Last news in Fakti

18 Януари, 2021 10:03 6 457 58

Със стара Lada Niva на Нюрбургринг (ВИДЕО)

  • lada-
  • niva-
  • нюрбургринг

Инструкторът Миша Шарудин споделя впечатленията си от руския всъдеход

Със стара Lada Niva на Нюрбургринг (ВИДЕО) - 1

Германският автомобилен блогър от руски произход Миша Шарудин подкара стара Lada Niva по северната дъга на Нюрбургринг и сподели емоциите си от пътешествието през "Зеленият ад". За да „завладее“ легендарната писта, блогърът използва обикновена Lada 4х4 (ВАЗ-21214) с руски гуми VLI-5 и стандартен 1.7-литров атмосферен двигател.

Автомобилният блогър Миша Шарудин има руски корени, но през последните шест години буквално "живее" на Нюрбургринг. По негови думи той се върти обиколки по пистата около 1000 пъти годишно и отлично познава сложната верига от завои, като споделя, че може да кара по нея със затворени очи.

Шарудин призна, че винаги е искал да се вози на Нюрбургринг в Niva и наскоро приятел му дава такава възможност. На пистата е докарано абсолютно стандартно SUV, като модификациите по него са минимални - демонтиране на задната седалка, инсталирането на предпазна рамка и спортни кресла.

По време на пътуването блогърите се шегуват, че шофирането на Niva може да покаже най-бавното време за обиколка на Северната дъга. И двамата стигнат до заключението, че средната скорост на руската джипка на Nordschleife е един километър в минута.

Топ постижението обаче е доста прилично за възможностите на Niva. Руската кола изминава 21-километровата писта за 15 минути и по една от правите ускорява до максимума на възможностите си от... 120 километра в час. Видеото се оказа много атмосферно, защото други коли прелетяха покрай Нива с голяма скорост.

Въпреки това няма опасност от намирането на бавен автомобил на пистата: състезания Lada 4x4 се проведоха във формат Touristenfahrten, тоест в деня, в който можете да отидете до пистата с всяка пътна кола. Единственото правило е, че изпреварването по Нюрбургринг в Touristenfahrten може да се извършва само отляво. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    19 29 Отговор
    15мин? Демек ако прекосяваш Европа от Москва до Лисабон. С която и да е нова кола на ще стигнеш за 1 ден, а с която и да е Лада за 1 месец с ремонтите!

    Коментиран от #3, #40, #56

  • 2 Californication

    35 7 Отговор
    То щот Гегата с 500 коня не го прави за 11.20 - като цяло тва е се едно с пистов мотор да идеш на мотокрос или с формула 1 на офроуд. Тия геги и ниви както казва името са за у нивата не за писта. Аман от разбирачи
  • 3 пилот на Ферари

    49 10 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    На тоя автомобил името му казва всичко -"Нива" ! С тоя автомобил една разорана нива ще я минеш без проблем за 15 минути , ама с едно Ламборгини точно никога барабар с ремонтите.

    Коментиран от #4, #16

  • 4 Сър

    7 33 Отговор

    До коментар #3 от "пилот на Ферари":

    Точно - Нива ще минеш, ама един по-голям чукар или недай си боже пустиня - нивга. Щото докато чукчите правят Лада с едно обикновено 4х4, останалите правят заключващи се диференциали, раздатки , равномерно разпределение на теглото и т.н. - коли наистина за офроуд, а не за 200м отклонение от пътя до нивата. Но за тия пари - толкова.

    Коментиран от #5, #22, #42, #44

  • 5 пилот на Ферари

    37 12 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    Бас държа че където мине Нивата - Фолксваген Туарег дето е с три диференциала няма да може да мине !

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    12 17 Отговор

    До коментар #5 от "пилот на Ферари":

    Не се нахъсвай толкова. Човекът ти е обяснил по-горе за раздатки самобл. диференциали и т.н. Нивата е добра единствено заради ниското си тегло. Но окантари ли се диагонално, ще мине когато ме няма без междуколесен диференциал. И моля не ми обеснявайте за 4х4 системата на нива. Има блокировка единствено на междуосевия диференциал, което не я спасява от диагонално окантарване.

    Коментиран от #7, #8, #27

  • 7 пилот на Ферари

    28 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Питай горските и тия от Енергото защо там където няма пътища зимата при авария пращат лада Нива , а не някой с пет диференциала , раздатки , асистенти за спускане по наклон , асистенти за изкачване по наклон .............

