Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 16:49 16 948 36

Роудстърът на Илон Мъск се разлагал в Космоса

  • tesla-
  • roadster-
  • spacex

След 32 месеца в агресивна радиоактивна среда личната Tesla Roadster на Илон Мъск най-вероятно вече се разлага и след време ще се превърне в купчина неорганични парчета, разказва експертът по пластмаси и органични молекули Уилям Карол пред сайта LiveScience.

Според химика електромобилът е прелетят толкова близо до Марс, че е попаднал в гравитационното поле на Червената планета. Радиацията вече разрушила най-уязвимите детайли като боята, кожените седалки и всички гумени компоненти.

Карол смята, че през следващите няколко десетилетия "тѐслата" ще продължи да се разлага и в един момент от нея ще остане само металният скелет. Въпреки това роудстърът ще продължи да се познава по формата.

Електромобилът на Илон Мъск бе изстрелян в Космоса с ракета Falcon Heavy през февруари 2018 г. През август 2019-а "тѐслата" завърши първата си обиколка около Слънцето, за която му бяха необходими 557 дни, а на 7 октомври премина на 7.41 млн. км от Марс - "на косъм" по космическите мащаби.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    104 23 Отговор
    МНОГОТО ПАРИ ВОДЯТ ДО ПЪЛНИ ИЗГЪЗИЦИ И ПРОСТОТИИ !!!

    Коментиран от #5, #22, #36

  • 2 Кака Наска

    46 42 Отговор
    Разлага се на няколко км от Флорида, на дъното на Атлантика. Земята е ПЛОСКА. а Мъск - моше.
  • 3 БАЙ Х@Й

    43 6 Отговор
    Мъск е екологията, той няма да замърси Космоса. Ще върне автомобила на Земята . Даже може и да ги подкара .

    Коментиран от #15

  • 4 Едмонд Дантес

    54 13 Отговор
    Милиардерската простотия няма краи.

    Коментиран от #30

  • 5 Много пари? Почти безплатно е.

    50 11 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Изстрелването му струваше няколко милиона, което е по-малко от един процент, отколкото трябваше да плати за всичките изписани статии които са си чиста реклама на Tesla и spacex. А знаеш ли още колко статии ще бъдат изписани и в бъдеще?

    Ако вместо роудстъра, за теста на ракетата беше изпратил в космоса бетонен блок с подобно тегло, както правят другите космически компании, сега дали щеше да четеш статия за Тесла? Дори за бетонния блок никой нямаше да се сети да пише.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 омъскаряване

    66 16 Отговор
    Няма нужда да ги изстрелва в космоса те и на Земята му се разпадат теслите, брони, тавани, окачване....мухахаха !
  • 7 А ТЕСЛИТЕ СЕ ВЗРИВЯВАТ

    21 6 Отговор
    В ДВИЖЕНИЕ ИЛИ ПОНЯКОГА СЕ РАЗПАДАТ НА ДВЕ ЧАСТИ
  • 8 Хайл

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Много пари? Почти безплатно е.":

    Противен си🤮🤮🤮

    Коментиран от #11

  • 9 Значи казваш

    28 5 Отговор

    До коментар #5 от "Много пари? Почти безплатно е.":

    За пари всякакви тъпотии са разрешени и оправдани? Това ли искаше да кажеш? Много жалко, ако да!
    От маркетингова гледна точка си бекрайно прав, но когато природата е сътворила живота парите въобще не са влизали в сметките.
    Ей тва сме ние хората - паразити, които изцеждат живота от всичко, до което се докоснат в името на парите

    Коментиран от #14, #35

  • 10 Пурко

    22 6 Отговор
    Култа към Мъск преповтаря култа към Сталин, но в съвременен вариант! Единия е отнемал живота и парите ти ... сегашния парите и начина ти живот!

    Коментиран от #23

  • 11 Така е!

    4 6 Отговор

    До коментар #8 от "Хайл":

    Истината боли! Толкова боли, че чак е противна, нали?

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Хайл

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Така е!":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣истина ли каза🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣сам си вярваш🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣лудия никога не си признава че е луд-ти също🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 13 гост

    4 3 Отговор
    Направо нова зодия, щом се носи из космоса ха ха ха..зодия ,,ТЕСЛА ,, нямам думи, как звучи само.
  • 14 Какво искаш да кажеш?

