23 Ноември, 2020 10:31 30 913 52

Автомобилите, чиито собственици се опитват да се отърват от тях една година след покупката им

  • автомобили-
  • продажба-
  • неудовлетвореност
Автомобилите, чиито собственици се опитват да се отърват от тях една година след покупката им - 1

Автомобилни експерти от Калифорния посочиха автомобилите, които най-често разочароват собствениците си през първата година след покупката. Такива коли в повечето случаи не отговарят на очакваната реалност, така че водачите нямат друг избор, освен да изпратят колата на вторичния пазар.

Колкото и невероятно да звучи, Mercedes-Benz C-Klasse заема първото място в този антирейтинг. Година след покупката като нова, тази кола се продава от повече от 12% от собствениците ѝ, като причините най-вече са свързани не толкова с честите повреди, колкото със скъпата поддръжка на този модел.

Mini Clubman и Range Rover Evoque не задоволяват около 10% от собствениците си, които са ги купили само година преди това, като посочваните причина са свързвани с чести дефекти и със спецификата на интериорния дизайн - малък салон и дискомфорт, особено в задната част.

Nissan Note и BMW X3 запълват петицата в този съвсем не престижен рейтинг. 9% от собствениците им изпращат тези автомобили на вторичния пазар почти веднага след покупката, като причините са аналогични - скъпа поддръжка и чести повреди.

В същата позиция се оказва и още един модел на баварците - BMW X1, от който собствениците искат да се отърват поради силно съмнителната му надеждност. Jaguar XP се продава от 8,8% от собствениците през първата година след покупката. Колата често се разваля, а поддръжката ѝ е твърде скъпа.

Nissan Versa - една от най-евтините коли в САЩ, също не може да се похвали с любов от страна на собствениците си. Спартански салон или много бедно оборудване, дори и за парите си - 12 500 долара са причините 8,7% от собствениците продават този модел през първата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    54 10 Отговор
    и дискомфорт, особено в задната част.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бангеев

    41 19 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    И какво толкова странно виждаш в тази дума. Бих казал, че твоят речник е беден и се излагаш с елементарните си забележки. Иначе по статията: Ц-класата сействително е скъпа за поддръжка, особено в щатите и не е за всеки, но и там има такива, които се изхвърлят и после олеле мале.

    Коментиран от #4, #5, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ Х@Й

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бангеев":

    Успя ли ?
  • 6 реалистъ

    68 12 Отговор
    "Колкото и невероятно да звучи, Mercedes-Benz C-Klasse заема първото място в този антирейтинг."

    Невероятно, но за кого? Това име и емблемата от около 20г. нямат нищо общо с отминалата слава. Все пак С-класата се води по-масов автомобил, а по-бизнес изпълненията са още по-чупливи. Но ако си червив с пари не ти пука, обаче ако го вземеш 15-годишен на 600хил. км. с врътнат километраж, бързо ще фалираш, но нали ще си гъзар...

    Коментиран от #9, #13, #14

  • 7 Факт

    59 14 Отговор
    Ъ,няма коментари за немските върховни технологични смукачки на кеш.Един път яко кеш като е купеш и после ставаш абонат на кредисимо,а бе друго си е да нямаш какво да ядеш но да те видят с Мерджо и БНВ.И баровците започнаха да се усещат, че ги клатят яко на заден шпорцен.Купувате си Тойота,Хонда или няква корейка и си карайте безгрижно.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йордан

    16 50 Отговор

    До коментар #6 от "реалистъ":

    Всъщност, това което казваш не кореспондира с истината. Повечето модели на Мерцедес в момента попадат в топ 20 на класацията на най-надеждни до 3 годишни автомобили. Същото е положението и с класацията на от 3 до 5 годишни. Беше то едно време , когато Мерцедесите се чупеха.

    Коментиран от #12

  • 10 дасхгдъсаг

    72 21 Отговор
    Много познати имам, които бързат да се отърват от немските си "премиум" боклуци. Много им се радват, като ги купят, но след година-две ги удря реалността по главата и бързат да я бутнат на някой, щото е много хубава...