    Коментиран от #9, #14, #50

  • 8 пилот на Ферари

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти по добре пиши че коментари 1 , 4 и 6 са на един и същи човек и стига прави "калабалък" .
  • 9 стоян георгиев

    8 19 Отговор

    До коментар #7 от "пилот на Ферари":

    ти вярваш ли си бе красавец?нивата с кво е по-добра от един обикновен пикап?двигател ли има мощен,окачване ли има някакво или някакво специално четири по четири?само да ти кажа че с нива до мястото на аварията се стига след като си загубил поне три пломби,долял си и масло и внимаваш да не прегрее!та както казвам в такива случаи само ниви да караш другар.и без сърдене нали са толкова хубави!смях!

    Коментиран от #10

  • 10 пилот на Ферари

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Просто е проходима бе готин. Нищо друго. То за това я произвеждат толкова години. Те е паркетник за града. Но е добра за лов и придвижване там където няма пътища. Може да не е идеално , но върши работа.
    Я погледни например в Мобиле колко дърти Ниви има с по висока цена от разни други джипчета които стават само за шосе.
    И ползвайте моля само един ник когато изразявате мнение.

    Коментиран от #17

  • 11 Българин

    3 9 Отговор
    Мислех,че само Касабов ни занимава с тези руски Простотии....

    Коментиран от #12

  • 12 пилот на Ферари

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Касабов вече го няма . Писаха за него вчера "АвтоМитак" .
    Димитър Димитров - Георги Касабов, Док Хъдсън, Боби Чернев, Робърт де Биро...
  • 13 Californication

    10 3 Отговор
    Пилот на Ферари - ей правилно си им написал, за съжаление в бг е пълно с комплексарчета, а тука си мисля че и много деца пишат, дето са гледали офроуд в тубата. Нивата и Уаза за цените си са без конкуренция - излизат там където и Гегите и Патролите - е верно е че са трошливи, верно е че няма комфот при возене, както и липсата на дизелови морори, ама ако се сравни цената разговора приключва. Няма как да сравниш 10 пъти по-евтин джип с почти същите офроуд възможности щото бил дървен и бил 80 коня - излиза ли излиза. А тва със сравнението на пистата за тая Нива е е така за ташака. И Патрола и Гегата няма да дадат под 10 така че се тая брат. За джип за 2 3 4 бона уаза и нивата са дъъъъ бест. Кола за сиромаси. Знаем в Дубай кво се кара, ама в Дубай заплатите не са като в бг. И кияците на по 15-16 да хапват мляко с ориз а не да коментират неща дето не разбират
  • 14 Гост

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "пилот на Ферари":

    Какво да ги питам - аз самият имам УАЗ, живея в планински район и съм инженер. Няма да те питам дали си проектирал или ремонтирал диференциал, но ако беше прочел поне как работи, за какво служат междуосевите и междуколесните диференциали или поне беше попадал в ситуация на диагонално окантарване, щеше поне да проумееш какво съм написал в предния си коментар.

    Коментиран от #18, #29

  • 15 ха ха хаааа

    3 2 Отговор
    Ама не пуска ушанката ..🤭
  • 16 Алфа Вълкът

    4 11 Отговор

    До коментар #3 от "пилот на Ферари":

    Къде се напъваш бе Айнщайн? НИВА е абревиатура от имената на децата на инженерите! И хората надолу са ти обяснили, това купче без окачване като се наклони и идва Таурега да те прибира!

    Коментиран от #19

  • 17 сила

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "пилот на Ферари":

    ако беше толкова зле,колкото я описват всички разбирачи ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ ПРОИЗВЕЖДА,КУПУВА,КАРА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМА ТЪРСЕНЕ И СЪОТВЕТНО ПРОИЗВОДСТВО......а разни други изгъзици умират за максимум десетина години

    Коментиран от #25

  • 18 пилот на Ферари

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Аз пък съм космонавт и живея на Луната и ако прочетеш как са проектирани и как работят ракетните двигатели ......
  • 19 пилот на Ферари

    16 2 Отговор

    До коментар #16 от "Алфа Вълкът":

    Бе то и Герб е абревиатура .......
    Преди демокрацията пращахме два пъти хора в космоса , а сега ни съобщават че държавата успяла да купи фризер.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 полезен съвет

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    Не са отваряй на неща за които си нямаш и хал хабер.
  • 23 ловеца