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Значи казваш":

    Каква е разликата за природата, ако вместо роудстъра беше изстрелян бетонен блок?
  • 15 Яката Насакото

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Голяма грешка допусна Илко Мъск, требеше да тури на мястото на манекенка, най големия Шофер на жипки, миротвореца Европейски, Вожда на всички тикви 🎃 и уфце 🐑, Тиквун велики единствен Боку, да обикаля галактиката во веки веков. АМИН
  • 16 Хайл

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Така е!":

    За тебе истината е само една-удобната за теб,повтарящ като развален грамофон с надрана плоча

    Коментиран от #17

  • 17 Истината си е истина

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хайл":

    Не мога да бъда като вас, да отричам фундаментални физични закони върху които е основана цялата физика, за да стане мнението ми вярно!

    Ще повтарям като развален грамофон истината всеки път, когато се опитвате да лъжете. Когато официално се променят физичните закони, мога да си променя и мнението.

    За мен истината е една, а при вас всеки ден истината е различна, в зависимост от опорката, която са ви спуснали отгоре.

    Коментиран от #18

  • 18 Хайл

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Истината си е истина":

    За какви ФУНДАМЕНТАЛНИ ЗАКОНИ говориш като НИЩО НЕ РАЗБИРАШ,АБСОЛЮТНО НИЩО... имаш ли понятие за термо динамика,за закона на Нютон,за закона на Фарадей, имаш грънци,ти освен какво е написал някъде мъск друго знаеш ли? Само цитираш статистики които не разбираш и не можеш да докажеш,гледаш клипове в ютуб и си до тук-нищо,ама абсолютно НИЩО НЕ РАЗБИРАШ...мъск ли ти пуска на теб законите🤣🤣🤣🤣🤣 на хората им е противна да си вреш навсякъде теслата,мъск и глупавите разсъждения-за земята няма да ти обяснявам що е плоска за да си останеш невежа

    Коментиран от #19

  • 19 Онуфри

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Хайл":

    Просто за спора. Законите са наш математически модел който ни помага да живеем. Дали са верни е друг въпрос.Ние живеем в един Нютонов свят и това често ни подвежда. Прост пример 2+2 дали е 4.Замисли сте . Аз твърдя че това е верно само в едно много ограничено множество но във света на цифрите не е така.

    Коментиран от #24, #26

  • 20 Мильо

    5 0 Отговор
    Точно си помислих: "Днес още няма някоя простотия за Мъск или Тесла" и вие се поправихте...
  • 21 Гого

    2 4 Отговор
    Алан Мъск е уникален гений! И тази вечер пусна 60 сателита,вече нямам представа колко станаха.Дано целият свят има възможност да ползва интернет без алчни търговци!
  • 22 Zaz

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Не позна.
    Пробва си ракетата за вдигане на полезен товар защото никой не искаше да рискува спътник и си направи реклама на компаниите и двете са супер
  • 23 TSLA

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пурко":

    Не, всичко е ужасно елементарно. ЗАКОН ЗА НАЙ-МАЛКОТО СЪПРОТИВЛЕНИЕ - най-универсалният: като почнеш от физиката, та стигнеш до езикознанието. Нагледен пример: гледам американеца от 95-та с ръчка, гледам Теслата. Много си готин, американец, ама как не ми се караш! И се мятам отново в Теслата. Имам работа и не ми се занимава с хамалогия. Да съм на 16 без книжка разбирам. Ама сме големи хора!
  • 24 Қазақстан Республикасы

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Онуфри":

    Една негърка от Африка показа, че 1+1 може да е равно на 38. След време може да се окаже, че математиката е най-НЕточната наука. Ще поживеем и ще видим.
  • 25 Роадстера на Мъск

    3 3 Отговор
    Много компании си мечтаят автомобилите им да изминат общо толкова километри, колкото аз навъртях в космоса :-)
  • 26 2+2 е лесно

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Онуфри":

    Виж при 2-2 се затрудняват да кажат колко е, защото за тях отрицателни стойности не съществуват. Всички сили и въртящи моменти били положителни а Нютон глупак, който не си е пил хапчетата и редовно му се подиграват, като според тях го правят за смях!