    Взимайте Тойота или Хонда и не се занимавайте с глупости. Не са толкова лъскави, но няма да висите по сервизи, ще ви вършат работа и няма да се превърнете в техни финансови роби.
  • 11 БАЙ Х@Й

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Нема А се":

    Какво стана с ци.ган.ката дето те хвали, че почна сам да се предлагаш?
  • 12 Алфа Чакал

    14 9 Отговор

    До коментар #9 от "Йордан":

    Йордане,да не си вирусоносител.Според мен имаш температура над 38 градуса
  • 13 Гост

    35 8 Отговор

    До коментар #6 от "реалистъ":

    Тази Ц-класа просто е безумно тясна и има лош интериор с кофти материали и слаби мотори. За да се отървеш на първата или втората година от нова кола, най-вероятно просто не ти харесва. Не е само до надеждността.
  • 14 Туран драйвър

    13 22 Отговор

    До коментар #6 от "реалистъ":

    Аз имам немска кола на 13 години и едва преди месец направи 200хил км, имам я от 2010. Тия вашите приказки за милионницоте не са верни.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Голям Слон

    46 4 Отговор
    За мен е странно, че първата година въобще подържаш нещо :-))) Но може и дотам да са стигнали новите технологии..
  • 16 Японеца

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "Туран драйвър":

    30000км годишно е нормален среден пробег!

    Коментиран от #17, #28

  • 17 Голям Слон

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "Японеца":

    За кого?!
  • 18 MotoPhoe

    27 1 Отговор
    Такъв модел Jaguar XP няма, имаше такъв Windows...
  • 19 БАЙ Х@Й

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Туран драйвър":

    Изв. за моя коментар : Ти, тук, да ! Но я отвори сайт за коли с неизтекла гаранция ,( реални км.) има доста над 100'000км. за по-малко от две години!
  • 20 Гуру

    26 2 Отговор
    Със служебката миналата година направих точно 50 000 км. Тези коли бая бой изяждат. А на нея не и личи, че е служебна, понеже е бензин без газ, не е нито бяла, нито брандирана. Като я покарат така още 2-3 юнака от фирмата и на 5та година е брак. А ние такива курници ги внасяме от чужбина. И между другото, в Германия сигурно половината таксита са мерцедеси. Така че да внимавате с мерцедесите нов внос от Германия, да не се окаже, че са на 1 500 000 км.

    Коментиран от #22

  • 21 КОЧА

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "Факт":

    Така и не се научихте че БНВ няма, има БМВ Бавариш Мотор Мерки.

    Коментиран от #44

  • 22 БАЙ Х@Й

    39 0 Отговор

    До коментар #20 от "Гуру":

    А, нема начин , нашите автоджамбази подбират и внасят само коли на баби или дядовци! Дето само петък са ходили на пазар ! Рядко има и коли на млади майки дето мъжете им са ги взели само са карат малките до градината ! / даже преди години ми предлагаха изгодно такава - Голф с Рекаро, Ремус, малко воланче ( щото била с малки ръчички)......

    Коментиран от #23

  • 23 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ Х@Й":

    Публикувано във факти.бг: "...малко воланче ( щото била с малки ръчички)......"
    Хахахахаххаа... Ама верно ли това бе обяснението?! :))))

    Коментиран от #25

  • 24 ддд

    8 5 Отговор
    Ми има една японка (пак европейци са пипали де, РЕНО). ма тя е 12 000 долара , другите не ги знам по колко са.Наще тука затова хвалят немските ,белким има други глупази да ги дадът на тях.
  • 25 БАЙ Х@Й

    33 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Да бе. А един артист като ми отвори на един Пасат багажника , да ми покаже колко е голям, като се затюхка, : "Ей човечеца си е забравил бастунчето, ах как не го видях да му го върна . Ама като ходя пак за коли ще му го занеса !" Цирк!
  • 26 Лада

    23 2 Отговор
    имаме семейна лада от 50 години и още не съм я върнал на скрап
  • 27 Бай Ганьо

    21 14 Отговор
    Какво ви звучи невероятно бе господа?Трябва найстина да те бие съчмата в главата,да имаш нерви като сроманени въжета и дебел джоб за да посгнеш към мерцедес по различен от "Г" класа правен през новото хилядолетие.Раззбира се "Г" класа е недостъпен за по голямата група от нас,а и честно казано и там взеха множко да ровичка и скоро и "Г" класата ще заприлича на останалите си събратя. ПАзи се от Мерцедес...това е златното правило.Надежноста им е сходна с тази на стария хрушчовски заз.Шанса с този боклук да стигнеш безаварийно от точка А до точка Б,без да ти се налага да минаваш през сервиз е минимален.Поне заза си го ремонтирахме сами,но недай си боже ти се наложи да плащаш за ремонт на нов мерцедес...жална ти майка юнашка.Още за едното здравей в сервиза цената почва от хиляда лева,и брояча върти бързо.