    12 2 Отговор
    Баце 20 години ходя на лов в най -тежките планински терени , и окантарена Лада Нива още не съм видял . Окантарват се тия с по-дълго и широко междуосие , с виснали отдолу карантии , с малки ходове на окачването , с тежките масивни купета , които разравят с големите си гуми повърхностният слой почва , земята се отваря и те потъват. Освен това с голям джип просто се свличаш , влизаш в дълбокият коловоз защото коловоза те увлича като в релси и няма бягане , докато с малкият джип можеш да си избереш по вляво , или по в дясно по ръба . Оригинално Нивата може да се кара с високи и тесни гуми , които помагат много .
  • 24 Алфа Ромео

    3 4 Отговор
    Ако я кара професионален тестов пилот гаранция ще мине по-бързо, а тези гуми са възможно най-неподходящи за асфалт.

    Коментиран от #26

  • 25 Жоро

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "сила":

    Щото е евтино, както хората си купуват и голфове, а малко хора ще си купят Бентли.

    Коментиран от #46

  • 26 Сър

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Алфа Ромео":

    Миша е професионален пилот и кара на ринга едва ли не всеки ден ама ко да обясняваш на Ганьо - он сичко знае.

    Коментиран от #28

  • 27 Алфа Ромео

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Може да се сложат блокируеми дифове срещу допълнително заплащане, макар че поради ниското тегло и добрата геометрична проходимост пак е доста добра извън пътя.

    Коментиран от #35

  • 28 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сър":

    Доколкото видях не кара Миша Шарудин, освен ако не е блондинка Миша Шарудин.
  • 29 факти

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Какво му обясняваш на тоя рубсофилистик ? Виж, че ти му обясняваш с аргументи кое как и ,защо ,а той се пули и единствено вика "ами тя е проходима ,ама и аз не знам точно защо,ама трябва да е така ,защото така ми се иска.".Ниавата е пълен кенеф.В интернет е пълно с клипове как закъсва и на най-малката неравност ! Дори и в този клип може да се види как се налага двете Ниви да бъдат теглени ! Лада Нива е само за източеноеврпейските горски които не могат да саи позволят качествен офроуд автомобил и това им е достатъчно да влязат до някъде и това е.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 факти

    5 1 Отговор
    На този клип се вижда ,как се налага двете Ниви да бъдат теглени ,защото единствено те не могат да минат !

  • 32 факти

    4 2 Отговор
    Махнете си малко червените очилца и ще разберете ,че Нивата е просто евтин ,елементарен офроуд автомобил и нищо повече.Видеа на които офроуд джипове преминават през тежки офроуд обстановки има много и такива на които Нивата не можа да премине ,а закъсва ! А тук в това видео дори може да се види отново Нивата как зкаъсва и се налага JEEP Rubicon да я премине като пътен знак ,че и после да я тегли !

    Коментиран от #39

  • 33 2575

    7 1 Отговор
    Като цяло такова понятие като най-добър офроуд автомобил няма.Най-доброто е това което специално го направиш за офроуд.Има такива джипове които делят първото място ,но еноличен лидер няма как да има.Един от първенците е JEEP Wrangler.За него почти няма препядствия.Според класациите за всички времена ,всеки ще посочи Wrangler-а като най-проходим.Лада Нива също е проходим автомобил,но не е избор почти на никой който е сериозен офроуд ентусиаст,а това би трябвало да ви говори.Единствено в по-бедните страни се купува,защото хората не могат да си позволят по-сериозни машини.
  • 34 Някой

    3 2 Отговор
    Никой не казва , че Нивата е най-проходимият автомобил на вселената , но когато започнеш да поддържаш и ремонтираш подобни возила без да имаш собствен автосервиз , и не си генерален вносител на авточасти , тогава наистина можеш да предпочетеш Нива, Витара , или нещо от този клас , само тунингите на подобни машини докарват до 25-30 000 лева , и после имаш назначен работник на заплата да ги мие от калта , познавам няколко такива , но всички не могат да са като тях.
  • 35 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Алфа Ромео":

    Абе аз съм съгласен с теб, че ако се добавят необходимите блокировки и с това ниско тегло на нивата, става пушка. Ако я пипнеш тук и там, още по-добре. На Ферарито се опитвам да му обясня някои неща на популярен език, ама той си знае - "най-добра е", "питай ЧЕЗ", "питай горски" и т.н. Абсурдно е да се води аргументирана дискусия с подобни колеги.

