Last news in Fakti

4 Декември, 2020 14:10 3 606 18

След пет години Audi ще има 20 електромобила. Но кои ще са те?

  • audi-
  • електромобили-
  • бъдеще

От VW планират да се преодолее техническото изоставане от Tesla до 2024 година

След пет години Audi ще има 20 електромобила. Но кои ще са те? - 1

Следвайки цялата група Volkswagen, марката Audi обяви увеличение на инвестициите в нови продукти. От 2021 до 2025 г. производителят ще похарчи 15 милиарда евро за разработка, от които 10 милиарда ще отидат само за изцяло електрически превозни средства.

Ние обаче се интересувахме от една, малко по-различна цифра. От Audi казват, че марката ще има 30 презареждащи се автомобила до 2025 г., от които 20 ще бъдат напълно електрически, а останалите "щепселни" хибриди. Това е много впечатляваща цифра.

Първо, това са вече съществуващите кросоувъри e-tron и неговата купе версия e-tron Sportback. На второ място, в Китай вече има компромисен електрически автомобил, базиран на кросоувъра Q2. Компанията обяви и още два кросоувъра, базирани на платформата MEB - Q4 e-tron и Q4 e-tron Sportback.

И накрая, спортният седан e-tron GT и кросоувърът Q5 e-tron, които може да имат и версия Sportback и ще се правят на съвместна PPE платформа с Porsche. Така се получават общо осем коли. Да предположим също, че Audi разглежда отделно спортните версии с буквата "S" в името, тогава електромобилите стават 15 (електрическият Q2 няма версия S и такава не се планира).

Останаха още пет. Можем само да предположим, че говорим за относително компактни модели на същата MEB платформа, които ще заменят хечбеците A3 и A1 с нещо подобно на версиите на Volkswagen ID.3 и ID.2. Като се вземат предвид и тези електрически коли, цифрата изглежда точна.

Преди няколко дни в международната преса се появи новината, че ръководителят на концерна Volkswagen Херберт Дийс призовава Audi да стане основният конкурент на Tesla, намеквайки, че самата VW ще действа в по-евтин и по-масов пазарен сегмент. От VW планират да се преодолее техническото изоставане от Tesla до 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Пешо карбуратора

    14 12 Отговор
    Горе доле и толкова ке продават за година - 20 броя
  • 2 Бг Батка

    24 1 Отговор
    Значи около 2035-2040 година да очакваме новия внос

    Коментиран от #4

  • 3 реалистъ

    14 7 Отговор
    "След пет години Audi ще има 20 електромобила. Но кои ще са те?"

    Tesla A1, A2, A3, A4, A6, A8 и т.н
  • 4 Б.Б.

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бг Батка":

    До тогава ще построим Белене и ще караме безплатно
  • 5 Мъск

    5 3 Отговор
    Ако и купят 20 Тесли от мен, ще имат 20 електромобила за служебни
  • 6 Реалист

    4 17 Отговор
    Е не, тия Ауди верно са за смях...20 електроавтомобила. Смях...представям си някоя родна мутра да слезе от тостер

    Коментиран от #10, #11, #13

  • 7 Язе

    9 0 Отговор
    Надявам се да има избор от средно големи комби модели на прилична цена и с приличен автономен пробег. Не само от VW, но и от другите производители. Да се създаде реална конкуренция в сегмента на комбитата, че в момента електричките са предимно сапунерки или големи, мощни и СКЪПИ кросовъри и седани.
  • 8 👍👍👍👍👍👍😀

    5 2 Отговор
    Алди ще правят батерии и джанти за тесла
  • 9 Сатаната

    7 1 Отговор
    Ще,ще,ще, дайте да видим и да пипнем нещо и говорете в цифри, какво и колко. Нашенци така ЩЕ, още чакат Царо да ги оправи.
  • 10 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Интересно какви си мислиш че са 300-400 човека , купили вече електромобили за по 250-300 000 лева , не само Тесла , но и Порше , Ауди , Мерцедес , движещи се в момента в България ?? Сигурно бедняци на заплата ??
  • 11 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Преди 2-3 дни видях в София чисто нов Мерцедес EQC със старозагорски номер !!! Да не говорим колко варненски и добрички Тесла съм виждал в София !! Значи не само ги купуват , а обикалят България с тях , въпреки опорките ви , че са за украса !!!
  • 12 смях

    8 2 Отговор
    Същото обещаваха и преди 5 години ама не им се получи. Пълна скръб са.
  • 13 Българче

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Ами от тостер точно никога не съм виждал, обаче от Тайкани (да вече са не един и два тук) и Тесли съм виждал да слизат и мутри, и бизнесмени, и известни настоящи и бивши политици и жените им, братле. Ти недей

    Коментиран от #14

  • 14 и само повече ще стават, не по-малко.

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българче":

    Който се е качил на електрическа, не се е върнал обратно. И за автоматите говорехме така навремето, че са боклук и само тъпите американци ги карат, а сега само бедняците си купуват с ръчни скорости. Да не говорим че нови автомобили с ръчни скорости са не повече от 20 процента. Дори и камионите. Така ще стане и с това. Светът назад никога не се е връщал. Дори и при война.

    Коментиран от #18

  • 15 Край

    4 2 Отговор
    VW планират да се преодолее техническото изоставане от Tesla до 2024 година.
    без думи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    V6 ТУРБО НАДУВ
  • 18 Черен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "и само повече ще стават, не по-малко.":

    Ама точно така е, верно та верно. Като карах първия си автоматика много отдавна, ми се смее ха. После, почнаха да си купуват автоматици и да казват,, лелее, колко съм бил прост ", сега хибрида го одумват, ама почват да си търсят да си купят. Електричните още са скъпи, но до 2-3 години, всичко отива на там.