руснаците са чукове