    Коментиран от #38, #49

  • 36 гостгост

    3 1 Отговор
    Нивата реално е едно максимално опростено 4х4 без никакви системи и леко шаси.Ако искате евтин офроуд автомобил гл взимате него,а ако искате вече по-сериозен офроуд автомобил който да минава отвсякъде взимате нещо което струва пари.
  • 37 Аре бегай

    7 2 Отговор
    Стига с тази тъпа пропаганда на руските боклуци.
  • 38 Алфа Ромео

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Не може да се кажа че е най-добра, за парите си може би, в някой отделни ситуации може би, слаб е мотора, няма серийни блокажи поне на задния мост като се сложат такива почват повреди трошене на полуоски.
  • 39 Алфа Ромео

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "факти":

    Безспорно JEEP e много по-добър, легендарен е!
  • 40 Не позна...

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    с Лада можеш да изминеш това разстояние само, ако си на репатрак!
  • 41 минувач

    2 2 Отговор
    "Нива" е не точно автомобил но нещо за мазухисти.
  • 42 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    Напротив. Има Нива Бронто. Тя е създадена специално и само за извън пътя. Такава си докарах от Русия през 2019г, понеже тук не се продават. Преди нея за лов и риболов ползвах Витара. Смея да твърдя, че Бронто то е в пъти по-проходим от Витарата.
  • 43 винкел

    1 1 Отговор
    Отдоло с червени букви пише че -Всички коментари които не са свързани с темата се премахват.
    Защо това не се случва?
  • 44 Хайл

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сър":

    Личи ти че нищо не разбираш.стой си у вас по-добре...ваксинира ли се

    Коментиран от #45

  • 45 Сър

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хайл":

    Само ще ти кажа, Лада участвайки във WTCC шампионата за туристически автомобили знаеш ли с какъв двигател бяха 2005-та до 2008-ма ? C20XE от Опел започнал производство 91-ва до 98-ма. Толкова са назад Лада, че беше по-добре да ползват 20 годишен немски двигател отколкото тяхна разработка...
  • 46 Евтино

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Жоро":

    Евтино , евтино ама кат не ти върши работа за кво да трошиш пари ... Нивата , а да не говорим за УАЗа са уникално проходими и за това се купуват ...щото в тайгата шосе няма ... имат си Нивите и първо и второ мяста на рали Париж - Дакар, за КАМАЗ да не говорим ... на последното Париж - Дакар май пак взеха злато, сребро и бронз ... от камионите , като кажеш УРАЛ и другите лягат да спят , относно проходимост, издръжливост и здравина ...
    Аре карайте си парадните джипове и не пипайте истинските - в числото на истинските слагам и стария Дефендър.

    Коментиран от #48, #52

  • 47 Кокошинката

    1 2 Отговор
    Забавна статийка 3 часа за една обиколка на Нордшлайфе :))) с тротинетката ще го победя вдига 85 км/час :))) направо го убивам дори и с колелото ама ще трябва да пина един ред бул преди старта.
  • 48 Паркетник

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Евтино":

    Така е. Старата здрава и проходима концепция при джипките вече не се произвежда с много малко и много скъпи изключения . Сега всеки автопроизводител гледа да ти набута в ръцете пиклив СУВ за асфалт .

    Коментиран от #53

  • 49 Нещо общо

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Кои са тези блокировки които трябва да се добавят на Нивата ?. Говорите си колкото да не заспите. Леките джипки в клас Нива Витара , имат блокаж на централен диференциал , който едно че сваля силно предавателното число към колелата , помага да се изкачват леко стръмни наклони , в тежка кал , когато по колата и колелата е натрупана много лепкава кал , тоест обезпечава нужната мощност .И второто предназначение на централният диференциал е да раздели по равно мощността на двигателя към преден и заден мост , като не позволява превъртане между тях , това по същество прави чудеса , говоря от сериозен дългогодишен личен опит. Малкото лостче до скоростният лост прави разликата . На по тежките джипове се добавя и пълен блокаж на заден мост ,или приплъзващи диференциали 80към20 но не съм забелязал това да помага особено . Единствено Г-класата излиза с 3 пълни блокажа но това не е за аджамии защото после може дълго да отлежавал по сервизите.