    Коментиран от #30, #40

  • 28 Forza Italia

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Японеца":

    Японец какво стана сега бе кои автомобили са трошливи, и между другото аз съм по голям японец от теб.
  • 29 Хахахха

    11 6 Отговор
    Само немски тояги муахаха
  • 30 БАЙ Х@Й

    9 11 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ганьо":

    Тоя който сложи минус на колегата явно си няма идея , че Мерцедес ползват и двигатели на Рено ! Честито !

    Коментиран от #52

  • 31 Бай Иван с коня

    13 39 Отговор
    Гледам и се чудя, защо по моя Мерцедес за 4 години и 70К съм сменил един шарнир, а се съмнявам да е на по-малко от 500К реални!
    Та се чудя, тези Японски трошляци, дето са по маса пари на старо и вътре смъдят на кенеф, а детето има играчки(една немска фирма), на които пластмасата е по-добра от на тези японци.
    Ма, щело да ми върши работа... ми да върши, ве, колеги, като дойде пернишкият голф и те направи на мармалад във въпросната картонена японка... какъв е келепира?!
    Имало повреди в Мерцедес, БМВ, Ауди, ами има ве, като имат по 100 асистента и екстри, все нещо ще се счупи някога, като в японката е гола хартиена къща, какво да и се счупи?!
    Замислям се и се сещам, че в дъртия Мерцедес имам 3 системи за управление на сцеплението - ESP, TRS и BAS и се замислям, че джапонските производители преди 20+ дори не знаели, какво означават 3-те, к'во да говорим да ги прозивеждат!

    Коментиран от #32, #34

  • 32 бай Киро

    22 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бай Иван с коня":

    600000км може би мерцедеса ти е правен преди 2000 година.Това обяснва единия шарнир който си сменил.Но на този боклук на снимката,няма как да си навъртял 600 000км.
  • 33 Гост

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бангеев":

    Когато премиумните марки станат достъпни с първоначалната си цена за скъсаняците, а после скъсаняка разбира, че да поддържаш такава кола не е евтино, и спечелените пари от продажба на наследствени ниви не решават проблема, тогава почва препродаването и лошото име на марката.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 type-R

    24 2 Отговор
    Mini Clubman е толкова отвращаващо грозен че трябва да си психично болен за да го купиш въобще!
  • 36 Боцко Белата

    9 7 Отговор
    Он немецо като си е свикнал всяка година да сменя, после мерцедеса не бил хубав. Я гледай дачиите как си ги карат по 10 години и не се оплакват, навярно са класи над мерца..
  • 37 сектант

    8 4 Отговор
    Дачията си е супер колица
  • 38 комбайнер

    9 5 Отговор
    За дачиите - нищо не пишете.. Който се е набутал, няма отърване от тях.
  • 39 бай Брадър

    5 1 Отговор
    Мдаа, още с покупката - му дават договор с Белканто или Надин.:)))))
  • 40 Фастер

    6 15 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Ганьо":

    На Х 5цената на частите са ми като на 26 годишната ми Фронтера!Амортесьори,окачване,спирачки и всеки масов консуматив!Автоматик обслужен втора ръка600лв. На обикновен японски таралясник амблиажния комплект само е толкова,не говориму за кутия.И за 15-20 000лв.за кашкав кашкай само с предно,предпочитам 2 немски машини от тия чупливите Мерцедеси и БМВ!Тъпаците пишат глупости,както винаги!Подържан немски автомобил ще те закара.винаги,навсякъде!Х 5 ми дава смесен разход 15 /100 газ 3000 /230 коня,без лишения от кикдаун ускорения!Карайте японски таратайки и се радвайте на хартиено-тенекиените ич купета,за частите си знаете 10те хиляди модификации и измишльотини!