    Според тях една сила може да съществува, без срещу нея да има друга с отрицателен знак. Получават максимален въртящ момент и максимална мощност на двигателя, просто като дадат газ на неутрална скорост и вдигнат 6000 оборота на място.

    Спирачките не създавали отрицателен въртящ момент, първо защото отрицателен въртящ момент не съществувал, второ защото спирачките въобще не се въртели, за да създадат въртящ момент и трето не се въртяли на обратно, защото иначе като натиснеш педала на спирачките автомобилът щял да тръгне назад.

    Такива ми ти работи с нашите професори тук, които редовно плюят по Тесла и електромобилите като цяло. Но пък твърдо вярват в бъдещето на водорода!
  • 27 Вес

    3 3 Отговор
    Невероятни невежи пишат още по-невероятни глупости тук. Мъск е гений и всичко което направи е супер успешно. Затова го мразят разни неудачници. Дори не дай Боже Мъск да се провали, той вече е променил света много, и то към по - добро. Дано има повече гениални хора , като него.
  • 28 Мъск вич

    2 0 Отговор
    Все още се забелязват москвичи по улиците. Докато това е така, вероятно и теслата ще лети, търсейки пирони в космоса. Гумените и детайли вече ще са унищожени от радиацията, така че няма как да спука гума. На добър път!
  • 29 бай Ставри

    0 0 Отговор
    А космическият кораб, не е ли херметически затворен Костюмът на астронавта не пропуска радиация, а тоя кораб да не е херметизиран?
  • 30 Пастир

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Едмонд Дантес":

    Колко прости може да бъдете овцете Илон Мъск е велик и си е заслужил всеки спечелен долар .Така както го плюят него сега така навремето са плюели и Айнщайн но вие няма как да го разберете защото сте от стадото .

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Ха ха

    0 0 Отговор
    Да не е станал роудстер след като се е отлепил покрива?
  • 32 Остави ги да блеят овцете

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пастир":

    Те са животни на навика и нямат собствено мислене и воля. Виждал ли си стадо овце? Една като блейне и хукне нанякъде, всички тръгват след нея без дори да се огледат, че си се засилил срещу тях с колата. За тях навика е по-силен и важен дори от инстинкта за самосъхранение.

    Ако досега всички са пращали бетонен блок който струва 200$, за да тестват ракета, чиято разработка им е струвала милиарди, кой е Илон, че да прати нещо различно от бетонен блок? Как да им обясниш, че ако беше продал роудстъра, с тези пари нямаше да може да плати годишната заплата само на най-ниско стоящия служител в PR отдела? Не дай боже се опиташ да им обясниш, че най коментираната автомобилна фирма, която има най-високата пазарна капитализация, от няколко месеца въобще няма пиар отдел и въпреки това са споменавани в заглавията няколко пъти по-често от всяка останала автомобилна фирма.

  • 33 Хи хи

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Пастир":

    Нищо общо между двамата единият е теоретик физик с фундаментален принос за физиката чрез своята обща теория на относителността.Другият обикновен търгаш.Сети се кой кой е!

    Коментиран от #34

  • 34 Е така де

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хи хи":

    Единственото нещо което е открил Илон Мъск е как да направи електромобилите продаваеми, за да може да търгува с тях. Не знам защо за тебе "търговец" е лоша дума?

    Точно същото прави и с ракетите. Прави полетите евтини и продаваеми. Затова измести Роскосмос, както измества и продажбите на автомобили с ДВГ.

    И Форд не е откривател, но остана в историята. С Мъск вече е същото, дори да не постигне нищо повече. Дори този Роудстър ще остане в историята и ще може да се хвалиш на внуците, че си бил съвременник на изстрелването. Надали обаче, ще им признаеш какви си ги приказвал по адрес на Мъск и електричките.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Jack Bauer

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Прав си - вчера гледам по Дискавъри как в САЩ лекуват синусите на броненосец и му правят ЯМР. В същото време в Африка има над 2 млн. души умрели от глад през 2019. Та нещо не ми се вързва "човешката" логика в различните точки по света.