    Коментиран от #51

  • 50 Разбирачов

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "пилот на Ферари":

    Защото струва 5 лева всичко по нея!!!
  • 51 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Нещо общо":

    Ей ама много упорити хора има. Видно си карал нива, ами вземи научи как работи трансмисията ѝ. Първо т. нар. централен диференциал, който визираш се нарича междуосев. Второ, блокирането на този диференциал категорично НЕ понижава предавателно число - това прави раздатъчната кутия(редуктор). Да, при нива раздатъчната кутия и междуосевия диференциал се съвмещават в един корпус, но се управляват от два различни лоста. Предназачението на междуосевия диференциал е да избегне натоварване в трансмисията при нормална експлоатация(твърда настилка, завои и т.н). Блокирането на този диференциал натоварва трансмията и е възможно да я счупи при настилка с добро триене. Междуосевия диференциал се блокира само на хлъзгава настилка. При блокирането му се разпределя поравно усилието между преден и заден мост. Но това не означава, че не може да се получи боксуване заради междуколесните диференциали, които заводски нямат блокировка при нива. Т.е може да ти боксува предно ляво или задно дясно колело, може и предно ляво и задно ляво например, докато предно дясно и задно дясно стоят на едно място. И именно неразбирането на устройството на Нива води до много счупени трансмисии, калпави настройки на карданите и луфтовете в диференциалите води до повторни счупвания и така до легендите колко трошлива е колата.

    Коментиран от #54

  • 52 Жоро

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Евтино":

    Що намесваш Урал и Камаз или се опитваш да ни убедиш в нещо в което и ти не вярваш. Къде са успехите на руските джипове по ралитата и дакар ? Не камиони питам, за да не влачиш от 10 кладенеца вода. Пита се конкретно.
  • 53 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Паркетник":

    Защото това се търси на пазара. Виж че масово джиповете ги карат жени или батки. Те не ходят на офроуд - те искат да са високи, да се чувстват сигурни и да паркират с добра видимост. Затова каквото търсенето - такова и предлагането.
  • 54 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Гост":

    Има със заводски блокажи на дифовете. Модела се казва Нива Бронто. Там и клиренса е увеличен, гуми и джанти за оф-роуд, малко по-мощен мотор, други предавателни числа на кутия и дифове.
  • 55 гумите

    0 0 Отговор
    Прочети още веднъж , аз не говоря конкретно за Нива , а за концепцията лек джип Нива, Витара с централен диференциал , или междуосев не врат , ами шия . Ефекта на приплъзващият диференциал (преден и заден) съм наблюдавал няколко пъти в дълбок сняг 40+ сантиметра когато снега се набива от долу , или се нахендриш в дълбока пряспа , и гумите губят всякакво сцепление две въртят две не въртят , но повярвай в такава ситуация никакъв блокаж не помага , на друг джип в сняг 4те гуми с четири закачени вериги въртят във въздуха , и фадрома с кофа на която е вързано въже се опитва да отлепи джипката , като отлепя и скъпо струващи брони . С правилно подбрани гуми за кал ефекта на приплъзването на преден и заден диференциал на кал е сведен до минимум , и на практика тогава дърпат и 4-те гуми , тогава няма как едната гума да се разтовари до толкова , че да се развърти самостоятелно . Това е практиката , а практиката има и уста , има и ръце . На Малък джип се събират 3-4 човека разклащат го , и той излиза сам . В добрите гуми за кал има страничен дълбоко назъбен грайфер , който освен да пази борда на гумата допълнително пречи на гумата да губи сцепление. За това винаги се започва от гумите , които са70- 80 % от успешният завършек на излета , другите 30% са задкормилното устройство.
  • 56 Ти това

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Разстояние от Москва до Лисабон колко пъти си го минавал че знаеш колко време отнема. Имам в предвид да си карал по пътя а не на компютъра у вас. Аз понеже съм го карал много пъти и ще ти кажа че нито има такава кола нито такъв шофьор да го измине за ден.
  • 57 В е л и к и я

    3 0 Отговор
    Тези Ниви на фона на конкуренцията са направо нещастни , не знам кво искат руснаците от нас и останалите нормални хора та само ни ги натрапват ...и с къв акъл още ги правят ... Това наистина е пропит с водка мазохизъм с вкус на некадърност...!

    Коментиран от #58

  • 58 3636

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "В е л и к и я":

    То проблема не е в руснаците.Те са нясно ,че това не може да бъде продадено никъде в белия свят или в някоя развита държава.Проблема е ,че факти.бг е единствения сайт който ни натрапва постоянно с подобни руски недоразумения от които никой нормален не би се интерсувал и никой не би си купил.Редакторите тук са наясно ,че има доста русофилия и ,че ще има четаемост и уникални кликове ,защото ще има дразки в коментарите.Единствено това е причината.