    Коментиран от #43

  • 41 Мега

    3 9 Отговор
    Нищо общо,статистика и чудо,който нее карал Мерцедес няма как да знае за него.
    Мерцедеса нее за царвули. Това е доказана марка коли
  • 42 Джуган

    6 0 Отговор
    “... причините най-вече са свързани не толкова с честите повреди, колкото със скъпата поддръжка на този модел...” Първата година всичко е в гаранция и я вкарваш за обслужване само веднъж, освен ако не навърташ по 40-50 хиляди км на година. Трябва да си заклет мерцедесар за да не се отбиеш до сервиза при покупката и да ти дадат графика за обслужване с цените, така че да няма изненади като отидеш уж само за смяна на масло.
  • 43 Джуган

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фастер":

    А ако утре те поканя да се поразходим горе из Балкана или Родопите, с коя от двете джипки ще дойдеш, с Х5 или с Фронтерата?
  • 44 Трифонов

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОЧА":

    BMW - Bayerische Motoren Werke
    И ти попрочети тук-там преди да даваш акъл.
  • 45 11111

    6 0 Отговор
    Всяка кола се чупи, независимо от марката и страната на произход. Най-добре е нова в гаранция, там проблеми или няма или се отстраняват гаранционно. Обаче парите са други при новото, не е по джоба на всеки. Мерцедес на времето много се изложиха с w210 и w211 преди фейслифта. Особено при w211, SBC модулът беше консуматив. След фейслифта оправиха доста неща, следващите поколения Мерцедеси по-скоро са направени да изкарат макс 4-5 години експлоатация и да имат нужда от сериозни ремонти. Планирано остаряване. Всички производители на техника го прилагат. Моят опит е с 211-Ка и ми служи добре въпреки въпреки пробега. Естествено, че си има проблеми и ремонти. От всичко карано през годините (японско, френско, корейско, немско, шведско), 211 е от най-добрите, които съм карал. Повече ми харесва и от по-нови предложения. Но всеки с вкуса и разбиранията си при колите. Безаварийни км на всички колеги. :)

    Коментиран от #50

  • 46 офф

    2 3 Отговор
    Отново в коментарите - пълни глупости!
    Като собственик на нов мерцедес ви казвам, че нито поддръжката му е по голяма от предходните, нито са чупливи .. просто разочароват от към возия и качествени материали - които всеки който си купува мерцедес за първи път - очаква да получи! . хайде сега признайте си, кой не е разочарован от колата си ако тя е след 2016 година? .. ми те всички станаха едни и същи ве!!
  • 47 Йосип Броз Тито

    2 2 Отговор
    Кoлкoтo и нeвeрoятнo дa звучи, Mеrсеdеs-Bеnz С-Klаssе зaeмa първoтo мяcтo в тoзи aнтирeйтинг. Гoдинa cлeд пoкупкaтa кaтo нoвa, тaзи кoлa ce прoдaвa oт пoвeчe oт 12% oт coбcтвeницитe ѝ, кaтo причинитe нaй-вeчe ca cвързaни нe тoлкoвa c чecтитe пoврeди, кoлкoтo cъc cкъпaтa пoддръжкa нa тoзи мoдeл.`
    -------------------------------------------
    Щом няма чести повреди, каква скъпа подрръжка още през първата година, нали уж е нова тази кола?
    Който иска здрава кола и евтина поддръжка, да си купи Opel от по-старите.
  • 48 Батман

    7 1 Отговор
    Мерцедеса си е щайга и щайга ще си остане
  • 49 Врачанина

    0 2 Отговор
    Така е бацета мерцедеса си е трошка аз повече БМВ уважавам като марка.Поне не се прави в турция.
  • 50 01010101

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "11111":

    От снимката става ясно че мястото на този часовник не е там!😂
  • 51 Някой

    2 0 Отговор
    Само немски тарамбуци. Да им се радват хората, хаха! Нисан каква хубава марка бяха, но много френска любов ги доведи до тези класации...
  • 52 карача

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "БАЙ Х@Й":

    Те точно тези се оказаха и най-здрави. Рено от години успяват да намират най оптималния баланс цена качество така,че Мерцедес вървят най-после във вярна посока.