Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 12:31 4 963 10

Да купиш кола за $200, която сега струва милиони

  • ferrari-
  • 340 america-
  • търг-
  • льо ман

Ferrari 340 America от 1952 година е изложен на търг

Да купиш кола за $200, която сега струва милиони - 1

За уникалния суперавтомобил Ferrari продавачът планира да спечели няколко милиона долара. Любопитното обаче е, че тази кола чак сега се оказва толкова скъпа. През нетолкова далечната 1990 година същият автомобил е продаден за едва... 200 долара.

Да купиш кола за 0, която сега струва милиони

Факт е, че е Ferrari-то е намерено ръждясало в изоставена американска плевня. И не само това, предишните собственици сменили някои от панелите на каросерията, продали оригиналния V12 мотор и го заменили с V8 агрегат от Chevrolet.

Да купиш кола за 0, която сега струва милиони

Но колата има славна история. През 1952 година точно това Ferrari 340 America се състезава в Льо Ман, а екипажът Андре Саймън и Люсиен Винсент дори завършва 5-ти в легендарното състезание. Но след това колата е продадена в САЩ и там тя преминава от ръка на ръка.

Да купиш кола за 0, която сега струва милиони

Едва през XXI век суперавтомобилът Ferrari е върнат в първоначалното си състояние. През 2006 г. известният американски реставратор Том Шонеси купува колата за 26,9 хиляди долара и я възстановява до състоянието и в момента, което се оценява на $5 млн.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евала

    28 2 Отговор
    Браво
  • 2 Гост

    31 1 Отговор
    Ще стои в някой хангар в колекция с други подобни класики и ще прави собственика още по-богат, докато колите на простосмъртните са бързо обезценяващ се пасив.

    Коментиран от #4

  • 3 Джуган

    16 3 Отговор
    Хубаво е да има реставратори, ценители и колекционери, но в крайна сметка колите са за да се карат и да им се наслаждаваме на шосето и на пистата. Предпочитам да видя рядък автомобил със следи от ползване, тук-таме някоя драскотина или пукнатина на кожата и дървените апликации, отколкото музеен експонат до който се приближават само ако трябва да избършат прахта.
  • 4 Hellish

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Говори за себе си, моята поскъпва ежедневно. Зависи кой какво кара.

    Коментиран от #5

  • 5 незнайко

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Hellish":

    Каквато и кола да карате произведена след 2000 година ще поскъпва АМА НЯКОЙ ДРУГ ЖИВОТ !!! Ако карате кола по стара от 20 години изобщо не трябваше да пишете този пост !!!
  • 6 ти да видиш

    8 1 Отговор
    5 млн. друг път ще ги вземе. Ферари се реставрира само с ферари-части и тенекии. Всичко се купува от италианците. И този реставратор да не би да е намерил оригиналния мотор?...

    Коментиран от #7

  • 7 Японеца

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ти да видиш":

    Купил е всичко, точно от италианците
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.